• Boris dagliga blogg

Söndagen den 18:e december 2022

RUBRIKER.

Diktator Infantino utbuad, men sitter bergsäkert på tronen.  Kroatien har lika många VM-medaljer som Sverige, fast på betydligt kortare tid.   En värsting till syster 2 (Redo att synda igen).

LUCKA 18

NATIONALDAG:
Niger och Qatar

NAMNSDAG:
Abraham

TEMADAGAR:
Fjärde söndagen i advent, Internationella migrationsdagen och Kakans dag

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 18/12:
1921: Polens landslag spelar sin första match
1961: Nordamerika får ett fotbollsförbund.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 18/12:
Santiago CANIZARES, Gianluca PAGLIUCA.

FAKTA OCH TANKAR FRÅN LÖRDAGEN 17/12 2022.

Till trailer. Till trailer.
Diktator Infantino utbuad, men sitter bergsäkert på tronen.

Det var en hel det om diktatorn Gianni Infantino igår både i tidningen och under nästsista matchen i VM i fotboll. I tidningen fanns att läsa att presskonferensen med Infantino inför helgens VM-avslutning skulle ha startat 10.30 svensk tid, men strax efter elva hade den fortfarande inte dragit i gång. Först 11.30 – en timme försenad – tog schweizaren plats på scenen. Infantino fick frågan om hur det kan komma sig att han själv pratar om tre som avlidit i samband med VM-bygget inför mästerskapet medan de qatariska arrangörerna pratar om 400–500, och att det i verkligheten troligen är många, många fler. Han menar att den högre siffran pekar på övriga dödsfall som skett i Qatar under flera år, som inte nödvändigtvis har handlat om byggandet av VM-arenor. Fast givetvis var detta bara en bisak i Infantinos presskonferens. Givetvis ville han berätta: Citat: ” – Det första jag vill ta upp är styrelsens enhälliga beröm för detta mästerskap. Tack till alla som har bidragit till att göra detta till det bästa VM:et någonsin, sade Infantino och tog upp det historiska med värdlandet, det första i arabvärlden att arrangera VM, men också det historiska som skett på planen.” Och visst har själva turneringen flutit på så att alla fans på plats varit nöjda.
 
Här vi lever så riktas det mycket klagomål mot FIFAs president, men han har sitt oerhört rika förbund bakom sig och det innebär att mutorna flödar till de flesta av FIFAs medlemsländer, vilket i sin tur gör att Infantino sitter lika säkert som Putin, Kim Jong-un eller någon annan diktator på sin tron. Det blir fel hela tiden som att t ex utse en Qatarisk domare i en så pass viktig match som Bronsmatchen. För detta fick också FIFA och Infantino kritik. Framför allt av den svenske bisittaren och före detta domaren Jonas Eriksson som menade att en sådan domare endast var tillsatt på grund av att politil och fotboll är så intimt sammansvetsade. Nu var det inte en speciellt svårdömd match mellan Kroatien och Marocko, men några missar lyckades han göra. Detta föranledde bl a Marockos Achraf Hakimi att först skälla ut domaren efter matchen och sedan Infantino som fanns i närheten då han skulle dela ut bronsmedaljerna. Det blev för övrigt en massa buande bland publiken då Infantino visade sig för prisutdelningen. Så helt populär kan han inte vara.
 
Kroatien har lika många VM-medaljer som Sverige, fast på betydligt kortare tid.

Populärt var det i Kroatien. Marocko skulle ju ta guld och ansågs inte vara intresserade av att spela en match om tredje pris. Men det visade de inte riktigt på planen. Dessa två möttes ju i gruppspelet och då blev det en väldigt tråkig match som slutade 0-0. I matchen igår stod det 1-1 redan efter tio minuter. Första halvlek slutade 2-1 till Kroatien, och sanning sagt så var det ganska rättvist. Det var inte bara på pappret som Kroatien var det bästa laget. Det var så även då slutsignalen ljöd. Men andra halvlek bjöd inte på samma anfallsfotboll som första. Det slutade 2-1 och Kroatien knep åter igen en bronsmedalj. De är nu lika med Sverige som också har två bronsmedaljer och ett silver i VM. Skillnaden är möjligen att Sverige har haft sedan 1934 att plocka dessa medaljer. Kroatien var med första gången 1998. Så det är nog mer troligt att Kroatien tar en ny medalj än Sverige.
 
En värsting till syster 2 (Redo att synda igen).

Då fotbollen var under eftermiddagen så blev det familjekväll med film. Då allas intressen skulle tillgodoses så gällde det att välja noga. Det var väl snarare så att det fanns en del olika handlingar i filmer som inte skulle få finnas med för att alla tre skulle kunna titta. Dottern var ju i Oslo för ett par veckor sedan och tittade på musikalen ”Sisters act”. Det gjorde att vi tittade på den filmen innan hon åkte till Oslo. ”En värsting till syster” blev det svenska namnet. Den kom 1992 och på den tiden gav man gärna svenska namn på amerikanska filmer. Givetvis lät uppföljaren inte vänta på sig och 1993 kom ”En värsting till syster 2”. Det var den vi så igår. Dolores är tillbaka för att hjälpa nunnorna, som nu blivit lärare i en skola, att hjälpa till att få skolan att få vara kvar. Det lyckas förstås då Whoopi Goldberg bildar en kör med de struliga ungdomarna. Den andra filmen var mycket snällare än ettan. En lagom lördagsunderhållning.

JULKALENDER 2022.

Lucka 18.

Svaret på frågorna i Lucka 17 är: 
Finalen 1958 spelades den 29: juni och Pele skulle fylla 18 år den 23:e oktober. Så han var alltså bara 17 år då han stänkte in två mål i finalen. Då spelade han i Santos FC. Den klubben var han trogen mellan 1956 och 1975. Han spelade 638 matcher och på dem gjorde han 619 mål. De två sista åren avslutade han i New York Cosmos. Edson Arantes do Nascimento, som är hans fullständiga namn vann sedan ytterligare två VM och är den ende fotbollsspelare som vunnit tre världsmästerskap. Oslagbart!

IDAG, SÖNDAGEN DEN 18:E DECEMBER 2022.

Till flagga och nationalsång. Till flagga och nationalsång.
NATIONALDAG:

Niger
 
Niger firar sin nationaldag dag till minne av att den självständiga Republiken Niger kungjordes denna dag år 1960. De första européerna kom till området på 1800-talet, i slutet av 1800-talet ockuperades Niger av Frankrike och landet blev en fransk koloni 1922. Efter skapandet av den femte franska republiken 1958 blev Niger en autonom stat inom franska samväldet, helt självständigt från Frankrike blev landet den 3 augusti 1960.
Till flagga och nationalsång. Till flagga och nationalsång.
NATIONALDAG:

Qatar
 
Qatars nationaldag är ett nationellt minne av Qatars enande 1878. Den firas årligen den 18 december. Den är också känd som grundarens dag.
Högtiden firas årligen den 18 december. Det är en nationell helgdag och de flesta av allmänheten får ledigt från skola och arbete. Före Emiri-dekretet i juni 2007 firades Qatars nationaldag årligen den 3 september, dagen för Qatars självständighet.
NAMNSDAG:

Abraham
 
Namnsdagar för den 18:e december i kronologisk ordning:
 
1702–1900 – Abraham
1901–1985 – Abraham
1986–1992 – Abraham, Abdon (utgått) och Gideon (utgått)
1993–2000 – Abraham och Efraim (utgått)
Från 2001 – Abraham
TEMADAGAR:

Fjärde söndagen i advent
 
Fjärde söndagen i advent eller fjärde advent är sista söndagen i adventsfastan. Den infaller den söndag som infaller 18-24 december. Fjärde söndagen i advent kan alltså sammanfalla med julafton. Den liturgiska färgen är i Svenska kyrkan blå (nordisk särtradition för advent) eller violett, och i Katolska kyrkan violett. I båda dessa samfund står Jungfru Maria i fokus denna dag, varför även himmelsblå - Marias färg - kan användas.

Internationella migrationsdagen
 
Den 18 december 1990 antog FN:s generalförsamling den internationella konventionen om migrantarbetares och deras familjemedlemmars rättigheter. Därför utropade Förenta nationerna år 2000 årsdagen av denna händelse som ”Internationella migrationsdagen”. Själva konventionen trädde dock i kraft först den 1 juli 2003 och blev då ett bindande internationellt fördrag. Den ses av många som ett av de viktigaste rättsinstrumenten för mänskliga rättigheter, trots att den hittills bara ratificerats av 37 av FN:s medlemsländer. Inget av de länder som undertecknat och ratificerat konventionen tillhör de större mottagarländerna för migranter. Sverige och alla andra EU-land har inte undertecknat denna konvention. För Sveriges del hänvisas till att den inte tillför något nytt och att de rättigheter konventionen erkänner finns redan erkända i svensk lag.
 
Kakans dag
 
Det är kakans dag den 18 december. Det är en dag då du kan bjuda in dina vänner och frossa i kakor. Form, smak, storlek spelar ingen roll. Inte heller om kakorna är mjuka, hårda, småkakor eller chokladkakor.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 18:E DECEMBER.

1921 Polens första landskamp.
 
Det polska fotbollsförbundet hade bildats 1919, men det dröjde tills idag 1921 innan de spelade sin första landskamp. De mötte Ungern och det blev förlust med 0-1. Men fem månader senare tog de sin första landskampsseger. Den kom i Stockholm och de var Sverige som förlorade till Polen med 1-2. Polens största triumf hittills var OS-guldet 1972. I finalen fick det polska landslaget sin revansch på Ungern när de vann med 2-1. Polen har även blivit trea i VM två gånger; 1974 och 1982.
1961 Nordamerika får ett fotbollsförbund.
 
North American Football Confederation och Football Confederation of Central America and the Caribbean var idag 1961 samlade och beslöt att bilda ett enda förbund inom FIFA. Detta förbund skulle anordna kval till VM, de startade ett eget mästerskap kallat Gold Cup och de har en Champions Leagueturnering för att kora det bästa klubblaget. Vad det gäller kval till VM så har USA och Mexiko lagt beslag på de flesta platserna i världsmästerskapen. Vilket fiffigt namn kom man på att kalla det nya förbundet? Jo, the Confederation of North, Central American and Caribbean Association Football. Och förkortningen är inte mycket bättre CONCACAF.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 18:E DECEMBER.

Santiago CANIZARES blir 53 år.
 
José Santiago CANIZARES Ruiz är född 1969 i Madrid, Spanien
Målvakt
39 U- och 46 A-landskamper för Spanien (1985-2006).

Klubbar som spelare:
Calvo Sotelo (1980-85),
Real Madrid (1985-92),
Elche (lån 1990-91),
Mérida (lån 1991-92),
Celta Vigo (1992-94),
Real Madrid igen (1994-98),
Valencia (1998-2008).

Den 16 maj 2008 valde Cañizares att avsluta sitt kontrakt med Valencia. Den 18 maj spelade han sin sista match, mot Atlético Madrid, och nästa dag avslutade han sin professionella fotbollskarriär.
Santiago Cañizares var med i det spanska fotbollslag som vann guld i de Olympiska sommarspelen 1992 i Barcelona.
Gianluca PAGLIUCA blir 56 år.
 
Gianluca PAGLIUCA är född 1966 i Bologna, Italien
Målvakt
1 U-, 3 OS- och 39 A-landskamper för Italien (1989-98).

Klubbar som spelare:
Bologna (1984-86),
Sampdoria (1987-94),
Inter (1994-99),
Bologna igen (1999-2006)
Ascoli (2006-07).

Han är den målvakt som spelat flest matcher i Serie A med 592 matcher och bara Paolo Maldini har gjort fler Serie A-matcher.

DAGENS MATCHTRÖJA.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN FIN FJÄRDE SÖNDAG I ADVENT!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv