• Boris dagliga blogg

Lördagen den 5:e juni 2021

Gräsklippning tack, Pizzaplättar, Sonic the Hedgehog.

IDAG, 5/6 -21:
Grundlagsdag: Danmark

Temadagar: Världsmiljödagen
Alla vänners dag
Ångans dag
Barfotadagen
Internationella dagen för kampen mot illegalt, orapporterat och oreglerat fiske

Namnsdagar: Bo

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 5/6:
1938. Andra fotbolls-VM inleds i Frankrike.
1968: Första "riktiga" fotbolls-EM inleds i Itaien.

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 5/6:
Yossi, Marc.

DAGENS ORD och DAGENS RHIANN.

DAGENS MATCHTRÖJA.

FAKTA OCH TANKAR FRÅN FREDAGEN DEN 4/6 2021.

Vid förmiddagens hundpromenad slog mig en tanke att det blir svårare och svårare att hålla rent efter hundarna. Då tänker jag på att man ska plocka upp efter dem, men tydligen har kommunen helt lagt ner gräsklippningen av de gemensamma gräsbevuxna områdena där vi bor. Hundar har en benägenhet att vilja sköta om sina behov på gräsen. På en klippt gräsmatta är det enkelt att använda en bajspåse, men i högt gräs är det i stort sett omöjligt att få upp allt i påsen. Så alla som är ute på Gullviksområdet och gr ska se upp för att avvika från gångbana och inte bege sig ut i det höga gräset.
 

Annars såg dagen ut som den brukade. Nytt var att jag lyckades tvätta drygt 20 av mina fotbollströjor. Det passade ju alldeles utmärkt att hänga ut dem på balkongen för att torka. Då händer givetvis det som bör vara omöjligt för en strålande solig sommardag. Det börjar regna. Visserligen bara ett par korta skurar, men tillräckligt för att sätta mig i onödigt jobb att plocka in hela torkstället.

Dagens middag från City Gross blev ”Pizzaplättar”. En ganska enkel och god måltid som lätt kunde göras både vegetarisk och som receptet sade; med skinka.
Recept:
1.75 dl mjöl
1 tsk bakpulver
2 dl mjölk
1 st ägg
62.5 g smör
 
90 g strimlad skinka
75 g riven mozzarella
0.5 tsk torkad oregano
0.5 msk tomatpuré
 
Smör
 
150 g morötter
 
0.25 st spetskål
1 msk rapsolja
0.5 msk vitvinsvinäger
0.5 tsk dijonsenap
2 krm honung
salt
svartpeppar
 
Blanda mjöl och bakpulver. Vispa i mjölk, ägg och smör till en jämn smet.
Rör samman med strimlad skinka och riven ost. Smaksätt med oregano och tomatpuré.
Klicka ut i en stekpanna med smör, stek plättar.
Skala och dela morötter i stavar.
Servera med fint strimlad spetskål dressad med olja, vinäger, dijon, honung, salt och peppar.
 
För vegetariskt så vänta att röra i skinkan till de sista plättarna.

Åter en kväll var det fullt pådrag i ett antal landslag i fotboll. TV visade Spanien mot Portugal och då jag inte såg dessa ganska ointressanta träningar så kan jag inte uttala mig om spelet, men 0-0 säger ju en del. Jag och äldsta dottern hade Fredagsslik. Det är vad som i Sverige motsvaras av lördagsgodis. Har man fredagsslik så ingår det givetvis en film. Det skulle bli en av det lättare slaget och jag kom med ett förslag som gick hem. Det var ”Sonic the Hedgehog” från 2020. I denna film är Jim Carrey tillbaka på filmduken som den elake Doctor Ivo Robotnik. Filmen är ingen Oscarskandidat, men en kul historia och enbart underhållande film en fredagkväll.

IDAG: LÖRDAGEN DEN 5/6 2021.

GRUNDLAGSDAG:
Danmark

Storbritannien och Danmark är de enda två länderna i världen som inte har någon nationaldag. Den dag i Danmark, som närmast är att likna vid en nationaldag (även om det inte är en helgdag) är den danska grundlagsdagen den 5 juni (Danmark har alltså precis som Norge med sin 17 maj och Sverige med 6 juni använt antagandet av grundlagen som speciell dag).
Danmark fick den 5 juni 1849 sin första hyfsat demokratiska grundlag. Då gick Danmark från att ha varit ett kungligt envälde till att bli en konstitutionell monarki – dock var det bara 15 procent av befolkningen som hade rösträtt vid införandet av den första grundlagen.

TEMADAGAR:
Världsmiljödagen
Alla vänners dag
Ångans dag
Barfotadagen
Internationella dagen för kampen mot illegalt, orapporterat och oreglerat fiske

Världsmiljödagen är en temadag som firas årligen över hela världen den 5 juni sedan den instiftades efter FN:s miljövårdskonferens i Stockholm 1972. Världsmiljödagen är en av FN:s temadagar.
 

Alla Vänners Dag är en festdag då man går in för att knyta nya vänskapsband. Att låta gamla vänner blir andras nya bekantskaper. Samtidigt finner man nya vänner bland andras gamla bekanta.
 

Ångans Dag infaller alltid den första lördagen i juni. Det har varit en dag att fira sedan 1986. Framför allt där vid orter där man har ångfartyg eller ånglok finns det alltid ett stort firande av Ångans Dag.
 

Barfotadagen handlar om att sommaren är kommen och att man ska ta av strumpor och skor och gå barfota. Det brukar även anordnas tävlingar här och där i landet om att springa barfota.
 
Den 5 juni är
Internationella dagen mot olagligt, orapporterat och oreglerat fiske (Illegal, Unreported, Unregulated Fishing, IUU). Syftet med dagen är att uppmärksamma de hot som IUU-fisket innebär för en hållbar förvaltning av världens fiskeresurser och de insatser som görs för att bekämpa sådant fiske. Även här har FN med ett finger då man instiftade denna dag 2017, för att uppmärksammas första gången 2018.

NAMNSDAG:
Bo

Namnsdagar för den 5:e juni i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Bonifatius (till minne av ett missionerande helgon i Tyskland på 700-talet).
1901–1985 – Bo
1986–1992 – Bo, Bodil (nu 26 januari) och Boel (nu 26 januari)
1993–2000 – Bo och Boris (nu 10 juni)
Från 2001 – Bo

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 5:E JUNI.

1938 Fotbolls-VM i Frankrike.

Egentligen startade fotbolls-VM i Frankrike redan igår 1938 med Schweiz mot Tyskland, men det var idag 1938 som resten av lagen trädde in i turneringen. 16 länder hade kvalificerat sig så man startade med åttondelsfinaler. Regerande mästarna Italien besegrade Norge i förlängning med 2-1. Ungern slog Nederländska Ostindien med 6-0 och Frankrike slog ut Belgien med 3-1. Resten av matcherna gick till förlängning. Kuba och Rumänien kunde inte skiljas åt utan fick göra upp i en omspelsmatch fyra dagar senare. Brasilien slog ut Polen i förlängning och Tjeckoslovakien vann över Nederländerna i förlängning. Österrike var kvalificerade, men hade dragit sig ur så landet numera tillhörde Tyskland. Alltså var Sverige det enda land som gick direkt till Kvartsfinal genom walk over.
 

De första världsmästarna Uruguay vägrade ställa upp då VM för andra gången i rad spelades i Europa. De ville ha VM tillbaka till Sydamerika. Sverige åkte ut i semifinalen mot Ungern och förlorade sedan även matchen om tredje pris till Brasilien. I finalen den 19:e juni försvarade Italien titeln genom att vinna med 4-2 över Ungern.

1968 tredje EM spelades i Italien

Idag 1968 spelades första matchen i det första riktiga EM i fotboll. Visserligen hade det spelats två tidigare mästerskap men då kallades det Europacupen för landslag. Efter kvalet valdes värdnationen och då fanns det Italien, Sovjetunionen, Jugoslavien och England att välja på. Det fanns bara fyra lag med i finalspelet och Italien fick vara värd för semifinaler och final. Dagens matcher var Jugoslavien – England som slutade 1-0. Det var den andra matchen som var mycket speciell.
 

Varken Italien eller Sovjetunionen lyckades göra mål trots förlängning. Då sa reglerna att segraren skulle tas fram genom slantsingling. Denna vann Italien och de tackade genom att vinna finalen över Jugoslavien. Fast första finalmatchen slutade 1-1. Reglerna var att man tvingades till en omspelsmatch och den vann Italien med 2-0. Trea blev England.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 5:E JUNI.

Yossi BENAYOUN blir 40 år

Yossi Shai BENAYOUN är född 1980 i Dimona, Israel.
Mittfältare.
21 U- och 102 A-landskamper för Israel (1995-2017).

Klubbar som spelare:
Hapoel Dimona (1989-95),
Hapoel Be'er Sheva (1995-98),
Maccabi Haifa (1998-2002),
Racing Santander (2002-05),
West Ham United (2005-07),
Liverpool (2007-10),
Chelsea (2010-13),
Arsenal (2011-12 lån),
West Ham United (2012 lån),
Queens Park Rangers (2013-14),
Maccabi Haifa igen (2014-16),
Maccabi Tel Aviv (2016-17),
Beitar Jerusalem (2017–18),
Maccabi Petah Tikva (2018–19),
Beitar Jerusalem (2019).

Marc RIEPER blir 53 år

Marc Jensen RIEPER är född 1968 i Rødovre, Danmark.
Försvarare
4 U- och 61 A-landskamper för Danmark (1988-98).

Klubbar som spelare:
AGF (1988-92),
Brøndby (1992-94),
West Ham (1994-97),
Celtic (1997-98).

Lag som tränare:
Celtic (2000 assisterande)
AGF (2001-02 assisterande)

Efter avslutningen på sin karriär har Marc Rieper bland annat varit assisterande tränare i sin barndomsklubb AGF, där han numera ingår i styrelsen. Han äger och driver även ett hotell i Århus.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN BRA NATIONALDAGSHELG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv