10:e oktober

NAMNSDAG

Harry:
Harry är ett mansnamn med engelskt ursprung. Det kommer från det franska Henri. Det används i modern tid som smeknamn för Henry, som härstammar från det forntyska Henrik, som är bildat av ord som betyder 'hem' och 'härskare'. Harry kan också användas som smeknamn för Harald, vilket betyder 'härold, budbärare'.

Harriet:
Harriet en engelsk form av det franska namnet Henriette som kommer från det germanska namnet Heimrik, sammansatt av ord som betyder hem och härskare. Därmed har Harriet samma ursprung och betydelse som namnsdagsgrannen Harry.
 

Återkommande minnesdagar

Nationaldag:​
Fiji: Självständigheten som uppmärksammas på nationaldagen erhölls från Storbritannien 10 oktober 1970.

Nationaldag:​
Taiwan: Landet deklarerade sin självständighet i samband med Xinhairevolutionen den 10 oktober 1911.

VIP födda den 10:e oktober

Några andra som också är födda den 10:e oktober

1861 – 1930 Fridtjof Nansen
Norsk upptäcktsresande, oceanograf, zoolog och diplomat. Han mottog 1922 Nobels fredspris.

1877 – 1963 William Richard Morris
Brittisk biltillverkare. Han grundade Morris Motor Company.

1895 – 1935 Fridolf Rhudin
Svensk komiker, film- ochrevyskådespelare. Han  hörde till sin tids allra folkkäraste svenska artister.

1917 – 1982 Thelonious Monk
Amerikansk pianist och kompositör. Han var en av jazzens främsta och mest originella kompositörer.

1924 – 1978 Ed Wood
 Amerikansk regissör. Han blev utsedd till tidernas sämsta regissör i boken The Golden Turkey Awards.

1941 – Peter Coyote, 
Amerikansk skådespelare. Född som Rachmil Pinchus Ben Mosha Cohon

1950 – Charlie George
Engelsk fotbollsspelare. För Arsenal gjorde George 49 mål på 179 matcher.

1958 – Tanya Tucker
Amerikansk countrysångerska. Hon debuterade som sångerska som 13-åring 1972.

1959 – 2000 Kirsty MacColl
Brittisk sångerska och låtskrivare. Hon omkom vid en badolycka i Mexiko, då hon blev påkörd av en motorbåt.

Några kända personer som avled den 10:e oktober

1963 Édith Piaf dog 47 år gammal i levercancer. Hon var en fransk sångerska. Hon är allmänt ansedd som Frankrikes största populärmusikartist.

1985 Yul Brynner dog 65 år gammal i lugncancer. Han var en rysk-amerikansk skådespelare vars kännetecken var det rakade huvud som han efter den genombrottsfilm för vilken han rakat av sig håret alltid behöll.

1985 Orson Welles dog 70 år gammal i en hjärtattack. Han var en amerikansk regissör och skådespelare. Hans mest kända film är En sensation (Citizen Kane, 1941) som flera gånger varit framröstad som den bästa filmen genom tiderna.

1991 Jacob Dahlin dog 39 år gammal i Aids. Han var en svensk programledare i radio och TV. n svensk programledare i radio och TV. I "Jacobs stege" i TV avslutades programmet med att han öppnade en flaska champagne och utbringade en skål med orden "Skål, ta mig fan!"

2004 Christopher Reeve dog 52 år gammal av en hjärtattack orsakad av för mycket antibiotika. Han var en amerikansk skådespelare som spelade Stålmannen. Råkade ut för en ridolycka och var förlamad de sista nio åren.

2010 Solomon Burke dog 70 år gammal troligen av en blodpropp i lungan. Han var en amerikansk sångare. Han var en av pionjärerna inomsoulmusiken, och var bland annat känd för sitt sätt att kombinera R&B med influenser från countrymusik. ¤ Cry To Me

Today in history 10:e oktober

Några händelser som inträffat den 10:e oktober

1471
 

SLAGET VID BRUNKEBERG.


  Slaget vid Brunkeberg (på nuvarande Norrmalm) i Stockholm utkämpas. Slaget utkämpades huvudsakligen av svenskar på båda sidor men har i äldre nationalistisk historieskrivning framställts som en del av ett svenskt befrielsekrig där Danmark utmålades som huvudmotståndaren.

1964
 

SOMMAR-OS I TOKYO INVIGS.


  Olympiska sommarspelen invigs i Tokyo, Japan. Spelen pågår till den 24:e. De var de första spelen som genomfördes i ett asiatiskt land och värdnationen Japan fick mycket goda vitsord för den utomordentliga organisationen. Sverige tog 2 guld, 2 silver och 4 brons. Båda gulden var i kanot.

1971
 

LONDON BRIDGE ÅTERINVIGS I USA.


  London Bridge återinvigs i Lake Havasu City, Arizona, USA efter att ha flyttats dit (isärplockad) från London, Storbritannien.