• Boris dagliga blogg

Söndagen den 28:e maj 2023

NATIONALDAG:
Azerbajdzjan
Etiopien
Nepal

NAMNSDAG:
Ingeborg
Borghild

TEMADAG:
Pingstdagen
Mors dag
Den stressfria dagen
Internationella krama en musiker-dagen
Internationella burgardagen
Internationella mensdagen


RUBRIKER.

Datorn tillbaka och Latinofestival.
Fotboll.
Den lilla sjöjungfrun.

Ticket to Ride och Luton upp i Premier League.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 28/5:
1928: VM i Fotboll föds.
1980: Nottingham bäst i Europa för andra gången, men bara bäst i England en enda gång.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 28/5:
John STONES, 
Hannah WILKINSON, 
Kyle WALKER. 

FAKTA OCH TANKAR OM LÖRDAGEN DEN TJUGOSJUNDE MAJ 2023.

Datorn tillbaka och Latinofestival.
 

Pingstafton inleddes ganska sent. Det betyder att jag vaknade gaska sent. Innan förmiddagspromenaden med hundarna så kollade jag givetvis, som alla andra, om det dykt upp några meddelanden på media. Alltså mobilen. Ett meddelande var från Media Markt sa att efter sjutton dagars slit hade de fått ordning på min nya dator. Den var klar att hämtas på Nova Lund där jag lämnat in den. Alltså blev det efter hundrundan och brunchen med scrambled eggs, bacon och stekt nypotatis, en resa till Media Markt. Övriga familjen for till Hornbach.

Innan jag kunde testa datorns kapacitet så hade jag några inköp på ICA Maxi att klara av. Dottern skulle göra scones till Mors Dag, så som Tareq Taylor gjort i Trädgårdstider. Vi får se hur detta projekt kommer att avslutas. På ett skrålande, proppfullr Burlöv Center som firade någon slags Latinodag så var det ganska måttligt med folk på ICA. Jag kunde snabbt fixa inköpslistan.

Fotboll.
 

Datorn hade fått en nyinstallation av nätverkskortet och allt som fanns på datorn då jag lämnade in den fanns kvar då jag fick tillbaka den. Fast några fingeravtryck och lite smuts var borttaget. Alltså kunde jag fortsätta där jag slutade och alla tangenter fungerar till skillnad från den gamla datorn som i och för sig fungerar. Att man sedan kan spara i ”molnet” gör att även allt som jag gjort på gamla datorn under större delen av maj även kunde hämtas upp på nya datorn.

Innan det blev bloggtext och eftermiddagens fotboll så skulle gräsmattebitarna runt huset klippas. Även om Pingst inte firas så ska åtminstone gräset vara klippt.

Klippt var det än en gång för Borussia Dortmund. De har många år varit andralag i Bundesliga bakom suveräna Bayern München. Bundesliga spelade sista omgången igår och givetvis såg jag då Dortmund skulle spräcka Bayerns svit på tio raka mästerskap. Dortmund hade hemmamatch mot nionde placerade Mainz. Normalt en ganska enkel seger och då skulle Borussia äntligen ta mästerskapet. Men efter underläge med 0-2 och en missad straff så kom inte Dortmund längre än till 2-2 på övertid. Då Bayern vann sin match så slutade Bayern och Dortmund på samma poäng, men Bayern hade 15 måls bättre målskillnad och tog sitt elfte mästerskap i rad.

Dessförinnan hade jag sett slutet på matchen med laget som aldrig vinner på bortaplan. Det handlar om Allsvenskan och Halmstads BK. Den förbannelse som klubben fått som en stämpel stämmer inte alls. Igår var de på Listerlandet och mötte Mjällby. Det blev en ny bortaseger. Denna gång med 2-0. Det var HBKs andra bortaseger i rad och just nu en hedrande sjunde plats i Allsvenskan.

Gårdagens stora match i mina ögon spelades på Wembley och skulle avgöra vilket lag som skulle ta klivet upp tillsammans med Burnley och Sheffield United i Premier League 2023-24. Trean och femman från League Championship, Luton och Coventry gjorde upp i en direkt kvalmatch. Luton som placerade sig högst av de två lagen borde vara favorit, men i ett kval kan allt hända.

TRAILER TRAILER

Den lilla sjöjungfrun.
 

Fast det blev ingen fotboll live. Först kom vår helgvän med pingstmiddagen. Sushi. Sedan åkte han, äldsta dottern och jag till Lund för att gå på bio. Det var den nya Disneyfilmen Den lilla sjöjungfrun (2023) som hade svensk premiär i förrgår. Handlingen var ju inte speciellt överraskande då man sett 1989 års animerade variant ett par gånger. Det var i och försig levande skådespelare i den nya filmen, men det var mycken animation i filmen trots allt. Det var just detta med datoranimeringen som var det intressanta då man går och ser en sådan film som vi såg igår. Jag måste säga att de lyckats ganska bra med animeringen. En sevärd film trots allt, även om handlingen är något tramsig. Måsart och Sebastian är ju två roliga inslag som lättar upp.

Ticket to Ride och Luton upp i Premier League.
 

Vår helgvän skulle egentligen tagit tåget från Lund hem till sig på Kirseberg, men då han hade sett vårt nyinköpta Ticket to ride France så såg han att det gick att ta ett senare tåg från Åkarp så att han kunde följa med hem till Päronvägen och i vanlig ordning vinna gårdagens debutomgång av detta populära brädspel.

Då han lämnade oss strax före tolv så kunde jag se klart Coventry mot Luton. Det blev andra halvlek som jag såg. Då Coventry kvitterade till 1-1 blev det även förlängning och straffar som jag satt uppe och tittade på. Efter elva fantastiska straffar som alla var omöjliga att rädda så gick Coventrys Fankaty Dabo fram och slog sin straff långt över mål. Luton är tillbaka i högsta divisionen. Där har de varit tidigare, men de har aldrig legat i Premier League. Där gör de debut till hösten.

IDAG! SÖNDAGEN DEN TJUGOÅTTONDE MAJ 2023.

NATIONALDAG:

Till flagga och nationalsång. Till flagga och nationalsång.

Azerbajdzjan
 

Azerbajdzjan blev den 28 maj 1918 självständigt (från Transkaukasiska demokratiska federativa republiken) och republik grundades. Även kvinnlig rösträtt infördes. Republiken existerade endast två år. Röda armén invaderade den 28 april 1920 huvudstaden Baku och landet införlivades med Sovjetunionen. Självständigt från Sovjetunionen blev landet år 1991.

NATIONALDAG:

Till flagga och nationalsång. Till flagga och nationalsång.

Etiopien
 

Etiopien (tidigare Abessinien), är det afrikanska land som liksom Liberia, aldrig varit under kolonialt styre. Åren 1936 till 1941 var landet ockuperat av Italien, men tillsammans med brittiska trupper besegrade etiopierna Italien. Landet var ett kejsardöme fram till 1974, då den siste kejsaren, Haile Selassie, störtades. Nationaldagen 28 maj uppmärksammas till minne av dagen för besegrandet av Mengistus regim.  Mengistu Haile Mariam var marxistisk ledare och statsöverhuvud i Etiopien åren 1977 – 1991.

NATIONALDAG:

Till flagga och nationalsång. Till flagga och nationalsång.

Nepal
 

Efter att ha varit tre olika riken (Kathmandu, Patan och Bhadgaon) förenades dessa till en självständig monarki den 21 december 1768. Landet ändrade den 28 maj 2008 statsskick från monarki till republik. Denna dag blev nationaldagen.

NAMNSDAG:

Ingeborg
Borghild

 

Namnsdagar för den 28:e maj i kronologisk ordning:
 
Före 1898 – Germanus (till minne av en biskop i Paris på 400-talet, som sedermera blev helgon och har fått Parisstadsdelen Saint Germain uppkallad efter sig; utgått) och Germund (nu 19 juni)
1898–1900 – Ingeborg
1901–1985 – Ingeborg
1986–1992 – Ingeborg, Ingabritt (utgått) och Ingbritt (utgått)
1993–2000 – Ingeborg och Borghild
Från 2001 – Ingeborg och Borghild

TEMADAG:

Pingstdagen

Pingstdagen är den helgdag som brukar benämnas som "kyrkans födelsedag". Klicka på bilden och läs mer om pingsten. Den infaller 49 dagar (7 veckor) efter påskdagen (på 50:e dagen).
 

Mors dag

Mors Dag introducerades i Philadelphia 1905 av amerikanskan Anna Jarvis, efter att hennes mor, fredsaktivisten Ann Jarvis, avlidit den 9 maj. Ann Jarvis hade ägnat sig åt vård av sårade soldater (från båda sidor) under amerikanska inbördeskriget. Anna Jarvis startade en kampanj för att i samband med årsdagen av moderns död försöka få instiftat en dag som skulle hedra alla mödrar, eftersom hon ansåg att ens "mor är den person som gjort mer än någon annan för dig". Det är en dag som firas på lite olika tider runt om i världen, men i Sverige inträffar den sista söndagen i maj.


Den stressfria dagen

Den stressfria dagen infaller den 28 Maj varje år. På den stressfria dagen uppmanas alla att ta sig minst fem minuter i stillhet någon gång under dagen för att känna på de positiva effekterna av att ta en paus ibland.


Internationella krama en musiker-dagen

Internationella krama en musiker-dagen är alltid den 28 maj. Det finns många ”krama en-” temadagar på året. Idag är det favoritmusikern som ska kramas. Fast det kanske ska vänta med att firas tills det att pandemin är över. Det får bli virtuella kramar.


Internationella burgardagen

Internationella Burgardagen började i Sverige 2015 när Allt om Burgare bestämde sig för att det är dags att börja fira hamburgarna. Middagen är given idag.


Internationella mensdagen

Internationella mensdagen är en internationell temadag som årligen 28 maj uppmärksammar och sprider kunskap om kvinnors menstruation. Den instiftades 2014 av den tyska frivilligorganisationen WASH United (WAter, Sanitation and Hygiene) som arbetar för rent vatten, hygien och avlopp. Datumet är valt eftersom en menstruationscykel i regel är 28 dagar, och maj för att det är den femte månaden och menstruationen brukar vara i fem dagar.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN TJUGOÅTTONDE MAJ.

1928 VM:s födelsedag.
 

Idag 1928 hade FIFA en kongress i Amsterdam. En sak som diskuterades var den succé som FIFA haft genom att arrangera fotbollsturneringarna i OS 1920 och 1924. Även den OS-turnering som startade i dag 1928 hade startat med Portugal-Chile 4-2 och Belgien-Luxemburg 5-3 så det såg ut att bli publikvänligt även här. Då tog FIFA beslutet om att det även bör spelas ett VM i fotboll som skulle gå vart fjärde år mitt emellan två OS. Första värdland fick bli Uruguay då de var regerande Olympiska mästare och även skulle vinna OS 1928.

1980 Nottingham Forest rekord.
 

Idag 1980 spelades Mästarcupfinalen på Santiago Bernabéu Stadion i Madrid. Det var de regerande mästarna Nottingham Forest (som vann med 1-0 året innan mot Malmö FF i finalen), som spelade mot Hamburger SV. Även denna gång blev det 1-0 till Nottingham Forest. Målet gjordes i 20:e minuten av John Robertson. Det märkliga med segern är att Nottingham Forest i och med det blivit Europamästare två gånger, men de har bara blivit bäst i England en gång då de vann ligan 1978.
 

Bild: Klicka för att se ett kort sammandrag av finalen.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN TJUGOÅTTONDE MAJ.

John STONES blir 29 år.
 

John STONES är född 1994 i Barnsley, England
Försvarare
18 U- och 66 A-landskamper för England (2012-).

Klubbar som spelare:
Barnsley (2001–13)
Everton (2013–16),
Manchester City (2016–).

Han har varit med i EM 2016, 2020 och VM 2018, 2022.

Hannah WILKINSON blir 31 år.
 

Hannah Lillian WILKINSON är född 1992 i Whangarei, Nya Zeeland
Anfallare
15 U- och 105 A-landskamper för Nya Zeeland (2010-).

Klubbar som spelare:
Kamo High School (2005–09),
North Force (2009-10),
Glenfield Rovers (2010–11),
Tennessee (2012–16),
Vittsjö GIK (2017–19),
Sporting CP (2019-20),
Djurgården (2020),
MSV Duisburg (2021),
Melbourne City (2021-).

Förutom fotboll så ägnar hon sig åt att spela trummor, gitarr och surfa. Hom-n har släppt två singlar på Spotify. Waiting for the Sun was och Set Me Free.

Kyle WALKER blir 33 år.
 

Kyle Andrew WALKER är född 1990 i Sheffield, England.
Försvarare
14 U- och 75 A-landskamper för England (2009-).

Klubbar som spelare:
Sheffield United (1997-2009),
Northampton Town (2008 lån),
Tottenham Hotspur (2009-17),
Sheffield United (2009-10 lån),
Queens Park Rangers (2010-11 lån),
Aston Villa (2011 lån),
Manchester City (2017-).

Kyle Walker blev år 2012 framröstad som den bästa unga spelaren i Premier League.

DAGENS MATCHTRÖJA DEN TJUGOÅTTONDE MAJ 2023.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN BRA MORS DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv