• Boris dagliga blogg

Lördagen den 22:a augusti 2020

Två tragiska händelser, handling, deckare och en tvetydig Europa Cup final.

FOTBOLLSHISTORIA:
1937: Bordeaux spelar sin första ligamatch.
2006: Bradford förlorar på straffar, vilket de senare tar Engelskt rekord i att vinna på straffar.

FÖDDA:
Heiðar, Gilmar.

DAGENS TRÖJA.

FAKTA OCH TANKAR OM FREDAGEN DEN 21/8 2020.

Två tragiska händelser, handling, deckare och en tvetydig Europa Cup final.


Tidningen de senaste dagarna har berättat om två oerhört tragiska händelser där två unga personer mist livet i olyckor. Pojken som föll från en gymnasieskolas tak i Eslöv fick inte var i fred vid räddningsinsatsen. Räddningspersonalen fick hålla tillbaka elever som skulle filma den döende. En lyckades och lade ut filmen på sociala medier. När man läser detta så ryser jag över hur mänskligheten fungerar. Som väl är så är detta tilltag straffbart och jag hoppas den skyldige får ett rejält straff.
 

Den andra tragiska händelsen är sexåringen Rais som drunknade. Fruktansvärt och jag kan tycka att personalen brustit i uppmärksamheten. Flyktingar har oftast ingen simkunnighet och de räds inte heller vattnet. Då min fru jobbade på Värner Rydénskolan slutade klasserna att åka och simma efter att en pojke med liknande bakgrund som Rais fiskades upp två gånger från bassängens botten. Allt slutade lyckligt den gången, men det märkliga var att trots att den pojken första gången upptäckte att han inte kunde simma som många av hans klasskompisar, så gjorde han samma sak engång till. Jag sörjer med Rais familj, men snälla Kenan Habul som skrivit om tragiken i Sydsvenskan. Detta att Rais, 6 år, flydde från Syrien och drömde om att bli läkare, väcker lite ett löjes skimmer. Det hade räck med att han hade flytt från Syrien.
 

Det blev ingen promenad med hundarna då det småregnade mest hela dagen. Mina inhandlingar fick jag göra med bil. Jag hade två ärenden till Mobilia. Mitt armbandsur hade slutat att fungera så då gör jag som jag brukar. Istället för att bekosta ett eventuellt byta av batteri så köpte jag en ny klocka. Max 300 får det kosta. Kookoo-gänget i golf ska inleda tisdagens runda med kräftskiva och då alla har uppgift att ta med något, så blev jag utan. Då tänkte jag att lite Jägermeister kan jag ju bjuda på. Gör man en birdie på golfbanan så ska man bjuda på något starkt. Då jag inge nyttjar starkt så har jag aldrig haft något att bjuda på. Det tänker jag råda lite bot på på tisdag.
 

Trots regn så gick det att sitta på altanen och läsa ut Sofie Sarenbrants tredje bok om kriminalinspektören Emma Sköld. Visning pågår heter den. Utan att avslöja för mycket så kan väl sägas att läsaren fick reda på en upplösning, men inte huvudpersonerna. Alltså var det läge att direkt fortsätta på fyran ”Avdelning 73”.
 

Sedan var det final i Europa League. Finalen skulle ha spelats den 27:e maj 2020 på Stadion Energa Gdańsk i Gdańsk, Polen. Nu kom det ju lite emellan och finalspelet kom att gå i Tyskland istället. Finalarena var Rheinenergiestadion i Köln. Sedan några år tillbaka ville man ha en extra clou i finalen då UEFA beslöt att vinnaren skulle få en direktplats i kommande Champions League. Både Inte och Sevilla har redan tagit sig dit via ligaspelet förra säsongen. 3-2 till Sevilla och det går ju inte att klaga på målchanser och mål. Så ett visst underhållningsvärde hade matchen. Men tyvärr så händer det ju inte mycket med fotbollens uråldriga och helt vansinniga regler.
 

Ett fel som i viss mån kan accepteras är att Diego Carlos i matchstatistiken står som segerskytt i 74:e minuten. Visserligen sparkade han bollen långt utanför mål och Lukaku satte foten till och styrde bollen i eget mål. Men vad värre är så var det inget spel den sista kvarten. Sevillaspelarna bara låg ner på planen hela tiden och simulerade skador trots att repriser visade att det inte fanns någon beröring. Ett byte i slutet tog över två minuter. Domaren lade visserligen till sex minuter. Nästan hälften av denna tid fortsatte Sevillaspelarna att fördröja spelet på olika vis. Ändå blåste domaren av efter exakt sex minuters övertid. Nu visade det sig att Inter inte hade mycket att komma med på slutet, men effektiv speltid hade åtminstone gett alla matcher lika mycket speltid. Hoppas inga ungdomar så matchen och tänker filma och protestera i alla situationer och mot alla domslut. Som fotbollsmatch med spelet var det helt OK, men spelarnas uppförande får ett stort underkänt.

FOTBOLLSHISTORIA från den 22:a augusti.

1937 Bordeaux spelar sin första ligamatch.

Franska ligaklubben FC Girondins de Bordeaux eller rätt och slätt Bordeaux spelade sin första ligamatch idag 1937. De mötte Toulouse och förlorade visserligen med 2-3, men de hade väntat länge på denna match. Redan 1881 hade Bordeauxklubben bildats, men då handlade det bara om gymnastik och skytte. 1910 testade man fotboll i klubben, men tog snabbt bort denna sektion.
 

Tio år senare testade man med att införa fotboll igen. De mötte Section Burdigalienne i sin första match och vann med 12-0. Det var en bidragande orsak till att fotbollen fick stanna i klubben. Det dröjde till 1936 då fotbollen fick professionell status. Det var då Bordeaux slogs samman med Girondins Guyenne Sport. 1937 kom de med i franska ligan. Sedan dess har de blivit franska mästare sex gånger. 2009 var senaste gången.

FOTBOLLSHISTORIA från den 22:a augusti.

2006 Bradfords sista förlust på straffar på lång tid.
 

Bradford City AFC spelade idag 2006 en match i Ligacupens första omgång. De mötte Carlisle och matchen fick avgöras på straffar då det var 1-1 efter förlängning. Carlisle vann straffarna med 4-3 och Bradford var utslaget, men det var också sista gången Bradford förlorade en straffsparksläggning. Sedan idag har laget i olika engelska cuper spelat oavgjort hela nio gånger. Dessa matcher har avgjorts på straffar och Bradford har vunnit dem alla. Senaste gången var i ligacupen 2012 då Arsenal förlorade. Nio straffsparkssegrar på raken är Engelskt rekord. Den 9:e augusti 2016 tog straffsviten slut då Ligacupmatchen mot Accrington Stanley slutade 0-0 och straffar tvingade avgöra matchen, men det satt hårt inne. Bradford förlorade straffarna med 10-11.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 22:a augusti.

Heiðar HELGUSON blir 43 år

Heiðar HELGUSON är född 1977 i Dalvík, Island
Anfallare.
24 U- och 55 A-landskamper för Island (1994-2011).

Klubbar som spelare:
UMFS Dalvík (1985-94),
Þróttur (1995-97),
Lillestrøm (1998-99),
Watford (1999-2005),
Fulham (2005-07),
Bolton Wanderers (2007-09),
Queens Park Rangers (2008-09 lån),
Queens Park Rangers (2009-12),
Watford igen (2009-10 lån)
Cardiff City (2012-13).

TITLAR:
Med Queens Park Rangers
Engelsk andradivisionsmästare: 2010–11
Med Cardiff City
Engelsk andradivisionsmästare: 2012–13

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 22:a augusti.

GILMAR blev 83 år

GILMAR Gylmar Dos Santos Neves var född 1930 i Santos, São Paulo, Brasilien och dog den 25:e augusti 2013 São Paulo, Brasilien
Målvakt.
94 A-landskamper för Brasilien (1953-69).

Klubbar som spelare
Jabaquara (1945-51),
Corinthians (1951-61),
Santos (1961-69).

Världsmästare 1958 och 1962

DAGENS ORD.

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv