• Boris dagliga blogg

Söndagen den 24:e januari 2021

Frufridagen, Erika, Mulan, Villa och FA-cupen?

FOTBOLLSHISTORIA:
1912: Tio mål skiljde mellan borta- och hemmaplan.
1976: Kettering blir först i England med reklam på tröjan.
2015. Svettig vändning av Watford.

FÖDDA:
Ki, Luis, Wayne, Guido, Michel, Raymond.

DAGENS TRÖJA.

Då FA-cupen verkar vara i nedgående så passar jag på att hedrasegraren i den match som gällde  något i England igår. Nämligen en Premier Leaguematch från omgång 11. Aston Villa slog Newcastle ganska enkelt med 2-0.

IDAG: SÖNDAGEN DEN 24/1 2021.

TEMADAG:
Frufridagen

Lennart Hyland var en svensk journalist och programledare vid Sveriges Radio och Sveriges Television. Hyland ansågs under sin storhetstid som en nydanande och inflytelserik medarbetare inom sport och underhållning. Många är hans berömda kommentarer inom idrotten med ”Den gliiider in i mååååål” då Sveriges Tre Kronor tog sitt tredje VM-guld i ishockey. Nisse Nilsson avgjorde med en puck i tomt mål mot favoriterna Kanada. Liksom många journalister inom sporten så fick även Lennart Hyland ta hand om underhållningsprogram på radio och TV. I radion var det programmet ”Karusellen” och i TV kom på 60-talet ”Hylands hörna”.
 

Hyland ville gärna skapa stora rubriker och i ett Karusellen-program 1954 så instiftade han ”Frufridagen”. Tanken var att alla husmödrar skulle få ledigt en hel dag och deras män skulle sköta hushållet och sköta barnen. Frufridagen söndagen den 24 januari 1954 blev mycket omdiskuterad och omskriven. Tidningarna fylldes av recept och praktiska tips inför frufridagen och idrottsrörelsen undrade hur det skulle gå med tävlingar och lagsporter om männen var tvungna att laga mat och byta blöjor.
 

Nio år senare, 1963, togs idén upp ytterligare en gång i radioprogrammet Karusellen. Denna gång bestämdes att den skulle infalla söndagen den 24 november. Debatten blev inte alls lika intensiv och det var inte männens problem i köket som väckte mest uppseende, utan de rabatterade flyg- och tågresor för kvinnor som SJ, SAS och Linjeflyg erbjöd. Fler föreningar än 1954 ordnade aktiviteter kring dagen. Karusellens sista timme samsändes med TV och brukade ha omkring fem miljoner tittare varje vecka. Den här kvällen blev det ingen sådan sändning eftersom världshistorien ingrep genom att president Kennedy mördades två dagar tidigare. Programmet spelades in fredagen den 22 november, samma dag som mordet på Kennedy, men kom aldrig att sändas; programmet sågs inte av fler än de 250 personer som fanns i studiopubliken.
 

Nu är Frufridagen tillbaka den 24:e januari, men trots könsrollsskillnader så är det inte längre så revolutionerande att män hjälper till hemma med hushållsarbete och att ta hand om barnen.

NAMNSDAG:
Erika

Erika har ensam namnsdag idag. Det är ett lite lustigt namn då jag och många med mig betonar I:e då jag uttalar namnet. En som heter detta namn och som jag känner påstår att det finns bara ett sätt att uttala hennes namn och det är genom att betona E:et. Hur som helst så kommer det av mansnamnet Erik som betyder ”ensam härskare”. Erika kom in i almanackan redan 1901. Det har efter detta varit tankar på att ha namnsdagen med den 18:e maj då Erik har namnsdag. Men man vill att Erika ska ha en egen dag.
 

Därför har man funnit en koppling till den 24:e januari s då dagen för 1901 kallades Erik translatus. Det betyder Erik flyttas. De Erik det handlar om är Erik den helige. Han var svensk kung på 1150-talet och dog den 18:e maj. Därav den dagens namnsdag. Erik begravdes i Gamla Uppsala men hans ben beslöts att flyttas till Uppsala domkyrka som hade börjat byggas. Denna förflyttning ska ha skett den 24:e januari 1273.

FAKTA OCH TANKAR OM LÖRDAGEN DEN 23/1 2021.

Lördag innebär lördagsmiddag. Ryggbiff, ugnsbakad mandelpotatis, broccoli och någon form av sås. Det är olika till vem som nu ska äta middagen. Laga den är redan klart att det är jag. Därför fick jag även handla ingredienser till middagen. Hundar igår var ingen lång promenad utan endast hjälpa att hålla den då de skulle klippas. Sedan var de kvällens stora begivelse; Filmkväll med båda döttrarna. På repertoaren stod Disneys nya satsning på ”Mulan”. Filmen från 2020 med skådespelare. Det var ju ingen barnfilm i stil med de tecknade varianterna. Detta var lite Hong Kong karate med hopp och spring uppför väggar kombinerat med Kurosawas samurajfilmer och en krigsfilm. Givetvis inga blodiga splash-scener, men en ganska grym film som följer animerade Mulan från 1998, men utan musikscener och draken Mushu som var den animerade filmens komiker. Trots allt helt okay.


Idrotten igår var sista fem minuterna av Aston Villa mot Newcastle. Den matchen sköts upp i omgång 11 då det var Newcastle som drabbats av coronaviruset. Newcastles Allan Saint-Maximin hade blivit så pass återhämtad från det att han drabbades av Cocid-19 att han åter kunde vara med i truppen. På bänken och med i matchen de sista 20 minuterna. Men varken han eller de övriga Newcastlespelarna gjorde något väsen av sig. Ett enda skott på mål och det gick inte in. Det gjorde två av Aston Villas. Alltså hemmaseger med 2-0.
 

England har en otroligt märklig syn på sin fotboll. I alla andra länder gäller cupspel mitt i veckan och veckosluten är heliga för ligaspel. England envisas med att lägga FA-cupen på veckosluten. Då pandemiläget ser ut som det gör i världen och Europa, så är det inte alla lag som kan ställa upp med bästa laget. Dessutom verkar många av de större lagen inte tycka att FA-cupen är så viktig och därför får de bästa spelarna vila. Alltså tycker jag att det är lite si och så med denna cup. Det tyckte tydligen Arsenal också. De har vunnit tävlingen flest gånger av alla lag och är regerande mästare. Men igår var Southampton ett mål bättre och slog ut mästarna.

FOTBOLLSHISTORIA från den 24:e januari.

1912 Wolverhampton utnyttjade hemmaplansfördel

Idag 1912 spelades en märklig omspelsmatch i FA-cupen. Watford hade den 13:e januari mött Wolverhampton för första gången. Denna match slutade 0-0. Idag 1912 spelades omspelet på Wolves hemmaplan Molineux Ground. Man kan verkligen säga att Wolves hade fördel av hemmaplan. De gick vidare med en seger på 10-0!!!!!

FOTBOLLSHISTORIA från den 24:e januari.

1976 först med sponsring på tröjan

Första sponsrade matchtröjan i Englands fotbollshistoria Första sponsrade matchtröjan i Englands fotbollshistoria

Kettering Town var idag 1976 första klubben i Storbritannien som spelade I tröjor med sponsor på bröstet. Sponsring startade i mitten på 1950-talet i Uruguay. Sedan följde Frankrike och Tyskland efter.

Ketterings nytillträdde manager Derek Dougan hade varit i kontakt med det lokala däckföretaget Kettering Tyres. Detta stod i stora botstäver över bröstet i dagens match mot Bath. Laget spelade i Southern Premier League och då FA fick reda på detta kom ordern att omedelbart plocka bort reklamen. De spelade dock vidare med texten KETTERING T och påstod att det stod för laget, Kettering Town. FA gick inte med på detta utan hotade med 1000 pund i böter.

Året därpå startade skottska Hibernians med reklam på tröjorna och då ändrade FA ståndpunkt och det var fritt med sponsring på tröjor i England också.

FOTBOLLSHISTORIA från den 24:e januari.

2015 Watford vände och vann.
 

Jag vet inte om Watford tänkte på den match de spelade idag 2015, som en revansch för storförlusten för 103 år sedan. (se första fotbollshistorian idag). Troligtvis inte då det inte fanns någon levande kvar från den tiden och dessutom var det inte samma lag de mötte. 2015 var det Blackpool som kom på besök. Gästerna hade spelat ganska dåligt under säsongen och hade inte en enda bortaseger. Fast då de gick till pausvila trodde nog alla Tangerines att nu äntligen. De ledde nämligen med 2-0. Vad Watford talade om i paus vet inget riktigt, men då matchen var slut hade hemmalaget vänt. Och det var inte vilken vändning som helst. Watford vann matchen med 7-2.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 24:e januari.

KI Sung-Yueng blir 32 år

KI Sung-Yueng är född 1989 i Gwangju, Sydkorea
Mittfältare
44 U- och 110 A-landskamper för Sydkorea (2004-19).

Klubbar som spelare:
John Paul College (2001–2005),
Kumho High School (2005),
FC Seoul (2006–09),
Celtic (2009–12),
Swansea City (2012–18),
Sunderland (lån 2013–14),
Newcastle (2018-20),
Mallorca (2020),
FC Seoul (2020-).

Han blev Ligacupmästare 2013 med Swansea.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 24:e januari.

Luis SUAREZ blir 34 år

Luis Alberto SUAREZ Diaz är född 1987 i Salto, Uruguay
Anfallare
8 U- och 116 A-landskamper för Uruguay (2006-).

Klubbar som spelare:
Nacional (2003-06),
Groningen (2006-07),
Ajax (2007-11),
Liverpool (2011-14),
Barcelona (2014-20),
Atlético Madrid (2020-). 

Suárez har en dotter vid namn Delfina, vilket är ett anagram för Anfield.
Tyvärr har han förutom sitt fantastiska fotbollsspelande blivit känd för att bita sina motståndare. Tre gånger har det skett. Senast i VM 2014 då han efter att ha bitit den italienska spelaren Giorgio Chiellini i axeln, blev avstängd från all fotbollsrelaterad aktivitet i fyra månader.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 24:e januari.

Wayne HENNESSEY blir 34 år

Wayne Robert HENNESSEY är född 1987 i Bangor, Wales
Målvakt
19 U- och 94 A-landskamper för Wales  (2002-).

Klubbar som spelare:
Manchester City (1998-2003),
Wolverhampton (2003-14),
Bristol City (lån 2006),
Stockport County (lån 2007),
Yeovil Town (lån 2013),
Crystal Palace (2014-).

Då han spelade en U-19landskamp mot Turkiet gjorde han mål på en frispark 30 meter från målet.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 24:e januari.

Guido BUCHWALD blir 60 år

Guido Ulrich BUCHWALD är född 1961 i Västberlin
Försvarare
1 U- och 9 OS-landskamper för Västtyskland och 76 landskamper för Tyskland (1980-94).

Klubbar som spelare:
Stuttgarter Kickers (1978-83),
VfB Stuttgart (1983-94),
Urawa Red Diamonds (1994-97),
Karlsruher SC (1997-99).  

Lag som tränare:
Urawa Red Diamonds (2004-06),
Alemannia Aachen (2007),
Stuttgarter Kickers (2012).

Världsmästare 1990 där han i finalen ”plockade bort” Maradona.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 24:e januari.

Michel PREUD'HOMME blir 62 år

Michel Georges Jean Ghislain PREUD'HOMME är född 1959 i Seraing, Belgien
Målvakt
58 A-landskamper för Belgien (1979-94).

Klubbar som spelare:
Standard Liège (1969-86),
Mechelen (1986-94),
Benfica (1994-99).

Lag som tränare:
Standard Liège (2001-02),
Standard Liège igen (2006-08)
K.A.A. Gent (2008-10),
Twente (2010-11),
Al-Shabab (2011-13)
Club Brugge (2013-17),
Standard Liège än en gång (2018-20).

Han var med i två världsmästerskap 1990 och 1994. Efter sin andra VM-turnering blev han den förste att bli tilldelad Yashin Award som turneringens bäste målvakt.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 24:e januari.

Raymond DOMENECH blir 69 år

Raymond DOMENECH är född 1952 i Lyon, Frankrike
Försvarare
8 A-landskamper som spelare (1973-79) och 79 som manager för Frankrikes landslag.

Klubbar som spelare:
Lyon (1969–77),
Strasbourg (1977–81),
Paris Saint-Germain (1981–82),
Bordeaux (1982–84),
Mulhouse (1984–85).  

Lag som tränare:
Mulhouse (1985–89),
Lyon (1989–93),
Frankrike U-21 (1993–2004),
Frankrikes landslag (2004–10),
Bretagnes landslag (2016–19),
Nantes (2020-).

Mest känd är han för två VM. 2006 var det succe då han tog Frankrike till final och en andra plats. I Sydafrika 2010 blev det fiasko då delar av landslagsspelarna strejkade för missnöjet med hans sätt att sköta sitt jobb.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN RIKTIGT SKÖN SÖNDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv