• Boris dagliga blogg

Lördagen den 12:e februari 2022

DAGENS RUBRIKER.

Guld med världsrekord.  Varför släppte vi Finland och Norge?  Paj.  På Spåret, Ingvar och Professor T.

NAMNSDAG: Evelina och Evy
TEMADAG: Darwins födelsedag och Djurförsökens dag

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 12/2:
2007: Kaka blir italienare...också.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 12/2:
Nicolas
OTAMENDI, HONG Myung-Bo.

FAKTA OCH TANKAR OM FREDAGEN DEN 11/2 2022.

Guld med världsrekord.
 

Lite ordning i leden blev det ju igår i OS. Då man diskuterade Nils van der Poels chans att ta guld på 10 000 meter skridskor i OS-studion i förrgår sade någon av bisittarna att han ansåg det var lika stor chans som Kanada hade att vinna över Sverige i damturneringen i ishockey. Som alla förstod och någon påpekat så var det frågan om det inte varit bättre att Sverige skulle slippa spela kvartsfinalen. Matchen slutade 11-0 till Kanada. Skottstatistiken blev 56-11. Det går väl knappast att påstå att det ens var en match Sverige kunde lära sig något av. Tre Kronor herrlaget vann däremot över Slovaken med 4-1, och frågan är vad detta säger om det svenska herrlandslaget. Ishockeyexperten var för gårdagen influgen från New York och hette Henrik Lundqvist. Förklaringen till att han satt med istället för Foppa Forsberg var att Foppa låg på hotellet med positiv test för Covid. Så kan det gå då allt släppts fritt. Allt detta utlägg om ishockey är bara för att bevisa att experten hade rätt om Nils van der Poel. Uträknat i längd så kan man säga att han var ett halvt varv före tvåan i mål. Dessutom satte han ett nytt världsrekord på 10 000 meter så en mer värdig guldmedaljör finns inte. Efter segern så hamnade han på listan som den nionde svensk som tagit två guld vid samma OS.

Varför släppte vi Finland och Norge?
 

Dagen igår startade för min del med längdskidor 15 kilometer klassisk stil för herrar. Sverige har ingen riktig kläm på detta med skidåkning för herrar. Den största svenska favoriten William Poromaa hade oturen att förstöra ena staven och tappade en del tid på det, men han hade inte kommit in på någon medaljplats även om han haft fyra stavar att staka sig fram med. Tia blev han och bäste svensk blev i stället Jems Burman som åtta. Det blev trots allt Nordiskt på första platsen ändå. Historisk sett så har ju både Finland och Norge en gång tillhört Sverige och om detta fortfarande varit så hade vi fått guld genom finländare Iivo Niskanen och brons genom norrmannen Johannes Klärbo. Silvret knep Ryska Olympiska Kommittén. Ytterligare ett guld hade vi fått genom norskan Marte Olsbu Røiseland. Hon vann nämligen damernas skidskytte 7,5 km sprint. Men sedan visade lillasyster att hon gått om storasyster Öberg. Regerande OS mästarinnan Hanna Öberg slutade åter fyra av svenskorna, men Elvira Öberg tog Sveriges andra silver vid detta OS. En riktigt bra prestation som gjorde att Sverige nu klättrade upp igen på medaljlistan och ligger fyra efter Tyskland, Norge och Nederländerna. Fem guld, två silver och två brons har det blivit, men som jag skrev om tidigare: Hade vi inte släppt Finland och Norge kunde vi lett överlägset med tolv guld, sex silver och nio brons.

Paj.
 

Utanför TV-rummet och de olympiska spelen så var det ett soligt om än lite blåsigt och kallt väder. Alltså blev det en långpromenad med Rhiann. Middagen skulle vänta till kvällen då Yngsta dottern, belgaren och hunden Esme skulle komma. Nu visade det sig att tre timmars bilfärd var för lång tid att vara utan mat så de skulle stanna på vägen och äta. Alltså kunde jag sätta i gång och laga sista rätten i familjelådan. Det var ”Kycklingpaj med bacon”. Då köttätarna inte skulle ha något av pajen så fick jag improvisera. Kycklingen hade äldsta dottern redan gjort slut på till sin hund. Däremot så fanns det bacon så den lade jag på den lilla del som jag själv skulle äta. Den vegetariska delen fyllde jag med rödlök och broccoli som jag fräste mjuk i en stekpanna tillsammans med spiskummin. Maten var uppäten tills det att vi blev lite fler i huset.

På Spåret, Ingvar och Professor T.
 

Sedan var det dags för På Spåret. Då programmet är inspelat långt i förväg så fick det vänta tills programmets eftertexter då man hade en minneskylt av Ingvar Oldsberg. Han blev 76 år och har både varit programledare för Tipsextra på den tiden fotbollen kantades av ett underhållningsprogram med frågesport och intressanta historier om spelare och matcher och inte som nu, en massa vansinnigt tråkiga analyser som inte vanligt folk begriper. Sedan var han med och hittade på och skrev frågorna till de På Spåret, då det startade 1987. Han hade ett antal domare där den mest kände och populäraste var Björn Hellberg. Ingvar var programledare fram till 2009. För ett tag sedan fick jag ett meddelande från den gamle lärarhögskolekompisen och numera golfkompisen som tyckte att jag skulle kunna resan till Båstad. Lite lustig var sverigeresan igår gick till Halmstad som är den stad golfkompisen härstammar ifrån. Efter På Spåret så fortsatte hustrun och jag med veckans avsnitt av Professor T. En annorlunda a deckare som är intressant och enligt oss bra. Fotbollen igår blev endast valet av dagens tröja och den hämtade jag från en spelad match igår, men det kunde ju lika gärna vara för att staden med laget var ett av resmålen i På Spåret.

IDAG: FREDAGEN DEN 12/2 2022.

NAMNSDAG:

Evelina och Evy
 

Namnsdagar den 12:e februari i kronologisk ordning.
 
Före 1901 – Eulalia (till minne av en 12-årig spansk martyr från 200-talet, som räknas som staden Barcelonas skyddshelgon; utgått) och Ebba (nu 6 mars)
1901–1985 – Evelina
1986–1992 – Evelina, Evelyn (utgått) och Elaine (utgått)
1993–2000 – Evelina och Evy
Från 2001 – Evelina och Evy

 
TEMADAGAR:

Darwins födelsedag
 

Darwindagen är en nyligen instiftad temadag för att fira årsdagen av Charles Darwins födelsedag den 12 februari 1809. Dagen finns till för att uppmärksamma Darwins bidrag till evolutionsbiologin och för att främja vetenskap i allmänhet. Dagen har firats till och från, men under 2000-talet har den kommit med bland de stående temadagarna.
 

Djurförsökens dag
 

Djurförsökens dag uppmärksammas den 12 februari, och startades av Förbundet Djurens Rätt för att göra världen uppmärksam på och reflektera över om alla de djurförsök som idag genomförs verkligen är nödvändiga.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 12:E FEBRUARI.

2007: Kaka blir italienare.
 

Kaká eller Ricardo Izecson dos Santos Leite som han egentligen heter startade sin fotbollskarriär i São Paulo som junior. 2003 hade skapat ett så pass stort rykte att Europa blev intresserat. Italienska Milan köpte honom. För att kolubben skulle kunna ha mer än tre icke-européer i laget gällde det om någon var villig att byta nationalitet. Det var Kaká.
 

Idag 2007 blev han italiensk medborgare. Fast han har även behållit sitt brasilianska medborgarskap och fortsatt att spela landskampet för sitt moderland. Två år efter han blev italienare flyttade han till Spanien och Real Madrid. Den 18 december 2017 meddelade Kaka officiellt att han avslutar sin spelarkarriär.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 12:E FEBRUARI.

Nicolás OTAMENDI blir 34 år.
 

Nicolás Hernán Gonzalo OTAMENDI är född 1988 i Buenos Aires, Argentina.
Försvarare
88 A-landskamper för Argentina (2009-).

Klubbar som spelare:
Vélez Sarsfield (1995–2007),
Vélez Sarsfield (2007–10),
Porto (2010–14),
Valencia (2014–15),
Atlético Mineiro (lån 2014),
Manchester City (2015–20),
Benfica (2020-).

Han är argentinsk, portugisisk och engelsk mästare i fotboll. 

HONG Myung-Bo blir 53 år.
 

HONG Myung-Bo är född 1969 i Seoul, Sydkorea
Försvarare
1 U- och 136 A-landskamper för Sydkorea (1990-2002).

Klubbar som spelare:
Korea University (1987-91),
Pohang Steelers (1991-97),
Bellmare (1997-98),
Kashiwa Reysol (1999-2002),
Pohang Steelers (2002),
LA Galaxy (2003-04).  

Lag som tränare:
Sydkorea (2005-07 assisterande tränare),
Sydkorea U23 (2007-08),
Sydkorea U20 (2009),
Sydkorea U23 (2009-12),
Sydkorea (2013-14),
Hangzhou Greentown (2016-17),
Ulsan Hyundai (2021-).

Han finns med på "FIFA 100", som är en lista över de 125 bästa fotbollsspelarna genom alla tider enligt Pelé.

MATCHTRÖJAN JAG BÄR IDAG.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

Har du frågor, kommentarer eller synpunkter om dagens bloggtext så hör gärna av dig till mig på:
soccershirts@hotmail.com

MATCHTRÖJAN JAG BÄR IDAG.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv