• Boris dagliga blogg

Måndagen den 4:e juni 2018.

Bästa domslutet i förrgår var då den tyske domaren inte lade till några löjliga minuter.
Varför ska domaren vänta till bollen sätts i spel innan han blåser slut.
En dag i examens tecken.
Coutinho på Anfield igen.
Sverige i ”De dödas grupp” i VM
Tre resultat som kunde förutspås.

FOTBOLLSHISTORIA:
1950: Ungern inleder sin rad av 31 matcher utan förlust.
1977: Euforiska skottar tar med sig Wembley efter seger i Brittiska mästerskapen.
1986: Danmark vinner sin allra första match i VM.

FÖDDA IDAG:
Lukas, Emmanuel, Giourkas.

DAGENS TRÖJA
BRASILIENs förstatröja i VM i Tyskland 2006

En stor omgång landslag var igång och först var meningen att jag skulle ha en röd tröja. Segraren mellan Spanien och Schweiz. Men den matchen slutade 1-1. Då fick det bli laget som hemmavann på Anfield. Men inte Liverpool utan Brasilien som räknades som hemmalag i segern med 2-0 över Kroatien.

Nja, ingen verkar vara nöjd med Sverige prestation mot Danmark. Sveriges tilltänkte målgörare Emil Forsberg var av den uppfattningen att publiken inte buade åt den tama svenska prestationen utan att det var åt den tyske domaren Tobias Stieler, för att han blåste av matchen efter exakt 45 minuter av andra halvlek, alltså 90 minuter. I mina ögon var detta domarens bästa beslut under hela matchen. Dessa få minuter som andra domare lägger till är bara urlöjliga. Varför lägga till tre minuter då matchen stått still i 15 minuter varje halvlek. Dessutom var det två lag som inte verkade vara intresserade av att göra några mål. Så all heder till Tobias Stieler som följde fotbollens regler och såg till att en halvlek varade 45 minuter.

Andra domare hr sådana problem med att hålla koll på klockan att de drar ut på pinan extra. En sådan i förrgår var Jonas Eriksson. Han lade givetvis till de löjliga tre minuterna i andra halvlek och då dessa hade gått blåste han inte av spelet. Han väntade tills den norske målvakten hade hämtat bollen bakom mål, omsorgsfullt lagt den på exakt rätt ställe för en utspark, tittat ut över planen och dirigerat sina utespelare. Då det hade gått ytterligare 30 sekunder över den tillagda tiden sparkade äntligen målvakten ut bollen och då den var i luften blåste Jonas av matchen. Varför i helvete blåste han inte då hans tidtagarur hade gåt de 48 minuter som hans fjärdedomare visat hela publiken en skylt på???

Gårdagens fotboll blev ”lidande” för något som hade betydligt mer intresse och glädje för mig. Familjen var nämligen i Lund för ”Graduation Ceremony” då min dotter Ebba fick sin examen i ”Radiation physics”. Sedan blev det en del firande på restaurang och hemma innan dagen var över och jag satte mig ner för att se resultaten från träningslandskamperna som spelats.

Det visade sig att TV visade då Coutinho kom tillbaka till Anfield i Liverpool. Det var nämligen så att Brasilien spelade mot Kroatien där. Detta var kanske också den mest intressanta träningsmatchen med tanke på VM. Båda lagen är ju med. Det blev tydligen inga stora målchanser. Då tänker jag på att de var 3-2 i Skott på mål. Till slut gick två av Brasiliens skott i mål. De båda inhopparna Neymar och hemmaspelaren Firmino stod för de två skott som gick i mål. Hade någon frågan mig på förhand så hade det nog varit ett resultat som jag förväntat.

Med tanke på vad Sverige har att vänta sig i VM så var matchen natten till igår mellan Mexiko och Skottland intressant. Matchen gick på hög höjd på Estadio Azteca i Mexico City, vilken borde ge hemmalaget en fördel. Det gjorde det också. Mexiko vann med 1-0. Det var inte mycket med tanke på att de var överlägsna i all statistik. 32-4 i målchanser och 10-2 i skott på mål. Så Mexiko hade oändligt många fler skott på mål än Sverige och det ger än så länge Mexiko överhand på Sverige. Med tanke på Sverige så kanske det är Tyskland de ska slå ut istället. Tyskland har spelat tre landskamper i år och en har slutat oavgjort och två är förlorade. Alltså ingen vinst. Det är exakt samma resultat som Sverige har i år. En oavgjord och två förluster. Från att man ofta kallar den grupp Sverige hamnar i för ”Dödens grupp” så kanske, med tanke på resultaten, Sveriges VM-grupp skulle kunna kallas ”De dödas grupp” i år.

Ytterligare tre landskamper med VM-intresse avverkades igår. En visade att rätt lag är i VM. Nordirland som nästankom med med likt Italien förlorade slutkvalet med 0-1 sammanlagt till Schweiz, spelade i Costa Rica mot Costa Rica. 3-0 till hemmalaget bevisar att de är värdiga VM-deltagare. Schweiz var också i elden och det var kanske den match som skulle vara den bästa värdemätaren igår mellantvå Europeiska lag i VM. Trots det kunde jag inte ens få in den på ”ful-stream”. 1-1 slutade schweizarnas möte i Villareal mot hemmalaget Spanien. Inte helt överraskande. Det var inte tredje matchen heller. Den gick mellan två VM-lag i St. Gallen i Schweiz. Det var Saudiarabien som mötte Peru. Sydamerikanerna var överlägsna. 1-7 i skott på mål och seger för Peru med 3-0. Ska man gå efter de två matcher Sverige och Peru spelat så lär deras möte på lördag bli en lätt seger för Peru, men osvuret är bäst.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 4:e juni.

Ungerns lag i matchen mot Polen 1950. Ungerns lag i matchen mot Polen 1950.

1950 Ungern bäst i världen

Idag 1950 spelade Ungern en vänskapsmatch mot Polen. Det blev seger med 5-2. Detta var den första matchen i Ungerns otrologa rad på 31 matcher utan förlust. Den 32:a matchen, som de förlorade med 3-2 till Västtyskland, kom 1954. Då räknades Ungern som världens bästa landslag och var storfavoriter i VM, men i finalen bröts segerraden och Ungern fick bara silver.

1977 Skottar på Wembley

Idag 1977 spelades sista matchen i det Brittiska mästerskapet. Deltagare var Wales, Nordirland, Skottland och England. Matchen mellan England och Skottland spelades på Wembley. Vinnaren skulle bli mästare. Matchen i sig var inte mycket att minnas. I en ganska medioker match tog skottarna ledningen med 2-0 innan England fick ett tröstmål. Det är efteråt som minnesbilderna från matchen finns. Segerrusiga skottska supporters rusade in på planen då mästerskapet var i hamn. Detta var Skottlands första seger över England på över tio år och alla ville ha ett minne från matchen. Grästuvor slets upp från planen och den största souveniren fick de som lyckade stjäla med sig ribban från ena målet.

1986 dansk debut i VM

Idag 1986 spelade Danmark sin första VM-match i fotboll. De hade hamnat i Grupp E som vid detta VM gick under namnet ”Dödens grupp”. Här fanns även Västtyskland, Uruguay och Skottland. Dagens motståndare var Skottland och matchens enda mål kom i 57:e minuten. Det var Danmarks specielle målskytt Preben Elkjær som gjorde målet. Danmark vann sedan över Uruguay med makalösa 6-1. Sista matchen i gruppspelet var mot Västtyskland och segraren skulle få Spanien i åttondelen, medan förloraren skulle möta Marocko. Det pratades om att taktiskt förlora matchen, men det ville inte danskarna som vann med 2-0 och blev etta i gruppen. Tyvärr visade sig Spanien vara för svåra i åttondelen.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 4:e juni.

33 år Lukas PODOLSKI född 1985 i Gliwice, Polen.