• Boris dagliga blogg

Tisdagen den 16:e februari 2021

Litauen, Tema- och namnsdagar, Blå måndag, Kvällsstunden, London ägde i Premier League igår.

FOTBOLLSHISTORIA:
1994: Franska landslaget inleder sin längsta segersvit i historien.

FÖDDA:
Diego, Bebeto.

DAGENS TRÖJA.

IDAG: TISDAGEN DEN 16/2 2021.

NATIONALDAG:
Litauen

Den 16 februari 1918 utropade sig Litauen självständigt från Ryssland och den 11 mars 1990 från Sovjetunionen. Men det är den 16 februari som minnet firas av att den litauiska staten återupprättades.
 

TEMADAG:
Fettisdagen

Fettisdagen, eller något ålderdomligt vita tisdagen är i kristen tradition tisdagen efter fastlagssöndagen, 47 dagar före påsk. Dagen är därmed rörlig, och kan infalla som tidigast 3 februari och senast 9 mars. Fettisdagen är den tredje av de tre dagarna i fastlagen där den första är fastlagssöndagen och den andra är blåmåndagen.

Namnet fettisdag är bildat av "fet" och "tisdag", där fet syftar på all fet mat som brukade ätas på fettisdagen. Ordet är belagt sedan 1594. Hur vita tisdagen har fått sitt namn är oklart, men en teori är att namnet kommer av det vita vetemjöl som man bakar semlor med.
 

TEMADAG:
Internationella pannkaksdagen

Internationella pannkaksdagen och fettisdagen firas alltid på samma datum. Pannkakans dag, som den ofta kallas, kommer från början ifrån England där semlor inte är lika vanligt som i Sverige. Dagen firas på olika sätt runt i världen där den har namn som Mardi Gras, Shrove Tuesday, Faschingsdienstag och Fastlagstisdag.

I England arrangeras under dagen många olika pannkakslopp dagen till ära. Det går ut på att man med en stekpanna i handen innehållande en pannkaka skall springa ett lopp där man som deltagare under loppets gång skall vända pannkakan i luften vid minst tre tillfällen.
 

NAMNDAGAR:
Julia, Julius och Juliana

Julius fanns i almanackan redan före 1901, men då på 12 april. Det fanns där fram till 2001, då det flyttades till dagens datum.

Julia infördes på dagens datum 1901, som ersättning för den längre namnformen Juliana, och har funnits där sedan dess.

Juliana fanns, till minne av en jungfru i Mindre Asien, som dog martyrdöden 303, på dagens datum före 1901, då det utgick och ersattes av den kortare namnformen Julia. 1986 återinfördes det på dagens datum, men utgick på nytt 1993. Juliana av Nikomedia, som torterades och halshöggs 303, var ett mycket omtyckt helgon under medeltiden, och hon anses som skyddshelgon för förlossningar.

FAKTA OCH TANKAR OM MÅNDAGEN DEN 15/2 2021.

Någon temadag kan man knappt säga att gårdagens Blåmåndag var. Men Blåmåndag var det. Egentligen är det en av de sistadagarna att äta riktigt mycket innan fastan börjar på onsdag. Därför kallas gårdagen även bull-, fläsk- eller korvmåndagen. Namnet kommer från tyskans "Blauer Montag", troligtvis för att kyrkorna i Sydtyskland brukades klös i blått. Det brukade även vara en ledig måndag förr i tiden och i Skåne var det vanligt att man firade dagen med lekar och upptåg. Vanligast var leken ”Att slå katten ur tunnan”. Detta är fortfarande en stor sed i Danmark där många butiker säljer tunnor, slagträn och utklädnader inför högtiden som kallas ”Fastelavn”. Fast numera är det ingen katt i tunnan utan godis.
 

Min festlighet igår inskränkte sig till att åka till City Gross och hämta ut veckans matkasse. ”Kryddig färs med ris och lingon” stod på matsedeln idag. Portionen som blev över var inget för de som bor i hushållet just nu då rätten innehöll blandfärs. Det blev alltså en portion till Jönköpingsdottern som lades i frysen. Ja, inte dottern utan färsen förstås .
 

Jag hann även läsa en del intressanta artiklar i veckans nummer av Kvällsstunden. Bl a hade historien om Sixten Sparre och Elvira Madigan inte den romantiska klang som filmer och visor gjort gällande. Sparre var helt enkelt en mördare som i ett kaotiskt liv lurade med sig Elvira eller Eleonore Jensen, som hon egentligen hette, och mördade henne innan han begick självmord.

Mona Nessim, eller Mona Tumba berättade om hur det var att leva med en person som Sven Tumba. Det var inte alla gånger så lätt att hänga med i Svens alla vändningar i livet. Men Mona måste ha varit en tålig peson som stod ut med allt och även Tumbas alla otrohetsaffärer.

Ett inslag handlade om ryska balettdansösen Anna Pavlova som inte enbart utvecklade baletten, med sitt paradnummer ”Den döende svanen” utan även fick en tårta uppkallad efter sig.

En annan intressant kvinna var veckans sportprofil Toini Gustafsson-Rönnlund som kom till Sverige under andra världskriget som ett finskt krigsbarn och som 1968 blev dubbel OS-guldmedaljör på skidor.
 

Sedan var det avslutning av omgång 24 i Premier League. Det skulle inte vara någon särskild spänning i matcherna. Därtill skulle Londonlagen var för överlägsna sina motståndare. West Ham tillhör ju top-sex-lagen och då vinner man ganska enkelt över absoluta bottenlaget Sheffield United. 3-0 var ganska rättvist. Kanske 3-1 hade varit mer rättvist. Chelsea var nästa top-sex-lag som mötte ett lag i botten. Dock kommer Newcastle att klara sig undan nedflyttning i år. Men igår hade de inte mycket att sätta emot. 2-0 slutade denna kamp och där hade det varit mer rättvist med 3-0. Båda gårdagens segrare passerade Liverpool i tabellen. De regerande mästarna är på sjätte plats och utanför Europaspel till hösten. Det är kanske omgångens allra största överraskning.

FOTBOLLSHISTORIA från den 16:e februari.

1994 Frankrike inleder en förlustfri svit.

Idag 1994 spelade Frankrike en vänskapsmatch mot Italien i Neapel. Italien laddade för VM som Frankrike hade misslyckats att kvala in till. Därför var det lite av en sensation att fransmännen kunde vinna med 1-0. Senast de vann en landskamp i Italien var 1912.
 

Det speciella med segern var inte detta utan att det var första matchen av 30 stycken som Frankrike skulle gå obesegrade ur. Det är franskt rekord. Visserligen åkte de ut i semifinalen i EM 1996 mot Tjeckien, men det var oavgjort efter full tid och förlusten kom på straffar. Den som bröt Frankrikes förlustfria rad var Danmark som i november 1996 vann med 1-0.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 16:e februari.

Diego GODÍN blir 35 år

Diego Roberto GODÍN Leal är född 1986 i Rosario, Uruguay
Försvarare
139 A-landskamper för Uruguay (2005-).

Klubbar som spelare:
Cerro (2003-06),
Nacional (2006-07),
Villareal (2007-10),
Atlético Madrid (2010-19),
Inter (2019-20),
Cagliari (2020-).

Godín var som ung en lovande simstjärna. Fram tills han var 12 år gammal lyckades han vinna många nationella tävlingar och är idag innehavare av en del ungdomsrekord i simning (i Uruguay).

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 16:e februari.

BEBETO blir 57 år

BEBETO José Roberto Gama de Oliveira är född 1964 i  Salvador, Bahia, Brasilien
Anfallare
75 A-landskamper för Brasilien (1985-98).

Klubbar som spelare:
Vitória (1981-83),
Flamengo (1983-89),
Vasco da Gama (1989-91),
Deportivo La Coruña (1992-96),
Flamengo igen (1996),
Sevilla (1997),
Vitória igen (1997),
Cruzeiro (1997),
Botafogo (1998-99),
Toros Neza (1999),
Kashima Antlers (2000),
Vitória för tredje gången (2000),
Vasco da Gama igen (2001-02),
Al-Ittihad (2002).  

Lag som tränare:
América (2009-10). 
 
Bebeto var en anfallare som firade stora framgångar under 1990-talet. Han gjorde 39 mål på 75 landskamper för Brasilien och blev världsmästare 1994. Bebeto gjorde då tre mål och bildade tillsammans med Romário ett av VM-turneringens bästa anfallspar. Även i VM 1998 gjorde han tre mål och var en bidragande orsak till att Brasilien tog hem en silvermedalj.
1994 introducerade han "vaggan" som målgest.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv