• Boris dagliga blogg

Lördagen den 14:e maj 2022

Fredagen den trettonde.
Klippt gräs.
Syster Boniface och Annika.
Det känns svårt att se fram emot ett fotbolls-VM under vintern i ett land som Qatar.


NATIONALDAG:
Israel

​NAMNSDAG
Halvard och Halvar

TEMADAGAR:
Teckenspråkets dag
Internationella dagen för rättvis handel
Rumpans dag
Tunnbrödets dag
Tunnbrödsrullens dag

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 14/5:
1931: Frankrike tar första segern över England och första tröjbytet.
1988: The Crazy Gang vinner sin största seger.

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 14/5:
Josée BÉLANGER, Christopher WREH.

FAKTA OCH TANKAR OM FREDAGEN DEN 13:E MAJ 2022.

Fredagen den trettonde.
 

Fredagen den trettonde gäller att ta det lugnt. Det finns mellan en och tre sådana dagar varje år. Att det skulle vara en dag med extra mycket otur har en historia som ingen riktigt vet, men en teori är att det har sitt ursprung i kristen tro och vidskepliga personer har sedan antikens tid sett fredagen den 13 som en dag förknippad med såväl otur som ondska. Dagen kopplas ofta samman med att Jesus Kristus korsfästes på en fredag och att de var 13 personer vid bordet under Jesus sista måltid, han och hans tolv lärjungar. Ett tal som anses bringa just olycka är bland annat talet 13. Veckodagen fredag betraktades i Sverige under det förindustriella samhället som en olycksalig dag. Till exempel gav man sig helst inte ut på en vägarna under en fredag.

Det är inte bevisat att fredagen den trettonde skulle vara en otursdag, utan snarare tvärtom. De vidskepliga har dock lagt på minnet ett par händelser som inträffat detta datum.

Svarta fredagen, så kom fredagen den 13 maj 1927 att kallas. Denna dag kollapsade den tyska aktiemarknaden efter ett antal år av ekonomiskt uppsving. Den tyska finanskrisen var en av de första katalysatorerna på den stora depressionen som drabbade såväl Europa som USA under 1930-talet.

Under fredagen den 13 juni 1952 inträffade vad som idag kallas Catalinaaffären. Världen befann sig mitt under kalla kriget. Den 13 juni 1952 flög ett svenskt obeväpnad sjöräddningsflygplan på internationellt luftrum när det plötsligt sköts ner av ett sovjetiskt militärplan. Händelsen ledde till en diplomatisk kris.

Den 13 oktober tvingas ett flygplan från Uruguay att nödlanda i bergskedjan Anderna. Planets besättningen bestod av ett lag rugbyspelare. Av besättningen överlevde 16 personer – men det tar två månader innan de hittades och räddades. Filmen “Alive” från 1993 är baserad på händelsen.

Samma dag hände även en annan olycka. Ett ryskt Iljusjin Il-62-plan störtade när det skulle landa i Moskva och alla 176 personer ombord på planet dog.

Klippt gräs.
 

Själv vågade jag både klippagräsmattan, utan att köra över foten på mig själv, och jag gav mig även ut på vägarna. Jag var på golfklubben och hämtade ännu en golfbag som dottern skulle ha. Dessutom passade jag på att göra min oskyldig. Genast skickade banken ett sms om att det var uttaget en stor summa på mitt konto. Då jag var på ICA kunde jag inte blippa utan var tvungen att stoppa koret i kortläsaren och slå in min kod trots att beloppet var så litet att det normalt inte behövdes kod. Jag undrade om detta var ett sätt att skydda mitt kort ifall det skulle vara en bedragare som fått tag på det?

Syster Boniface och Annika.
 

Kvällen tillbringade jag och hustrun med två brittiska deckare. Först såg vi första avsnittet av den nya serien som är en spinoff på Fader Brown. Sister Boniface Mysteries heter den och handlade om Syster Boniface som är nunna både gör vin och är polisen behjälpligt som rättsläkare då hon studerat detta innan hon valde att bli nunna. Liksom Fader Brown så utspelar sig avsnitten på 1960-talet. Great Slaughter heter den fiktiva stad där allt utspelar sig. "Unnatural Causes" är en historia där två mord klaras upp, även om det första avfärdats som död av naturliga orsaker. Inte alls tokigt om man gillar engelska Agatha Christie-liknande historier.

Den andra engelskadeckaren vi såg var det sjätte och sista avsnittet av Annika. Det är en serie som är ganska mycket annorlunda än den första vi såg. Betydligt mörkare, men intressant. Dock verkar inte alla hålla med om det. På frågan om det blir en andra säsong finns inget svar. Några tror det, men lustigt nog finns det ingen bekräftelse på att man skulle spela in fler avsnitt. Dock fick man ett svar i det sista som Annika sa i hennes allra sista replik.

Det känns svårt att se fram emot ett fotbolls-VM under vintern i ett land som Qatar.
 

Gårdagens sport handlar om fotboll. En tanke som slog mig är att jag varje dag luras av att läsa de korta sportnotiserna i tidningen. Där står om sparkade tränare, skadade spelare och andra sensationer om de stora klubbarna. Jag har inget emot damfotboll, tvärtom, men då jag ser den smaskiga rubriken och ska fördjupa mig i händelsen så upptäcker jag att det många gånger handlar om damlaget i de välkända klubbarna. Så visst blir man lite lurad.

Hela världen är lurad på ett fotbolls-VM. Hu kan man spela i ett av fotbollens U-länder Qatar, som dessutom rankades i första seedningsgruppen trots att det är deras första VM? Hur kan man fortsätta tillåta landet förbereda sig med tusentals dödsfall bland de underbetalda asiatiska gästarbetarna som färdigställt stadion efter stadion? The Torch Doha, Magnum Hotel & Suites Westbay samt Wyndham Grand Regency är tre hotell som FIFA rekommenderat till VM-gäster. Dessa hotel har sagt att de vägrar ta emot gäster som är homosexuella. Att de inte tar emot homosexuella gäster, beror på att homosexualitet är olagligt i landet. Hur kan man lägga ett mästerskap i ett land som inte respekterar grundläggande rättigheter?

Slutligen såg jag lite av Luton mot Huddersfield. Detta var första semifinalmatchen mellan dessa båda lag som slutade sexa och trea i Andra divisionen. Nu handlar det om att tillsammans med Fulham och Bournemouth om att ta sig till höstens Premier League. Huddersfield få väl anses ha en fördel då de klarade 1-1 igår på bortaplan. På måndag möts de igen. Vinnaren där kommer att få möta antingen Nottingham eller Sheffield United på Wembley.

IDAG: LÖRDAGEN DEN 14:E MAJ.

NATIONALDAG:

Israel
 

Israels nationaldag firas till minne av landets grundande denna dag 1948.

 

Bild: Klicka för att komma till flagga och nationalsång.

NAMNSDAG:

Halvard och Halvar
 

Namnsdagar den 14:e maj i kronologisk ordning.
 
Före 1901 – Korona (till minne av en kvinnlig martyr, även i formen Corona; utgått) , Kristian (nu 13 november) och Cornelia (utgått)
1901–1985 – Halvard
1986–1992 – Halvard, Halvar och Halvor (utgått)
1993–2000 – Lillemor (nu 18 november) och Lill (utgått)
Från 2001 – Halvard och Halvar

TEMADAGAR:

Teckenspråkets dag
Internationella dagen för rättvis handel
Rumpans dag
Tunnbrödets dag
Tunnbrödsrullens dag

 

Den 14 maj 1981 fastslog riksdagen att teckenspråk är dövas förstaspråk. Det var första gången som teckenspråket fick en officiell status i Sverige. Sverige var med detta beslut först i världen att erkänna teckenspråket. Teckenspråkets dag firas av döva i hela landet varje år som minne av riksdagsbeslutet.

World Fair Trade Day är World Fair Trade Organizations stora dag för rättvis handel. Den infaller varje år den andra lördagen i maj och är en global kampanjdag för Fair Trade där konsumenter, återförsäljare, importörer och producenter på olika sätt uppmärksammar vikten av rättvis handel.
 
Rumpans dag – Rumpdagen är instiftad av Nordic Wellness. Rumpans dag infaller alltid den 14 maj och är instiftad för att uppmärksamma olikheterna i våra bakdelar.

Den andra lördagen i maj varje år är det Tunnbrödets dag. Denna högtidsdag som har blivit en årlig tradition är instiftad av Tunnbrödsakademin och firades för första gången 2017. Tunnbrödets dag är ett tillfälle för alla tunnbrödsvänner att njuta av tunnbröd tillsammans. Därför har Tunnbrödsrullens vänner även kommit på att samma dag passar att fira Tunnbrödsrullens dag. En klassisk gatukökstunnbrödsrulle ska innehålla korv och mos i ett tunnbröd. Jag tänker dock lägga lax i en variant och matjessill och nypotatis en en.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 14:E MAJ.

1931 Frankrike besegrar England och första tröjbytet.
 

Idag 1931 spelade Frankrike och England sin sjunde landskamp mot varandra. De tidigare sex hade alla gått i Frankrike och alla hade slutat med Engelsk seger med ganska stor marginal, 1927, 0-6. 1928, 1-5 och 1929, 1-4.  30 000 personer hade samlats på Stade Olympique Yves-du-Manoir i Paris. Matchen startade som många hade förutsett med att engelsmännen tog ledningen. Detta redan efter tio minuter. Men sedan vände det och då slutsignalen gick hade Frankrike vunnit med 5-2. Men det som hände efter segern var något som aldrig tidigare skett. Franska laget ansåg att segern var så stor mot en hedervärd motståndare att de ville ha engelsmännens landslagströjor. Alltså var detta första gången lagen bytte tröjor efter matchen
 

Bild: Klicka för att se ett sammandrag av matchen.

1988 Wimbledons största seger.
 

Idag 1988 spelades FA-cup finalen. The Crazy Gang hade sensationellt tagit sig till Wembley. Här mötte de storfavoriten Liverpool inför 98 000 betalande åskådare. Sensationellt tog Wimbledon ledningen genom Lawrie Sanchez efter 37 minuter. De höll denna fram till 60:e minuten. Då fick Liverpool straff. Då hände något som aldrig inträffat tidigare. Målvakt Dave Beasant räddade John Aldridges straff. Detta var första gången i en FA-cupfinal som en målvakt räddade en straff. Alltså stod sig 1-0 matchen ut och sensationen var ett faktum.
 

Bild: Klicka för att se ett sammandrag av finalen.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 14:E MAJ.

Josée BÉLANGER blir 36 år.
 

Josée BÉLANGER är född 1986 i 
Coaticook, Quebec, Kanada.
Försvarare
8 U- och 57 A-landskamper för Kanada (2004-17).

Klubbar som spelare:
Université de Sherbrooke (2006–11),
Laval Comets (2007),
Quebec City Amiral SC (2009–12),
Laval Comets (2014),
FC Rosengård (2015),
Orlando Pride (2016).

Christopher WREH blir 47 år.
 

Christopher WREH född 1975 Monrovia, Liberia
Anfallare
36 A-landskamper för Liberia (1995-2002).

Klubbar som spelare:
Monaco (1993-97),
Guingamp (1996-97 lån),
Arsenal (1997-2000),
AEK Athens (1999 lån),
Birmingham City (1999 lån),
Den Bosch (2000 lån),
Al-Hilal (2000-01),
A.F.C. Bournemouth (2001),
St Mirren (2001-02),
Persepolis (2003),
Bishop's Stortford (2003-04),
Buckingham Town (2004),
Perseman Manokwari (2007-10).

Lag som tränare:
Liberias landslag U-20 (2014-18),
Liberias landslag (2019- assisterande).

MATCHTRÖJAN JAG BÄR IDAG.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

Har du frågor, kommentarer eller synpunkter om dagens blogg så hör gärna av dig till:
soccershirts@hotmail.com

HA EN TREVLIG MELODIFESTIVALSLÖRDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv