1:a maj

NAMNSDAG

Valborg:
Kvinnonamnet Valborg härstammar från det forntyska namnet Walburg (Walburga, Walpurgis) vars betydelse är oklar. En teori är att det betyder främling, en annan att namnet kommer från ord som betyder makt och beskydd.

Återkommande minnesdagar

Nationaldag:​
Marshallöarna: Konstitutionsdagen som firas till minne av att landet fick självstyre från USA denna dag 1979.

Helgdag:​
Stora delar av världen: Första maj som är arbetarrörelsens internationella dag; även flaggdag i ett flertal länder.

Övrig dag:​
Budapestbakelsens dag

VIP födda den 1:a maj

Några i musikens värld som är födda den 1:a maj

1872 – 1960 Hugo Alfvén,
 Svensk tonsättare, violinist, dirigent, och målare. Han räknas som en av Sveriges främsta nationalromantiska tonsättare.

1945 – Rita Coolidge,
 Amerikansk sångerska. 1983 sjöng hon "All Time High", titelmelodin till Bond-filmen Octopussy.

1954 – Ray Parker Jr.,
 Amerikansk gitarrist, låtskrivare och producent. Han är känd för att ha skrivit titellåten till filmen Ghostbusters.

1967 – Tim McGraw,
 Amerikansk countryartist och skåde-spelare. Han är gift med country-sångerskan Faith Hill sedan 1996.

Några kända personer som avled den 1:a maj

1873 David Livingstone dog 60 år gammal av malaria och dysenteri. Han var en brittisk (skotsk) missionär och upptäcktsresande. Han var den förste Europé på många platser i det inre Afrika där han missionerade och även ritade kartor.

1945 Joseph Goebbels dog 47 år gammal av att han troligen sköt sig efter att ha låtit hela sin familj dö. Han var en tysk nationalsocialistisk politiker. Han hann vara Tysklands 25:e regeringschef i en dag innan han föjde Hitler in i döden.

1965 Spike Jones dog 53 år gammal av lungproblem efter att rökt i hela sitt liv. Han var en amerikansk musiker; orkesterledare, arrangör och trumslagare. Som bandledare för orkestern City Slickers gjorde han sig känd för komiska versioner av kända låtar

1994 Ayrton Senna dog 35 år gammal i San Marinos Grand Prix då hans bil plötsligt for av banan och in i betongmuren vid Tamburello. Han var en brasiliansk racerförare. han vann 41 Formel 1 lopp och blev världsmästare 3 gånger.

1997 Bo Widerberg dog 66 år gammal i magcancer och ligger begravd på Nya kyrkogården i Båstad. Han var en svensk filmregissör och författare. Filmer: "Kvarteret Korpen", "Elvira Madigan", "Joe Hill", "Fimpen", "Mannen på taket (Beck)" och "Lust och fägring stor" där hans son Johan har ena huvudrollen.

Today in history 1:a maj

Några händelser som inträffat den 1:a maj

1931
 

EMPIRE STATE BUILDING ÖPPNAR OCH BLIR VÄRLDENS HÖGSTA BYGGNAD.


  Skyskrapan Empire State Building på Manhattan i New York invigs efter en byggtid på två år. Med sina 102 våningar och 443,2 meters höjd är det världens högsta byggnad och förblir så i över 40 år, innan World Trade Center (också på Manhattan) invigs 1972.

1967
 

ELVIS OCH PRICILLA GIFTER SIG.


  Den världskände amerikanske rock'n'roll-sångaren Elvis Presley och Priscilla Wagner gifter sig. Äktenskapet varar till 1973, då makarna skiljer sig och de får tillsammans dottern Lisa Marie.

2004
 

EU UTÖKAS MED 10 NATIONER.


  Cypern, Estland, Lettland, Litauen, Malta, Polen, Slovakien, Slovenien, Tjeckien och Ungern blir medlemmar av Europeiska unionen. Denna utvidgning av unionen med tio nya medlemsstater på en gång är den största i unionens historia och utökar antalet medlemsstater från 15 till 25.