• Boris dagliga blogg

Lördagen den 9:e april 2022

DAGENS RUBRIKER.

Höst-vinter-vår-dag och Max Wimans krönika.   Var har Rögle från grundserien tagit vägen?    Absolutely Fabulous: The Movie.   

NAMNSDAG
Otto och Ottilia

TEMADAG:
CSS-naked day
Surdegsdagen

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 9/4:
1938: Första direktsända TV-matchen.
1988: Alan Shearer blir yngst i England att göra hattrick.
1997: Coventry mot Coventry.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 9/4:
Blaise MATUIDI, Robbie FOWLER, Thomas BODSTRÖM.

FAKTA OCH TANKAR OM FREDAGEN DEN 8/4 2022.

Höst-vinter-vår-dag och Max Wimans krönika.
 

Igår så var det allt utom sommar. Först sken solen och det var lite vårlikt då hundarna tog sin förmiddagspromenad. När de skulle ta eftermiddagsrundan så ställdes den in för då startade höstvindarna och blåsa av bara den och mitt i höststormen blev det vinter med snöyra.

Fast då det var fredag så hade vi förutom Sydsvenskan ICA Kuriren i brevlådan. Alltså blev det korsordslösning och läsning i dagstidningen.  Här finns krönikören på sportsidorna Max Wiman, som jag gillar då han oftast har samma synpunkter på diverse sporthändelser som jag. Igår så ägnade han sig åt att ge UEFA och FIFA en känga. Givetvis handlade det om de två fotbollsförbundens mesighet gentemot Ryssland. Alla idrotter har stängt av Ryssland så länge som dess ledare för ett krig. Men så har inte fotbollen gjort. Det Max tog upp var att man än så länge inte plockat ut Rysslands ersättare i dam-EM i sommar. Jag plockar med följande citat från Max Wimans krönika:

"Hur länge ska Uefa och Fifa fortsätta att sticka huvudet i sanden? Hur kan man inte ha slagit fast att avstängningen av Ryssland definitivt gäller över EM och utse en ersättare? Hur tänker de styrande som även de måste se skräckbilderna från Ukraina? Tror de på något slags mirakel och att vi alla ska vandra hand i hand med Ryssland om ett par månader?

Det är inte förvånande, men upprörande, att man inte kan fatta rakryggade beslut och stå för dem fullt ut. Ingen ska helst säga sanningar som stör den idylliska bilden av en fotbollsvärld i total harmoni och gemenskap.

Nu gömmer man sig bakom att Cas – idrottens skiljenämnd – ska ta upp ett överklagande i slutet av april. Men det vore enkelt för Uefa att åtminstone markera genom att peka ut en ersättare redan nu.

Den andra sidan är: tror Uefa på allvar att några europeiska lag skulle ställa upp mot Ryssland i sommar om avstängningen av någon osannolik anledning skulle hävas? Låt oss alla hoppas att det är vapenvila eller fred då, men har allt återgått till som det var förr till EM? Någon som tror det?"

Var har Rögle från grundserien tagit vägen?
 

Som jag tidigare berättat så är mitt absoluta favoritlag Rögle BK i ishockeyn. Nyblivna Champions Leaguemästare och säker vinnare av grundserien i SHL så återstår det enkla transportsträckor innan de ska spela final i SHL-slutspelet. Därför så letade jag upp en fulstream för att se då Rögle skulle köra över Oskarshamn på hemmais igår. Det har ju varit lite trögt och väldigt överraskande stod det 2-2 i matcher lagen emellan. Det är bäst av sju som gäller och alltså först till fyra segrar.

Planenlig tog hemmalaget ledningen i första perioden. Då andra var spelad ledde Oskarshamn med 2-1. Det var ett Rögle som inte alls lyckades med det spel de haft tidigare under säsongen. Allt slutade med en överlägsen seger på 4-1 och Oskarshamn behöver bara en seger till för att ta sig till semifinal. Händer det inte under med Ängelholmslaget så är säsongen väldigt snöpligt över redan i kvartsfinalerna.

Absolutely Fabulous: The Movie.


Jag såg faktiskt inte eländet i sista perioden utan valde att titta på en film i stället. Det var äldsta dottern som ville se. Jag kollade utbudet på Disney+ och upptäckte en film från 2016 som vi alla kunde se. Hustrun och dottern tittade nämligen ofta på den engelska serien "Helt Hysteriskt" då den gick på TV. På originalspråk "Absolutely Fabulous". Den handlar om Edina Monsoon (Jennifer Saunders) och Patsy Stone (Joanna Lumley) som desperat försöker verka yngre och hippare än vad de är. Vilket också gör att de häller i sig kopiösa mängder alkohol. Filmen heter "Absolutely Fabulous: The Movie". När Edina och Patsy får skulden för att ha knuffat Kate Moss ner i Themsen vid en release-fest blir de indragna i en mediestorm utan dess like och jagade av paparazzis. Räddningen blir den Franska Rivieran, dit de flyr för att leva sitt lyxliv i fred- för alltid! Ingen höjdarfilm, men gillr man denna galna engelska humor så kan det var en och en halv timmes ganska kul underhållning.
 

Bild: Klicka för trailern till Absolutely Fabulous: The Movie.

IDAG: LÖRDAGEN DEN 9:E APRIL.

NAMNSDAG:

Otto och Ottilia
 

Namnsdagar den 9:e april i kronologisk ordning.
 
Före 1772 – Prochorus (till minne av en av förtroendemännen i den första kristna församlingen; utgått)
1772–1900 – Otto
1901–1985 – Otto
1986–1992 – Otto, Orvar (nu 18 september) och Ottar (utgått)
1993–2000 – Otto och Ottilia
Från 2001 – Otto och Ottilia

TEMADAG:

CSS-naked day
 

Vad är då CSS Naked day? Jo, det är ett initiativ av Dustin Diaz, för att visa vikten och betydelsen utav webbstandarder, och hur viktigt det är med CSS (Cascading Style Sheets, på svenska stilmall). Det är ett språk som beskriver presentationsstilen för ett strukturerat dokument som till exempel typsnitt, textstorlek och färg. Tekniken är ett sätt att anpassa dokumentet med hänsyn till datortyp, skärmupplösning, färgdjup och installerade typsnitt. Så under den 9 april, världen runt (alltså under 48 timmar) så kommer en lång rad bloggar och webbsidor att delta med att visa upp sin "<body>". Alltså en temadag för riktiga programmeringsnördar och kanske inget för oss vanliga dödliga. Men skulle ni gå in på någon hemsida som ser lite annorlunda ut idag så finns det alltså en förklaring. I morgon är det som vanligt igen.

TEMADAG:

Surdegsdagen
 

Surdegsdagen infaller den andra lördagen i april varje år och instiftades 2011 av veganen TrevorS (Oscar Södros).
 

Bild: Klicka för att läsa mer om surdeg.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 9:E APRIL.

1938 Landskamp på Wembley första livematchen.
 

Idag 1938 spelades sista matchen i de Brittiska mästerskapen. England mötte Skottland på Wembley. Som landskamp var matchen inte speciellt viktig då England redan hade vunnit över Wales och Irland. Med sina fyra poäng var England redan Brittiska mästare. De vann titeln trots att Skottland vann dagens match med 1-0. Nu kommer vi till det speciella med denna match. Det var den allra första direktsända fotbollsmatchen i TV, något vi kan se hur många som helst varje dag idag. Det var BBC som redan från 1936 hade sänt fotboll, men då bara ett fåtal av Arsenals matcher efterhand och sammandrag. Så idag kan vi fira födelsedag för direktsänd fotboll i TV.

Bild: Klicka för att se ett kort sammandrag av matchen.

1988 Shearer hat-trick.
 

Idag 1988 spelade Southampton hemma mot Arsenal på The Dell. Efter fem minuter nickade Southamptons Alan Shearer in 1-0. Arsenal kvitterade, men då matchen var över hade Southampton gjort fyra mål och Arsenal bara två. Alan Shearer hade gjort tre mål och skulle göra många mål till och även många hat-trick innan hans karriär var över. Men dagens hat-trick var ett engelskt ligarekord. Det var den yngsta spelare i ligan som gjort tre mål i en match. Alan var bara 17 år och 240 dagar. Det var en rejäl putsning då rekordet innan idag hade varit Jimmy Greaves som var 20 år och 290 dagar då han 1960 gjorde sitt hat-trick.
 

Bild: Alan Shearer 17 år och 240 dagar.

1997 En match helt i Peugeots anda.
 

Idag 1997 möttes Coventry City och Chelsea på Highfield Road. Det var nästan som en vanlig Premier Leaguematch. Manager Gordon Strachan hade tagit ut sig själv i Coventrys startelva och det visade sig vara lyckosamt. Då matchen var över hade Coventry tagit en viktig seger med 3-1. Det hjälpte dem att i slutet av säsongen klara sig kvar i Premier League med en poäng till godo på Sunderland som åkte ur. Men det var inget av detta som var det unika med matchen. Unikt var att Chelsea trodde att de kunde spela i sina blå hemmatröjor då Coventry brukar ha ljusblått. Men denna säsong hade Coventry en mörk och ljusblårandig tröja och Chelsea tvingades byta ställ. Då de inte hade något extraställ med sig så spelade bortalaget i Coventrys bortatröjor. Gladast över detta var nog Peugeot som alltså hade sitt namn som sponsor på bröstet på båda lagens tröjor.
 

Bild: Klicka för att se ett kort sammandrag av matchen.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 9:E APRIL.

Blaise MATUIDI blir 35 år.
 

Blaise MATUIDI är född 1987 i Toulouse, Frankrike.
Mittfältare
34 U- och 84 A-landskamper för Frankrike (2006-19).

Klubbar som spelare:
US Fontenay-sous-Bois (1993-98),
CO Vincennois (1998-2001),
Créteil (2001-04),
Troyes (2004-07),
Saint-Étienne (2007-11).
Paris Saint-Germain (2011-17),
Juventus (2017-20),
Inter Miami (2020-21).

Han vann VM-guld med Frankrike i VM 2018.

Robbie FOWLER blir 47 år.
 

Robert Bernard "Robbie" FOWLER är född 1975 i  Toxteth, Liverpool, England.
Anfallare
8 U-, 1 B- och 26 A-landskamper för England (1993-2002).

Klubbar som spelare
Liverpool (1984 - 2001),
Leeds United (2001-03),
Manchester City (2003-06),
Liverpool igen (2006-07),
Cardiff City (2003-06),
Blackburn Rovers (2008),
North Queensland Fury (2009-10),
Perth Glory (2009-10),
Muangthong United (2011-12).

Lag som tränare:
Muangthong United (2011-12 spelande),
Brisbane Roar (2019–20),
East Bengal (2020–21),
Chennaiyin FC (2022)

Thomas BODSTRÖM blir 60 år.
 

Thomas Lennart BODSTRÖM är född 1962 i Uppsala, Uppland
Försvarare
Inga landskamper för Sverige

Klubbar som spelare:
Edsbergs IF (1970-71),
Turebergs IF (1972-73),
Djurgårdens IF (1974-78),
Edsbergs IF igen (1979-81),
Spånga IS (1982-84),
Taunton United (1984),
Spånga IS igen (1985),
Enköpings SK (1986),
AIK (1987-89),
Enebybergs IF (1990-93),
Kryddgängets BK (1994-95),
Mälarhöjdens IK (1996-99),
IF Lagkamraterna (2000-01),
IV Drottninghamn (2002),
Väsby United (2003-06)

Fast mer känd är han kanske som jurist, deckarförfattare och Sveriges justitieminister 2000-06.

MATCHTRÖJAN JAG BÄR IDAG.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

Har du frågor, kommentarer eller synpunkter om dagens bloggtext så hör gärna av dig till mig på:
soccershirts@hotmail.com

HA ETT TREVLIGT VECKOSLUT!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln