4:e maj

NAMNSDAG

Monika:
Monika eller Monica, är ett kvinnonamn med okänt ursprung, det kan vara feniciskt, latinets monens - förmanande och 
grekiskans monachós - ensam är eventuella betydelser.

 

Mona:
Mona är ett kvinnonamn med många historier. Namnets ursprung är omtvistat och det finns i många former över hela världen. Den arabiska betydelsen är "önskan" eller "önskad". På spanska kan det vara femininum av mono som betyder "söt" eller "apa".

VIP födda den 4:e maj

Några andra som också är födda den 4:e maj

1960 – Thomas Rundqvist,
 Svensk ishockeyspelare. 2 VM-guld och 3 SM-guld med Färjestad.

1974 – Anders Johansson,
 Svensk musiker, komiker samt radio- och tv-programledare

Några i musikens värld som är födda den 4:e maj

1951 – Jackie Jackson,
 Amerikansk musiker, medlem i gruppen The Jackson Five

1957 – Soozie Tyrell,
 Amerikansk violinist, medlem i gruppen E Street Band

1959 – Randy Travis,
 Amerikansk countryartist. ssin skivor. Han har haft mer än 30 singlar på Billboard Hot Country

1972 – Mike Dirnt,
 Amerikansk musiker, basist i gruppen Green Day

Några kända personer som avled den 4:e maj

1436 Engelbrekt Engelbrektsson dog ca 46 år gammal då han mördades på en holme i Hjälmaren av Måns Bengtsson (Natt och Dag). Han var en  svensk bergsman och frälseman samt rikshövitsman (från 1435).

1980 Josip Broz Tito dog 88 år gammal av kallbrand. Han var en  jugoslavisk kommunistisk politiker och statschef av kroatisk och slovensk börd. Han var regeringschef från 1945 till sin död.

2009 Dom DeLuise dog 75 år gammal i sviterna av njursvikt, högt blodtryck, diabetes och cancer. Han var en amerikansk skådespelare, komiker och matlagningsprogramvärd. Han var mest känd för sina komiska roller.

2016 Olle Ljungström dog 54 år gammal till följd av långvarig sjukdom. Ljungström led av diabetes, och hans liv kantades stundom av missbruk. Svensk sångare, gitarrist och låtskrivare.

Today in history 4:e maj

Några händelser som inträffat den 4:e maj

1436
 

ENGELBREKT ENGELBREKTSSON MÖRDAS.


  Den svenske upprorsledaren och rikshövitsmannen Engelbrekt Engelbrektsson blir mördad på en holme i Hjälmaren av Måns Bengtsson, då han är på väg till Stockholm. Engelbrekt blir begravd i den närliggande Örebro kyrka och blir efter sin död föremål för en riklig helgonkult. När han nu är borta från en politiska scenen kommer den under de närmaste 35 åren behärskas av hans efterträdare Karl Knutsson.

1862
 

BIFF A LA LINDSTRÖM KOMMER TILL.


  Kapten Henrik Lindström introducerar på Hotell Witt i Kalmar en köttfärsbiffrätt, som han har ätit under sin tid i den ryska huvudstaden S:t Petersburg. Rätten blir mycket uppskattad och sprids sedermera till hela Sverige. Den får efter upphovsmannen namnet biff à la Lindström.

1904
 

PANAMAKANALENS BYGGANDE STARTAR.


  USA börjar byggandet av Panamakanalen.

1979
 

THATCHER NY PREMIÄRMINISTER.


  Den brittiska konservativa partiledaren och oppositionsledaren Margaret Thatcher efterträder James Callaghan som Storbritanniens premiärminister, sedan hennes parti har vunnit valet dagen innan. Hon blir landets första kvinnliga premiärminister och kommer att inneha posten till 1990. Tillsammans med den amerikanske presidenten Ronald Reagan (som tillträder 1981) kommer hon att dominera 1980-talets världspolitik och får smeknamnet Järnladyn (The Iron Lady).

1991
 

STOR SVENSK SEGERDAG.


  Dagen blir en trippelsegerdag för Sverige, då bordtennisspelarna Peter Karlsson och Thomas von Scheele vinner guldmedaljerna i herrdubbelturneringen i årets bordtennis-VM, samma dag som Sverige tar guld i herrishockey-VM och artisten Carola Häggkvist senare på kvällen vinner årets upplaga av Eurovision Song Contest i Rom med låten ”Fångad av en stormvind”.