• Boris dagliga blogg

Söndagen den 30:e juli 2023

NAMNSDAG:
Algot

NATIONALDAG:
Marocko
Vanuatu

TEMADAG:
Internationella dagen mot trafficking av personer
Världsbroderidagen
Pocketbokens dag

RUBRIKER.

Golf KM, storksläpp, Allsvenskan och Brokenwood.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 30/7:
1930: Världens första VM-final i fotboll.
1966: England vinner VM-finalen på ett än idag omdiskuterat mål.
1981: "Escape to Victory" har premiär.
1996: Shearer har hittat hem.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 30/7:
Hope SOLO, 
Radostin KISHISHEV, 
Jürgen KLINSMANN, 
Arnór GUÐJOHNSEN.

FAKTA OCH TANKAR OM LÖRDAGEN 29 JULI 2023.

Golf KM, storksläpp, Allsvenskan och Brokenwood.
 

Min gode vän Micke lurade med mig att spela golf för drygt trettio år sedan. En av synpunkterna han hade var att det var kul att spela tävlingar och att man kunde vinna fina priser. För att få lov att spela golf måste man visa sina färdigheter på banan, men även skriva ett teoriprov som bevisade att man kan regler och rätt uppträdande. Då jag skulle skriva detta prov var det en dag då det var tävling på Kvarnby GK. Självklart klarade jag skrivningen, men jag var sur för att det låg samma dag som jag hade planerat min första tävling jag skulle delta i. Efteråt visade det sig att tävlingen var KM. Det betyder klubbmästerskap och är en tävling som man spelar helt utan att räkna av något handikapp. Jag hade alltså inget att göra i en sådan tävling på den tiden. Efter detta har jag spelat en del KM. Mitt mål har varit att inte komma sist. Det har jag faktiskt klarat. Som bäst blev jag sexa en gång i Kvarnbys historia. Numera har jag kommit upp i den ålder där jag kan spela i min åldersklass. Den kallas H60 och är för alla gubbar mellan 60 och 69 år.

Igår var det dags för Söderslätts KM. Lustigt nog så hade jag lottats att spela tillsammans med bl a Micke som en gång lurade ut mig på golfbanan. Med alla problem jag haft under veckan att träffa bollen i Småland så kan jag säga att det gick betydligt bättre igår. Det var elva deltagare i min klass och jag lyckades gå runt på 87 slag. Det räckte till en fjärde plats. Fast det är inte alls säkert att jag blir fyra då tävlingen löper över två dagar och två rundor. Det blir alltså ytterligare 18 hål idag och då dessa är spelade lägga alla slagen över två dagar samman. Så i eftermiddag visar det sig om jag klarar att behålla fjärde platsen eller om jag rasar ner i resultatlistan.

Då jag kom tillbaka till Åkarp var huset tomt. Hundar och nära släkt var i Veberöd med ett antal vänner för att närvara vid det årliga storksläppet. Själv ägnade jag det mesta åt tiden till fotboll. Dam-VM blir det inte så mycket tittat på. Då Sverige mötte Italien spelade jag golf, men svenskorna klarade sig bra utan min hjälp. 5-0 innebär att Sverige är vidare från gruppen. Jag så på Allsvenskan istället. BK Häcken som ligger tvåa mötte serieledaren IF Elfsborg. Efter 1-1 i halvtid kom lagen ut till andra halvlek med en stor fördel för Elfsborg. Häcken fick nämligen före paus en spelare utvisad för en knuff då bollen inte var i närheten. Fast det var hemmalaget som presterade bäst. Trots bara tio man gjorde de både 2-1 och 3-1. Så än står kampen mellan de två lagen i matchen som slutade 3-1 och Malmö FF.

Nästa match var Degerfors mot Brommapojkarna. Precis som i första matchen var det laget som behövde poängen bäst som vann. 2-0 till Degerfors. Den klaraste matchen igår var Hallands-derbyt mellan Halmstads BK och Varbergs BoIS. Med Varberg klart sist och ett Halmstad sin inte förlorat på sju matcher kunde det bara sluta på ett sätt. Efter första halvlek var det 3-0 och jag tittade inte vidare. Det slutade 5-0. MEN… Det var bortalaget Varberg som vann med 5-0 och HBKs förlustfria svit spräcktes rejält.

Dottern åkte vidare efter storksläppet till någon utomhusbio. Det gjorde att hustrun och jag betade av ytterligare ett mord i Brokenwood. ”Death n' Bass” hette avsnittet och titeln syftar på en musikfestival i Brokenwood. Då ledargestalten i en av huvudattraktionerna på festivalen hittas död i sin husvagn får Mike Shepard och hans team rycka in. Det misstänks att döden inte skett naturligt. Bandmedlemmar, en roadie och en före detta flickvän är de misstänkta och en av dem har blandat den dödliga drogen som tog livet av artisten.

IDAG! SÖNDAG 30 JULI 2023.

NAMNSDAG: 

Algot

 

Namnsdagar för den 30:e juli i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Abdon (till minne av en kristen martyr i Persien på 200-talet) och Helena (nu 31 juli)
1901–1985 – Algot
1986–1992 – Algot, Margot  och Vilgot (utgått)
1993–2000 – Algot och Margot (nu 15 juni)
Från 2001 – Algot

NATIONADAG:

Marocko
 

Marockos Nationaldag, Throne Day, firas till minne av Kung Mohammed VI´s trontillträde den 30 July 1999. Annars har landet varit självständigt sedan 1956 då de efter lång kamp mot Frankrike äntligen erkändes självständigt.
 

Till flagga och nationalsång

NATIONADAG:

Vanuatu
 

Vanuatu är en ögrupp i Stilla havet med ca 278 000 invånare, som uppmärksammar denna dag till minne av att landet blev självständigt från Storbritannien och Frankrike 30 juli 1980

Till flagga och nationalsång

TEMADAG:

Internationella dagen mot trafficking av personer.

 

I samband med internationella dagen mot trafficking av personer uppmärksammar UNICEF alla barn som varje år faller offer för människohandel. Trafficking är idag den tredje största brottsliga verksamheten i världen, och det är till stor del barn som utnyttjas. Dagen är en FN-dag.

 
Världsbroderidagen
 

År 2011 tog en av Broderiakademins lokalgrupper initiativet till att instifta en dag för att fira broderiet. Världsbroderidagen infaller numera varje år den 30 juli. Fast det är inte bara denna dag man ska brodera. Mellan 1 och 30 juli broderar du och den 30 juli redovisar man sitt färdiga arbete.

 
Pocketbokens dag
 

Ursprunget till pocketbokens dag är något oklart. I Svensk Bokhandel 2006 bestäms att Pocketparty ska bli Pocketbokens dag. Men där är det ”andra måndagen i mars” som ska bli känd under detta nya namn från och med 2007. Pocketgalan lades dock ner 2009. Och någon gång därefter har Pocketbokens dag flyttat från mars till juli. En pocketupplaga är ju lite enklare att ta med på stranden, hängmattan eller andra platser där man på sommaren vill njuta av lite läsning.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 30 JULI.

1930 VM-final nummer ett.
 

Italien, Sverige, Nederländerna, Spanien och Uruguay valde alla att ansöka om arrangemanget för det första VM i fotboll. Uruguay blev arrangörslandet efter att alla andra länder dragit tillbaka sin ansökan. Tanken var att det skulle spelas fyra grupper om fyra lag i varje. Av de 16 lagen kom nio från Amerika. Det var svårt att få Europeiska lag att ställa upp. Det var en kostsam och lång båtresa för att ta sig till Sydamerika. 14 dagar innan VM skulle starta hade inget Europeiskt lag tackat ja. Men till sist var fyra lag, Frankrike, Belgien, Rumänien och Jugoslavien på plats.
 
Den 13:e juli spelades de första matcherna och idag 1930 var det final på Estadio Centenario i Montevideo. Det hade inte spelats någon bronsmatch så förlorarna i semifinalerna fick dela på denna ära. Det var USA och Jugoslavien. Värdlandet Uruguay mötte grannen Argentina och lyckan i det lilla Uruguay var fullständig då de hade blivit de första världsmästarna i fotboll när slutresultatet blev 4-2, men Argentina hade ledningen i paus med 2-1.

 

Se en film från finalen HÄR.

1966 England – Västtyskland i VM-final.
 

Äntligen hade England fått stå som värd för ett VM. Nu skulle engelsmännen visa att de var fotbollens hemland. De vann sin grupp efter segrar över Mexiko och Frankrike med 2-0. De hade startat mot Uruguay med en mållös match. I kvarten eliminerades Argentina med 1-0 och i semifinalen släppte de in sitt första mål, men det behövdes en skyttekung, Eusebio för att göra målet. Bobby Charlton gjorde två och Portugal fick spela match om tredje pris, som de vann över Sovjetunionen.
 
I dagens final 1966 hade 98 000 personer samlats på Wembley för att se England ta sin första världsmästartitel. Västtysklands Helmut Haller gjorde första målet, men England kom tillbaka och Geoff Hurst kvitterade sex minuter senare. Då Martin Peters gav England ledningen i 78:e minuten trodde alla att VM-bucklan var hemma, men i matchens sista minut lyckades Wolfgang Weber kvittera och efter 90 minuter stod det 2-2.
 
I förlängningens elfte minut drog Geoff Hurst på ett skott som prickade ribban och studsade ner på mållinjen. Den schweiziske domaren Gottfried Dienst var tvungen att konferera med den sovjetiske linjemannen Tofiq Bahramov. Tofiq hävdade att bollen hade varit inne i mål och England ledde med 3-2. Än idag kan ingen säga om bollen var inne eller inte. Tyskarna tryckte på för ännu en kvittering. Detta resulterade i att Geoff Hurst kunde springa igenom ett tunt försvar och göra sitt tredje mål. Detta är han ensam om i en VM-final. England blev världsmästare och har numera en stjärna på sin landslagströja.

 

Se en film från finalen HÄR.

1981 "Rocky" i fotbollsfilm.
 

Den 9:e augusti 1941 spelades en fotbollsmatch i Kiev mellan ryska krigsfångar och ett lag av nazisternas Luftwaffe. Det blev 5-3 till ryssarna. Löst baserat på denna händelse gjordes en krigs-fotbollsfilm som hade premiär idag 1981. Filmen handlade om en planerad flykt från ett krigsfångläger under en fotbollsmatch mellan nazisterna och allierade fotbollsspelande krigsfångar. Filmen hette ”Escape to Victory” eller på svenska ”Den sista matchen”. Den regisserades av John Huston, med Sylvester Stallone, Max von Sydow och Michael Caine i huvudrollerna. De skådespelande och fotbollsspelande krigsfångarna var många kända fotbollsspelare. I rollerna sågs bland annat Pelé, Bobby Moore och Osvaldo Ardiles.
 

Se filmens trailer HÄR.

1996 Shearer kommer hem.
 

Newcastle hade fött upp en liten kille vid namn Alan Shearer. Han skulle slå målrekord i Premier League, men då han startade spela fotboll så var det så långt ifrån hans hemtrakter han kunde komma. Han startade i Southampton. 1992 bar det norröver till Blackburn Rovers och idag 1996 slängde Newcastle upp rekordsumman för en fotbollsspelare. Dryga 180 miljoner kronor. 303 matcher blev det för hans hemstads lag och på dessa gjorde han 148 mål. Totalt kom han upp i 283 mål under sin karriär i klubblag. Sedan gjorde han även 43 mål i landslaget.
 

Se då Shearer presenteras i Newcastle HÄR.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 30 JULI.

Hope SOLO blir 42 år.
 

Hope Amelia SOLO är född 1981 i Richland, Washington, USA
Målvakt
22 U- och 202 A-landskamper för USA (1996-2016).

Klubbar som spelare:
Richland High School (1996–2000),
Washington Huskies (1999–2002),
Philadelphia Charge (2003),
Kopparbergs/Göteborg (2004),
Olympique Lyon (2005),
Saint Louis Athletica (2009–10),
Atlanta Beat (2010),
magicJack (2011),
Seattle Sounders Women (2012),
Seattle Reign (2013–16).

Olympisk mästare 2008 och 2012 samt Världsmästare 2015.

Radostin KISHISHEV blir 49 år.
 

Radostin Prodanov KISHISHEV är född 1974 i Burgas, Bulgarien
Försvarare
88 A-landskamper för Bulgarien (1996-2009).

Klubbar som spelare:
Chernomorets Burgas (1991–94),
Neftochimic Burgas (1994–97),
Bursaspor (1997–98),
Litex Lovech (1998–2000),
Charlton Athletic (2000–07),
Leeds United (2007 lån),
Leicester City (2007–08),
Leeds United (2007–08 lån igen),
Litex Lovech igen (2008–10),
Brighton & Hove Albion (2010–11),
Chernomorets Burgas igen (2011–12). 
  
Lag som tränare:
Chernomorets Burgas (2012–14),
Vereya (2014–15),
PFC Burgas (2015),
Neftochimic Burgas (2015),
Chernomorets Burgs igen (2017–19)

Jürgen KLINSMANN blir 59 år.
 

Jürgen KLINSMANN är född 1964 i Göppingen, Västtyskland
Anfallare
11 U-, 14 OS- och 26 A-landskamper för Västtyskland och 82 A-landskamper för Tyskland (1980-98).

Klubbar som spelare
TB Gingen (1972–74),
SC Geislingen an der Steige (1974–78),
Stuttgarter Kickers (1978–84),
VfB Stuttgart (1984–89),
Inter (1989–92),
AS Monaco (1992–94),
Tottenham Hotspur (1994–95),
Bayern München (1995–97),
Sampdoria (1997–98),
Tottenham Hotspur (1997–98 lån),
Orange County Blue Star (2003). 

Lag som manager:
Tysklands landslag (2004–06),
Bayern München (2008–09),
USAs landslag (2011–16),
Hertha BSC (2019-20),
Sydkoreas landslag (2023-).

Världsmästare 1990 och Europamästare 1996 

Arnór GUÐJOHNSEN blir 62 år.
 

Arnór GUÐJOHNSEN är född 1961 i Reykjavik, Island
Anfallare
3 U- och 73 A-landskamper för Island (1978-97).

Klubbar som spelare:
Víkingur (1975–78),
Lokeren (1978–83),
Anderlecht (1983–90),
Bordeaux (1990–92),
BK Häcken (1993),
Örebro SK (1994–98),
Valur (1998–2000),
Stjarnan (2001).

Han är far till fotbollsspelaren Eiður Guðjohnsen. De båda deltog en gång i samma landskamp där Arnór byttes ut till förmån för den debuterande sonen Eiður.

DAGENS MATCHTRÖJA 30 JULI 2023.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN TREVLIG SÖNDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv