20:e mars

NAMNSDAG

Joakim:
Joakim, Joachim eller Joacim är ett mansnamn, ursprungligen hebreiskt Jehoiachim (יהויקים) som betyder 'Gud skall upprätta'. Joakim är enligt legenden namnet på Jungfru Marias fader.

Kim:
Kim är både ett mansnamn och ett kvinnonamn. Kvinnonamnet anses vara en förkortning av Kimberly, mansnamnet en förkortning av Kimball eller Joakim.

Återkommande minnesdagar

Nationaldag:​
Tunisien: Dagen firas till minne av självständigheten från Frankrike 1956.

VIP födda den 20:e mars

Några andra som också är födda den 20:e mars

1950 – 2022 William Hurt,
 Amerikansk skådespelare. Han vann en Oscar, bästa manliga huvudroll för filmen Spindelkvinnans kyss (1985)

Några i musikens värld som är födda den 20:e mars

1937 – 2008 Jerry Reed,
 Amerikansk countrysångare, gitarrist, låt-skrivare och skådespelare. Han spelade Snowman i filmerna Nu blåser vi snuten.

1950 – Carl Palmer,
 Brittisk trummis och slagverkare.  Han är mest känd för sitt medverkande i progrocktrion Emerson, Lake & Palmer.

1951 – Jimmie Vaughan,
 Amerikansk bluesgitarrist och sångare. Han är äldre bror till Stevie Ray Vaughan.

1957 – Joakim Thåström,
 Svensk musiker. Hon är känd som soloartist såväl som sångare och gitarrist i banden Ebba Grön och Imperiet.

1976 – 2017 Chester Bennington,
 Amerikansk musiker och sångare i bandet Linkin Park och Dead by Sunrise. Han var mest känd för sin roll som frontfigur i Linkin Park.

1989 – Lindsay Ell,
 Kanadensisk country musiker, sångerska, Låtskrivare, och gitarrisk från Calgary, Alberta. Hennes musik innehåller rock, blues och pop inom country genren.

Några kända personer som avled den 20:e mars

1727 Isaac Newton dog 84 år gammal i sömnen möjligen i sviterna av smittkoppor. Han var en engelsk naturvetare, matematiker, teolog och alkemist. Han är känd för att ha fått idéer om tyngdlagen under ett äppelträd.

1997  Britt G. Hallqvist dog 83 år gammal. Hon var en svensk psalmdiktare, poet och översättare. k psalmdiktare, poet och översättare. Hon skrev många originalpsalmer, översättningar och bearbetningar för 1986 års psalmbok. 

2020  Kenny Rogers dog 81 år gammal, "fridfullt i hemmet av naturliga orsaker". Han var en amerikansk countryartist, musikproducent, låtskrivare, skådespelare, fotograf och affärsman. Han var bland annat känd för duettinspelningen av "Islands in the Stream" med Dolly Parton 1983.

Dagens historia i filmklipp 20:e mars

Några händelser som inträffat den 20:e mars

1413
 

LANDSKRONA BLIR STAD.


  Fiskeläget Sønder Sæby på Skånes västkust tilldelas stadsprivilegier av unionskungen Erik av Pommern. Den nya staden får namnet Landskrona och är tänkt att bli en uppehållsort för engelska och holländska köpmän.

1600
 

LINKÖPINGS BLODBAD.


  De fyra svenska rådsherrar, som den 17 mars har dömts till döden av riksföreståndaren hertig Karl (IX) och vars dödsdomar inte har återkallats den 18 mars, avrättas under den pågående riksdagen i Linköping och händelsen går till historien som Linköpings blodbad. Sedan kung Sigismund har förlorat det svenska inbördeskriget mot sin farbror Karl har han tvingats att till honom utlämna ett antal rådsherrar, som har stött honom. De som avrättas är rikskanslern Erik Larsson Sparre, Ture Nilsson Bielke, Gustav och Sten Axelsson Banér samt hövitsmannen i Finland Bengt Falk. Från början har det funnits 14 anklagade, av vilka tio har dömts för förräderi. Dock har endast åtta dömts till döden, men fyra av dessa (Claes Bielke, Jöran Knutsson Posse, Krister Klasson Horn och Erik Abrahamsson (Leijonhufvud)) blir benådade. De fyra återstående vägrar erkänna att de har begått något fel, då de har stött sin laglige konung (Sigismund). Den siste av de avrättade (Bengt Falk) har också stött Sigismund och har dessutom blivit katolik.

1969
 

JOHN OCH YOKO GIFTER SIG.


  Den brittiske musikern och Beatlesmedlemmen John Lennon och japansk-amerikanska konstnären och artisten Yoko Ono gifter sig i Gibraltar.