• Boris dagliga blogg

Onsdagen den 17:e januari 2018.

DAGENS TRÖJA
SVERIGEs förstatröja 2013

Det var stor omspelsomgång i engelska FA-cupen och jag kunde valt vilken av de fyra segrarnas tröjor som helst. Istället blir det denna Sverigetröja. Detta för att handbollslandslaget sensationellt vann med 35-31 över värdlandet Kroatien.

Både dagens tröja och mitt huvudsakliga sporttittande igår handlade om det fantastiska svenska herrlandslaget i handboll.
Fem matcher i FA-cupens omspel med två divisioners skillnad i alla. Och alla favoriter vann.
Tur för Leicester att man har videogranskning i FA-cupen.
202 minuter tog det innan West Ham kunde avgöra.


FOTBOLLSHISTORIA:
1920: Enda serieomgången i England helt utan hemmaförluster.
1948: Publikrekordet i Engelska ligan sätts.


FÖDDA IDAG:
Hector, Alvaro, Cuauhtémoc.

Både dagens tröja och mitt huvudsakliga sporttittande igår handlade om det fantastiska svenska herrlandslaget i handboll.


Det var fem FA-cups omspelsmatcher. En slutade mållös och gick till förlängning. Där blev det ett avgörande mål. Alltså renderade dessa fem matcher 13 mål. Ganska hyfsat, men det går inte upp mot den match jag tittade på. I den blev det 66 mål. Det blir det aldrig i en fotbollsmatch och tur är väl kanske det. Men även i en handbollsmatch är 66 mål mycket. Att jag såg hela matchen berodde på att Sverige spelade. De mötte värdlandet Kroatien som kört över både Serbien och Island. Därför gällde det för Sverige att hålla siffrorna nere så att de skulle avancera till andra rundan. Fast svenskarna gjorde mer än så. De hade ledningen i hela matchen och vann med 35-31. Då släppte de upp kroaterna på slutet. Med detta resultat vann Sverige gruppen trots den misslyckade inledningen med förlusten till Island. Då detta var Islands enda seger så blev de fyra och tog sig inte till andra ronden. Alltså räknas inte matcherna mot Island i de poäng som Sverige, Kroatien och Serbien tar med sig. Det innebär att Sverige har fyll poäng, fyra, då de spelar vidare. Alltså hade matchen och förlusten mot Island ingen som helst betydelse. Sveriges handbollslag är starkt, åtminstone för stunden.
 

Fem matcher i FA-cupens omspel med två divisioners skillnad i alla. Och alla favoriter vann.


Inget av de lag som spelade FA-cupens första match i tredje rundan var starka i första matchen. Då den slutade oavgjort så var det fem omspelsmatcher igår. Alla hade en storfavorit som svek i första matchen. Det gjorde de inte i omspelet. Mitt Walesiska favoritlag Cardiff City var i Mansfield i Midlandsområdet och spelade mot League Two laget. Enkelt tog sig Cardiff vidare med hela 4-1, och de tar sig an Manchester City i omgång fem. Ganska enkelt gick Sheffield Wednesday vidare mot Carlisle med 2-0. Även häs skilde det två dividioner mellan lagen. Wednesday möter Reading i nästa omgång. Reading var också ett lag som speland om sin första match. De hade inga problem att vinna med 3-0 över Stevenage. Detta var tredje matchen med ett lag från andra divisionen som mötte ett från fjärde.
 

Tur för Leicester att man har videogranskning i FA-cupen.


TV-matchen gick mellan Leicester City och Fleetwood Town, (inte att förväxlas med Fleetwood Mac). Leicester i Premier League och Fleetwood i League One. Alltså skilde det två divisionet mellan lagen. Det verkar som om det skulle vara någon typ av seedning, men i FA-cupen är det helt fri lottning där alla lag läggs i samma pott och sedan dras två och två om vilka som ska mötas. Det var väl inte helt lätt för Leicester att få hål på Fleetwood, och hade det inte funnits videogranskning i FA-cupen så hade det bara blivit 1-0. Men nu finns videogranskning och den före detta Manchester Cityspelaren Kelechi Iheanacho fick till sist sitt andra mål godkänt. Ett mål som linjemannen först felaktigt vinkat bort för offside. I nästa omgång så står ännu ett division trelag för motståndet till Leicester. Nämligen Peterborough United.
 

202 minuter tog det innan West Ham kunde avgöra.


Den sista matchen blev just den sista, för den slutade inte förrän efter förlängning. Detta var gårdagens femte match där det skilde två divisioner mellan lagen. Premier Leaguelaget West Ham hade hemmamatch, men förvånandsvärt svårt att få hål på Shrewsbury. Även första matchen hade slutat 0-0, men igår skulle det avgöras även om det skulle behövas straffar för att skilja dem åt. Det behövdes inte. I 112:e minuten lyckades Reece Burke lyfta bollen i mål och den femte favoriten för gårdagen, West Ham lyckades till sist ta sig vidare för att möta Bournemouth eller Wigan Athletic i femte omgången. Denna match avgörs idag. Bournemouth mot Wigan. Jodå, det skiljer två divisioner lagen emellan.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 17:e januari.

1920 Ingen bortaseger


Idag 1920 spelades det en märklig omgång i engelska ligan som aldrig har upprepats. Alla hemmalag blev obesegrade denna dag. Visserligen var det bara två divisioner i ligan och både ettan och tvåan bestod av 22 lag. Två matcher var inställda. Dessa lag spelade FA-cup. Det blev hemmasegrar i dessa matcher också.

Det spelades alltså 20 matcher totalt. I division ett blev det åtta hemmasegrar och två oavgjorda och i tvåan nio hemmavinster och bara en oavgjord.

1948 Publikrekordet sattes på Maine Road


Idag 1948 sätter Manchester United ett ligarekord som fortfarande står sig. Aldrig förr eller senare har så många åskådare sett en engelsk ligamatch. 83 260 personer hade kommit för att se United och Arsenal spela 1-1. Tyvärr så hade Old Trafford skadats så pass under andra världskriget att Manchester United spelade sina hemmamatcher på värste rivalen Manchester Citys hemma arena. Det var alltså på Maine Road rekordet sattes.

Den 3:e mars 1934 var det visserligen 84 569 åskådare på Maine Road, med det är publikrekordet i en FA-cupmatch som inte gällde finalen. Manchester City vann kvartsfinalmatchen över Stoke City med 1-0.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 17:e januari.

30 år Héctor MORENO född 1988 i Culiacán, Mexiko.
Försvarare
10 U- och 79 A-landskamper för Mexiko.
Klubbar som spelare:
UNAM Pumas (2006–07),
AZ Alkmaar (2008–11),
Espanyol (2011–15),
PSV Eindhoven (2015–17),
Roma (2017–).

35 år Álvaro ARBELOA född 1983 i Salamanca, Spanien.
Försvarare
6 U- och 56 A-landskamper för Spanien.
Klubbar som spelare:
Zaragoza (1995-2001)
Real Madrid (2001-06),
Deportivo La Coruna (2006-07),
Liverpool (2006-09),
Real Madrid igen (2009-16),
West Ham (2016-17)

45 år Cuauhtémoc BLANCO född 1973 i Mexico City, Mexico.
Mittfältare, anfallare
120 A-landskamper för Mexiko.
Klubbar som spelare:
América (1992–2007),
Necaxa (lån 1997–98),
Veracruz (lån 2004),
Chicago Fire (2007–09),
Santos Laguna (lån 2008),
Veracruz (2010),
Irapuato (2010–11),
Dorados (2012–13),
BUAP (2013–14),
Puebla (2014–2015),
América igen (2016).
Han jobbar numera som politiker i Mexiko och är kommunchef i Cuernavaca.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv