• Boris dagliga blogg

Söndagen den 6:e februari 2022

DAGENS RUBRIKER.

Två norska guld inledde.   Bedömningssporter borde inte tävlas i, fast puckelpist är ju okay.  Bäst är låtar som man snabbt glömmer och absolut inte kan sjunga med i.

NATIONALDAG: Nya Zeeland
NAMNSDAG: Agata och Agda
TEMADAGAR: Samernas nationaldag, Semikolonets dag och Internationella dagen för nolltolerans mot kvinnlig könsstympning

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 6/2:
1958: Flygplanskatastrofen i München.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 6/2:
Carlos
SÁNCHEZ, Billy WRIGHT.

FAKTA OCH TANKAR OM LÖRDAGEN DEN 5/2 2022.

Två norska guld inledde.
 

Igår var en dag i sportens tecken. Då de första medaljerna i OS skulle utdelas så var jag uppe tidigt för att kolla upp vilka medaljer som Frida och Ebba skulle kunna ta. Jodå, de svenska hoppen heter precis som mina döttrar. Sverige ställde upp med fullt lag om fyra deltagare. Däribland Charlotte Kalla. Hon är ju en av Sveriges bästa skidåkare genom tiderna, men tyvärr är hennes tid lite förbi. Norge var det synd om som inte kunde ställa upp med fullt lag, men vad gjorde det. De har ju Johaug och hon briljerade och tog ohotad guld genom att knäcka motståndarna. Däribland svenskorna. Bäst med var Frida Karlsson som slutade femma. I och för sig en hyfsad placering, men ändå. Fast det fanns ju en chans till. Den mixade stafetten i skidskytte. Där händer mycket i skidskytte då en snabb skidåkare kan tappa allt på skjutvallen. Sverige fanns givetvis med i medaljstriden hela tiden, men på sista skyttet så försvann de ner på den mest förargliga plats man kan ha i sett stort mästerskap. De blev fyra. Vinnare? Det blev givetvis Norge. Allt på skidor på plan mark brukar bli norsk seger.

Bedömningssporter borde inte tävlas i, fast puckelpist är ju okay.
 

Det delades ut medaljer i lite andra grenar också som inte hade något svenskintresse. Men sedan råkade jag halka in på åkning i bucklig backe. Moguls heter det på engelska och på svenska puckelpist. Detta är en gren som jag inte gillar på grund av att det är en bedömningssport som är helt beroende av vad domarna tycker om åket. En japan som helt klart tappade en hel del i sin åkning på vägen ner blev inte alls straffad för detta utan tog ledningen då han kom ner som åkare nummer tre från slutet. Han passerades av den kanadensiske favorit som vunnit det mesta hittills i puckelpist. Kvar fanns bara svenske Walter Wallberg. Han gjorde ett troligtvis bra åk och fantastiskt nog tyckte även domarna det. Sverige tog sin första medalj i detta OS och det blev guld. Vilken tur att man har skidåkning freesyle puckelpist med i de olympiska spelen.

Burnley och Watford är sämst.
 

Sedan var det fotboll för hela slanten. FA-cupen kan ju resultera i vissa sensationella resultat och så såg det ut då femtedivisionens Kidderminster ledde med 1-0 över West Ham då matchen var slut. Fast då fanns ju även den tid domaren lagt till och i ordinarie matchens sista spark blev det 1-1 och det resulterade i förlängning. Förlängningen spelades och tog slut och 1-1 stod sig. Men så hade domaren lagt till tid även där och i hela matchens sista spark gjorde West Ham 1-2. Så då gick det som alla trott. Det gjorde det även i alla andra matcher. Inte en enda sensation utan där Premier Leaguelag deltog så gick de vidare. Två åkte ur men då förlorade de till ett annat Premier Leaguelag. På tal om Premier League så möttes Burnley och Watford i en Premier Leaguematch som tidigare ställts in två gånger. Det var en match som bara var av intresse för någon som höll på dessa två lag. Alltså tittade jag på en match av ganska usel kvalitet som slutade 0-0. Än har inte Roy Hodgson haft någon effekt på Watford.

Bäst är låtar som man snabbt glömmer och absolut inte kan sjunga med i.
 

Sedan fanns det ett annat program som är en årligt kommande dokusåpa kallad Melodifestivalen. Där finns det ju låtar som röstas fram i en och en halv månad. Då är frågan om man ska önska att en låt som man lätt känner igen och kan sjunga med i ska gå till final eller inte. Om man ska hoppas på att vinna den stora finalen Eurovision Song Contest så ska man rösta fram en låt som man har glömt direkt man har hört den. Detta påstående grundar på att segrarna i de senaste årens Europafinaler är låtar som man absolut inte kan sjunga med i. Förra året vann Måneskin med "Zitti E Buoni". 2019 var det Duncan Laurence med "Arcade", 2018 Netta Barzilai med "Toy", 2017 Salvador Sobral med "Amar pelos dois" och 2016 Jamala                          med "1944". Det var de fem senaste segrarna. Hur många av er kan sjunga eller nynna dessa vinnarlåtar? Ganska lätt: Ingen. Alltså ska man låta en snabbt förglömbar låt vinna om man ska ha någon chans att ta hem segern i ESC. Så de två som gick direkt till finalen var väl inte helt fel val. Heja Robin Bengtsson och Cornelia Jakobs.

IDAG: SÖNDAGEN DEN 6/2 2022.

NATIONALDAG:

Nya Zeeland
 

Waitangifördraget undertecknades den 6 februari 1840 mellan Storbritannien och hövdingarna för Maorifolket på Nya Zeeland och det innebar brittisk suveränitet och beskydd av Nya Zeeland. På engelska kallas denna dag även New Zealand Day ("Nya Zeeland-dagen") alternativt Waitangi Day (Waitangidagen) och firas som landets nationaldag.

NAMNSDAG:

Dorotea och Doris
 

Namnsdagar den 6:e februari i kronologisk ordning.
 
Före 1702 – Brynolf (nu 16 augusti) och Dorotea
1702–1900 – Dorotea
1901–1985 – Dorotea
1986–1992 – Dorotea, Dora och Doris
1993–2000 – Dorotea och Dora (utgått)
Från 2001 – Dorotea och Doris

 
TEMADAGAR:

Samernas nationaldag
 

Samernas nationaldag firas sedan 1992 den 6 februari för att högtidlighålla minnet av den första samiska kongressen som ägde rum denna dag 1917 i Trondheim. Beslutet om samernas nationaldag fattades på den 15:e samiska konferensen i Helsingfors. Samernas nationaldag firas i hela Sápmi. Den 6 februari är en flaggdag och i Sverige flaggar många kommuner i de samiska områdena med både den samiska och den svenska flaggan. I Norge utlystes dagen till allmän flaggdag inför 2004.

 
Semikolonets dag
 

Den 6 februari varje år firas Semikolonets dag runt om i världen; dagen uppmärksammas för att påminna oss om hur viktigt semikolonet är för vårt skrivspråk samt påminna oss om detta bortglömda tecken.
Under 1980-talet då skrivmaskinerna var populära i Sverige var användandet av semikolonet litet; det krävdes nämligen 3st tangenttryckningar för att skapa ett semikolon och många avstod därför att använda det. Detta skulle kunna vara orsaken till att många idag är osäkra på när semikolon skall användas och när det istället ska vara ett kommatecken.
Den italienske 1400-talstypografen Aldo Manuizo är mannen bakom det moderna användandet av semikolon; det är till honom tankarna går en dag som denna.

 
Internationella dagen för nolltolerans mot kvinnlig könsstympning
 

Idag är det internationella dagen för nolltolerans mot kvinnlig könsstympning. Var 8:e sekund könsstympas en flicka någonstans i världen, ofta med en enkel kniv – utan bedövning. UNICEF arbetar hårt för att stoppa det här grova brottet mot flickors rättigheter. Detta är alltså en av FNs minnesdagar som tillkom 2015.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 6:E FEBRUARI.

1958 Flygolyckan i München.
 

Idag 1958 inträffade den hemska olyckan i München då Manchester Uniteds fotbollslag var på väg hem efter att ha varit i Belgrad och spelat en match mot Röda Stjärnan. Vid mellanlandningen i München var det tveksamt om det gick att lyfta i snöskasket, men United skulle hem till en FA-cupmatch.

Det visade sig vid utredningen att olyckan hade orsakats av uppbyggnaden av snöslask mot slutet av landningsbanan, vilket gjorde att flygplanet plötsligt tappade fart och därmed inte hann uppnå tillräcklig hastighet för att lyfta innan landningsbanan tog slut.

23 personer omkom. Av dem var åtta spelare i Manchester United. Av de nio överlevande spelarna var de flesta svårt skadade, flera spelade aldrig mer toppfotboll. Klubben skapade ett lag av reserv- och ungdomsspelare, som vann två matcher till i ligan det året. Med på flygplanet fanns den framtida storspelaren Bobby Charlton och den legendariske tränaren Matt Busby. Det finns tre minnesmärken på Old Trafford, klubbens arena. Det finns två minnesmärken i Tyskland.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 6:E FEBRUARI.

Carlos SÁNCHEZ blir 36 år.
 

Carlos Alberto SÁNCHEZ Moreno är född 1986 i Quibdó, Colombia
Mittfältare
88 A-landskamper för Colombia (2007-18).

Klubbar som spelare:
Danubio (2003–05),
River Plate Montevideo (2005–07),
Valenciennes (2007–13),
Elche (2013–14),
Aston Villa (2014–16),
Fiorentina (2016–17 lån),
Fiorentina (2017–18),
Espanyol (2018 lån),
West Ham United (2018–20),
Watford (2021),
Santa Fe (2021-).

Vid fotbolls-VM 2018 skrev han in sig i historieböckerna. Tyvärr var det för att han var den första spelaren i turneringen som blev utvisad. Det blev han efter tre minuter mot Japan efter en hands.

Billy WRIGHT blev 70 år.
 

William Ambrose WRIGHT var född 1924 i Ironbridge, England och han dog den 3:e september 1994 i London.
Mittfältare
1 B- och 105 A-landskamper för England (1948-59).

Klubb som spelare:
Wolverhampton Wanderers (1939-59) 490 matcher. 

Lag som tränare:
Arsenal (1962-66).

Med Wolves blev han ligamästare 1954, 1958 och 1959. Trots sin defensiva position – han var från början ytterhalv, och flyttade senare ner som centerhalv – blev Wright aldrig varnad eller utvisad.
Wright blev den förste spelare att spela 100 landskamper för England. Totalt spelade han 105 landskamper och var lagkapten i 90 av dem. Wright var med i VM-turneringarna 1950, 1954 och 1958.

MATCHTRÖJAN JAG BÄR IDAG.


 

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.


 


 

Har du frågor, kommentarer eller synpunkter om dagens bloggtext så hör gärna av dig till mig på:
soccershirts@hotmail.com

HA EN FIN SÖNDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv