• Boris dagliga blogg

Måndagen den 26:e april 2021

Muskelverk och skinkschnitzel.
Publik då Manchester City tog årets första titel.
West Bromwich körda.
MM har Myhrer som min favorit att vinna allt.


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 26/4:
1902: Newton Heath blir Manchester United,
1903: Athletic Club de Madrid grundas,
2000: Andorra tar sin första och största landskampsseger.
2003: Ägaren hoppar in.

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 26/4:
Sara, Avi.

DAGENS MATCHTRÖJA.

FAKTA OCH TANKAR FRÅN SÖNDAGEN DEN 25/4 2021.

Muskelverk och skinkschnitzel.


Märkligt vad söndagar blir just vad dagen är tänkt som. Vilodag. Ett inslag utanför vilan var en promenad med hundar och barn. Hustrun fortsätter lida av sin vaccination. Nu har muskelvärk satt in så att hon har svårt att sova på natten. Därför vilade hon då vi var på promenad. Sedan så stod jag i vanlig ordning för middagen. Jag hade köpt lite skinkschnitzel hos Annakaga och denna gjorde jag middag av igår. Det var första gången och att banka schnitzeln fick jag göra med knytnäven. Det fungerade och jag förvånades lite själv över att jag fick till paneringen så bra. Då vi bara är två som äter kött så hade jag även gjort en sås med rikligt med champinjoner i. Det fungerade som en egen vegetarisk del till riset.
 

Publik då Manchester City tog årets första titel.


Då yngsta dottern for i väg till Jönköping så kollade jag på säsongens första fotbollsfinal. Det var Ligacupen i England. Eller Carabao Cup som sponsorn heter. Egentligen var det aldrig speciellt spännande trots att det bara slutade 1-0. Manchester City var alldeles för överlägsna Tottenham för att någon skulle förvänta sig annat än seger för favoriterna. Det var fjärde året i rad som City vann denna turnering. Det som skiljde sig lite från de tre senaste åren var att publiken endast uppgick till  7 773 personer. Detta var ett försök att så smått starta att ta in publik. Egentligen skulle finalen spelats redan i februari, men den flyttades till igår för att man trodde att det skulle kunna vara ett fullsatt Wembley den 25:e april. Nu blev det inte så, men lite publik hadefått tillåtelse att komma in. Däremot hade inga prisutdelare tillåtelse att närvara så alla spelare fick själv ta sina medaljer ur en kartong och plocka åt sig pokalen.
 

West Bromwich körda.


Det fanns några Premier Leaguematcher och Allsvenska som jag bara såg slutet av Aston Villa och West Bromwich. Denna match hade då jag kom in en ledning för West Brom med 2-1 och kanske skulle Big Sam kunna plocka upp sitt lag ovanför nedflyttningsstrecket. Kanske skriver jag då Aston Villa kvitterade till 2-2 på övertid. Det målet var enligt mig dödsstöten för West Bromwich. Fem matcher kvar och nio poäng efter blir för mycket. Vid seger hade det bara varit sju poäng och hoppet hade funnits kvar. I Allsvenskan skulle Malmö FF ge Djurgården en kamp i toppen genom att likt stockholmarna ha full poäng efter tre matcher. Men det blev bara en poäng hemma mot Östersund. 1-1.
 

MM har Myhrer som min favorit att vinna allt.


Jag och hustrun koncentrerade oss på TV-programmet Mästarnas Mästare. Här hade de två grupperna med vinnare parats ihop. Sex deltagare och det kändes lite som om det kommer att stå mellan alpina André Myhrer och skidskytten Fredrik Lindström. De verkar starkast och jag sätter en spänn på Myhrer som slutsegrare. Sedan fanns på SVT Play återkvalet där Pernilla Wiberg tar fram en vinnare av de utslagna. I och för sig kul men det är ju ingen som har med slutsegern att göra. Therese Alshammar var den som tog sig vidare och kommer att få göra en duell mot Bengt Gustafsson om vem som ska ta sig tillbaka till huvudtävlingen. Men även här har ingen av de två något med slutstriden att göra.

IDAG: MÅNDAGEN DEN 26/4 2021.

NATIONALDAG:
Tanzania

Tanzania är en sammanslagning av Tanganyika, (fastlandet) och Zanzibar (ögrupp).  Dessa två före detta brittiska kolonierna bildade den 26 april 1964 en republik som kom att få namnet Förenade republiken Tanzania.

Självständighet från Storbritannien erhöll Tanganyika år 1961 och Zanzibar år 1963.

TEMADAGAR:
Världsdagen för intellektuell äganderätt
Promenadens dag
Alien-dagen
Internationella dagen till minnet av Tjernobylkatastrofen

Världsdagen för intellektuell äganderätt är instiftad av FN:s Världsorganisation för intellektuell äganderätt 2001. Genom denna temadag vill WIPO framhäva den avgörande betydelse som kreativitet och uppfinningar har för ökat välstånd och välbefinnande i hela världen.
 
Att ta en promenad är det lättaste sättet att må bättre i både kropp och själ.
Promenadens dag uppmärksammar hur enkelt det är att göra något man mår bra av. Regn eller sol, ta på dig skorna och ge dig ut. Promenadrundan väljer man själv efter förmåga och intresse. Promenadens dag instiftades 2014 och firas varje år den 26 april.
 
26:e april 2016 har Fox instiftat den årliga
"Alien"-dagen, som firas genom specialvisningar (i USA åtminstone), massor av ny merchandise, och chansen att äntligen kunna ikläda sig Ripleys kängor från "Aliens". Varför just den 26:e april då? Jo, LV-426 är platsen där Xenomorphen först upptäcktes i Ridley Scotts originalfilm.
 

Internationella dagen till minnet av Tjernobylkatastrofen är alltid den 26 april. Förklaring till dagen är överflödig. Det var ju den 26 april 1986 som katastrofen vid Tjernobyls kärnkraftverk nära staden Prypjat inträffade då reaktor fyra exploderade och radioaktivt avfall spreds över Europa.

NAMNSDAGAR:
Teresia och Terese

Teresia infördes 1865 på 27 april, för att ära prinsessan Teresia, som var gift med Karl XV:s och Oscar II:s bror August. 1918 flyttades det till dagens datum, för att bereda plats åt Engelbrekt på 27 april, och har funnits där sedan dess.

Terese infördes på dagens datum 1986 och har funnits där sedan dess. Då plockade man även i Tessy, men hon försvann 1993.

Kletus fanns, till minne av en påve, även i formen Cletus, på dagens datum före 1901, då det utgick. Istället sattes Engelbrekt in på dagens datum 1901, men flyttades 1918 till 27 april, för att hedra den svenske 1400-talsupprorsledaren Engelbrekt Engelbrektsson, som ansågs ha avlidit 27 april 1436 (trots att det egentligen var 4 maj).

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 26:E APRIL.

1902 Manchester United föds

Idag 1902 blev det officiellt att Newton Heath blivit Manchester United. 1878 bilades Newton Heath Lancashire and Yorkshire Railway FC, senare endast Newton Heath eller rätt och slätt “the Heathens”. 1902 var klubben nära konkurs med en stor skuld på drygt 2500 pund. Dåvarande lagkaptenen Harry Stafford hittade då fyra lokala affärsmän, däribland John Henry Davies (som blev ordförande), som var villiga att investera £500 i utbyte mot ett direkt intresse av att driva klubben. Det gick ut på att byta ut klubbfärgerna gult och grön till rött och vitt. Klubben skulle även få nytt namn. Olika förslag kom som "Manchester Central" och "Manchester Celtic". Man enades till slut om Manchester United FC. Detta beslutades den 24:e april och idag var namnbytet officiellt. Så Grattis United på 119-årsdagen!

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 26:E APRIL.

1903 Nytt Madridlag

Idag 1903 grundade tre baskiska studenter i Madrid en ny fotbollsklubb. Klubben sågs som en gren av baskiska Athletic Bilbao. Därför kallade de sin nya klubb Athletic Club de Madrid. Då Athletic Bilbao grundades av engelska arbetare från Southampton fick de rödvitrandiga tröjor. Då den nya Madridklubben grundades av Bilbao-fans så fick de också ha rödvitrandigt. Efter det spanska inbördeskriget (1936-1939) slogs Athletic samman med laget Aviacion Nacional från Zaragoza och fick namnet Athletic Aviacion de Madrid. 1947 fick klubben sitt nuvarande namn, Club Atlético de Madrid.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 26:E APRIL.

2000 Andorras största seger.

1996 spelade Andorra sin första landskamp. Fram till idag hade det bara blivit förluster och en 0-0 match. I dagens vänskapsmatch 2000 mot Vitryssland gjorde både Jesús Julián Lucendo och Juli Sánchez mål. Det betydde att Andorra tagit sin första landskampsseger. Det är också deras största seger genom tiderna. På sina, till idag 175 landskamper har de lyckats med ytterligare två 2-0 vinster, över Albanien och  San Marino och fyra 1-0 segrar över Makedonien, Ungern, Liechtenstein och Moldavien men that´s it.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 26:E APRIL.

2003 John Ryan hoppar in.

John Ryan föddes i Doncaster den 1:a maj 1950. Han växte upp som en stor supporter av fotbollslaget Doncaster Rovers. Han kom att bli rik inom industrin för skönhetsoperationer. Så rik att han beslöt att köpa sitt favoritlag, men han nöjde sig inte med det. Äger man ett fotbollslag så kan man även bestämma sig för att spela med i laget. Idag 2003 hade han fått tröja nummer 28 och i ligan som kallas Conference National mötte Doncaster Hereford United på hemmaplan. Nummer 28, John Ryan hoppade in i sista minuten. Han rörde aldrig bollen, men fick trots det plats i Guinness rekordbok som den äldsta spelaren i en engelsk ligamatch 53 år 11 månades och 26 dagar gammal. Doncaster vann med 4-2.

FOTBOLLSPROFIL SOM FÖDDES DEN 26:E APRIL.

Sara THUNEBRO blir 42 år

Sara Kristina THUNEBRO är född 1979 i Strängnäs, Södermanland.
Försvarare
50 U- och 132 A-landskamper för Sverige (1995-15).

Klubbar som spelare:
IK Viljan (1990-96),
Gideonsbergs IF (1997-98),
Djurgårdens IF (1999-2009),
FFC Frankfurt (2009-13),
Tyresö FF (2013),
Eskilstuna United DFF (2013-15).

FOTBOLLSPROFIL SOM FÖDDES DEN 26:E APRIL.

Avi NIMNI blir 49 år

Aviyahu "Avi" NIMNI är född 1972 i Holon, Israel.
Mittfältare
4 U- och 80 A-landskamper för Israel (1990-2006).

Klubbar som spelare:
Maccabi Tel Aviv (1980–97),
Atlético Madrid (1998),
Maccabi Tel Aviv igen (1998–2003),
Derby County (1999–2000 lån),
Beitar Jerusalem (2003–05),
Maccabi Tel Aviv än en gång (2005–08).

Lag som ledare:
Maccabi Tel Aviv (2008-11 general manager).

Nimni är den spelare som gjort flest mål någonsin för Maccabi Tel-Aviv (174) och var länge lagkapten i det israeliska landslaget.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN FIN VECKA!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv