• Boris dagliga blogg

Tisdagen den 7:e juli 2020

Golf, teknikens under bah, HIF gör mål, Werder Bremen kvar och medioker Premier Leaguematch.

FOTBOLLSHISTORIA:
1957: Pelé gör debut i Brasiliens landslag 16 år och 9 månader gammal.
1990: Hemmalaget Italien vinner bronsmatchen i VM över England.

FÖDDA:
Alberto, Jakub, Jürgen.

DAGENS TRÖJA.

BLOGGTEXT OM MÅNDAGEN DEN 6/7 2020

Söndagsgolfen hade vi flyttat till måndag. Det var Tegelberga som vi bokat in på och då vi kom hem så fick vi reda på att det var tur vi bytte dag då det inte regnat en droppe i Malmö. I Tegelberga kom det många droppar kan jag säga. Det kom fyra-fem stora skurar, men sedan blåste man torr mellan regnvädren. Golfhunden Rhiann hade sin nya regnkappa på och trivdes som fisken i vattnet (vitsigt va?). Mest nöjd var hon som vanligt med pausen och den välkomnad som restaurangpersonalen på Tegelberga GK står för. Alla verkar äga hundar så därför käkade Rhiann sina korvar inomhus. Tävlingen igår gick som den brukade. Frida vann. Matchen med 2-0 och poängbogeyn med ett poäng och nettoslag med ett slag. Så det var i alla fall jämt.

Jag har berättat det fina med att man inte längre behöver ett scorekort att skriva i på golfbanan utan att man kan använda sin mobil och en app som heter ”On-tag”. Där har man sitt scorekort och så räknas poäng och slag ut direkt. På Tegelberga har man även avståndsmätare på appen. Nu är det ju så att allt underhålles av Golf.se. Den förbaskade siten fungerar när den själv vill och igår ville den inte. Det var knappt att vi blev inloggade på golfklubben. Appen On-tag gick definitivt inte att använda. ”Du kan lita på teknikens under” lyder en Wilmer-X låt. Men det var lögn i halsen på dem.

Kvällarna har utnyttjats till filmkväll med döttrarna och Pirates of the Caribbean-filmerna. Igår var det en Jane Austen-film med bl a deckaren Vera (Brenda Blethyn) i en av rollerna. Jag tror det var ”Stolthet & fördom”. Det var hustrun som fick bli publik med döttrarna igår. Jag hade några fotbollsmatcher att titta till. Jag tänkte starta med Allsvenskan och berätta om seriens sämsta lag Helsingborgs IF som inte klarar av att få ett enda skott på mål. De var i Stockholm och mötte de regerande svenska mästarna Djurgården. 2-0 i paus och frågan var hur stor förlust det skulle bli. Då hände något märkligt i andra halvlek. HIF gjorde både sitt första och andra mål i årets serie. 2-2 slutade det. Visserligen är HIF fortfarande sist, men matchen igår var en stor framgång och jag tror t o m att MFF:are tyckte om resultatet. IFK Norrköping slog IFK Göteborg med 3-1. Norrköping leder Allsvenska med fem poäng till godo på tvåan. Det är en lite märklig topp i Allsvenska efter sex omgångar. Mellan ledaren Norrköping och sjuan Malmö FF ligger i tur och ordning; IK Sirius, Varberg BoIS, BK Häcken, IF Elfsborg och Mjällby AIF.

Gårdagens stora viktiga match gick i Tyskland, närmare bestämt i Heidenheim an der Brenz. Där spelade hemmalaget mot Werder Bremen i en match som skulle bestämma vilket av de två som skulle spela Bundesliga till hösten och vilket lag som skulle ner till tvåan. Första mötet i Bremen hade slutat 0-0 och igår var det Bremen som hade ledningen med 1-0 på ett självmål. Detta såt ut att stå sig innan Heidenhelm kvitterade i 85:e minuten. Men 1-1 räckte inte då mål på bortaplan gjorde att Bremen skulle gå vidare. I ivern att göra 2-1 var det istället Bremen som stack upp på en kontring och Ludwig Augustinsson gjorde sitt första mål för säsongen på fyra minuters övertid. Det var fem minuters extra tillagd tid, men fotbollen är makalös som inte har några regler för hur länge en match ska vara. FIFA och UEFA domaren Brych utnyttjade sin makt (eller så hade han ingen koll på tiden). Efter sju minuters övertid hittade han en märklig straff till Heidenhelm. Men efter att det blivit 2-2 på den så kunde inte Brych hålla på längre utan Werder Bremen är kvar i Bundesliga på regeln om att mål på bortaplan ska vara mer värda. Också en märklig fotbollsregel. Kanske skulle det avgöras på straffar. Det är i alla fall mer rättvist än detta med bortamål.

Omgång 33 i Premier League hade inga bortamål. Fast det är inte helt sant. Tottenham mötte Everton på Tottenham Hotspur Stadium. Det var en ganska medioker match där det bara blev ette enda mål och det gjorde att Tottenham vann med 1-0, men som jag inledde med så var det en Evertonspelare som gjorde målet. Ett skott som skulle gått långt utanför var så hårt att studsen i bröstet på Michael Keane ändrade riktning och bollen gick in i eget på. Fast det kanske hade kvittat vilket. Båda lagen håller till i mitten av Premier League.

FOTBOLLSHISTORIA från den 7:e juli.

1957 Edson Arantes do Nascimento i landslaget.

Då han var 15 år gammal gjorde han entré i Santos, laget som han var trogen nästan hela sin karriär. Det dröjde inte länge förrän han var landslagsaktuell. Idag 1957 fick Pelé chansen då Brasilien mötte Argentina. Pelé var 16 år och åtta månader och 15 dagar gammal. Tyvärr så förlorade han sin premiär med 2-1. Men Brasilien fick ett mål. Vem gjorde det? Jo, Pelé givetvis!

1990 match om tredje plats i Italien-VM

På Stadio San Nicola i Bari spelades idag 1990 bronsmatchen mellan hemmalaget Italien och England. Det dröjde ända till 71:a minuten innan Roberto Baggio kunde ge sitt lag ledningen. Engelsmännen hade inte gett upp och tio minuter senare lyckades David Platt kvittera. Lagen förberedde sin på förlängning då Italien fick straff fyra minuter före slutat. Denna satte VM:s skyttekung Salvatore Schillaci. En märklig spelare som var i stort sett okänd före VM, och fortsatte vara det efter VM. En mer känd spelare fick se sig besegrad i sin sista match. Det var Englands målvakt Peter Shilton, som denna dag gjorde sin 125:e och sista landskamp.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 7:e juli.

Alberto AQUILANI blir 36 år

Alberto AQUILANI är född 1984 i Rom, Italien.
Mittfältare
69 U-och 38 A-landskamper för Italien (2000-14).