• Boris dagliga blogg

Fredagen den 30:e juni 2017.

Europa League-kval och god svensk utdelning.
Andra semifinalen var slut efter åtta minuter.
Tyskland kontrollerade matchen.
Är världens två bästa landslag Tysklands A- och B-lag?


NYA TRÖJOR
Barcelonas andra, PSGs andra, Milans andra och Werder Bremen 2017/18

GÅRDAGENS SKVALLER
Dani Alves, Jermain Defoe, Magnus Wolff Eikrem, Real Madrid.

FOTBOLLSHISTORIA: 
1996: Tyskland vinner EM på ett sätt som aldrig mer kommer att ske.
2002: Brasilien tar som hittills enda landslag sitt femte VM.
2006: Leandro Cufé blir unik som den ende i VM som blivit utvisad utan att ha varit på planen.

FÖDDA:
Gary, Rami
.
DAGENS TRÖJA

Europa League-kval och god svensk utdelning.


Europa League har så mycket sämre lag att det redan igår var en stor första kvalomgång som kan räknas som åttondelsfinaler för att komma in i den riktiga turneringen till hösten. De svenska cupmästarna Östersund lottas direkt in i kvartsfinal-kvalet. AIK och Norrköping hade match redan igår. Det ser väl ganska lovande ut till att de ska komma lika långt som Östersund. Visserligen fick AIK bara 0-0, men de spelade borta mot Klaksvik från Färöarna så en vinst hemma är väl vad man kan kräva av Solnalaget. IFK Norrköping är redan vidare till nästa omgång, för det finns ingen chans att de ska förlora 5-0 försprånger från igår då de åker till Kosovo för returen mot Prishtina.
 

Andra semifinalen var slut efter åtta minuter.


Den stora matchen igår var annars den andra semifinalen i Confederations Cup mellan världsmästarna Tyskland och Nord- och Mellanamerikamästarna Mexiko. Då de Nord- och Mellanamerikanska mästerskapen avgörs vart annat år och USA vann 2013 och Mexiko 2015 så hade dessa två lag spelat ett direktkval om vem som skulle få representera världsdelen i detta Confederations Cup. Trots att Tyskland anklagats för att ha sänt ett reservlag så måste de anses vara favoriter. Efter åtta minuter hade de infriat förväntningarna på sitt favoritskap. Då stod det 2-0 och det såg tungt ut för Mexiko.
 

Tyskland kontrollerade matchen.


Det var tungt för Mexiko trots att de vann all statistik som bollinnehav, målchanser, skott på mål och hörnor så var det aldrig någon riktig fara för att Tyskland inte skulle vinna. 3-0 tidigt i andra halvlek gjorde att matchen var över. En reducering i slutet gjorde bara att tyskarna kunde göra 4-1 på övertid. Detta var en betydligt bättre match än första semifinalen. Enda negativa skillnaden var att den inte var speciellt spännande.
 

Är världens två bästa landslag Tysklands A- och B-lag?


Det intressanta är att om det finns ett tyskt A-lag hemma i Tyskland så skulle det kunna betyda att en topplandskamp just nu skulle kunna bestå i ett möte mellan Tysklands A- och B- lag. Dessutom spelat U-21 laget EM final senare idag mot Spanien. På söndag avgörs Confederations Cup. Först är det match om tredje plats mellan Portugal och Mexiko innan det blir final i St Petersburg mellan Tyskland och Sydamerikamästarna Chile. Jag håller Tyskland som favorit även om det blev 1-1 då de möttes i gruppspelet.

NYA TRÖJOR

BARCELONAs andratröja 2017/18

Denna blå färg förekommer ganska ofta på Barcelonas andra och tredjetröjor. Till kommande säsong är de andratröjan som i stort sett är helblå. Enda variant är att Rakuten är ny sponsor. Snygg färg, men ganska tråkig tröja.

PARIS SAINT-GERMAINs andratröja 2017/18


Nike har tillvekat en gul bortatröja åt PSG. Mönstret följer Nikes alla andra tröjor och varierar sin inte från förra året. Det är det tråkiga med tröjan. Det positiva är att PSG vågar sig på en ny färg. Detta är lagets första gula tröja unde 2000-talet.

MILANs andratröja 2017/18


Lika säkert som amen i kyrkan är att Milan kommer med en vit bortatröja. Denna modell tycker jag mig ha sett många gånger under tidigare säsonger. "Boring!!!"

WERDER BREMEN 2017/18


Nike fortsätter att producera fotbollströjor till Werder Bremen. Det är inte lätt att överträffa förra säsongens hemmatröja och det har man inte lyckats med. Det är en en färgad grön tröja i lite mörkare nyans än vanligt. Den vita bortatröjan har fått lite klatschiga gröna tvärränder och tredjetröjan är hemmatröjan fast i blått. Helt OK.

GÅRDAGENS SKVALLER

Dani Alves bryter med Juventus


En flytt till Manchester City närmar sig. Dani Alves har nu formellt brutit sitt avtal med Juventus.
Juventus meddelar på sin officiella hemsida att Dani Alves, 34, numera är en fri spelare.
Som väntat har parterna enats om att bryta avtalet och gå skilda vägar.
Det blev därmed enbart en säsong i Juventus för den brasilianske högerbacken.
Alves väntas nu skriva på för Manchester City och återförenas med Pep Guardiola.

Jermain Defoe klar för AFC Bournemouth


AFC Bournemouth har köpt loss Jermain Defoe från Sunderland.
AFC Bournemouth meddelar på sin officiella hemsida att Jermain Defoe, 34, är klar för klubben.
Den engelske landslagsanfallaren värvas från Sunderland på ett treårskontrakt.
– Det är fantastiskt att vara tillbaka och jag ser verkligen framemot den här utmaningen, säger Defoe till hemsidan.

Magnus Wolff Eikrem vill lämna Malmö FF?


Agenten jobbar aktivt för att hitta ny klubb till Magnus Wolff Eikrem i sommar, enligt norsk media.
Magnus Wolff Eikrem blev Allsvenskans assistkung förra säsongen. I år har speltiden minskat i Malmö FF.
Norrmannen sitter dessutom på ett utgående kontrakt. Nu skriver norska VG att Eikrem vill lämna i sommar.
Enligt tidningen jobbar hans agent Jim Solbakken aktivt för att hitta en ny klubb.
– Vi får vänta och se vad som händer. Tråkigt svar, som vanligt, säger Eikrem till VG.
En flytt tillbaka till Molde är trolig, enligt VG.

Perez om Rodriguez: "Spelare lämnar inte Real Madrid när de vill"


James Rodriguez kopplas ihop med en flytt. Men Real Madrids president antyder att playmakern blir kvar.
I dagarna kom uppgifter om att James Rodrigueznått en överenskommelse med Manchester United.
Men nu antyder Real Madrid att den colombianske landslagsstjärnan blir kvar i klubben.
– Han är en av de bästa spelarna i världen, han tillhör Madrid och Madrid-spelare lämnar inte när de vill eller när deras föräldrar vill det, säger presidenten Florentino Perez till esRadio.
– Vi måste matcha spelarnas intresse med vårt, men främst Madrids, fortsätter han.

DAGENS TRÖJAS HISTORIA


"22 man jagar en boll i 90 minuter och sedan vinner alltid Tyskland". Så sa Gary Lineker en gång. Då jag skaffar tröjor av de landslag som går långt i turneringar var det riskfritt att köpa Tysklands hemmatröja inför EM 2008. Det var givetvis Micke i Fotbollsaffären som hade tröjan. Så i början av maj 2008 ingick denna vita tröja i min samling.

Tyskland och Adidas är ett, så det är ingen sensation direkt att de tyska företaget tillverkat tröjan. Vitt är hemmafärgen och någonstans smyger Tyskland alltid in lite svart, rött och gult. Denna tröja är ovanlig för att det är ganska mycket av "smygfärgerna" på tröjan. Tröjan har också de tre världsmästarstjärnorna ovanför klubbmärket. Fast Tyskland har egentligen aldrig vunnit VM. De tre segrarna 1954, 1974 och 1990 stod Västtyskland för.

Det blev inte riktigt som Lineker förutspådde. Tyskland gick visserligen till final, men det blev förlust med 0-1 till Spanien som startade sin era i mästerskapstitlar i finalen i Wien. I gruppspelet förlorade tyskarna mot Kroatien och blev tvåa före Polen och värdlandet Österrike. Före finalen vann Tyskland kvarten och semin med 3-2. Först slog de ut Portugal och sedan Turkiet med ett mål på övertid, så där stämde det uttryck Gary Lineker myntade.

FOTBOLLSHISTORIA från 30:e juni
1996 Tyskland vinner på Golden Goal.
2002 Brasiliens femma.
2006 VMs första utvisning.

1996 Tyskland vinner EM

 
Wembley Stadion var idag 1996 värd för EM-finalen i fotboll. 73 611 åskådare hade samlats för att se Tysklands första EM-final. De vann visserligen både 1972 och 1980 men då som Västtyskland. Denna gång vann de på ett sätt som troligen aldrig kommer att återupprepas. Tjeckiens Patrik Berger hade gett sitt land ledningen på straff efter 59 minuter och i 73:e minuten kvitterade inhopparen Oliver Bierhoff. Han hade då varit på planen i fyra minuter. Förlängningen varade i fem minuter. Då gjorde Oliver Bierhoff sitt andra mål och det var unikt då man hade en regel kallad ”Golden Goal” som fungerade som sudden death i ishockey. Matchen var alltså över och Tyskland var Europamästare.

2002 Brasilien världsmästare igen.

 
För första gången arrangerade två länder VM i fotboll. Japan åkte ut i åttondelsfinalen mot Turkiet. Samma Turkiet slog andra värdlandet Sydkorea i matchen om tredje pris. Finalen gick på International Stadium i Yokohama idag 2002. Det blev en jämn final mellan Tyskland och Brasilien fram till 67 minuten då Ronaldo slog till för första gången. Det blev även ett andra mål av skyttekungen och med 2-0 till Brasilien blev landet det första och hittills enda landet som vunnit fem världsmästerskap.

2006 Cufre till VM-historien för utvisning.

 
Tyskland mötte i sitt hemma-VM Argentina i kvartsfinal idag 2006. Det blev en tuff och gruffig match. Redan efter tre minuter fick Lukas Podolski matchens första varning. Trots att det blev 1-1, förlängning och straffar klarade sig alla spelare utan någon utvisning. Men då Jens Lehmann räddade Esteban Cambiassos straff och Tyskland var vidare till semifinal bröt ett stort slagsmål ut och efter detta blev argentinaren Leandro Cufré fick en unik utvisning. Han är nämligen den förste spelare i VM som blivit utvisad trots att han satt på avbytarbänken under hela matchen.

FÖDDA IDAG

52 år Gary PALLISTER född 1965 i Ramsgate, Kent, England.
Försvarare
9 B- och 22 A-landskamper för England.

Klubbar som spelare:
1980-84 Billingham Town,
1984-89 Middlesbrough,
1985 Darlington (lån),
1989-98 Manchester United,
1998-2001 Middlesbrough

42 år Rami SHAABAN född 1975 i Fisksärta i Nacka.
Målvakt
16 landskamper för Sverige

Klubbar som spelare:
1994-95 Saltsjöbadens IF,
1995 Zamalek,
1995-96 Thadosman,
1997-99 Nacka FF,
2000-02 Djurgården,
2001 Värtans IK (lån),
2002-04 Arsenal,
2004 West Ham United,
2004-05 Brighton,
2006-08 Fredrikstad,
2008-11 Hammarby IF 

Efter avslutad karriär var han ett tag med i alla ”lek-program” i de olika svenska TV-kanalerna.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln