• Boris dagliga blogg

Fredagen den 25:e november 2022

RUBRIKER.

Thanksgivingpizza.  Cristiano Ronaldo historisk i VM.  Sveriges genom tiderna bäste ishockeyspelare död.  Man of the match: Richarlison.

NATIONALDAGAR:
Bosnien och Hercegovinas och Surinam 

NAMNSDAG:
Katarina och Katja

TEMADAGAR:
En köpfri dag, Internationella dagen mot våld mot kvinnor, Pälsfria fredagen, E-handelns dag och Black Friday

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 25/11:
1953: Ungern utklassar England.
1964: Liverpool uppträder för allra första gången i helrött.
2005: George Best lämnar in.
2020: Det gör även Maradona.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 25/11:
Odil AHMEDOV, Xabi ALONSO, Aaron MOKOENA.

FAKTA OCH TANKAR FRÅN TORSDAGEN DEN 24/11 2022.

Thanksgivingpizza.

Igår var det Thanksgiving och det firade vi i vanlig ordning med pizza. Jag har förklarat historien tidigare och det rör sig om en animerad film jag och äldsta dottern så för några år sedan. Den handlade om tidsresenärer som skulle rädda kalkonerna från den tiden då man beslöt att slakta dessa fåglar och sedan äta dem till Thanks giving. Lösningen var att man åkte till nutid och skaffade pizza som man tog med till dåtid. På så sätt blev pizzan thanksgivingmaten och kalkonerna skonades. Denna historia passade dottern som är vegetarian och nu har vi pizza. Denna maträtt kunde vi inhandla då vi var tvungna att bege oss hemifrån då vi skulle ha visning av vårt hus. Detta innebar att dagen blev lite stressad och rörig.
 
Cristiano Ronaldo historisk i VM.

Under perioden vi var borttvingade från hemmet spelade Portugal mot Ghana. Alltså missade jag den matchen trodde jag. Men jag hann till andra halvlek och det var då allting hände. Cristiano Ronaldo som numera är klubblös fixade en straff som han själv slog i mål. Detta straffmål var historiskt. Målet innebär att Ronaldo gjort mål i fem världsmästerskap (2006, 2010, 2014, 2018 och nu 2022), vilket han är ensam om på herrsidan då han nu passerade Pelé, Uwe Seeler och Miroslav Klose som samtliga gjort mål i fyra VM. Motståndaren Ghana bjöd dock på hyfsat motstånd och slutresultatet stannade vid 3-2. Jag hade varit ensam under dagen med hundarna och de var trevligare sällskap än VM i fotboll. De två matcher jag såg bjöd endast på ett mål. Detta gjorde Schweiz mot Kamerun. Uganda och Sydkorea lyckades inte med det som fotboll går ut på, nämligen att göra mål.
 
Sveriges genom tiderna bäste ishockeyspelare död.

Före kvällens sista match så nåddes vi av beskedet att Sveriges genom alla tider bästa och mest populära ishockeyspelare avlidit. Börje Salming blev 71 år då han dog i den fruktansvärda sjukdomen ALS. En muskelsjukdom som till sist gör att du inte längre kan andas. Hans storhet bevisades i Canada Cup 1976. Det är det bästa och mäktigaste minnet jag har av Börje. Sveriges Tre Kronor var bittra fiender till Kanada i ishockey och premiärmatchen mellan Sverige och USA spelades i Toronto. Då startfemmorna presenterades en efter en så och speakern sa: ”Number five, Borje Salming” så reste sig alla i den fullsatta Maple Leaves Garden upp och applåderade till speakern efter några minuter fick tysta ner dem så att de andra spelarna kunde presenteras och matchen kunde sätta i gång. Sverige vann med 5-2 och ett av målen gjorde Salming. Då var det stående ovationer igen.
 
Man of the match: Richarlison.
 
Kvällens sista match var intressant då Brasilien steg in i turneringen. T I detta ovissa VM så finns det ju inga nationer från Europa som har publiken på sin sida. Då det var ett europeiskt land som stod för motståndet så var det inte Serbien som det hejades på. En del hade höga förväntningar på Serbien och framför allt Fulhams anfallare Mihajlovic, men han gjorde ingen succé. Faktum är att Serbien inte hade ett enda skott på mål. Brasilien hade tio och i det laget så trodde TV-experterna minst på Tottenhams Richarlison. Han startade sin engelska karriär i Watford och var sedan i Everton innan han hittade till London. Det var Richarlison som blev matchens man med matchens båda mål. Det andra kommer säkert att vevas då det gäller titeln om VM:s vackraste mål. Brasilien var alltså en favorit som höll, åtminstone i en match.

IDAG, FREDAGEN DEN 25:E NOVEMBER 2022.

Till flagga och nationalsång. Till flagga och nationalsång.
NATIONALDAG:

Bosnien och Hercegovina
 
Bosnien och Hercegovina – nationaldagen erinrar om att republiken bildades under ett möte med antifascistiska motståndet i Mrkonjic Grad den 25 november 1943.
Till flagga och nationalsång. Till flagga och nationalsång.
NATIONALDAG:

Surinam
 
Surinam (Sydamerikas minsta självständiga land) erhöll sin självständighet från Nederländerna den 25 november 1975. Före självständigheten 1975 var Surinam en nederländsk koloni under namnet Nederländska Guyana (Holländska Guyana)
NAMNSDAGAR:

Katarina och Katja
 
Namnsdagar för den 25:e november i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Katarina (till minne av en martyr i Alexandria på 300-talet)
1901–1985 – Katarina
1986–1992 – Katarina, Carina och Katrin (utgått)
1993–2000 – Katarina och Carina (nu 7 maj)
Från 2001 – Katarina och Katja
TEMADAGAR:

En köpfri dag
 
Sista fredagen i november varje år uppmärksammas En köpfri dag (Buy Nothing Day) världen över. Dagen har funnits sedan 1992 och uppmärksammas av miljoner människor som har fått nog av den shopping- och konsumtionshets som finns idag. En köpfri dag är en internationell kampanj som syftar till att väcka medvetenhet om konsumtionsmönster hos fler människor världen över. Samt för att visa på att det finns alternativ till att hela tiden köpa nytt.

Internationella dagen mot våld mot kvinnor.
 
Internationella dagen mot våld mot kvinnor instiftades av FN:s generalförsamling år 1999 som en påminnelse om ”Deklarationen om avskaffande av våld mot kvinnor”. Dagen instiftades 25 november för att hylla de tre systrarna Mirabal som kämpade mot diktaturen i Dominikanska republiken och avrättades av Rafael Trujillo.
 
Pälsfria fredagen
 
Sista fredagen i november uppmärksammas Pälsfria fredagen. Dagen är instiftad av Djurens rätt. Som alla förstår så finns daggen för att belysa problemet med att slakta djur bara för att vi ska få pälsar.
 
E-handelns dag
 
E-handelns dag är ett projekt som initierats av CDON group och Zalando och som inspirerats av Cyber Monday i USA. Första gången dagen fanns var 2013 och liksom i USA vill e-handelsföretagen markera att det är idag som julhandeln sätts igång.
 
Black Friday
 
Black Friday är från början en amerikansk shoppingdag som infaller fredagen efter Thanksgiving. Jag tror inte att det numera krävs en längre förklaring till dagen. Problemet är att det numera oftast, i Sverige, är "Black week", Jag ställer mig frågan hur länge det dröjer innan det blir "Black month"?

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 25:E NOVEMBER.

1953 Ungern tar över.
 
England hade i många år ansetts som en av världens bästa fotbollsnationer. De ansåg så själva i alla fall. På hemmaplan hade de bara förlorat en enda match tidigare och det var mot Irland som ju också var brittiskt då så det var OK. Men idag 1953 fick engelsmännen acceptera att Ungern var världsledande i landslagsfotbollen. I en match på Wembley hade inte England mycket att sätta emot. Ett Ungern med Ferenc Puskás på topp vann med hela 6-3.
1964 Liverpool i helrött.
 
Liverpool mötte Anderlecht i Europacupens andra omgång idag 1964. Det gick bra och blev en klar hemmaseger med 3-0. Några ansåg att det var för att Liverpool hade kommit på ett nytt sätt att klä sig. De hade nämligen för allra första gången sin dress i helrött. Vid starten 1892 hade Liverpool valt en klubbdress i tvådelad tröja med blått och vitt. Fyra år senare gick man över till den röda tröjan. Första året var shortsen svarta. Sedan spelade man i vita shorts, men idag 1964 testade man röda shorts och sedan dess har Liverpool FC använt sig av en helröd dress.
2005 George Best blev 59.
 
Världens första riktiga superstjärna inom fotbollen som, likt en popstjärna, fick tidningarnas uppmärksamhet i större utsträckning än någon i hans position tidigare fått, dör på Cromwell Hospital i London idag 2005. Han var född i Belfast på Nordirland och kom som 17-åring till Manchester United. Här blev han den superstjärna som med all strålglans också hade partytidens baksida. Best blev tidigt beroende av alkohol och det var detta som så småningom, efter fotbollskarriären försvagade hans kropp så att den slutade att fungera idag 2005, trots att han gått på avvänjning och fått en ny lever.
2020 Maradona blev 60.
 
Diego Armando Maradona var född 30 oktober 1960. Redan som junior kallades han den "nye" Pelé och förhoppningarna på honom var stora. Som fotbollsspelare kom han att infria dessa förväntningar. Han blev Gud i Napoli så han ledde laget till deras enda två Serie A mästerskap 1987 och 1990. Han kom att använda sig av "Guds hand" som han kallade det då han boxade in ett mål i semifinalen mot England i VM 1986. Då blev Maradona även världsmästare med sitt Argentina. Han ansågs då som en av de bästa fotbollsspelarna genom tiderna, av vissa som den allra bästa någonsin.

Tyvärr så startade han med droger redan under slutet av sin aktiva karriär. Vid VM 1990 diskvalificerades Maradona efter ett positivt dopningsprov. År 2000 var han nära att dö av en överdos. Han flyttade till Kuba för att rehabilitera sig och bli fri från sitt missbruk. De senaste 20 åren av hans liv varvade han tränaryrket med avgiftningar. 2020 opererades han för en hjärnblödning. Rehabiliteringen skedde i hans hem och några dagar efter hemkomsten från sjukhuset avled han i en hjärtattack. Vissa påstår att Maradona själv valde att dö i hemmet istället för att vårdas på sjukhus. Många av hans inre organ var förstörda och hans hjärta visade sig vid obduktion vara dubbelt så stort som en normal människas hjärta. Det hårda liv som Maradona levde gjorde att han avled idag 2020.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 25:E NOVEMBER.

Odil AHMEDOV blir 35 år.
 
Odil AHMEDOV är född 1987 i Namangan, Sovjetunionen
Mittfältare
108 A-landskamper för Uzbekistan (2007-21).

Klubbar som spelare:
Pakhtakor Tashkent (2006–11),
Anzhi Makhachkala (2011–14),
Krasnodar (2014–16),
Shanghai SIPG (2017–21),
Tianjin TEDA (2020- lån),
Cangzhou Mighty Lions (2021).

MERITER:
Pakhtakor
Uzbek League: 2006, 2007
Uzbek League tvåa: 2008, 2009, 2010
Uzbek Cup: 2006, 2007, 2009
CIS Cup: 2007
Anzhi
Russian Cup silver: 2012–13
Shanghai SIPG
Chinese Super League: 2018
Uzbekistans landslag
AFC Asian Cup 4:a: 2011
Xabi ALONSO blir 41 år.
 
Xabier "Xabi" ALONSO Olano är född 1981 i Tolosa, Spanien
Mittfältare
10 U- och 114 A-landskamper för Spanien och 5 A-landskamper för Baskien (2000-14).

Klubbar som spelare:
Real Sociedad (1998-2004),
Eibar (lån 2000-01),
Liverpool (2004-09),
Real Madrid (2009-14),
Bayern München (2014-17)

Lag som tränare:
Real Madrid U14 (2018–2019),
Real Sociedad B (2019–22),
Bayer Leverkusen (2022–).

MERITER:
Liverpool
FA Cup: 2005–06
FA Community Shield: 2006
UEFA Champions League: 2004–05
UEFA Super Cup: 2005
Real Madrid
La Liga: 2011–12
Copa del Rey: 2010–11, 2013–14
Supercopa de España: 2012
UEFA Champions League: 2013–14
Bayern München
Bundesliga: 2014–15, 2015–16, 2016–17
DFB-Pokal: 2015–16
DFL-Supercup: 2016
Spaniens landslag
FIFA World Cup: 2010
UEFA European Championship: 2008, 2012
Aaron MOKOENA blir 42 år.
 
Teboho Aaron MOKOENA är född 1980 i Boipatong, Sydafrika
Försvarare
10 U- och 107 A-landskamper för Sydafrika(1999-2010).

Klubbar som spelare:
Jomo Cosmos (1990-95),
Bayer Leverkusen (1995-99),
Ajax (1999-2003),
Germinal Beerschot (2001 och 2002 lån),
Genk (2003-05),
Blackburn Rovers (2005-09),
Portsmouth (2009-12)
Bidvest Wits (2012-13).

Han var lagkapten i det sydafrikanska landslaget.

DAGENS MATCHTRÖJA.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv