• Boris dagliga blogg

Fredagen den 5:e maj 2023

NAMNSDAG:
Gotthard
Erhard

TEMADAG:
Barnsäkerhetens dag
Internationella barnmorskedagen
Internationella kebabdagen
Internationella tubadagen
Byxfria dagen
Internationella handhygiendagen
Grillens dag
Internationella Ragdolldagen

RUBRIKER.


Ögon gick före golf.
El, Stroganoff och Trädgårdstider.
Torsdagens fotbollsnytt.


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 5/5:
1956: Trautmann vinner FA-cupfinalen med bruten nacke.
1992: 18 dör i Furiani-katastrofen.
1998: Boca Junior inleder en icke-förlustsvit på 40 matcher.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 5/5:
Raúl JIMÉNEZ, 
Yossi BENAYOUN, 
Bosse LARSSON.

FAKTA OCH TANKAR OM TORSDAGEN DEN FJÄRDE MAJ 2023.

Ögon gick före golf.
 

Säsongen för mitt golfspelandeär i full gång. Då är torsdagen en av veckans golfdagar. Nu var det så att jag uppsökte Synoptik på Burlöv Center för att flytta över dit från Mobilia. Det var dags för min årliga kontroll av ögonen. Optikern på Synoptik fanns bara på plats tisdagar och torsdagar. Alltså fick gårdagen bli ett besök hos optikern i stället för ett besök på golfbanan. Det visade sig att min syn inte förändrats sedan jag gjorde den fullständiga kontrollen då jag skaffade mina nuvarande glasögon för fyra år sedan. Jag skrev kontrakt på nya endagarslinser. Två i veckan. Detta gjorde att min synundersökning igår inte kostade något. Dt blv alltså pengar över till besök och inköp på Kicks, Apoteket och ICA Maxi plus att jag stannade till på Cirkle K och tankade upp bilen. För att bensinen inte ska bli så stor penningutgift per tankning så fyller jag på då jag får halv tank. På så sätt behöver jag aldrig heller riskera soppatorsk.

El, Stroganoff och Trädgårdstider.
 

I Päronhuset håller vi på att varje dag installera oss. Ett av de problem vi haft var att få klarhet i hur alla kontakter och lampor i huset fungerar. För att få klarhet i detta hade en elektriker lovat komma under eftermiddagen, och det gjorde han. Precis som vi misstänkt så var det kopplat lampor och ledningar helt amatörmässigt. Elektrikern hittade lite lösa sladdar i olika dosor som han kopplade samman. I och med detta så kunde jag koppla upp de två hallampor som inte velat fungera. Vi fick även klarhet i att en av de strömbrytare som fanns i det stora vardagsrummet var till för att tända ett femtontal lampor som fanns på diverse ställen ute i trädgården. Många av dem visste vi inte om. Nu jävlar lyser det i och utanför Päronhuset.

Inne i huset lagade jag den sista måltiden från veckans familjekasse. Det var ”Thai stroganoff med sesamrostad broccoli”. Alltså falukorv, men istället för passerade tomater så var såsen kokosmjölk. Givetvis fanns det en gryta med vegofalukorv.

Hustrun och jag klarade även av nästa avsnitt i Trädgårdstider och då varvi ifatt SVTs sändningsschema av programmet.

Torsdagens fotbollsnytt.
 

Fotboll startade tidigt under dagen då tidningen meddelade att Messi lämnar PSG efter säsongens slut. Nyheterna meddelade att Zlatan lämnar Milan, men tydligen tar han inte sitt förnufttill fånga och slutar utan han ska gå till Monza. Åtminstone efter en muntlig överenskommelse.

TV visade MFF som var i Varberg. Det snackades innsn match om att Varberg spelar väldigt tätt och släpper inte in många mål. Det ansågs vara en svår nöt att knäcka för Malmö. Efter tio minuter stod det 3-0. När matchen var slut stod det 6-0. Jag finner inte slutresultatet lika överraskande som att inte ett enda av de sex målen gjordes av Kiese Thelin, som på de första fem matcherna gjort åtta mål.

Uselt startande IFK Göteborg tog sin första seger igår. Även de vann med 6-0. Det gjorde de över Degerfors.
I Premier League har Leeds sparkat sin andra tränare och tillsatt gamle Premier League räddaren Sam Allardyce. Han har oftatränat lag i botten och endast en gång har han misslyckats med att rädda kvar sitt lag. Det var 2021 då han inte kunde rädda West Bromwich kvar i högsta ligan. En annan intressant fakta in Big Sam är att han är född den 19: e oktober 1954. Det är jag också.

Kvällens sista fotboll var Brighton som tog emot Manchester United. Det var statistiskt en väldigt jämn match som kanske skulle slutat oavgjort. Det blev inte några mål, inte ens på den övertid som domaren bestämt. Men det finns ju  inga tidsregler i fotboll och den hörna som Brighton fick efter de fem tilläggsminuterna fick lov att läggas. Då det blev en VAR-kollad hands avslutades matchen med straff för Brighton. Världsmästare Alexis Mac Allister satte straffen säkert i krysset. Det innebär att Liverpool knappade in tre poäng på United i kampen om fjärde och sista Champions League platsen.

IDAG! FREDAGEN DEN FEMTE MAJ 2023.

NAMNSDAG:

Gotthard
Erhard

 

Namnsdagar den 5:e maj i kronologisk ordning.
 
Före 1901 – Gotthard
1901–1985 – Gotthard
1986–1992 – Gotthard (utgått), Gotthild (utgått)  och Gotty (utgått)
1993–2000 – Vivianne (nu 20 februari) och Vivan (utgått)
Från 2001 – Gotthard och Erhard

TEMADAG:

Barnsäkerhetens dag
 

Barnsäkerhetens dag är instiftad av Volvia i samarbete med NTF,och har uppmärksammats sedan 2009. Ett av fem barn i åldern 2 - 4 år åker alltid eller ibland framåtvänt och utsätts därmed för onödig risk i trafiken. Det är detta Barnsäkerhetens dag handlar om.


Internationella barnmorskedagen
 

Sedan 1951 firas den Internationella Barnmorskedagen den 5 maj för att uppmärksamma det livsviktiga arbete som barnmorskor världen runt utför. Tillsammans med International Confederation of Midwifes (ICM) och samarbetsorganisationer uppmärksammas dagen i över 50 länder. Barnmorskor tillhör den yrkesgrupp som tar hand om blivande föräldrar och har en central roll inom sjukvården. De är oersättliga och bidrar till såväl ökat fysiskt som psykiskt välmående genom sitt ovärderliga stöd till föräldrar.


Internationella kebabdagen
 

Kebab (även kebap, kabob eller kabab; från persiskans kabāb) är en maträtt från Mellanöstern, östra Medelhavet och Sydasien innehållande bitar av kött, fisk, eller grönsaker rostade eller grillade på spett.

Kebaben har olika nationella temadagar, men den internationella kebabdagen är den 5:e maj.


Internationella tubadagen
 

Internationella tubadagen firas första fredagen i maj och arrangerades första gången 1979 av Joel Day en amerikansk high school elev, han studerade sedan på Millersville university och tog med sig traditionen dit och därifrån har det spridit sig över världen.


Byxfria dagen
 

Byxfria dagen sägs ha sitt ursprung från ett spex i en tunnelbanevagn i New York 2002 som blev vida känt när videon för evenemanget kom ut på Youtube. Spexet i tunnelbanan gjordes av en grupp kallad ”Impro Everywhere”, ett New York-baserat spexkollektiv vars syfte är att skapa ”kaos och glädje” i offentliga miljöer. Sedan rörelsen skapades 2001 har deras event spridits, främst genom sociala medier, och blivit mycket omtalade. Det kräver att man bara bär underkläder på nedre delen av kroppen, och ”firas” första fredagen i maj.


Internationella handhygiendagen
 

Idag är det internationella handhygiendagen, vilket är en dag som är värd att uppmärksammas under tider som dessa när virus härjar och påverkar vardagen för samtliga människor. Dagen är instiftat av Världshälsoorganisationen, WHO, och ämnar, som namnet antyder, att uppmärksamma hur viktigt handhygienen är. God handhygien är ofta vårat främsta vapen i att förhindra spridning av virusinfektioner, och nu då hela världen påverkas av coronaviruset covid-19 så är det kanske mer aktuellt än någonsin att påpeka hur viktigt god handhygien är.

För mig verkar det lite tokigt att fira detta en speciell dag. Handhygiendagen bör vara alla dagar året runt.


Grillens dag
 

Grillens dag firas den första fredagen efter 1:a maj varje år maj för att inviga grillsäsongen. Grillen förknippas starkt med den svenska sommaren och dess högtider. Det finns många som inte hade klarat sig utan grillen under sommaren. Och de som grillar året runt för att det gillar den grillade och rökiga smaken.


Internationella Ragdolldagen
 

Internationella Ragdolldagen är alltid den 5 maj och är instiftad av Scandinavian Ragdoll Club. Det började med att en svensk domare, som också är aktiv uppfödare av ragdoll, tog intitiativ och startade upp en diskussionsgrupp på Facebook. Ragdoll är en kattras med ursprung från USA. Det är en väldigt lugn katt. Den är känd för att den blir nästan som en trasdocka när man lyfter den, därav namnet som betyder just trasdocka.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN FEMTE MAJ.

1956 Manchester City vinner klassisk FA-cup final.
 

Idag 1956 var det final i FA-cupen på Wembley. Finallagen var Manchester City och Birmingham City. Manchester blev mästare efter seger med 3-2. Det klassiska med finalen fick ingen veta förrän efter matchen. I 74:e minuten försökte Birmingham förtvivlat få in bollen. Peter Murphy satsade så hårt att han kolliderade med Manchester Citys målvakt Bert Trautmann och råkade knäa målvakten i nacken. Trautmann svimmade av, med då det på den tiden inte fanns avbytare att sätta in försökte man väcka Trautmann så pass till liv att han kunde fortsätta att stå matchen ut. Efter att ha tagit emot medaljen smärtade nacken fortfarande och vid sjukhusbesöket efteråt visade det sig att en av nack-kotorna hade två brott. Trautmann hade alltså stått de sista 18 minuterna med bruten nacke.

1992 Furiani katastrofen.
 

Idag 1992 var det semifinal i Franska cupen mellan Bastia från Korsika och laget som låg etta i ligan Marseille. Matchen skulle spelas på Stade Armand-Césari i Furiani. För att så många som möjligt skulle kunna se matchen hade man byggt ut arenan med en provisorisk läktade för ungefär 10 000 åskådare. Tyvärr höll den inte och strax före avspark rasade den och dödade 18 personer med över 2 300 skadade. Franska fotbollsförbundet ställde in matchen, och de beslöt även att ställa in resten av turneringen där Monaco redan var i final. 1992 spelades aldrig någon final i franska cupen och inget lag korades som segrare.

1998 Bocas första seger i rekordet.
 

Idag 1998 spelade Boca Junior från Argentina ligamatch mot Huracán. Det blev seger med 4-2. Matchen var början på en fantastisk serie av icke-förluster. Det skulle dröja ända till 16 matcher in på säsongen 1999 innan det kom en förlust. Då blev den också ganska rejäl. 0-4 mot Independiente. Men Boca Junior hade då slagit rekordet på 40 matcher i rad som obesegrade. Detta hjälpte också till för dessa två års argentinamästerskap som laget tog.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN FEMTE MAJ.

Raúl JIMÉNEZ blir 32 år.
 

Raúl Alonso JIMÉNEZ Rodríguez är född 1991 i Tepeji, Hidalgo i Mexiko.
Afallare
13 U- och 99 A-landskamper för Mexiko (2012-).

Klubbar som spelare:
América (2008–14)
Atlético Madrid (2014–15),
Benfica (2015–19),
Wolverhampton Wanderers (2018–19 lån),
Wolverhampton Wanderers (2019–).

Han var med och tog OS-guld i herrfotbollsturneringen vid OS 2012 i London.
Efter en nickduell med Arsenals David Luiz i november 2020 skadade sig Raul så allvarligt att han fick genomgå en operation. Då han återkom hösten 2021 bar han ett specialskydd för huvudet som han kommer att tvingas bära till fotbollskarriären slut.

Yossi BENAYOUN blir 43 år.
 

Yossi Shai BENAYOUN är född 1980 i Dimona, Israel.
Mittfältare
22 U- och 102 A-landskamper för Israel (1995-2017).

Klubbar som spelare:
Hapoel Dimona (1989-92),
Hapoel Be'er Sheva 1992-95),
Ajax (1995-96),
Hapoel Be'er Sheva igen (1996-98),
Maccabi Haifa (1998-2002),
Racing Santander (2002-05),
West Ham United (2005-07),
Liverpool (2007-10),
Chelsea (2010-13),
Arsenal (2011-12 lån),
West Ham United igen (2102 lån),
Queens Park Rangers (2013-14),
Maccabi Haifa igen (2014-16),
Maccabi Tel Aviv (2016-17),
Beitar Jerusalem (2017-18),
Maccabi Petah Tikva (2018-19),
Beitar Jerusalem (2019).

Bo LARSSON blir 79 år.
 

Bo Göran "Bosse" LARSSON är född 1944 i Malmö.
Mittfältare
70 A-landskamper för Sverige (1964-78).

Klubbar som spelare:
Malmö FF (1957-66),
VfB Stuttgart (1966-69),
Malmö FF igen (1969-79),
Trelleborgs FF (1980).

Han räknas som Malmö FF:s största och viktigaste spelare genom tiderna, och som Sveriges mest kompletta spelare genom tiderna.

DAGENS MATCHTRÖJA.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN MYSIG FREDAG!!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv