22:a februari

NAMNSDAG

Pia:
Kvinnonamnet Pia kommer från latinets pius som betyder "from".

Återkommande minnesdagar

Nationaldag:​
Saint Lucia: Dagen firas till minne av självständigheten från Storbritannien 1979.

VIP födda den 22:a februari

Några andra som också är födda den 22:a februari

1889 – 1977 Olave Baden-Powell,
 Brittisk pionjär inom scoutrörelsen. Hon var gift med dess grundare Robert Baden-Powell, överlevde maken med 35 år.

1900 – 1983 Luis Buñuel,
 Spansk filmregissör, manusförfattare, producent och skådespelare. Han samarbetade med den surrealistiske konstnären Salvador Dalí.

1918 – 1940 Robert Wadlow,
 Amerikan som brukar anses ha varit världens längsta människa. Som längst uppnådde han 272 cm.

1950 – Julie Walters,
 Brittisk skådespelerska. Hon har spelat Ron Weasleys mamma, Billy Ellotts danslärare och Rosie i Mamma Mia.

Några i musikens värld som är födda den 22:a februari

1991 – Robin Stjernberg,
 Svensk sångare. Han representerade Sverige i ESC 2013 i Malmö efter att ha vunnit Melodifestivalen 2013 med låten "You".

Några kända personer som avled den 22:a februari

1512 Amerigo Vespucci dog 57 år gammal i sitt hem i Sevilla. Han var en italiensk sjöfarare och upptäcktsresande, som främst är känd för att världsdelen Amerika är uppkallad efter honom. 

1797 Baron von Münchhausen dog 76 år gammal. Han var en tysk adelsman känd för sina skrönor. Hanhar också gett upphov till sjukdomsbegreppet Münchhausens syndrom, och även blivit en fiktiv person i böcker och filmer.

1983 Georg Rydeberg dog 75 år gammal då han hittades död i sin lägenhet i Stockholm den 20 mars 1983. Han var en svensk skådespelare. 1977–82, läste han Alfred Tennysons dikt Nyårsklockan inför tolvslaget varje nyårsafton på Skansen.

1987 Andy Warhol dog 58 år gammal av en hjärtinfarkt efter sjukhusbesök för gallblåseproblem. Han var en  amerikansk konstnär, grafiker och filmskapare. Han räknas som en av de främsta företrädarna för popkonsten.

1999 Stellan Sundahl dog 52 år gammal av en hjärnblödning. Han var en svensk komiker, skådespelare och programledare, verksam i radio och tv. Programledare i Snacka om nyheter och en i "Helt Apropå"-gänget.

2003 Arne Thorén dog 75 år gammal i en hjärtattack. Han var en svensk journalist och diplomat samt tidigare partiordförande för Sveriges Pensionärers Intresseparti. Han lämnade mellan 7 och 8000 reportage till radio och TV från USA.

2005 Åke Strömmer dog 68 år gammal av cancer. Han var en svensk sportjournalist. Han medverkade bland annat i Sportradion, På minuten och Minnesmästarna samt var även programledare för Svensktoppen en kort tid 1978.

2005 Laila Westersund dog 68 år gammal efter en tids sjukdom av cancer. Hon var en svensk sångerska, skådespelare och revyartist. Tillsammans med bl.a. Mats Ljung och Stefan Ljungqvist bildade hon det parodiska dansbandet Matz-Ztefanz med Lailaz.

Dagens historia i filmklipp 22:a februari

Några händelser som inträffat den 22:a februari

1912
 

FOKKER FLYGTILLVERKARE GRUNDAS.


  Det nederländska flygplanstillverkningsföretaget Fokker grundas av flygpionjären Anthony Fokker. Företaget existerar fram till 1996, då det går i konkurs.

1979
 

BT KEMIS FABRIK SPRÄNGS.


  Under 1970-talet har en miljöskandal uppstått vid växtgiftsföretaget BT Kemis fabrik i skånska Teckomatorp, då det har upptäckts, att företaget har grävt ner en mängd tunnor med gift, för att gömma dem, vilka dock har förgiftat marken och luften runt fabriken. Denna dag sprängs den och tunnorna kapslas in, så att inget mer gift ska kunna läcka ut.

1980
 

MIRACLE ON ICE.


  Det amerikanska herrishockeylandslaget vinner finalen i ishockeytävlingen under årets vinter-OS i Lake Placid efter att ha besegrat Finland med 4–2. Eftersom USA vinner guldet (dess andra ishockeyguld i OS-sammanhang), trots att laget enbart består av entusiastiska amatörer, och alltså besegrar samtliga övriga lag, inklusive det professionella sovjetiska landslaget, går ishockeytävlingen i USA till historien under namnet Miracle on Ice.