• Boris dagliga blogg

Måndagen den 23:e maj 2022

Snabb pasta.
Min TV-fotbollshistoria.
Inget är mer rättvist än sluttabellen.
Domaren får inte göra mål.
Zlatan mästare; dags att sluta!


NAMNSDAG
Desideria och Desirée

TEMADAGAR:
Internationella sköldpaddsdagen
Internationella dagen för utrotning av obstetrisk fistula
Måltidens gemenskapsdag

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 23/5:
1954: Hannovers ligatitel tillskrivs Pumas nya skor.
2002: Första UEFA cupens final för damklubblag.

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 23/5:
Hugo ALMEIDA, Theofanis GEKAS, Hernan MEDFORD.

FAKTA OCH TANKAR OM SÖNDAGEN DEN 22:A MAJ 2022.

Snabb pasta.
 

Igår var det en stor fotbollsavslutning, men innan dess blev det sedvanlig söndagspromenad med hundarna. Det blev den längre sträckan. Då äldsta dottern efter detta skulle på fågelskådning så beslöt vi ta tidig lunch med den sista rätten från gångna veckan ur City Gross familjekasse. Den hette något så enkelt som ”Snabb pasta” och det kan man säga att det var. Helt vegetarisk, men det passade de övriga i familjen bra. Pasta, salladslök, spenat, fetaost, valnötter och crèmefraiche. Det skulle vara n typ av sallad, men jag värmde det hela. Sedan så fick jag användning av det överblivna baconet från veckans fiskrätt. En ganska enkel och fungerande lunch. Som gjord att ha i magen för att sitta på altanen och lösa några korsord.

Min TV-fotbollshistoria.
 

Klockan fem startade avslutningen av säsongens Premier League. Normalt brukat FA-cupfinalen vara avslutningen av engelska säsongen men den spelades förra veckoslutet och om en vecka är det den riktiga avslutningen på engelsk fotboll då Huddersfield och Nottingham ska kämpa om vem som blir det tjugonde laget i Premier League till hösten.

Jag hade ett samtal med en av mina bowlingpartners och vi kom på att vi var gamla. Då jag påstod att jag hade svaga minnen av fotbolls-VM 1958 så sa han att han mindes inte så mycket av det då han föddes det året. Fast den första riktiga fotbollsmatch jag kommer ihåg från TV var FA-cupfinalen 1964 då West Ham slog Preston med 3-2. Då hände det ibland att Svensk TV hade köpt rättigheter till FA-cupfinaler och mästarcupfinaler, det som nu är Champions League.

Fast 1969 tog mitt intresse för Engelsk fotboll över rejält då programmet Tipsextra startade på SVT. Då all svensk fotboll var slut för året så fick man sända en match från engelska division ett i veckan. När sedan Allsvenskan startade på våren så var det slutsänt och då fick man vänta till hösten igen. Så småningom dök fler Tv-kanaler upp och man visade både matcher från italienska Serie A och Bundesliga.

Igår var det tio avslutande ligamatcher i Premier League och om man är villig att betala de kanaler som tillhandahåller de olika ligorna och cuperna så kunde man välja vilken av de tio matcherna man ville. Alla fotbollstittare idag tar detta för givet, men vi äldre undrar ibland om detta blivit bättre?

Inget är mer rättvist än sluttabellen.
 

Det fanns ett par intressanta matcher som gällde vem som skulle bli mästare, ta sista Champions Leagueplatsen och vilket lag som skulle åka ut. Jag ska inte vara besserwisser och säga att jag visste hur det skulle gå, men jag kan ärligt säga att jag stark misstänkte att det inte skulle bli några förändringar. Burnley förlorade och följer Watford och Norwich ner i League Championship. Tottenham som låg fyra mötte bottenlaget Norwich. Det var ganska klart att de skulle vinna. Det slutade 5-0.

Segern i ligan hade jag sedan länge gett till Manchester City. Sedan dess har Liverpool nästan kommit ikapp, men om Liverpool skulle vinna så måste de vinna sin match hemma mot Wolverhampton samtidigt som Manchester City måste förlora eller spela oavgjort hemma mot Aston Villa. Jag hade ett öga på varje match och visst kunde det tyckas vara spännande då Aston Villa ledde med 2-0. Fast samtidigt hade Liverpool bar 1-1. Jag bara väntade på att Manchester City skulle visa sig värdiga mästare och med en kvart kvar tog det bara fem minuter för City att gå från 0-2 till 3-2. Först då lyckades även Liverpool ta ledningen, men till ingen nytta. De avslutade dock med seger, ett poäng efter mästarna Manchester City. Och det finns inget att säga om det mästerskapet. För som någon en gång sagt så: ”Det finns inget mer rättvist än en sluttabell i lagsport”.

Jag följde även pling i rutan och då jag såg att Watford hade kvitterat till 1-1 i slutminuterna så slog jag över och så övertidsminuterna av den matchen. Watford har inte förnekat sig denna säsong för på övertiden så gjorde Chelsea segermålet och Watford kunde ståta med sin 27:e förlust som faktiskt är en mer än bottenlaget Norwich.

Domaren får inte göra mål.
 

Efter detta så blev det Ishockey-VM och här kunde man lita på Sverige. Fast å andra sidan så är det mycket ovanligt att Norge vinner i ishockey över Sverige. 7-1 slutade det, fast egentligen skulle det vara 7-2. För då fotbollen har gjort domaren till en levande punkt i spelet vilket innebär att det ska blåsas av och göras nedsläpp om bollen träffar domaren så har inte ishockey samma regel. En norsk spelare skulle slå ner pucken bakom mål. Pucken träffade en domares skridsko och så den svenske målvakten redan var på väg att stoppa pucken bakom målet så var det tomt. Alltså gled pucken in från domarens skridsko. Men efter n domarkonferens och VAR så beslöt man att annullera målet.

Zlatan mästare; dags att sluta!
 

Det var fler ligor som spelade sista omgången. I Serie A bryr man sig inte om att spela alla matcher samtidigt, men två gick samtidigt och det var Milans och Inters match. Här var det samma utgångsläge som i England. Milan ledde och Inter var tvåa. Fast här skilde det två poäng. Det gjorde det även efter matcherna igår. Båda lagen vann med 3-0. Milan är mästare och då den stora frågan om Zlatan håller vad han lovat. Nämligen att äntligen lägga av med fotbollen så att Sveriges landslag kan få lite lugn och ro. Han har ju redan tackat nej till kommande landskamper och inte för att han är skadad för han spelade de sista tjugo minuterna igår.

IDAG: MÅNDAGEN DEN 23:E MAJ.

NAMNSDAGAR:

Desideria och Desirée
 

Namnsdagar för den 23:e maj i kronologisk ordning:
 
Före 1812 – Desiderius, (till minne av en fransk biskop, som mördades 607; utgått)
1812–1900 – Desideria
1901–1985 – Desideria
1986–1992 – Desideria, Desirée och Dennis (nu 7 augusti)
1993–2000 – Desirée och Renée (utgått)
Från 2001 – Desideria och Desirée

TEMADAGAR:

Internationella sköldpaddsdagen
 

Internationella sköldpaddsdagen finns till för att skydda sköldpaddor och firas den 23 maj i hela världen sedan år 2000. Det är American Tortoise Rescue som skapat temadagen World Turtle Day.
 

Internationella dagen för utrotning av obstetrisk fistula



Internationella dagen för utrotning av obstetrisk fistula instiftades av FN och uppmärksammades första gången 2013. Det är ingen dag man firar utan i stället gäller det för världen att få upp ögonen för de drabbade kvinnorna från delar av Asien och Afrika som lider av obstetrisk fistula. Obstetrisk fistula betyder ett hål mellan slidan och urinblåsan, mellan slidan och ändtarmen eller mellan båda, orsakat av en lång förlossning utan att man fått hjälp av läkare (oftast kejsarsnitt). Resultatet är urin- och eller avföringsinkontinens, och oftast ett dödfött barn.
 

Måltidens gemenskapsdag


Den 23 maj 2018 samlades några nordiska kockar, kliniska näringsfysiologer, psykologer och hälsovårdspersonal i Oslo för att tillsammans försöka finna en lösning på ett både nationellt som internationellt problem, nämligen, ensam ätandet. Behovet av att ge ensamma människor en samlingspunkt i vardagen ansågs som stort och därför lyftes frågan om så kallade "måltidsvänner" för ensamma och äldre upp som ett alternativ. En "måltidsvän" kan vara vem som helst som ställer upp för den som är ensam, en vän som kommer på besök för att upprätthålla en social gemenskap och för att bryta ensamheten under en måltid. Måltidens gemenskapsdag instiftades med inspiration från detta möte av kökschef Christian Tikkanen år 2020 och firas internationellt varje år den 23 maj.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 23:E MAJ.

1954: Hannovers ligatitel tillskrivs Pumas nya skor.
 

Idag 1954 spelades sista omgången i tyska Bundesliga. Med Hannovers seger över Kaiserslautern med 5-1, tog Hannover mästerskapet för andra året i rad. Laget var bra, men en del av äran tillskrivs sportföretaget Puma. Åtta av Hannovers elva spelare hade nämligen strax före matchstart fått den nya utvecklade fotbollsskon ”Brazil”. På dessa skor hade Puma satt på sex stycken skruvdubbar. Visserligen hade skruv dobbar testats så smått året innan, men detta var första gången det användes i en ”riktig” match.

2002 första UEFA womens cup finalen.
 

Idag 2002 spelades den allra första Champions Leaguefinalen på Waldstadion i Frankfurt. Ena laget i finalen hade hemmaplan. Frankfurt mötte Umeå. Detta var alltså damernas första UEFA womens cup turnering. De båda finallagen hade varit överlägsna i sina grupper och i matcherna fram till finalen. Här spelade säkert hemmaplan en viss roll. Frankfurt vann med ett mål alldeles i början av matchen och ett alldeles i slutet. De två kommande åren blev Umeå mästare och det är de enda svenska titlarna. man hade då även ändrat så att finalen gick i två matcher, hemma och borta. 2009-10 ändrades det tillbaka till en enda final och turnering fick det nya namnet Uefa Women's Champions League.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 23:E MAJ.

Hugo ALMEIDA blir 38 år.
 

Hugo Miguel Pereira de ALMEIDA är född 1984 i Figueira da Foz, Portugal
Anfallare
60 U-, 4 B- och 57 A-landskamper för Portugal (2001-15).

Klubbar som spelare:
Buarcos (1993-96),
Naval (1996-2000),
Porto (2001-07),
União Leiria (2003-04 lån),
Boavista (2005 lån),
Werder Bremen (2006-07 lån),
Werder Bremen (2007-10),
Beşiktaş (2011-14),
Cesena (2014-15),
Kuban (2015),
Anzhi (2015-16),
Hannover 96 (2016),
AEK Aten (2016-17),
Hajduk Split (2017-18),
Académica (2018-20).

 

Theofanis GEKAS  blir 42 år.
 

Theofanis GEKAS född 1980 i Larissa, Grekland
Anfallare
78 A-landskamper för Grekland (2005-14).

Klubbar som spelare:
Toxotis Larissa (1991–98),
AEL (1998–2001),
Kallithea (2001–05),
Panathinaikos (2005–07),
VfL Bochum (2006–07 lån),
Bayer Leverkusen (2007–10),
Portsmouth (2009 lån),
Hertha BSC (2010 lån),
Eintracht Frankfurt(2010–12),
Samsunspor (2012),
Levante (2012–13),
Akhisar Belediyespor (2013),
Konyaspor (2013–14),
Akhisar Belediyespor (2014–15),
Eskişehirspor (2015),
Sion (2016–17),
Sivasspor (2017)

Säsongen 2006/2007 blev han bästa målskytt i Bundesliga med 20 mål på 32 matcher för VfL Bochum.

Hernán MEDFORD  blir 54 år.
 

Hernán Evaristo MEDFORD Bryan är född 1968 i San José, Costa Rica
Anfallare
11 U- och 89 A-landskamper för Costa Rica (1985-2002).

Klubbar som spelare:
Bario México (1980-85),
Sagrada Familia (1986),
Saprissa (1987-90),
Dinamo Zagreb (1990),
Rapid Wien (1991),
Rayo Vallecano (1991-92),
Foggia (1992-93),
Saprissa igen (1993-94),
Pachuca (1994-97),
León (1997-2000),
Necaxa (2000-02),
Saprissa än en gång (2002-03).  

Lag som tränare:
Saprissa (2003-06),
Costa Ricas landslag (2006-08),
León (2009),
Liberia Mía (2010),
Limón (2010-11),
Xelajú (2011-13),
Real España (2013-14),
Honduras landslag (2014),
Real España igen (2015),
Xelajú igen (2015-16),
Club Sport Herediano (2016-17),
Municipal (2018),
Herediano (2019),
Real España (2019),
Cartaginés (2019–).

I den sista gruppspelsmatchen i VM 1990 sköt Medford ut Sverige ur VM genom att kontra in 2-1 målet bakom Sveriges målvakt Thomas Ravelli.

MATCHTRÖJAN JAG BÄR IDAG.


 

DAGENS ORD.


 

DAGENS RHIANN.


 

Har du frågor, kommentarer eller synpunkter om dagens blogg så hör gärna av dig till:
soccershirts@hotmail.com

HA EN SKÖN VECKA!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln