22:a juni

NAMNSDAG

Paulina:
Kvinnonamnet Paulina är en feminin variant av Paulinus som är en variant av Paulus. Betydelsen är "den lilla".

Paula:
Kvinnonamnet Paula är en feminin form av Paulus och betydelsen är 'den lilla' eller 'den ringa'. 

VIP födda den 22:a juni

Några andra som också är födda den 22:a juni

1906 – 2002 Billy Wilder,
Österrikiskfödd amerikansk filmregissör. Han gjorde filmer till både Greta Garbo och Marilyn Monroe.

1932 – Prunella Scales
Brittisk skådespelare. Hon är mest känd för sin roll som Sybil Fawlty i komediserien Pang i bygget.

1942 – Laila Freivalds,
Estländskfödd svensk socialdemokratisk politiker och jurist. Hon var Sveriges justitieminister 1988–1991 och 1994–2000 samt utrikesminister 2003–2006.

 

Några i musikens värld som är födda den 22:a juni

1948 – Todd Rundgren
Amerikansk musiker och musikproducent.
¤  Can we still be friends

1962 – Andreas Frege,
Tysk sångare i det tyska punkbandet Die Toten Hosen.
¤  You´ll never walk alone            ¤  Zehn kleine Jägermeister

Några kända personer som avled den 22:a juni

1969  Judy Garland dog 47 år gammal av en överdos av läkemedel mot ångest och  sömnproblem. Hon var en amerikansk skådespelare och sångerska som ansågs vara en av Hollywoods största sångbegåvningar under musikalfilmens guldålder.

1975  Per Wahlöö dog 48 år gammal efter en operation av bukspottskörteln. Han var en svensk författare, journalist och översättare. Tillsammans med sin livspartner Maj Sjöwall skapade de tio böcker om polisen Martin Beck.

1987  Fred Astaire dog 88 år gammal av en lunginflammation. Han var en amerikansk dansör och skådespelare. Han var en stor stjärna i musikalfilmer där han ofta dansade medGinger Rogers.

1997  Ted Gärdestad dog 41 år gammal sedan han hoppat framför ett tåg vid Häggviks station i Sollentuna. Han var en svensk sångare, kompositör och musiker (gitarr, piano och dragspel). Han komponerade all sin musik själv, och texterna författades av brodern Kenneth.

2012  Hans Villius dog 88 år gammal i sviterna av sin diabetes. Han var en svensk historiker, författare och TV-personlighet. Han bidrog med sin välbekanta berättarröst i historiska dokumentärer för Sveriges Television.

Today in history 22:a juni

Några händelser som inträffat den 22:a juni

1634
 

GUSTAV II ADOLF BEGRAVS.


  Den svenske kungen Gustav II Adolf blir begravd i Riddarholmskyrkan i Stockholm. Det har då gått över ett och ett halvt år sedan han stupade i slaget vid Lützen (6 november 1632), men på grund av det pågående trettioåriga kriget har det tagit så långt att föra hem hans lik från Tyskland till Sverige. Det har tidigare hävdats att det faktum att hans hustru Maria Eleonora av Brandenburg behåller hans hjärta efter begravningen är ett tecken på hennes hysteriska och överdrivna kärlek till sin make, men att behålla det balsamerade hjärtat är inte ovanligt för efterlevande änkor och änklingar vid denna tid.

1815
 

DET DEFINETIVA SLUTET FÖR NAPOLEON.


  Den franske kejsaren Napoleon I tvingas abdikera för andra gången, fyra dagar efter att han har lidit nederlag i slaget vid Waterloo. Under de så kallade hundra dagarna har Napoleon återvänt från sin exil på medelhavsön Elba och åter utropat sig till kejsare, men nu skickas han i exil till den sydatlantiska ön Sankta Helena, varifrån han inte lyckas fly, utan avlider där 1821.

1941

 

OPERATION BARBAROSSA INLEDS.


  Tyskland och dess allierade inleder Operation Barbarossa, som är ett gigantiskt anfall på den europeiska östfronten och innebär tysk invasion av Sovjetunionen, i strid med den tysk-sovjetiska icke-angreppspakten från 1939. Adolf Hitlers mål med operationen är att skapa ”livsrum” (tyska: Lebensraum) för det tyska Tredje riket och att krossa bolsjevismen. Operationen är uppkallad efter den tysk-romerske 1100-talskejsaren Fredrik I Barbarossa. Tyskarna tror att operationen snabbt ska vara avklarad, men efter ett halvår tvingas de avbryta operationen, då den har misslyckats och de har drabbats av diverse motgångar (bland annat det faktum att krigsvintern 1941–1942 blir en av de kallaste i mannaminne).