• Boris dagliga blogg

Fredagen den 17:e juni 2022

Åsen, plastdunk, kinesiskt och två svenska TV-serier.

NATIONALDAG:
Island

NAMNSDAG
Torborg och Torvald

TEMADAG:
Världsdagen för bekämpning av ökenutbredning och torka

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 17/6:
1902: Norwich City FC grundas.
1962: VM-finalen mellan Brasilien och Tjeckoslovakien.
1994: Diana Ross öppnar fotbolls-VM med en praktmiss.
2003: David Beckham väljer nr 23 i Real Madrid.

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 17/6:
Jordan HENDERSON, Alan DZAGOEV.

FAKTA OCH TANKAR OM TORSDAGEN DEN 16:E JUNI 2022.

Åsen, plastdunk, kinesiskt och två svenska TV-serier.

I morse var det uppvaknande på Hermansgatan i Jönköping. Yngsta dottern var redan på jobbet medan äldsta dottern fortfarande var på bröllopsfest. Fast det var i och för sig inte helt sant. Hon var på Åsens by hembygdsgård. Det var där bröllopet hölls och många gäster valde att stanna kvar då man kunde hyra in sig i ett rum i en av alla stugor som fanns där. Hon ville vara ’til the bitter end på festen. Det ville ingen annan som var från Jönköping. Alltså fick vi hämta henne. Det innebar att frukost och utpackning i bilen var klar till kvart i elva.

Efter besöket i Åsen så valde vi att fara direkt till Malmö. Tjugo i tolv var vi på plats och efter lite rundvandring och inköp i handelsboden så hann klockan bli närmare ett innan återfärden antogs. På Cirkle K i Jönköping tankades bilen upp och vi likaså med en kaffe och toscabulle. I rasande fart begav vi oss söderut. Dt blev ett ofrivilligt stopp i Markaryd. Här låg det en plastdunk mitt på vägbanan. I stället för att riskera något genom att väja så klippte jag dunken mitt under bilen. Påföljden var att den tomma dunken fastnade under bilen och släpades med. Då jag svängde av motorvägen och stannade till lossnade dunken och allt verkad okay under bilen. Enda misstaget var att jag kom åt ett glödhett rör. Så nu kan jag inte lämna några fingeravtryck med höger pekfinger. Bilen fungerade utmärkt och halvsex stannade den utanför Hang Zhou på Sallerupsvägen. Där hade tre kinesiska rätter beställts av äldsta dottern, så att alla skulle få middag igår.

Efter en halv dag i bil och kollision med en plastdunk, så blev det en lugn kväll med två svenska TV-serier. Först med familjen i Karl Fredrik på Eklaholm. Jag har tidigare berömt programmet för att det är snällt och trevligt i stämningen till skillnad från alla andra eländes-serier. Men det kan bli lite för gulligt ibland. Frågan är om programmet överlever ytterligare en säsong?

Andra serien såg jag själv. I den nya serien Skrik från förr djupdyker David Lagercrantz i gamla mordfall. På SVT Play finns fyra avsnitt och det var tvåan jag såg igår. Mordet på Hotel Royal hette det och handlade om då brevbärare Jöns Olsson slås ihjäl med en eldgaffel av tyskarna Hermann Scholkemeyer och Richard Winter på Hotel Royal i Stockholm 1907. Det är intressanta och ruskiga historier som David Lagercrantz tar upp. Man får bakgrund på både offer och förövare, men framför allt så får man veta hur det gick sedan med våldsmännen eller kvinnan.

IDAG: FREDAGEN DEN 17:E JUNI 2022.

NATIONALDAG:
Island

Klicka för flagga och nationalsång. Klicka för flagga och nationalsång.
Islands nationaldag firas den 17 juni. Då firar man årsdagen av då Island 1944 blev republik, självständig från Danmark. Danmark var vid denna tid ockuperat av Tyskland, medan USA, Kanada och Storbritannien hade skickat soldater till Island. När Islands unionsavtal med Danmark löpte ut 1943 kunde inte nya unionsrevisioner hållas på grund av ockupation och Island förklarade sig självständig republik under det kommande året.

NAMNSDAG:
Torborg och Torvald

Namnsdagar för den 17:e juni i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Botolf (till minne av en engelsk abbot i Lincolnshire på 600-talet)
1901–1985 – Torborg
1986–1992 – Torborg, Torhild (utgått) och Toril (utgått)
1993–2000 – Torborg och Torvald
Från 2001 – Torborg och Torvald

TEMADAG:
Världsdagen för bekämpning av ökenutbredning och torka

1995 beslöt FN att införa Världsdagen för bekämpning av ökenutbredning och torka. Den inträffar den 17:e juni varje år. Man vill få människor att tänka på att över en miljard fattiga och utsatta människor bor på de torraste landområdena i världen.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 17:E JUNI 2022.

1902 Norwich City bildas.

Norwich CEYMS F.C. var ett fotbollslag som grundades 1988. CEYMS står för Church of England Young Men's Society. Idag 1902 var kaptenen och vice kaptenen ur denna klubb på Criterion Cafe. De tyckte att ambitionen inte var tillräckligt stor så de bestämde sig för att starta en egen fotbollsklubb. Det blev Norwich City FC. Efter två amatörår blev klubben professionell. Mest beroende på att de uteslöts ut amatörligan för att vissa spelare hade fått lite betalning. 1921 kom de med i proffsligan och 1992 var de med i första Premier League.

1962 Brasilien – Tjeckoslovakien.

Klicka för ett sammandrag av finalen Klicka för ett sammandrag av finalen
På Estadio Nacional i Santiago i Chile spelades idag 1962 den sjunde VM-finalen i fotboll. 56 länder hade kvalat och 16 var med i turneringen. Finalen stod mellan de regerande världsmästarna Brasilien och Tjeckoslovakien. Josef Masopust gav tjeckerna ledningen efter en kvart, men sedan var det bara Brasilien. Pelé hade skadat sig redan i andra matchen men det fanns spelare som Amarildo, Zito och Vava som kunde göra mål. 3-1 slutade finalen och för andra och senaste gången hade en nation försvarat sitt världsmästerskap.

1994 VM i USA.

Klicka för öppningen med missen Klicka för öppningen med missen
Första matchen i fotbolls-VM i USA spelades idag 1994 på Soldier Field i Chicago. Tyskland vann över Bolivia med 1-0 och målet gjordes av Jürgen Klinsmann. Fast det som de flesta kommer ihåg är invigningen. Efter ett tal av Oprah Winfrey presenterade hon Diana Ross som framförde sin nya singel "I'm Coming Out". Under låten skulle Ross lägga en straff så att målet rämnade då bollen träffade nätmaskorna. Det var då bloopern kom. Diana Ross sköt så illa att bollen gick långt utanför mål, men målet rasade i alla fall. Det fanns ingen chans att göra en andra tagning i direktsändningen.

2003 Beckham till Real och varför nummer 23?

Klicka för att se en video om förklaringen Klicka för att se en video om förklaringen
David Beckham var 14 år då han skrev på för Manchester United 1991. Ryktet gick att han och Sir Alex inte gick riktigt ihop. Hur det nu än var så flyttade han från Manchester idag 2003 då han skrev på för Real Madrid. David ville givetvis ha nummer 7, men det var redan upptaget av Raul. Då David kollade över de lediga numren påpekade Davids fru Victoria att basketstjärnan Michael Jordan just hade slutat sin karriär och hade David spelat basketboll i Washington Wizards hade Jordans 23 varit ledigt. På så sätt blev det 23 i Real Madrid och det numret passade ju ännu bättre då Beckham 2007 flyttade till USA och LA Galaxy.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 17:E JUNI 2022.

Jordan HENDERSON blir 32 år.

Jordan Brian HENDERSON är född 1990 i Sunderland, England.
Mittfältare
29 U- och 69 A-landskamper för England (2009-).

Klubbar som spelare:
Sunderland (2006-11),
Coventry City (2009 lån),
Liverpool (2011-).

Säsongen 2010-2011 spelade Henderson i 37 av lagets 38 ligamatcher och blev för andra året i rad utsedd till klubbens bästa unga spelare.

Alan DZAGOEV blir 32 år.

Alan Yelizbarovich DZAGOEV är född 1990 i Beslan, Sovjetunionen
Mittfältare/anfallare
9 U- och 59 A-landskamper för Ryssland (2007-18).

Klubbar som spelare:
Yunost Vladikavkaz (1999–2005),
Konoplyov (2005–06),
Krylia Sovetov-SOK (2006–07),
CSKA Moskva (2008–22).

Det var hans mor som var så intresserad av fotboll att hon tog Alan och hans bror Gela till närmsta fotbollsklubb för att de skulle starta med den sporten.

MATCHTRÖJAN JAG BÄR DEN 17:E JUNI 2022.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

Har du frågor eller synpunkter om dagens blogg så hör gärna av dig till:
soccershirts@hotmail.com

HA EN MYSIG FREDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv