• Boris dagliga blogg

Söndagen den 27:e februari 2022

DAGENS RUBRIKER.

Bomber.  Infantino håller hårt i sin medalj.   Vegetariskt och fotboll.   Sista deltävlingen och Kenny.


NATIONALDAG: Dominikanska republiken
NAMNSDAG: Lage
TEMADAGAR: Fastlagssöndagen och Internationella isbjörnsdagen

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 27/2:
1900: FC Bayern München grundas.
1977: Maradona debuterar i landslaget, 16 år gammal.
1999: Sista gången ett Premier Leaguelag startar med en hel-engelsk trupp.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 27/2:
Lotta SCHELIN, Ståle SOLBAKKEN, DJALMA dos SANTOS.

FAKTA OCH TANKAR OM LÖRDAGEN DEN 26/2 2022.

Bomber.
 

Det fasansfulla kriget i Ukraina var det första jag fick syn på då jag slog upp min morgontidning igår. Det var en fasansfull bild av ett sprängt flervåningshus. Då jag läste närmare i texten så visade det sig vara ett sprängt flervåningshus på Rosengård i Malmö. Vi bor alltså redan i en liten krigshärd där det tydligen är Rosengårdsryssar som ger sig på Rosengårdsukrainare? Eller utförs dåden med sprängningar i vår absoluta närhet av krigsälskande personer. Nåja, i Ukraina fortsätter invasionen och man förväntar sig det största antalet flyktingar sedan Andra världskriget. En historia jag hörde om de flyende ukrainarna var att de inte tog speciellt många ägodelar med sig. Detta kan man skaffa nytt anser de flesta, men det finns sådant som man inte kan skaffa nytt. Alltså har många flyktingar med sig sina husdjur. Framför allt hundar. Polen har redan släppt på regler om karantän och dylikt. Dessa historier tror jag på. Däremot finns det bevis på att många filmer och bilder från det så kallade kriget är hämtade från andra katastrofer runt om i världen från upp till tio år tillbaka. Andra filmer är hämtade från datorspel som är så realistiska att ett kort klipp kan se ut som att man filmat från dagens Ukraina. Som vanligt så gäller det att vara källkritisk innan man lägger ut saker och till på olika medier.

Bilden: Malmö och inte Kiev.

Infantino håller hårt i sin medalj.
 

Sporten bestraffar ryska idrottare genom att man absolut inte tänker åka till Ryssland och delta i något som helst idrottsevenemang. Nästan alla förbund har valt att ställa in eller flytta sådant som var tänkt att utövas på rysk mark. Men det finns ett mycket märkligt uttalande efter en vädjan från svenska, tjeckiska och polska fotbollsförbunden. Det är att man ska ställa in de matcher i VM-kvalet i fotboll som ska spelas i Ryssland.  Eller att man åtminstone lottar om så att VM-platsen endast gäller Sverige, Tjeckien och Polen. Det märkliga uttalandet står Fifas president Gianni Infantino för. Han säger:
– Vi hoppas att hela den här situationen ska var löst innan dess, så snart som möjligt och vi tror starkt på det. Visst har det funnits sexdagarskrig och även kortare sådana, men då har inte stater som Ryssland varit inblandade, så vad har Imecillo, förlåt Infantino för uppfattning om historien. Eller kan det vara så att Infantino som sågs under fotbolls-VM i Ryssland 2018 tillsammans med den ryske presidenten på läktaren och efter mästerskapet tog han även emot en medalj i Kreml, har så nära vänskapsband med Putin att han inte vill stöta sig med Ryssland? Medaljen Infantino fick var ”Den ryska vänskapsordern” för “sina bidrag till VM-organisationen.” FIFA basen fick frågan på presskonferensen i torsdags om han tänkte lämna tillbaka medaljen, men det svarade han inte på och då det kom följdfrågor på detta så tystades dessa journalister ner. Så jag skulle inte bli förvånad om nu Sverige, Tjeckien och Polen inte vill möta Ryssland så kan de ju bli uteslutna och VM-platsen går till Ryssland.

Vegetariskt och fotboll.
 

Eftermiddagen var avsatt till en promenad i Skrylle, men det blev bara dottern och hustrun som gjorde den med hundarna. Min pianostolskrasch över den vänstra foten gjorde att jag inte kunde gå några längre sträckor. Så jag var hemma och fixade middagen. Även om det smärtade så var det lättare att stå vid spisen och laga ”Kung pao med svamp & jordnötter”. Det var ännu en ganska enkel rätt att laga. Den var från vecka sju, men då det var en vegetarisk sak så därför fanns det inget kött som var tvunget att lagas innan bäst före datum. Samtidigt med maten så pågick det Premier Leaguefotboll på ovanvåningen på TV. Jag klarade av att se lite av andra halvlek då Tottenham enkelt vann över ett oerhört tamt Leeds. 4-0 var fullt rättvist. Frågan är om fyramatchhen var rättvis. Manchester United skulle ta revansch på förlusten med 1-4 i höstas mot Watford i höstas som fick United att sparka Ole Gunnar. Men det blev ingen revansch. Fullkomligt orättvist lyckades Watford klara 0-0. Avslutningen var Everton mot Manchester City. En match som redan var avgjord då spelarna sprang in på planen draperade med ukrainska flaggor. Båda lag har en ukrainsk spelare. Fast det blev inte så självklart som jag först trodde. Everton med Frank Lampard som manager klarade sig bra, men dock inte så bra att de lyckades få bollen i mål. Alltså gjorde City vad de brukar göra. Få in bollen med åtta minuter kvar och så tog de sina tre poäng. Fast detta avgörande missade jag då vi i familjen börjat titta på melodifestivalen igen.

Sista deltävlingen och Kenny.
 

Att detta TV-program åter blivit populärt beror på att tandläkardottern har en nära vän som tidigare jobbade på Hyllie Folktandvård. Denna vän har en bror, Kenny och han är anställd som dansare i Melodifestivalen. Alltså är det mycket för hans skull som familjen ser programmet. Jag har innerst inne alltid gillat att se och framför allt höra på tävlingslåtarna. Det ska ju vara så inne att tycka illa om Melodifestivalen, men de finns en del medryckande musik. Jag blev lite förvånad på mig själv när jag kom på att jag gillade Lillasyster. Det lyckades ta sig till andra chansen och det var väl inte så mycket att säga om tävlingen. Det verkade gå rätt till igår och det var helt okay med bidrag direkt till final, till andra chansen och utslagna. Fast pausnumret var kanske bäst, som vanligt, när ett antal svenska låtar som tidigare under årens lopp varit med, nu sjöngs med italiensk text.
 

Bilden: Kenny och Medina.

IDAG: SÖNDAGEN DEN 27/2 2022.

NATIONALDAG:

Dominikanska republiken
 

Dominikanska republiken, som är en republik i Västindien som gränsar mot Haiti, firar sin självständighet från Haiti som erkändes den 27 februari 1844. 1861 övergav den Dominikanska republiken sin självständighet för att ingå i Spanien, ett förhållande som övergavs 1865 då landet åter blev självständigt. 1869 ansökte Dominikanska republiken om att ingå i USA, men ansökan avslogs genom veto av USA:s senat.
 

Bilden: Klicka på bilden för att komma till flaggan och nationalsången.

NAMNSDAG:

Lage
 

Namnsdagar den 27:e februari i kronologisk ordning.
 
Före 1901 – Leander (till minne av en biskop i Sevilla på 500-talet; utgått)
1901–1985 – Lage
1986–1992 – Lage, Laila och Lave (utgått)
1993–2000 – Lage och Laila (nu 5 juli)
Från 2001 – Lage

TEMADAG:

Fastlagssöndagen
 

Fastlagssöndagen, även Köttsöndagen är i det svenska kyrkoåret namnet på den söndag som inleder den tre dagar långa fastlagen och som föregår den fyrtio dagar långa fastan.
Danmark: Fastelavnssøndag (50 dagar innan påsk) var ursprungligen en folklig fest med upptåg och lekar. Den följs av hvide tirsdag (fettisdagen) och askonsdagen, som fram till avskaffandet av fasteplikten vid reformationen 1536 inledde 40 dagars påskfasta. Ända fram till 1800-talet hade fastan dock en prägel av botgörings- och andaktstid.

TEMADAG:

Internationella isbjörnsdagen
 

Dagen uppmärksammas av Polar Bears International. Isbjörnen har kommit att bli något av en symbol för klimatförändringarnas effekter och miljörörelsen i stort. Polar Bears International instiftade isbjörnsdagen 2011.
Polar Bears International är en ideell organisation för bevarande av isbjörnar. Deras forskning, utbildning och handlingsprogram behandlar de frågor som äventyrar isbjörnar. Organisationen studerar också isbjörnar och övervakar deras aktivitetsdata som hjälpte till att djuren listades som en hotad art. Grundades: januari 1994.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 27:E FEBRUARI.

1900 FC Bayern München föds.
 

FC Bayern München grundades idag, men har sitt ursprung i Münchner TurnVerein 1879. Det var efter en kontrovers med klubbledningen i MTV 1879 som fotbollsspelarna i klubben valde att starta en egen förening. MTV 1879 satsade i första hand på gymnastik, och då fotbollsspelarna ville registrera klubben till Tyska fotbollsförbundet vägrade MTV 1879 att gå med på detta.
 

Efter första världskriget fanns ingen verksamhet i Münchner SC kvar och Bayern München-spelare gick istället med i TV Jahn München som blev TSV Jahn München. Fotbollslaget spelade dock under namnet FC Bayern München och 1923 blev man en självständig förening.

1977 Maradona debuterar.
 

Idag 1977 spelade Argentina en vänskapslandskamp i Buenos Aires mot Ungern. Det var inte mycket ungrarna hade att sätta emot och segern skrevs till klara 5-1. Men det var inte vilken träningsmatch som helst. Då det var tillåtet med många byten så fick en 16-årig argentinsk talang chansen att debutera i landslaget. I 62:a minuten byttes Leopoldo Luque ut mot Diego Armando Maradona. Han skulle göra 91 landskamper och leda Argentina till VM-guldet 1986 i Mexiko.

På tal om bildtexten så är detta en bild av en oförstörd Maradona. Det hektiskta liv han levde på och utanför planen med dopning och droger gjorde så att hans kropp bara orkade hålla emot i 60 år. Den 25:e november 2020 sa det stopp och inte ens "Guds Hand" kunde rädda Maradona längre. Officiellt var det en hjärtattack som ändade hans liv.
 

Bilden: En ung och relativt oförstörd Maradona gör debut i landslaget.

1999 sista hel-engelska uppställningen.
 

Idag 1999 möttes Aston Villa och Coventry City i en Premier League match. Visserligen var det en stor överraskning att laget på nedflyttningsplats, Coventry lyckades vinna med 4-1 borta mot fyran i tabellen. Det finns en annan unik sak med denna match och Aston Villas lag. Kanske tänkte inte så många på det då, men det visade sig bli den sista match i Premier Leagues historia där ett lag ställde upp med enbart engelska spelare.
 

Michael Oakes, Alan Wright, Gareth Southgate, Steve Watson, Riccardo Scimeca, Ian Taylor, Paul Merson, Simon Grayson, Lee Hendrie, Dion Dublin och Julian Joachim; med Gareth Barry, Stan Collymore och Mark Draper som avbytare.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 27:E FEBRUARI.

Lotta SCHELIN blir 38 år.
 

Charlotta Eva "Lotta" SCHELIN är född 1984 i Trångsund, Stockholm
Anfallare
14 U- och 185 A-landskamper för Sverige (2000-17).

Klubbar som spelare:
Kållereds SK (1993–97),
Hällesåkers IF (1997–2000),
Mölnlycke IF (2000–01),
Göteborg FC (2001–08),
Olympique Lyonnais (2008–16),
FC Rosengård (2016–18).

Femfaldig vinnare av Diamantbollen. VM-silver 2016.

Ståle SOLBAKKEN blir 54 år.
 

Ståle SOLBAKKEN är född 1968 i Kongsvinger, Norge
Mittfältare
2 U- och 58 A-landskamper för Norge (1992-2000).

Klubbar som spelare:
Grue IL (1985-89),
Hamarkameratene (1989-94),
Lillestrøm SK (1994-97),
Wimbledon (1997-98),
AaB (1998-2000),
FC Köpenhamn (2000-01). 

Lag som tränare:
Hamarkameratene (2002-05),
FC Köpenhamn (2006-11),
FC Köln (2011-12),
Wolverhampton Wanderers (2012-13),
FC Köpenhamn igen (2013-20),
Norges landslag (2020-).

DJALMA dos SANTOS blev 84 år.
 

DJALMA Pereira Dias dos SANTOS var född 1929 i Sao Paolo, Brasilien och dog den 23:e juli 2013 i Uberaba, Brasilien.
Försvarare
98 A-landskamper för Brasilien (1952-68).

Klubbar som spelare:
Portuguesa (1948–59),
Palmeiras (1959–68),
Atlético Paranaense (1969–70).

Världsmästare 1958 och 1962.

MATCHTRÖJAN JAG BÄR IDAG.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

Har du frågor, kommentarer eller synpunkter om dagens bloggtext så hör gärna av dig till mig på:
soccershirts@hotmail.com

HA EN AVSLAPPNANDE SÖNDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv