• Boris dagliga blogg

Fredagen den 16:e juni 2023

RUBRIKER.

Läsning, deckare och fjolliga fotbollsspelare.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 16/6:
1930: Bert Patenaude från USA gör det allra första hat trick i VM
1975: UEFA inför regeln att straffar ska användas istället för omspel.
1991: I England beslutar de högsta klubbarna att byta ut Division 1 mot Premier League.
1994: Brasilien och Italien spelar en mållös VM-final som Brasilien vinner på straffar.
2011: Japan tar sitt första världsmästerskap i fotboll (damer).
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 16/6:
Victor NILSSON LINDELÖF, 
Anders SVENSSON, 
Jaap STAM, 
Jürgen KLOPP, 
Jan WOUTERS, 
CARLOS ALBERTO.

NAMNSDAG:
Axel
Axelina
 
TEMADAG:
Bloomsday.
Internationella dagen för familjeremitteringar.

FAKTA OCH TANKAR OM TORSDAGEN 15 JUNI 2023.

Läsning, deckare och fjolliga fotbollsspelare.
 

Hur det gick med Koko-gängets golfdag igår vet jag inte. Veterangolfen tryckte ut alla som bokat tid och spelade sin torsdagstävling i vanlig ordning. Fast allt detta hade jag inga problem med då jag valt att ta en golffri torsdag och köra hustrun till fotvårdsspecialisten vid Nydala. Så efter en lugn förmiddag var vi på plats strax före två. Jag valde att ta en promenad med hundarna i Nydalaparken. Det var i detta område hustrun och jag bodde innan vi flyttade till Ärtgränd. I dessa gamla trakter satte jag mig med hundarna i skuggan på en parkbänk. Då Rhiann och den Lille vilade hade jag med mig ”Sommarfesten”. Det är Christina Olséni och Micke Hansens åttonde bok i serien om ”Mord i Falsterbo”.

CityGross sista måltid för veckan var ”Grillad korv med potatissallad con curry”. Detta var vad jag lagade då vi kom hem. Åter en ganska enkel rätt. Sedan var det Sommarfesten igen i hemmets lugna trädgårdsvrå. Mellan de 140 sidor jag hann med så läste jag även en del intressanta artiklar från veckans Kvällsstunden. Där stod om alla killars favorittidning på 40 till 60-talet; Rekordmagasinet Ingemar Johanssons promotor Edvin Ahlqvist startade.

Där fanns historien om Henry McCarty som bytte namn till William H. Bonney och blev en förbrytarlegend under namnet Billy the Kid. Han hann med mycket innan han skjöts till döds 21 år ung.

Nina Simone var nöjesprofilen och sportprofilen var Dick Fosbury som jag imponerades så mycket av att jag var den förste på skolan i Ängelholm som använde mig av Fosburys flopteknik då vi hade höjdhopp på idrotten. Det var lite riskabelt i början då vi bara hade skumgummifyllda säckar att landa i. Då kunde det hända att man tappade andan när man landade mellan två säckar.

Birger Svensson hade också fått ett helt uppslag. Han lämnades som liten till ett par av sin mor som bad paret passa hennes barn medan hon skulle gåett ärende. Sedan kom hon aldrig tillbaka. Fast så småningom gick det bra för Birger ändå. 1937 var han den fjärde högst taxerade privatpersonen i Sverige. Allt detta för att han startade cykelmärket Monark.
 
I vanlig ordning avslutades gårdagen med ett avsnitt av Morden i Helsingör och en halv fotbollsmatch. Sista fallet från Helsingör i första omgången var i och för sig också relaterat till fotboll. Han som skötte sponsoravtalen i FC Helsingør hittades mördat på stadion och Dan, Flemming och Marianne finner mördaren även om det knakar i fogarna mellan de tre huvudpersonerna.

Det riktiga fotbollen var andra semifinalen i årets UEFA Nations League. Det stod 1-1 då jag kom in och det var i stort sett bara Spanien som hade bollen. Italien försvarade, men lyckades inte hålla ut till förlängning. Med två minuter kvar gjorde Joselu 2-1. Det var hans tredje mål i hans tredje landskamp. Spanien spelar alltså final mot Kroatien på söndag efter det att Nederländerna och Italien mötts i matchen om tredje pris. Tyvärr så hade matchen igår mycket av löjets skimmer över sig. Under den kvart jag såg så var det otaliga spelare som i bästa Neymarstil kastade sig omkull och betedde sig som om de aldrig skulle kunna resa sig igen. Men då bara spelet blåsts av och de fått uppmärksamhet så kunde de med möda resa sig upp och sedan helt obehindrat spela vidare. Det måste vara något riktigt fel i huvudet på fotbollsspelare som beter sig så fjolligt åt.

IDAG! FREDAG 16 JUNI 2023.

NAMNSDAG: 

Axel
Axelina

 

Namnsdagar för den 15:e juni i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Cyricus och Justina (till minne av en jungfru och martyr i Mainz, som ska ha dödats av Attilas hunner just när hon tog nattvarden 451) (nu 2 september)
1901–1985 – Axel
1986–1992 – Axel, Axelina och Axelia (utgått)
1993–2000 – Axel och Axelina
Från 2001 – Axel och Axelina

TEMADAGAR:

Bloomsday

Bloomsday är en dag som firas den 16 juni varje år för att hylla James Joyce och hans roman Ulysses. Dagen är uppkallad efter Leopold Bloom, huvudpersonen i romanen vars handling utspelar sig den 16 juni 1904 i Dublin.


Internationella dagen för familjeremitteringar
Internationella dagen för familjeremitteringar är alltid den 16 juni. Det är en FN-dag. som instiftades 2011. Remittering är de pengar som gästarbetare i rikare länder skickar hem till sina familjer i fattigare länder. Den som skickar pengar kallas remittör. 

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 16 JUNI.

Bert Patenaude, VMs första hattrick målskytt. Bert Patenaude, VMs första hattrick målskytt.

1930 VMs första hat trick.
 

Första VM gick i Uruguay. På femte dagen av detta VM kom VM-turneringarnas första hat trick. Det var i matchen mellan USA och Paraguay. Den slutade 3-0 och Bert Patenaude gjorde alla tre målen. Han spelade de två gruppspelsmatcherna och var med i semifinalförlusten mot Argentina och spelade efter VM en träningsmatch mot Brasilien. Sedan avslutade han sin landslagskarriär. På sina fyra matcher gjorde han sex mål. 1,5 mål per match är hyfsad statistik.

Panenka med straffen som döpes efter honom. Panenka med straffen som döpes efter honom.

1975 UEFA inför ny regel.
 

Vid oavgjort resultat i finalen i UEFA Cupen, Cupvinnarcupen, Europeiska Mästarcupen och EM hade man haft omspel för att kora en mästare. I dagens UEFA-möte 1975 tog man beslutet att vid oavgjort skulle finalerna avgöras med straffsparkar. FIFA hade tagit ett liknande beslut i deras turneringar fem år tidigare, men UEFA höll fast vi omspel fram till idag 1975. Första gången straffar användes var i EM-finalen 1976 mellan Tjeckoslovakien och Västtyskland då tjeckerna vann. 

Se Panenka-straffen HÄR!

Första Premier League-tabellen. Första Premier League-tabellen.

1991 Ny fotbollsorganisation i England.
 

De Engelska division 1 lagen höll idag ett möte. Det var 22 lag som på detta möte beslöt att bryta med Football League och bilda en egen liga kallad FA Premier League. Detta för att alla klubbar i de fyra ligorna hade lika många röster var och de bästa lagen började halka efter de andra Europeiska storklubbarna då de hade sämre TV-avtal och därmed mindre pengar att röra sig med. Det var framförallt Arsenal, Everton, Liverpool, Manchester United, och Tottenham Hotspur som drev igenom den nya ligan Premier League.
 
Säsongen 1992-93 startade den första Premier League med följande 22 lag: Arsenal, Aston Villa, Blackburn Rovers, Chelsea, Coventry City FC Crystal Palace, Everton, Ipswich Town, Leeds United, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Middlesbrough, Norwich City, Nottingham Forest, Oldham Athletic, Queens Park Rangers FC, Sheffield United, Sheffield Wednesday, Southampton, Tottenham Hotspur och Wimbledon.

Världsmästarna Brasilien. Världsmästarna Brasilien.

1994 VM avgörs på straffar.
 

Sverige hade gjort sitt nästbästa fotbolls-VM genom att ta ytterligare ett brons. Idag 1994 gick finalen på Rose Bowl i Pasadena. 94 194 hade kommit för att se Brasilien möta Italien. Det blev en ganska tillknäppt match och inget av lagen lyckades få in bollen. Det blev ännu en final som fick avgöras på straffar. Finalens sista straff lades av skyttekungen Roberto Baggio. Som så ofta så missade en av de säkrare straffskyttarna och det blir det som är minnet av denna final. Men det fanns en brasilianare och två italienare till som också missade. Brasilien tog sitt fjärde VM med 3-2 på straffar.


Klicka här för att se ett sammandrag av finalen.

Världsmästarna Japan. Världsmästarna Japan.

2011 Japans första VM-titel i fotboll.
 

Tyskland stod som värd för VM i fotboll för damer. De var även favoriter, men Tyskland har svårt att nå ända fram i hemma-VM. De förlorade i kvarten till Japan med 0-1. Just Japan gjorde ett strålande VM. De förlorade visserligen till England i gruppspelaet, men kom tvåa i gruppen och var klara för slutspel. Efter kvartsfinalsegern över Tyskland ställdes de mot Sverige i semifinalen. Det blev 3-1 och svenskorna tog sedan brons genom att besegra Frankrike med 2-1. Dagens VM-final stod mellan Japan och USA. 1-1 efter full tid och 2-2 efter förlängning tog det hela till straffar. Efter att USA missat sina tre förta så behövdes bara fyra omgångar innan Japan tagit en ointaglig 3-1 ledning och blev världsmästare i fotboll för första gången.


Klicka här för att se ett sammandrag av finalen.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 16 JUNI.

Victor i landslaget 2022. Victor i landslaget 2022.

Victor NILSSON LINDELÖF blir 29 år.
 

Victor Jörgen NILSSON LINDELÖF född 1994 i Västerås.
Försvarare
35 U- och 58 A-landskamper för Sverige (2010-).

Klubbar som spelare:
IK Franke (2001-04),
Västerås IK (2005-06),
Västerås SK (2007–11),
Benfica (2012–17),
Manchester United (2017-).

Han vann EM U-21 2015 och har vunnit Guldbollen två gånger 2018 och 2019.

Anders i Elfsborg 1997. Anders i Elfsborg 1997.

Anders SVENSSON blir 47 år.
 

Anders Gunnar SVENSSON född 1976 i Göteborg.
Mittfältare
16 U- och 148 A-landskamper för Sverige (1996-2013).

Klubbar som spelare:
Guldhedens IK (1980-90),
Hestrafors IF (1990-92),
IF Elfsborg (1993-2001),
Southampton (2001-05),
IF Elfsborg igen (2005-15).

Han är den fotbollsspelare som gjort flest landskamper av alla svenska manliga fotbollsspelare.

Jaap i Manchester United 1999. Jaap i Manchester United 1999.

Jaap STAM blir 51 år.
 

Jakob "Jaap" STAM är född 1972 Kampen, Nederländerna.
Försvarare
67 A-landskamper för Nederländerna (1996-2004).

Klubbar som spelare:
DOS Kampen (1982-92),
Zwolle(1992-93),
Cambuur (1993-95),
Willem II (1995-96),
PSV Eindhoven (1996-98),
Manchester United (1998-2001),
Lazio (2001-04),
Milan (2004-06),
Ajax (2006-07). 

Lag som tränare:
Zwolle (2009-13 tillf. och assisterande tränare),
Ajax (2013-14 ass. tränare),
Jong Ajax (2014-16 ass. tränare),
Reading (2016-18),
Feyenoord (2019),
FC Cincinnati (2020–21).

Jürgen i Mainz 05 1998. Jürgen i Mainz 05 1998.

Jürgen KLOPP blir 56 år.
 

Jürgen Norbert KLOPP är född 1967 Stuttgart, Västtyskland
Försvarare - anfallare och manager
Inga landskamper.

Klubbar som spelare:
SV Glatten (1972–83),
TuS Ergenzingen (1983–87),
1. FC Pforzheim (1987),
Eintracht Frankfurt II (1987–88),
Viktoria Sindlingen (1988–89),
Rot-Weiss Frankfurt (1989–90),
Mainz 05  (1990–2001),

Lag som tränare:
Eintracht Frankfurt (U13) (1987–88),
Mainz 05 (2001–08),
Borussia Dortmund (2008–15),
Liverpool (2015-).

Jan i Nederländernas landslag 1988. Jan i Nederländernas landslag 1988.

Jan WOUTERS blir 63 år.
 

Jan Jacobus WOUTERS är född 1960 Utrecht, Nederländerna
Mittfältare
70 A-landskamper för Nederländerna (1982-94).

Klubbar som spelare:
FC Utrecht (1980-86),
AFC Ajax (1986-92),
FC Bayern München (1992-94),
PSV Eindhoven (1994-96).  

Lag som tränare:
FC Utrecht (1996-97),
AFC Ajax (1997-2001),
Glasgow Rangers (2001-06 assisterande),
PSV Eindhoven (2006-09 assisterande),
FC Utrecht igen (2009-14),
Kasimpasa (2015),
Feyenoord (2015-18 assisterande)

Carlos i Brasiliens landslag 1970. Carlos i Brasiliens landslag 1970.

CARLOS ALBERTO blev 72 år.
 

CARLOS ALBERTO TORRES var född 1944 i Rio de Janeiro, Brasilien och dog den 25:e oktober 2016 i Rio de Janeiro, Brasilien av en hjärtattack.
Försvarare
53 A-landskamper för Brasilien (1964-77).

Klubbar som spelare:
Fluminense (1963-66),
Santos (1966-74),
Fluminense igen (1974-77),
Flamengo (1977),
New York Cosmos (1977-80),
California Surf (1981),
New York Cosmos igen (1982). 

Lag som tränare:
Flamengo (1983-85),
Corinthians (1985-86),
Náutico (1987-88),
Miami Sharks (1988),
Once Caldas (1989-90),
Monterrey (1991-92),
Club Tijuana (1992),
Botafogo (1993-97),
Atlético Mineiro (1998),
Querétaro (1998-99),
Unión Magdalena (2000-01),
Flamengo (2001-02),
Botafogo igen (2002),
Paysandu (2004-05),
Azerbajdzjans landslag (2005).

Världsmästare 1970

DAGENS MATCHTRÖJA 16 JUNI 2023.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN MYSIG FREDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv