• Boris dagliga blogg

Onsdagen den 11:e mars 2020

Corona, tomma läktare, filmningar ishockey kontra fotboll, två förutsägbara resultat i Champions League, Algarve Cup 2020.

IDROTTSHISTORIA:
1900: Juventus spelar sin första tävlingsmatch.
1934: Första VM-kvalmatcherna någonsin spelas.

FÖDDA:
Fabio, Didier, Thomas.

DAGENS TRÖJA

DAGENS BLOGGTEXT OM TISDAGEN DEN 10/3 2020

Corona, tomma läktare, filmningar ishockey kontra fotboll, två förutsägbara resultat i Champions League, Algarve Cup 2020.


Ytterligare en dag utan något kungakronevirus i sikte. Det är ju det som det mesta handlar om nuförtiden. Corona betyder ju kungakrona och gruppen som detta virus tillhör upptäcktes på 1960-talet och i kraftig förstoring var det någon som kom på att det liknade en kungakrona. Så var namnet Coronavirus fött. Då det funnits i nästan 60 år så har vi alla haft detta virus någon gång då det normalt sett orsakar en ordinär förkylning med halsont och hosta. Det som härjar nu kan vara lite mer aggressivt. Vissa av oss minns det Coronavirus som spreds över världen 2002-2003. Den gången kallades Coronaviruset SARS. Det spreds via fladdermöss och kom från Kina. Exakt som nu. Alltså har årets coronavirus fått sitt get namn: SARS-CoV-2 (Severe acute respiratory syndrome coronavirus 2).
 

På grund av smittorisken har man runt om i Europa försökt genomföra diverse evenemang utan publik. Så sker bl a i fotbollssammanhang. Ligamatcher och Champions League har eller ska avgöras utan publik. Igår var det fullsatt i Leipzig men folktomt i Valencia. Bryan Adams konserter i Norden har ställts in i Danmark och Norge, men inte i Sverige. Dock har turnéplanen ändrats så att hans konsert på Malmö Arena den 15:e mars är framflyttad till den 23:e maj. Jag var ett tag inne på att han kunde ju hålla sin konsert, men utan publik. Fast det fungerar inte riktigt på samma sätt som i TV-sänd fotboll.
 

Innan de ganska ointressanta Champions Leaguematcherna, ur spänningssuynpunkt, så kollade jag lite hur det skulle gå för Rögle BK uppe i Stockholm mot Djurgården i nästsista SHL-matchen i grundserien. Det gick inget vidare. Förlust med 3-2. Fast Rögle är trots förlusten igår redan klara för kvartsfinal. Däremot inträffade en intressant grej i sista perioden. En Röglespelare höll på att komma förbi sin försvarare. Djurgårdaren greppade då tag i Röglespelarens tröja så att den stod som en strut. Detta ville Röglespelaren göra domaren uppmärksam på genom att falla omkull. Djurgårdaren blev utvisad för tröjdragningen och Röglespelaren visades ut för att han inte stod kvar på skridskorna. Tänk så milsvitt långt före fotbollen som ishockeyn kommit i filmande.
 

Varje gång en spelare i fotboll kastar sig omkull så borde en kunnig domare kunna avgöra om spelaren kunde ha sprungit vidare eller inte. Bedöms fallet som att det förstärks så är det varning direkt. Det finns visserligen redan som regel i fotboll, men det är ju bara i en promille av alla filmningar som resulterar i varning. För nog måste det finnas fler än jag som är ganska trött på alla filmningar inom fotbollen. I alla andra lagbollsporter har man lyckats få bort detta trams med att kasta sig omkull så fort någon motståndare är i närheten.
 

Sedan var det Champions League där de två första lagen skulle ta sig vidare till kvartsfinal. Jag skrev ju ovan om att det var två ganska ointressanta matcher ur spänningssynpunkt. Atalanta hade vunnit hemma i första matchen över Valencia med 4-1 och detta var det ingen som trodde det spanska laget skulle kunna vända på. Med två italienska straffar i första halvlek så ledde Atalanta redan i paus med 2-1 och 5-2 sammanlagt. I andra matchen så kanske Tottenham skulle kunna vända. Om Leipzig kunde göra ett mål i London så skulle ju Tottenham kunna göra detsamma i Tyskland. Efter 20 minuter ledde Leipzig med 2-0 och hade dessutom haft ett mål till inne som blev bortdömt för en knapp med riktig offside.
 

Med tanke på Englands och Spaniens dominans de senaste åren i Champions League så var det ju helt OK att två lag från dessa länder åkte ur. Valencia lyckades inte vinna hemma utan debuterande Atalanta krossade spaniorena med 8-4 totalt. 4-3 igår och det var ju en målrik match inför tomma läktare. Tottenham har inte mycket att komma med mot Leipzig. Emil Forsberg hade lite att komma med då han byttes in i minut 87. I samma minut hade han gjort 3-0 och med 4-0 totalt är Leipzig vidare.
 

Jag hade lite koll på damernas stora landslagsturnering i Algarve. Även här var det tomma läktare, men det brukar det vara på sådana här matcher ändå. Fast igår handlade de om coronaviruset. Algarve Cup innehåller åtta landslag och Sverige är på världsrankingen tvåa av de deltagande lagen. Endast Tyskland ligger bättre till. Nu fungerar inte rankingen alltid som den ska för matchen som Sverige spelade igår var mot det sämst rankade laget Portugal. Det gällde vem som skulle bli sjua och åtta. Sverige vann med 2-0 och Portugal blev sist, men sjua för Sverige var inte så bra, fast de avslutade ju med en seger. Finalen mellan Italien och Tyskland spelas idag. Resten av placeringarna är klara och de blev så här:
3. Norge
4. Nya Zeeland
5. Danmark
6. Belgien
7. Sverige
8. Portugal

IDROTTSHISTORIA från den 11:e mars.

1900 Första tävlingsmatchen för Juventus.

Första lagbilden av Juventus Första lagbilden av Juventus

Vid 1900-talets början spelade italienska ligan i smågrupper där gruppsegrarna sedan möttes för att göra upp om mästerskapet. Det var bara sex lag som deltog. Gruppen som kallades Lombardiet hade bara ett lag: Milan. I Piedmont-gruppen fanns tre lag: FBC Torinese, Ginnastica Torino och Juventus. Just idag 1900 spelade alltså Juventus sin första tävlingsmatch i sina rosa originaltröjor. Det blev förlust till Torinese med 0-1. De två följande matcherna mot Ginnastica Torino vanns båda med 2-0, men då de skulle göra upp om segern i gruppen blev det ny förlust till Torinese. Denna gång med 1-2. Redan 1905 var Juventus mästare för första gången i Italien. Det var samma säsong som de bytte från rosa till svart-vit-randigt.

IDROTTSHISTORIA från den 11:e mars.

1934 VM-kval inleds med nio mål

Idag 1934 spelades VM-kval för första gången i Europa. Till VM 1930 var det bar 13 länder som var intresserade. Nu var det så många att det tvingades till kval. Spanien spelade i en grupp med Portugal. De inledde idag med en seger med 9-0. Då de senare även vann returen var de kvalificerade. Tysklands kvalgrupp innehöll både Frankrike och Luxemburg. Här gick två lag vidare till sommarens VM. Tyskland inledde idag med att också göra nio mål. De vann 9-1 över Luxemburg. Då Frankrike senare också besegrade Luxemburg var kvalspelet slut. Tyskland och Frankrike gick till VM.

IDROTTSPROFIL som föddes den 11:e mars.

FÁBIO COENTRÃO blir 32 år

FÁBIO Alexandrey da Silva COENTRÃO är född 1988 i Vila do Conde, Portugal
Försvarare
26 U- och 52 A-landskamper för Portugal.

Klubbar som spelare:
Rio Ave (1999-07),
Benfica (2007-11),
Nacional (2008 lån),
Zaragoza (2008 lån),
Rio Ave (2009 lån),
Real Madrid (2011-18),
Monaco (2015-16 lån),
Sporting CP (2017- lån),
Rio Ave (2018-19).

Karriären avslutad i januari 2020.

IDROTTSPROFIL som föddes den 11:e mars.

Didier DROGBA blir 42 år

Didier Yves DROGBA Tébily är född 1978 i Abidjan, Elfenbenskusten
Anfallare
104 A-landskamper för Elfenbenskusten.

Klubbar som spelare:
Tourcoing (1988–89),
Abbeville (1989–91),
Vannes (1991–93),
Levallois (1993-97),
Le Mans (1997-2002),
Guingamp (2002-03),
Marseille (2003-04),
Chelsea (2004-12),
Shanghai Shenhua (2012-13),
Galatasaray (2013-14),
Chelsea igen (2014-15),
Montreal Impact (2015-16),
Phoenix Rising (2017-18).

The Didier Drogba Foundation är en fond där Drogba är president och som är till för att hjälpa fattiga i Afrika. Det är en fond som han själv investerat mycket av vad han tjänat på reklam, böcker och annat han fått in pengar för.

IDROTTSPROFIL som föddes den 11:e mars.

Thomas GRAVESEN blir 44 år

Thomas GRAVESEN född 1976 i Vejle, Danmark
Mittfältare
14 U- och 66 A-landskamper för Danmark.

Klubbar som spelare:
Vejle Boldklub (1989-97),
Hamburger SV (1997-2000),
Everton (2000-04),
Real Madrid (2004-05),
Celtic (2005-08),
Everton igen (2007-08 lån).

DAGENS CITAT.

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv