• Boris dagliga blogg

Lördagen den 20:e maj 2017.

Få matcher, men Espanyol vann.
Spanien Europmästare.

NYA TRÖJOR
Milan, Borussia Mönchengladbach och Leicester Citys förstatröja 2017/18

GÅRDAGENS SKVALLER:
Steven, Arsene, Dani.

FOTBOLLSHISTORIA: 
1987: IFK Göterborg tar sin andra UEFA-cuptitel.
1992: Barcelona tar sin första Champions League-titel.
1998: Real Madrid tar sin sjunde Champions League-titel.

FÖDDA IDAG:
Roger, Iker, Petr.

DAGENS TRÖJA

Få matcher, men Espanyol vann.


Fredagar brukar ju vara då som de europeiska ligorna startar veckoslutets omgångar med en match. Men alla ligor har bara en omgång kvar och då brukar alla matcher i en serie spelas samtidigt. Nu spelar det inte så stor roll i år då alla stora ligor i Europa redan är avgjorda. Fast i Spanien hade Granada och Espanyol två matcher kvar så då tyckte de att de kunde avverka näst sista omgången igår. Granada är redan ohjälpligt sist och skulle statistiskt förlora mot ett Espanyol som låg tia. 2-1 och Barcelonalaget tog sig upp på åttonde plats som endast betyder att de spelar kvar i högsta ligan även nästa säsong.
 

Spanien Europmästare.


Men det spelades faktiskt en EM-final mellan Spanien och England igår. Det var i U-17-EM i Kroatien. Är man 17 år så orkar man bara spela 2x40 minuter. Vem har kommit på detta. Ganska töntigt med fem minuter mindre i varje halvlek. Speciellt som Spaniens kvittering till 2-2 kom efter sex minuters övertid. Om så många finaler blev det förlängning. Här hände inget så 2-2 stod sig och Spanien vann. Ja, det gjorde de förstås efter straffar, men alla känner till England och avgörande på straffar. Jag kan inte komma på någon landskamp som England gått segrande ur ett straffsparksavgörande. Grattis till knattarna i Spanien.

NY TRÖJA

AC MILAN förstatröja 2017/18


Milan ska ju starta om med laget utan Berlosconis inflytan. Det visar de inte i den tröja som Adidas har släppt. Adidas har tydligen strävat efter att göra så enkla tröjor som möjligt och tittar gärna tillbaka historiskt. Detta är en väldigt Milanaktig tröja utan något som helst extra. Inte direkt i min smak.

BORUSSIA MÖNCHENGLADBACH förstatröja 2017/18


Kappa har en del lag på den tyska marknaden också. De är ju italienska. I Italien är tröjorna oerhört tajta, men utanför italiens gränser så brukar det vara normalstorlek. Borussia Mönchengladbach har fått en vit skapelse med svarta ärmar. Vad jag gillar med tröjan är det mönter som finns i tyget på framsidan. Helt OK.

LEICESTER CITYs förstatröja 2017/18


Puma släpper sin nya skapelse till Leicester City. Fast den är inte så speciellt ny. Den liknar i stort de senaste årens tröjor. I år utan krage och med guldprickar på axlarna. Det Thailändska resebolaget King Power tycks ha fått ännu större plats på bröstet, men så sponsrat de ju klubben så mycket att hemmaarenan sedan något år heter King Power Stadium. Det blir säkert inte samma rusning att köpa denna tröja som förra årets mästartröja.

GÅRDAGENS SKVALLER

STEVEN GERRARD


Till nästa säsong blir Steven Gerrard U18-tränare i Liverpool. På sikt vill Jürgen Klopp att ikonen ersätter honom.
Jürgen Klopp sitter på ett långt kontrakt med Liverpool. Närmare bestämt till 2022.
Men redan nu vet den tyske managern att han gärna ser Steven Gerrard efterträda honom.
– Jag har sagt till honom att när jag lämnar, eller klubben sparkar mig, jag bryr mig självklart inte vem som blir min efterträdare, men jag skulle älska att det blir han, säger Klopp till The Times.
Klopp gläds över att Gerrard blir U18-tränare i Liverpool.
– Det är perfekt att vi kan involvera Steve. Vilken kille, han är fantastisk, säger managern.

ARSENE WENGER


Arsenals tidigare storspelare Tony Adams går till hård attack mot Arsene Wenger i sin självbiografi.
Tony Adams, 50, är numera huvudtränare i spanska Granada. Han har dock ett långt förflutet i Arsenal.
Den tidigare försvararen var kapten och vann hela fyra ligatitlar med Londonklubben.
I sin nysläppta självbiografi "Nykter" går Adams till hård attack mot Arsene Wenger.
"Arsene kanske tyckte att jag var för utmanande för honom. Han verkade gilla en assisterande som Pat Rice eller Steve Bould, båda stora klubbmän men som inte skulle säga emot. Arsene är så dominant att han förmodligen inte skulle gilla om jag sa: "Vi släpper in billiga mål, jag kommer ta fyrbackslinjen i dag och organisera dem", skriver han enligt The Independent och fortsätter:
"För Arsene är i grunden ingen tränare - och det är den andra anledningen till varför jag tror att han inte ville ha mig. För många år sedan sa jag i en intervju att coachning inte var Arsenes starka sida. I det ursprungliga utkastet sa jag faktiskt att han inte kan coacha sig ur en papperspåse. Och jag tror att jag modifierade det i slutartikeln, det slutade inte bra. Allt slutade med att jag kände att jag aldrig skulle få en chans i någon form medan Arsene är där".

DANI ALVES


Juventus brasilianske högerback Dani Alves kopplas ihop med en flytt till Tottenham.
Det har tidigare ryktats om Chelsea och Manchester City för den offensiva ytterbacken.
Nu rapporterar flera brittiska tidningar att även Tottenham vill ha Dani Alves.
Londonklubben försöker övertyga brassen att lämna Juventus för spel i Premier League.
Tottenham sägs ha erbjudit 34-åringen ett tvåårskontrakt.
Alves nuvarande kontrakt med Juve löper ut om ett år.

DAGENS TRÖJAS HISTORIA


Denna tröja köpte jag i Fotbollsaffären i Malmö sent på hösten 2010. Jag hjälpte till att jobba ett par eftermiddagar i veckan, så man kan säga att det var en tröja istället för lön.
 

Spanien hade ju blivit världsmästare för första gången under sommaren. Spanien och Adidas ville snabbt få ut en ny tröja där Spanien kunde ha sin världsmästarstjärna över klubbmärket. Dessutom fanns även FIFAs världsmästarmärke. Det använs vanligen på den klubbtröja vars lag vunnit VM för klubblag, men det finns även ett märke för landslag.
 

Tröjan användes aldrig i några mästerskap, men den brukades i matcherna i kvalet till EM i Polen och Ukraina. Det gick ju lekande lätt. Inte en enda förlorad poäng i Kval-grupp I. Idel segrar både hemma och borta över Tjeckien, Skottland, Litauen och Liechtenstein.

FOTBOLLSHISTORIA från idag
1987 Göteborgs andra.
1992 Barcelonas första.
1998 Real Madrid igen,

1987 Göteborg blir UEFA-cupmästare igen.

 
Den svenska fotbollsklubben IFK Göteborg spelar 1-1 mot skotska Dundee United FC i finalen idag 1987 på Tannadice Park i Dundee. Eftersom IFK Göteborg har besegrat Dundee United FC med 1–0 på Ullevi i Göteborg några dagar tidigare blir slutresultatet därmed 2–1 till IFK Göteborg, som därmed för andra gången vinner den europeiska fotbollstävlingen Uefacupen. IFK:s segrar i tävlingen (1982 och 1987) är enda gången ett svenskt lag har vunnit cupen.

1992 Barcelonas första

 
Idag 1992 spelades Mästarcupens final på Wembley i London. Det var Barcelona och Sampdoria som möttes. Matchen slutade mållös och det blev förlängning. I 111:e minuten fick Barca en frispark utanför Sampdorias straffområde. Frisparksskytt nummer ett i Barcelona var Ronald Koeman som redan vunnit turneringen en gång då han spelade i PSV Eindhoven. Frisparken satt i målvaktens högra hörn, otagbart. Koeman kunde fira sin andra seger, men det var Barcelonas första seger i denna cup.

1998 Reals sjunde

 
Idag 1998 spelade Real Madrid final i Mästarcupen (Champions League) mot Juventus på Amsterdam Arena i Amsterdam. Matchens enda mål gjorde Predrag Mijatović i 67:e minuten. I och med detta mål vann Real Madrid sin sjunde titel i denna turnering. Senast de vann var 1966. Dessförinnan hade de segrat fem år i rad 1956 till 1960.

FÖDDA IDAG

65 år Roger MILLA född 1952 i Yaoundé, Kamerun.
Anfallare
102 landskamper för Kamerun.

Klubbar som spelare:
1965-70 Éclair de Douala,
1971-74 Léopards Douala,
1974-77 Tonnerre Yaoundé,
1977-79 Valenciennes,
1979-80 Monaco,
1980-84 Bastia,
1984-86 Saint-Étienne,
1986-89 Montpellier,
1989-90 Saint-Pierroise,
1990-94 Tonnerre Yaoundé igen,
1994-95 Pelita Jaya,
1995-96 Putra Samarinda,
1996-99 för tredje gången i Tonnerre Yaoundé.  
Lag som tränare:
2001-07 Montpellier (ass. tränare),
2007-11 Tonnerre Yaoundé,
2011-12 Tonnerre Yaoundé (klubbdirektör).

1994 blev han som 42-åring den äldste att göra mål i en VM-turnering.

36 år Iker CASILLAS född 1981 i Móstoles, Spanien.
Målvakt
41 U- och 167 A-landskamper för Spanien.

Klubbar som spelare:
1990-2015 Real Madrid,
2015- Porto.
Europamästare 2008 och 2012 samt Världsmästare 2010.

35 år Petr ČECH född 1982 i Plzeň, Tjeckoslovakien.
Målvakt
56 U- och 124 A-landskamper för Tjeckien.

Klubbar som spelare:
1989-99 Viktoria Plzeň,
1999-2001 Chmel Blšany,
2001-02 Sparta Prag,
2002-04 Rennes,
2004-15 Chelsea,
2015- Arsenal

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln