9:e april

NAMNSDAG

Otto:
Otto, mansnamn av tyskt ursprung, en kortform av namn på Ot-, vilka är bildade till ett ord med betydelsen "egendom" eller "rikedom". Betydelsen är troligtvis något i stil med välbesutten eller rik.  Namnet har använts av flera tyska kejsare.

Ottilia:
Ottilia, Otilia eller Othilia är ett kvinnonamn som är en latiniserad form av det fornhögtyska namnet Odila. Odila i sin tur är en diminutivform av Oda som är en kortform av flera kvinnonamn som börjar på Ot-, där förleden har betydelsen "egendom", "rikedom".

VIP födda den 9:e april

Några andra som också är födda den 9:e april

1918 – 2008 Jørn Utzon,
 Dansk arkitekt. Han  ritade bland annat det 1973 invigda Operahuset i Sydney och parlamentsbyggnaden i Kuwait.

1928 – Tom Lehrer,
 Amerikansk musiker (kompositör, textför-fattare, sångare, pianist) och matematiker Han uppträdde med sånger som ibland var satiriska.

1933 – 2021 Jean-Paul Belmondo,
 Fransk skådespelare. Hans genombrott kom 1960 i filmen Till sista andetaget, där han var ett slags korsning mellan Humphrey Bogart och James Dean.

1954 – Dennis Quaid,
 Amerikansk skådespelare.  1980 spelade de båda bröderna Dennis och Randy tillsammans i westernfilmen De laglösa, som handlade om Jesse James och dennes liga.

Några kända personer som avled den 9:e april

1689 Drottning Kristina dog 62 år gammal av rosfeber. Hon var drottning av Sverige från 1632 till 1654, regerande från 1644. Hon abdikerade 1654 och konverterade till katolicismen och flyttade till Rom.

2006 Vilgot Sjöman dog 81 år gammal  i sviterna av en hjärnblödning. Han var en svensk författare och filmregissör. År 1967 kom filmen Jag är nyfiken - gul och året därpå Jag är nyfiken - blå. Med dessa filmer tänjde Vilgot Sjöman på gränserna för vad som då kunde visas på film.

2021 Prins Philip, hertig av Edinburgh dog 99 år gammal av hög ålder efter diverse sjukdomar. Han var var make till drottning Elizabeth II från 1947 fram till sin död. Philip föddes som prins Philippos av Grekland och Danmark och var son till prins Andreas av Grekland och Danmark och dennes hustru prinsessan Alice av Battenberg. Han var systerson till drottning Louise av Sverige och den siste vicekungen och generalguvernören av Brittiska Indien, lord Mountbatten.

Today in history 9:e april

Några händelser som inträffat den 9:e april

1682
 

DE LA SALLE UPPTÄCKER MISSISSIPPIFLODEN OCH KALLAR OMRÅDET KRING DEN LOUISIANA.


  Den franske upptäcktsresanden René Robert Cavelier de La Salle upptäcker floden Mississippis mynning (i nuvarande USA). Han tar området i besittning för Frankrikes räkning och kallar det för Louisiana, efter dåvarande franske kungen Ludvig XIV (franska: Louis).

1940
 

DANMARK OCH NORGE INVADERAS AV NAZISTERNA.


  Nazityskland inleder Operation Weserübung, som innebär invasion av Danmark och Norge. Invasionen av Norge genomförs framförallt, för att tyskarna vill säkra tillgången på svensk järnmalm, som skeppas ut via den norska hamnen i Narvik, så att den inte ska falla i britternas händer, och Danmark invaderas, för att förenkla de tyska kommunikationerna med Norge, då landet ligger ”på vägen”. Danmark kapitulerar inför övermakten redan samma dag och blir det enda tyskockuperade land, som får behålla sin egen regering och regent (Kristian X), så att tyskarna sedan kan visa upp det som ”mönsterland” för hur tysk ockupation i Europa går till. Norge kapitulerar först 10 juni och där blir Josef Terboven rikskommissarie, medan den norske nazistmedlöparen Vidkun Quisling gör sig själv till statsminister i en tyskvänlig regering. Den lagliga norska regeringen under statsminister Johan Nygaardsvolds ledning och kung Håkon VII går exil till Storbritannien, där de förblir till krigsslutet 1945.

1967
 

FÖRSTA BOEING 737 TESTFLYGS.


  Den första versionen av flygplanstypen Boeing 737, som har färdigställts i december året innan, provflygs för första gången av piloterna Brien Wygle och Lew Wallick. Under årens lopp utvecklas flygplanet i flera olika varianter, men produceras och används än idag (2015) och är, med över 6 000 sålda exemplar, det mest sålda jetflygplanet någonsin.