• Boris dagliga blogg

Lördagen den 7:e augusti 2021

AnnaKaga istället för golf.   Alzheimers?   Har man så många missar som damlandslaget i fotboll så får det räcka med ett silver.   Sverige fortfarande i topp men Danmark har flest.   Engelsk fotboll och deckare.

IDAG: 7/8 -21:
Nationaldag: Elfenbenskusten
Temadagar: Örtens dag,  Senapens dag,  Hattens dag
Namnsdagar: Dennis och Denise

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 7/8:
1999: Alan Shearers enda röda kort i karriären.
1999: 6-6 är målrekord för oavgjord match i alla professionella ligor.

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 7/8:
Paul.

DAGENS MATCHTRÖJA.

FAKTA OCH TANKAR FRÅN FREDAGEN DEN 6/8 2021.

AnnaKaga istället för golf.


Igår var skulle familjen åka på naturresa till Söderåsen och jag skulle spela golf. Sedan är det ju så att allt inte riktigt blir som man tänkt sig. Golfen brann inne då det inte fanns någon plats till mig i ”Åkegolfen”. Ska jag vara riktigt ärlig så var jag nog glad för det. Jag hade ju redan spelat fyra dagar i rad och det blev bara sämre och sämre resultat. Fast familjens resa missade hustrun som vaknade med ett migränanfall. Ungdomarna och hundarna åkte iväg. Hustrun kunde vila och jag kunde åka till AnnaKaga då vi fått besked om att vi hade ett fack ägg som väntade på oss.
 

Alzheimers?


På väg hem stannade jag till på ICA Maxi då det fattades bröd till de riktigt unga ungdomarna. Alltså de runt 30 år. De äter endast riktigt ljust och lätt rostbröd. I kassan så läste jag på kvällstidningarnas löpsedlar. Tydligen fanns det inte så stora nyheter att skriva om då löpsedeln upptogs av att man i tidningen kunde testa sig om man hade anlag för Alzheimers. Det var tydligen tio snabba frågor man skulle besvara. Jag behövde inte detta test, för då jag lämnade ICA Maxi och promenerade för att gå över Ystadvägen för att ta mig hemåt så slog mig en tanke: Visst tusan körde jag bil hit! Alltså ansåg jag mig ha fått svar på om jag hade anlag till Alzheimers.
 

Har man så många missar som damlandslaget i fotboll så får det räcka med ett silver.


Före och framför allt efter mina inhandlingar så var det OS och svenska damlandslag som gällde. Det började med handbollsdamerna som än en gång expertkommentatorn påminde om att Frankrike lyckas Sverige aldrig vinna mot. Det gjorde de inte igår heller. En ganska jämn match, men trots allt en klar och rättvis seger med 29-27, och svenskorna få spela om bronset mot Norge. Sveriges fotbollsdamer var lika säkra guldmedaljörer som Ståhl i diskus och Duplantis i stavhopp. Men svenskorna verkade inte vilja ha guld. De hade mängder med chanser, fast då de skulle slå in bollen missade de mål. 1-1 och det blev straffavgörande. Även här missade Sverige målet i två av de sex straffar som lades av varje lag. Så helt orättvist var det inte att Kanada tog sin första stora titel. Sveriges mål med OS var att ta åtta medaljer och med silvret i fotboll har Sverige nu sina åtta medaljer i 2 guld och 6 silver.
 

Sverige fortfarande i topp men Danmark har flest.


Idag så finns det också ett säkert guld, men när det finns hästar inblandade så kan det gå hur som helst. I den individuella hoppningen slutade de svenska ekipagen tvåa, fyra och femma. I kvalet till laghoppningsfinalen var Sverige enda nation att inte få ett enda fel, så snacka om att Sverige är favoriter där. Blir det medalj så kommer vi kanske upp i lika många medaljer som Danmark har. Danskorna på cykelvelodromen tog igår silver i Madison. Det är en sorts stafett där två deltagare cyklar runt, runt och avlöser varandra då de tycker det passar. Danmark har i och med detta nio medaljer; 2 guld, 3 silver och 4 brons och gör ett av sina bättre OS. Dessutom är herrarna i final i handbollen mot Frankrike idag. Om de håller för favoritskapet då kan de passera Sverige i medaljligan.
 

Engelsk fotboll och deckare.


Nu då OS snart är slut så passar det utmärkt att den engelska fotbollen startar. Några av världens tuffaste ligor är de tre under Premier League i England. Det för att de innehåller hela 24 lag. Andraligan som heter League Championship startade med två tilltänkta topplag. Inför en fullsatt  Vitality Stadium i Bournemouth tog hemmalaget emot West Bromwich. Det blev en jämn match med fyra mål. Då fattar alla att det slutade 2-2. Men jag hann bara se början och övertiden i slutet. Däremellan så vi ett nytt avsnitt av Newcastledeckaren Vera. Jag har ju påstått att SVT ligger något år efter då de visat säsong nio från 2019. Igår inleddes säsong 10 så nu är även SVT ikapp med de senast inspelade avsnitten. ”Blood Will Tell” som var det inledande avsnittet av säsong 10 var ett av de bättre i serien.

IDAG: LÖRDAGEN DEN 7/8 2021.

NATIONALDAG:
Elfenbenskusten

 

Elfenbenskusten erhöll sin självständighet från Frankrike den 7 augusti 1960. Landet benäms också:  Ivory Coast,  Elfenbeinküste, Costa de Marfil,  Côte d’Ivoire med mera.  Landets regering begärde i oktober 1985 att landets namn skulle vara Côte d’Ivoire på alla språk, detta har dock inte slagit igenom överallt. I Sverige är Elfenbenskusten ännu det officiella namnet på landet.

TEMADAGAR:
Örtens dag

 

Den första lördagen i augusti infaller örtens dag. Dagen instiftades av Svenska Örtasällskapet som arbetar för att sprida kunskap om örter, deras användning och betydelse.

 
Senapens dag
 

Senapens dag – infaller första lördagen i augusti. I Sverige har senap använts som krydda sedan 1300-talet. Munkar eller vikingar kan ha tagit senapen till Sverige. Det är oklart vilka.

 
Hattens dag
 

Hattens dag infaller första lördagen i augusti. Hattens dag är instiftad av Glommers Hattmuseum, som finns i Glommersträsk i Arvidsjaurs kommun.

NAMNSDAGAR:
Dennis och Denise

 

Namnsdagar för den 7:e augusti i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Donatus (till minne av en biskop och martyr i italienska Arezzo på 300-talet) och Detlof
1901–1985 – Arnold (nu 4 augusti)
1986–1992 – Arnold, Annmari (utgått) och Annika (nu 21 april)
1993–2000 – Dennis och Donald (utgått)
Från 2001 – Dennis och Denise

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 7:E AUGUSTI.

1999 rött kort till Shearer.
 

Alan Shearer startade sin karriär i 1988 i Southampton för att 1992 gå till Blackburn Rovers. 1996 kom han hem till Newcastle och fram till idag hade han gjort många mål och spelat så fläckfritt att han ibland gick under namnet "Mary Poppins". Men i dagens match mot Aston Villa råkade han i närkamp med Colin Calderwood som blev liggande. Ovanligt nog hade Shearer redan fått en varning och då han nu fick sin andra var det Shearers första och enda utvisning i karriären. Matchen dömdes av den lite kontroversielle färgade rättskiparen Uriah Rennie. Visserligen blev Alan utvisad ytterligare en gång under karriären mot Charlton drygt två år senare, men vid en eftergranskning av FA ströks den utvisningen ur statistiken.

1999 slutresultat 6-6.

 

KRC Genk var regerande belgiska mästare som åkte för att spela säsongens första match borta mot Westerlo. Det var inte många som hade en lyckad dag i matchen. Allra minst målvakterna som släppte in sex mål var. Det dömdes fem straffar och fyra spelare blev utvisade, men rekordet i alla professionella ligamatcher slogs idag. Ingen oavgjord match hade någonsin innehållit så många mål tidigare. De 5:e maj 2010 tangerade emellertid Hibernian och Motherwell detta rekord i Skottska ligan då de också spelade 6-6.

Bild = länk

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 7:E AUGUSTI.

Paul LAMBERT blir 52 år

Paul LAMBERT är född 1969 i Glasgow, Skottland
Mittfältare.
5 U- och 40 A-landskamper för Skottland (1990-2003).

Klubbar som spelare
St. Mirren (1986-93),
Motherwell (1993-96),
Borussia Dortmund (1996-97),
Celtic (1997-2000),
Livingston (2005-06).
 
Lag som tränare:
Livingston (2005-06 spelande),
Wycombe Wanderers (2006-08),
Colchester United (2008-09),
Norwich City (2009-12),
Aston Villa (2012-15),
Blackburn Rovers (2015-16),
Wolverhampton Wanderers (2016-17),
Stoke City (2018),
Ipswich Town (2018–21).

TITLAR:
Med St Mirren
Skotska Cupmästare: 1986–87.
Med Borussia Dortmund
UEFA Champions League vinnare: 1996–97.
Med Celtic
Skotska ligamästare: 1997–98, 2000–01, 2001–02, 2003–04.
Skotska Cupmästare: 2000–01, 2003–04, 2004–05.
Skotska Ligacup vinnare: 1997–98, 2000–01.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA ETT SKÖNT VECKOSLUT!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv