Emirates Cup har ett poängsystem jag gillar skarpt!

Zenit St Petersburgs första- och tredjetröja och Norwich Citys tredjetröja 2017/18

1930: Världens första VM-final i fotboll.
1966: England vinner VM-finalen på ett än idag omdiskuterat mål.
1996: Shearer har hittat hem.

FÖDDA:
Arnór, Leif, Jürgen, Radostin.

DAGENS TRÖJA

Jag har tidigare försvarat damfotbollen och undrat varför TV inte behandlar fotbollen jämlikt. Sketmatcher i herrarnas Champions League visas och det analyseras i timmar före och efter. Damernas Champions League kan man i bästa fall läsa en kort notis om i nästa dags tidning. Nu vet i katten om jag inte har fel. Då tänker jag givetvis på höjdpunkte i damernas kvartsfinal i EM. Sverige skulle möta värdlandet Nederländerna. Notera, SKULLE möta. Det var alltså innan matchen som jag ansåg att det var en höjdpunkt. Efter matchen undrade jag varför jag slösat bort en och en halv timme på att se ett svenskt damlandslag spela som det vore ett trningspass för tioåriga killar i vilken liten svensk klubb som helst. Det var pinsamt att se Nederländerna få lov att göra 1-0 på en frispark där målvakten tydligen inte hade en aning om varför man ställer upp en mur. Andra nederländska målet var visserligrn ett snyggt passningsspel, men det fanns ju inet försvar. Det fanns inte heller något anfall. Första svenska skottet på mål kom efter 88 och en halv minut och andra kom på övertid. Sedan kan det diskuteras om det ska kallas skott. Men det var i alla fall en boll som tvingade målvakten att böja sig ner och plocka upp bollen.

Tyvärr har vi trott att det svenska damlandslaget är ett lag i världsklass. Det visade något sådant för ett år sedan i OS. Nu så skulle de egentligen inte tagit sig vidare från gruppspelet. Det gjorde de tack vare ett Tyskland i första matcen som visste att det skulle räcka med 0-0 mot Sverige i första matchen och bjöd oss på den poängen. Men givetvis gläder jag mig åt att Nederländerna som värdland tagit sig till semifinal. Tyvärr tror jag de får  vara nöjda med det. De kan inte få en motståndare i semifinalen som är lika uddlöst som det svenska landslaget. Match nummer två för gårdagen var Tyskland mot Danmark och den slutade redan innan den börjat. Inget av lagen hade et enda skott på mål, men det berodde på ett skyfall som gjorde panen ospelbar. Klockan tolv idag spelas den istället.

Allsvenskan hade en omgång på tre matcher där serieledande Malmö FF var i Sundsvall och borde ta en enkel seger. Det skulle dock dröja till 78:e minuten innan Erdal Rakip chansade med ett långskott som letade sig in i mål. 1-0 och just nu tio poängs ledning i toppen före Sirius som vann med 2-0 i Borås mot Elfsborg. Johan Wiland gjorde debut i Hammarby, men fick se ett mål smita in bakom honom borta mot Jönköping. Det blev matchens enda mål. Hammarby var dock reducerat till tio man redan från den 36:e minuten. MFFs tiopoängsledning kan dock krympa något då AIK är tilv poäng efter men har två matcher mindre spelade.

I London på Emirates Stadium startade igår den årliga Emirates Cup. Det är givetis Arsenal som deltar och i år finns även Leipzig, Sevilla och Benfica på plats. Det som jag gillar med denna turneing är att det som vanligt är tre poäng för seger och ett för oavgjort, men sedan får lagen även ett poäng för varje mål de gör. Först vann Sevilla över Leipzig med 1-0, vilken gav Sevilla fyra poäng och Leipzig noll. Sedan slig Arsenal Benfica med 5-2. Alltså leder Arsenal på åtta poäng, Tvåa Sevilla, fyra poäng, trea Benfica två poäng och Leipzig sist på noll poäng.

Jag har en god vän, Göran Bylund som passade på att resa till Berlin igår. Detta för att bland annat se Hertha Berlin möta Liverpool. Hans Livdrpool vann med 3-0. Det betyder att man är riktig supporter då man åker för att se en träningsmatch. Det var lördag och detta var en av ett stort antal träningsmatcher som spelades igår. Följer man bara regeln att använda sig av byten som normalt, kan det vara OK, men det gjorde inte Liverpoolmatchen. Nio byten i Berlin och åtta i Liverpool. Så tyvärr ger jag inte mycket för dessa träningsmatcher. De finns ju hos många bettingföretag. Hur kan det vara tillåtet att spela på något som inte följer några som helst regler?

NYA TRÖJOR

ZENIT ST PETERSBURGs första- och tredjetröja 2017/18

2010 tog Nike över tillverkningen av Zenit St Petersburgs tröjor. De har gått från riktigt fräcka hemmatröjor till en intetsägande ljusblå variant inför kommande säsong. Tredjetröjan är lite tuffare med mönstret på ärmarna. Zenit har alltid rört sig med blått och vitt, så ingen kommer att bli överraskad om bortatröjan kommer att vara vit. Bu för hemma- och helt OK för tredjetröjan.

NORWICH CITYs tredjetröja 2017/18

Errea tog hand om tillverkningen av Norwichs tröjor 2010. Det har varit häftiga hemma-, borta- och tredjetröjor, men jag vet inte vad jag ska säga om denna tredjetröja. Kanske är det för att jag ogillar sponsorn. Men lite finess har Errea försökt att få med de svarta trärränderna som startar vid höger axel och sedan upplöses i själva tröjan.

FOTBOLLSHISTORIA från 30:e juli
1930 första VM-finalen.
1966 VM final i England.
1981 Escape to Victory.
1996 Bygdens son kommer hem

1930 VM-final nummer ett.

Italien, Sverige, Nederländerna, Spanien och Uruguay valde alla att ansöka om arrangemanget för det första VM i fotboll. Uruguay blev arrangörslandet efter att alla andra länder dragit tillbaka sin ansökan. Tanken var att det skulle spelas fyra grupper om fyra lag i varje. Av de 16 lagen kom nio från Amerika. Det var svårt att få Europeiska lag att ställa upp. Det var en kostsam och lång båtresa för att ta sig till Sydamerika. 14 dagar innan VM skulle starta hade inget Europeiskt lag tackat ja. Men till sist var fyra lag, Frankrike, Belgien, Rumänien och Jugoslavien på plats.

Den 13:e juli spelades de första matcherna och idag 1930 var det final på Estadio Centenario i Montevideo. Det hade inte spelats någon bronsmatch så förlorarna i semifinalerna fick dela på denna ära. Det var USA och Jugoslavien. Värdlandet Uruguay mötte grannen Argentina och lyckan i det lilla Uruguay var fullständig då de hade blivit de första världsmästarna i fotboll när slutresultatet blev 4-2, men Argentina hade ledningen i paus med 2-1.

1966 England – Västtyskland i VM-final.

Äntligen hade England fått stå som värd för ett VM. Nu skulle engelsmännen visa att de var fotbollens hemland. De vann sin grupp efter segrar över Mexiko och Frankrike med 2-0. De hade startat mot Uruguay med en mållös match. I kvarten eliminerades Argentina med 1-0 och i semifinalen släppte de in sitt första mål, men det behövdes en skyttekung, Eusebio för att göra målet. Bobby Charlton gjorde två och Portugal fick spela match om tredje pris, som de vann över Sovjetunionen.

I dagens final hade 98 000 personer samlats på Wembley för att se England ta sin första världsmästartitel. Västtysklands Helmut Haller gjorde första målet, men England kom tillbaka och Geoff Hurst kvitterade sex minuter senare. Då Martin Peters gav England ledningen i 78:e minuten trodde alla att VM-bucklan var hemma, men i matchens sista minut lyckades Wolfgang Weber kvittera och efter 90 minuter stod det 2-2.

I förlängningens elfte minut drog Geoff Hurst på ett skott som prickade ribban och studsade ner på mållinjen. Den schweiziske domaren Gottfried Dienst var tvungen att konferera med den sovjetiske linjemannen Tofiq Bahramov. Tofiq hävdade att bollen hade varit inne i mål och England ledde med 3-2. Än idag kan ingen säga om bollen var inne eller inte. Tyskarna tryckte på för ännu en kvittering. Detta resulterade i att Geoff Hurst kunde springa igenom ett tunt försvar och göra sitt tredje mål. Detta är han ensam om i en VM-final. England blev världsmästare och har numera en stjärna på sin landslagströja.

1981 Rocky i fotbollsfilm.

Den 9:e augusti 1941 spelades en fotbollsmatch i Kiev mellan ryska krigsfångar och ett lag av nazisternas Luftwaffe. Det blev 5-3 till ryssarna. Löst baserat på denna händelse gjordes en krigs-fotbollsfilm som hade premiär idag 1981. Filmen handlade om en planerad flykt från ett krigsfångläger under en fotbollsmatch mellan nazisterna och allierade fotbollsspelande krigsfångar. Filmen hette ”Escape to Victory” eller på svenska ”Den sista matchen”. Den regisserades av John Huston, med Sylvester Stallone, Max von Sydow och Michael Caine i huvudrollerna. De skådespelande och fotbollsspelande krigsfångarna var många kända fotbollsspelare. I rollerna sågs bland annat Pelé, Bobby Moore och Osvaldo Ardiles.

1996 Shearer kommer hem.

Newcastle hade fött upp en liten kille vid namn Alan Shearer. Han skulle slå målrekord i Premier League, men då han startade spela fotboll så var det så långt ifrån hans hemtrakter han kunde komma. Han startade i Southampton. 1992 bar det norröver till Blackburn Rovers och idag 1996 slängde Newcastle upp rekordsumman för en fotbollsspelare. Dryga 180 miljoner kronor. 303 matcher blev det för hans hemstads lag och på dessa gjorde han 148 mål. Totalt kom han upp i 283 mål under sin karriär i klubblag. Sedan gjorde han även 43 mål i landslaget.