26:e mars

NAMNSDAG

Emanuel:
Mansnamnet Emanuel är ett hebreiskt namn (עִמָּנוּאֵל, Emmanuel eller Imanu'el) med betydelsen 'Gud är med oss'. Namnet har använts som dopnamn i Sverige sedan1600-talet.

Återkommande minnesdagar

Nationaldag:​
Bangladesh: Dagen firas till minne av självständigheten från Pakistan 1971.

VIP födda den 26:e mars

Några andra som också är födda den 26:e mars

1934 – 2023 Alan Arkin,
 Amerikansk skådespelare. 2007 fick han en Oscar för bästa manliga biroll för sin roll i filmen Little Miss Sunshine.

1941 – 1992 Lella Lombardi,
 Italiensk racerförare. Hon var en av få kvinnliga förare inom Formel 1 och den enda kvinnan som tagit poäng.

1985 – Keira Knightley,
 Brittisk skådespelare. Hennes genombrott kom när hon år 2002 medverkade i filmen Skruva den som Beckham.

Några i musikens värld som är födda den 26:e mars

1948 – Richard Tandy,
 Engelsk musiker. Han är mest känd som keyboardspelare i Electric Light Orchestra (ELO).

1968 – Kenny Chesney,
 Amerikansk countrysångare och låtskrivare. Han slog igenom i mitten av 1990-talet och har haft hits som "There Goes My Life", "Summertime" och "Don't Blink".

Några kända personer som avled den 26:e mars

1827 Ludwig van Beethoven dog 56 år gammal av trolig leversvikt pga ganska kraftig alkoholkonsumtion. Han var en tysk tonsättare och pianist.  Han har hyllats som en av de mest inflytelserika kompositörerna genom tiderna.

1923 Sarah Bernhardt dog 78 år gammal av urinförgiftning efter en tids ploblem med njurarna. Hon var en franskskådespelare. Hon blev bl a känd för sitt turnerande runt om i världen, även i Amerika och "Vilda Västern".

1973 Noël Coward dog 73 år gammal i sviterna av åderförkalkning. Han var en brittisk pjäsförfattare, manusförfattare, regissör, producent, skådespelare, sångare och sångtextförfattare. Han hade en alldeles speciell stil och elegans över sina teaterpjäser och filmer.

2015 Tomas Tranströmer dog 83 år gammal i sviterna av en stroke några år tidigare. Han var en svensk poet, översättare och psykolog. Han fick Nobelpriset i litteratur 2011 efter att i många år ha varit ett återkommande namn i förhandsdiskussionerna till priset.

Dagens historia i filmklipp 26:e mars

Några händelser som inträffat den 26:e mars

1830
 

MORMONS BOK PUBLICERAS.


  Den amerikanske religiöse ledaren Joseph Smith publicerar Mormons bok i New York. Han hävdar själv, att det är en översättning av de guldplåtar han har erhållit av ängeln Moroni vid en uppenbarelse 1823 och boken blir en av grunderna för Mormonkyrkan, som Smith grundar den 6 april samma år.

1938
 

PENNINGLOTTERIET INRÄTTAS.


  Riksdagen beslutar att inrätta ett penninglotteri genom att grunda det helt statsägda svenska penninglotteriet AB. Aktiekapitalet blir 100 000 kr och antalet lotter 1,5 miljoner till ett pris av tio kr styck.

1945
 

IWO JIMA TAS AV AMERIKANERNA


  Ön Iwo Jima erövras av amerikanarna. Det är från denna erövring och seger mot japanerna som den berömda bilden av amerikanska soldater som hissar stjärnbaneret är tagen.