• Boris dagliga blogg

Torsdagen den 17:e maj 2018.

Kan man riskera lugncancer om man går på fotboll?
Är Atletico Madrid lag 17 i Europa, eller lag ett?
Nej, MFF, det var tydligen inte tränarens fel. kan det vara spelarnas???
Danmarks nya tröjor

FOTBOLLSHISTORIA:
1974: Bayern München vinner sin första Europatitel.
2000: Första gången ett turkiskt lag vinner en Europatitel.
2004: Sepp Blatter får Hederslegionen, (mystiskt),
2015: Mané gör Premier Leagues snabbaste hattrick.

FÖDDA IDAG:
Marcus, Martin, Tom.

DAGENS TRÖJA
NORGEs förstatröja 1997/98

Kanske skulle jag haft Atletico Madrids tröja idag. De vann ju den undermåliga turneringen Europa League igår med 3-0 över Marseille. Men jag går som så många år tidigare till vårt broderslands stora fest. Det är Norges nationaldag idag och då klär jag mig norskt.

Kan man riskera lugncancer om man går på fotboll?


Jag kom hem efter vår hundkurs och slog på TV:n för att se finalen i Europa League. Det var inte mycket jag såg av fotboll. Det liknade en sändning från 50-talet i svartvit suddig bild. Att det var suddigt igår berodde på att idiotin med bengaler och bomber som medför en stor rökutveckling även fanns i Lyon. Det är märkligt att man tycker detta är häftigt då det inte var så länge sedan IS bombade och sköt utanför en landskamp i Paris. Dessutom riskerar man väl lugncancer om man går på fotboll. Det blev en fika med familjen istället och efter en halv timme återkom jag till matchen.
 

Är Atletico Madrid lag 17 i Europa, eller lag ett?


Då hade Griezmann redan gjort 1-0 till Atletico Madrid. Det var aldrig någon fråga om vilket lag som efter matchen kan titulera sig ”Det 17:e bästa laget i Europa!” Jag påstår fortfarande att denna turnerng är en av UEFAs största fiasko. För ett par år sedan försökte man spetsa till det genom att bjuda segraren på en Champions Leagueplats till nästa säsong. Nu blir denna extra förmån extra löjlig då Atletico Madrid hamnat tvåa i Spanska ligan och kommer att spela Champions League i alla fall. Det slutade 3-0 till slut och trots att det är 16 lag som gått vidare i vårens Champions League och segern igår då måste innebära att man är lag nummer 17 i Europa, så är Atletico Madrid placeringsmässigt bättre än de båda lag som ska göra upp i Champions Leaguefinalen. Real Madrid liger trea efter Atletico i Spanska ligan och Liverpool blev ju bara fyra i Premier League.

Nej, MFF, det var tydligen inte tränarens fel. kan det vara spelarnas???


Ett annat lag som hoppades på Champions League till hösten är Malmö FF. Som regerande svenska mästare ska de kvala i sommar, men efter tre förluster på raken så ansågs det vara tränarens fel och han sparkades. Igår var MFF i Stockholm för att möta Hammarby IF och det visade sig inte vara tränarens fel att det gått dåligt. Det är som alltid spelarnas fel. Fjärde förlusten på raken då Hammarby vann med 3-2. Man kanske ska göra som man gjorde förr i världen då man lät laget som ledde efter halva säsongen ta platsen i Champions League.
 

Danmarks nya tröjor


Så var det äntligen dags att visa upp de danska landslagströjorna i fotboll till EM. Danmark har ju sedan någon tröja tillbaks återgåt till det inhemska märket Hummel. Det ser vid en snabb anblick ut att vara rent rött och vitt, men om man ser närmre så finns det ett kors eller rättare sagt ett kryss över bröstet på båda tröjorna. Danmark och Hummel vill även visa att landet kommit för att "kriga" i VM. De blå uniformstyget på gamla danska militärer finns som en tunn rand både i krage och ärmar. 

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 17:e maj.

1974 Bayern europamästare

 
Idag 1974 spelades omspelsmatchen mellan Bayern München och Atlético Madrid i Champions League eller Mästarcupen som den kallades på denna tid. Då blev det omspel ifall finalen slutade oavgjort. Det hade matchen två dagar tidigare slutat. 1-1 efter förlängning. I dagens match var det aldrig något snack. Av de båda finaldebutanterna var Bayern överlägsen. 4-0 slutade matchen och det var Bayerns första seger i en räcka av tre raka Europamästerskap.

.

2000 UEFA-cup final i Köpenhamn

 
Dagens final i UEFA-cupen spelades år 2000 på Parken i Köpenhamn. Finallagen var Galatasaray och Arsenal. Många turkar från Malmö hade åkt över för att hålla på sina hjältar från Galatasaray. Matchen slutade 0-0 och nu hade man kommit fram till att avgörandet fick ske på straffar. Här var Galatasaray överlägsna och gjorde mål på de fyra de lade, medan Arsenal bara satte en straff på sina tre försök. Jag kan lova att många av de turkar jag kände från Malmö inte brydde sig om den muslimska regel som förbjuder inmundigandet av alkohol.

.

Hederslegionen (Ordre national de la Légion d'honneur) Hederslegionen (Ordre national de la Légion d'honneur)

2004 Blatter får fransk utmärkelse?

 
Idag 2004 var FIFAs president, schweizaren Sepp Blatter inbjuden till Elyseepalatset i Paris. Här mottog han utmärkelsen Hederslegionen av Frankrikes president Jacques Chirac. Hederslegionen är instiftad den 19 maj 1802 av Napoleon och är Frankrikes förnämsta statsorden. Det är presidenten som utser vem som ska få utmärkelsen, så tydligen hade Chirac ett gott öga till Blatter.

.

2015 hattrick rekord

 
Många Liverpoolfans minns matchen mot Arsenal 1994 då Fowler slog Premier League-rekord för snabbaste hattrick genom att göra tre mål inom fyra minuter och 33 sekunder! Det skulle gå 21 år innan detta rekord slogs, nämligen idag 2015. Då möttes Southampton och Aston Villa i näst sista omgången. 6-1 slutade det. Första målet i matchen gjorde Southamptons senegales Sadio Mané efter 12 minuter och 22 sekunder. Efter 2 minuter och 56 sekunder hade han gjort både två och tre noll. Detta är Premier Leagues nya hat trick rekord.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 17:e maj.

30 år Marcus OLSSON född 1988 i Gävle, Sverige.
Mittfältare/anfallare
2 landskamper för Sverige.
Klubbar som spelare:
Högaborgs BK (2005-07),
Halmstads BK (2008-12),
Blackburn Rovers (2012-16),
Derby County (2016-).

.

30 år Martin OLSSON född 1988 i Gävle, Sverige.
Försvarare/Mittfältare
39 U- och 42 A-landskamper för Sverige.
Klubbar som spelare:
Högaborgs BK (2005-06),
Blackburn Rovers (2006-13),
Norwich City (2013-17),
Swansea City (2017-).

.

Blev 62 år Tom TURESSON född 1942 i Östervåla, Uppland, och dog den 13:e december 2004
Anfallare
22 landskamper för Sverige.
Klubbar som spelare:
Hammarby IF (1961-68),
Club Brügge (1968-70),
Hammarby IF igen (1970-76). 
Lag som tränare:
Hammarby IF (1978).

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv