• Boris dagliga blogg

Onsdagen den 19:e juli 2017.

Tyvärr gick min förutsägelse in.

Vardar kunde inte spela på hemmaplan???
Malmö FF var inte värda att gå vidare.
Island har sina mästare vidare.
International Champions Cup inleddes.
Damfotboll långsammare och mindre teknisk, men ärligare än herrfotboll
Alpslaget vann Österrike och klart att Frankrike skulle slå Island.


NYA TRÖJOR
Liverpools tredje och Sporting Lissabons första- och andratröjor 2017/18.

GÅRDAGENS TRANSFERS
Lucas Leiva, Joe Hart, Eddy Gnahorè, Lassana Diarra, Cuco Martina.

FOTBOLLSHISTORIA: 
1900: Brasiliens första fotbollsklubb bildas.
1908: Nederländernas fjärde fotbollsklubb grundas.
1966: Nordkorea står för en av VMs största sensationer.
2009: Världens mesta landslagsmålgörare gör sitt 100:e mål.
2009: Sydamerikas yngste ligaspelare debuterar.

FÖDDA:
Rene, Ebbe.

DAGENS TRÖJA

Tyvärr gick min förutsägelse in.


Från den 13:e juli: ” Då jag var i Köpenhamn och shoppade med avslutning att se och höra en fantastisk konsert av Amderikanska Indiepopbandet Paramore, så kommer det att bara bli kort fotbollskommentar med hjälp av en massa slutresultat.  Mest intressant var för svenskar och Malmöbor hur mycket MFF skulle såpa ut Vardar från Makedonien med. Jag kollade slutresultatet både en och två gåner då jag såg att det skulade 1-1. Detta måste räknas som seger för makedonierna. Nej, det blir inget svenskt lag i Champions Leagues huvudturnering i år heller.”
 

Vardar kunde inte spela på hemmaplan???


Så skrev jag då och igår fick jag se att jag tyvärr hade rätt. Returen i Makedonien från igår visade att MFF inte hade mycket att sätta emot Vardar. Ett lag som spelade en bit från sin hemmaplan. Det var inte ledig då den förbereds för Super Leaguefinalen mellan Real Madrid och Manchester United. En match som ska spelas den 8:e augusti. Gud vilka förberedelser. Men det fungerade bra för Vardar trots detta. De skänkte Malmö en straff i första halvlek. Det var ett av tre skott MFF hade på mål. 1-0 i halvtid och allt såg ljust ut.
 

Malmö FF var inte värda att gå vidare.


Ut kom Vardar i andra halvlek som ett nytt lag. 1-1 på en nick. 2-1 på en straffretur, där målskytten var långt inne i straffområdet när straffen lades, men här finns inga videogranskningar så då var det mål. Sedan blev de makedonska spelarna skadade vid varje smmanstötning med en MFF-spelare. I minst tio minuter var spelet stoppat för fejkade ”skador”. Domaren lägger till tre minuter??? Men hur många lägen har MFF att kvittera och i så fall få 2-2 och gå vidare? I stort sett inte ett enda. Vardars 3-1 kom inte på någon kontring för att MFF försökte gå upp och göra mål. Nej, den kom på ett spel då hela MFF-försvaret var samlat. Tyvärr Malmö FF, Igår var Ni inte värda att gå vidare i Chapions League. Bättre lycka nästa år!
 

Island har sina mästare vidare.


Fast ett nordiskt lag blev klart för nästa omgång igår. Det var tvunget då Islands mästare FH Hafnarfjordur mötte Färöarnas mästare Vikingur Gotu. Efter 1-1 på Island spelades returen på Tórsvøllur i Tórshavn. Detta borde ge Färöarna en fördel att få ett lag till nästa omgång. Fast här lyckades bortalaget till skillnad från MFF vända och vinna med 2-0. FH Hafnarfjordur få i nästa kvalomgång ta sig an Zrinjski från Bosnien eller Maribor från Slovenien. De möts i kväll där Maribor har hemmamatch och ledning med 2-1 från bortamatchenförra veckan.
 

International Champions Cup inleddes.


International Champions Cup är en märklig turnering med olika grupper som spelar i USA, Kina och Singapore. Det är femte året som Europas bästa klubblag träningsspelar på detta vis mot varandra. Kinagruppen där sex lag finns samlade startade igår med att Borussia Dortmund slog Milan med 3-1. Några av lagen fortsätter till Sinapore och spelar där nästa vecka. Trots att det finns ett antal lag med så spelas det bara två matcher per lag så alla hinner inte möta varandra. Ändå räknar man ihop tabeller. Från förra året vann Paris SG USA-gruppen och Juventus Australien-gruppen.
 

Damfotboll långsammare och mindre teknisk, men ärligare än herrfotboll


Grupp C i dam-EM i fotboll spelade igår. Jag konstaterade att dam- och herrfotboll är två olika sporter, men de har ju samma regler och här har FIFA och UEFAs herrsektion lite att lära. Då tänker jag på allt fuskande och filmande inom herrfotbollen som gör att jag och många med mig har svårt att titta. Damfotboll är långsammare och inte speciellt tekninsk, men den är mycket ärligare. Här förekommer inget myglande. Domarna har det svårt ändå att följa reglerna, vilket kan göra att det blir onödig frustation ibland.
 

Alpslaget vann Österrike och klart att Frankrike skulle slå Island.


Första matchen var alpmötet mellan Österrike och Schweiz. Båda lagen var med för första gången i EM och Schweiz sågs lite som favoriter före matchen. Efter så var det Österrike som tagit sin första EM-segermed matchens enda mål. Då var det mer rutinerade lag i andra matchen igår. Frankrike har varit med i de fem senaste mästerskapen och Island i de två senaste. Frankrike räknades som favorit och de lyckades också vinna till sist. 1-0 på en straff i 86:e minuten. Fast det är svårt att kalla slutresutatet orättvinst. Har ma som Island noll skott på mål så ska man inte kunna vinna, eller ens få oavgjort.

NYA TRÖJOR

FK LOKOMOTIV MOSKVAs alla tröjor 2017/18

Moskvaklubbarna släpper sina nya tröjor ungefär samtidigt. Här kommer Lokomotivs första-, andra- och tredjetröja. Klubben har länge haft röda hemmatröjor, men på senare tid har det ibland kommit in en grön hemmatröja. Det är den till kommande säsong också. Vit borta och en blågrå tredjetröja. Det röda har fått tona ner sig till att endast tillhöra shortsen. Adidas har åter gjort enkla tröjor utan någon finess. Men helt OK. Speciellt hemmatröjan som fått en annan nyans på ärmarna.

NEWCASTLE UNITEDs andratröja 2017/18

Newcastle tog steger direkt upp i Premier League igen. Likt Liverpool firar de 125-års jubileum. Normalt har Newcastle lite speciella bortatröjor, men kommande säsongs tröja är enkelt ljusblå med Pumas "pricklinjer" på ärmarna. Sedan var det detta med sponsorn. Jag har fått "allergi" mot alla fruktansvärda casinos och spelbolag som breder ut sin som sponsorer i storfotbollen. Detta drar ner betyget på tröjan.

GÅRDAGENS TRANSFERS

Lucas Leiva klar för Lazio
 

Liverpool har sålt den brasilianske mittfältaren Lucas Leiva till italienska Lazio.
Liverpool meddelar på sin officiella hemsida att Lucas Leiva, 30, slutfört sin övergång till Lazio.
– Liverpool som klubb och Liverpool som stad är en unik plats. Jag tycker det är annorlunda från andra platser, säger Leiva till hemsidan.
– Fansen är en stor del av klubben, förmodligen den viktigaste delen av klubben och utan dem skulle Liverpool inte vara samma klubb, fortsätter han.

West Ham lånar Joe Hart
 

Manchester City lånar återigen ut Joe Hart. Han kommer tillbringa kommande säsong i West Ham.
West Ham bekräftar på sin officiella hemsida att Joe Hart, 30, är klar för klubben.
Den engelske landslagsmålvakten lånas in från Manchester City över kommande säsong.
– Det är viktigt för mig att spela fotboll och att få möjligheten att komma hit och spela är verkligen underbart, säger Hart till hemsidan.
– Att spela i Premier League för en stor klubb som West Ham gör att jag verkligen ser framemot säsongen, fortsätter han.

Eddy Gnahorè till Palermo
 

Napoli säljer mittfältaren Eddy Gnahorè, 23, till Palermo.
Napoli meddelar på sitt officiella Twitterkonto att Eddy Gnahorè lämnar klubben.
Den 23-årige mittfältaren har skrivit på för Palermo.
– För mig är det en dröm att vara här, säger Gnahorè till sin nya klubbs hemsida.

Al-Jazira värvar Lassana Diarra
 

Han lämnade Marseille efter förra säsongen. Nu har Lassana Diarra skrivit på för Al-Jazira.
Al-Jazira från Förenade Arabemiraten bekräftar att Lassana Diarra är klar för klubben.
Den franske mittfältaren ansluter som bosman, närmast från Marseille.
Diarra har tidigare representerar bland annat Real Madrid, Arsenal och Chelsea.

Everton värvar Cuco Martina


Försvararen Cuco Martina lämnar Southampton för spel i Everton.
Everton bekräftar på sin officiella hemsida att Cuco Martina, 27, är klar för klubben.
Försvararen ansluter som bosman från Southampton och har signerat ett treårskontrakt.
– Everton är en storklubb med stora ambitioner och jag ser verkligen framemot att ansluta till denna grupp av spelare, säger Martina till hemsidan.

FOTBOLLSHISTORIA från 19:e juli
1900 Sport Club Rio Grande bildas.
1908 Feyenoord bildas.
1966 VM-sensation.
2009 Wambach etthundra.
2009 Mauricio Baldivieso gör ligadebut.

1900 Brasiliens första riktiga fotbollsklubb bildas

 

Charles William Miller anses vara den brasilianska fotbollens fader. Han föddes i São Paulo, son till en skotsk järnvägsingenjör. Under en resa tillbaks till England (hans mor kom från England) gick han på skola i Southampton och spelade fotboll där. Då han 1894 återvände till São Paulo hade han med sig några fotbollar och en regelbok. Han fick många klubbar i staden intresserade av fotboll, men i huvudsak ägnade se sig åt friidrott och kricket.
 

Men på ett annat ställe hade fotbollen spritt sig och i sydöstra delen i staden Rio Grande bildade idag 1900 tysken Christian Moritz Minnemann, som firade sin 25-årsdag med några vänner, Brasiliens första riktiga fotbollsklubb; Sport Club Rio Grande. Det var 22 medlemmar i klubben och första året delade de upp sig i två lag och spelade lokala matcher. Klubben har aldrig blivit någon av de stora i Brasilien, men främsta meriten är trots detta ett Campeonato Gaúcho-mästerskap från 1936. Så heter ligan de spelar i. På grund av att klubben bildades idag så är även Brasiliens fotbolls-nationaldag den 19:e juli.

1908 Nederländernas fjärde fotbollsklubb bildas.
 

På en pub i stadsdelen Feijenoord i Rotterdam bildades idag en fotbollsklubb som blev den fjärde i Nederländerna. Klubbens namn blev Wilhelmina. Detta namn hade klubben i ett år innan man ändrade det till Hillesluise Football Club. Efter ytterligare ett år hetta man RVV Celeritas. 1912 tog man namnet SC Feijenoord. Det var nu man antog dagens matchställ med en tröja delad i rött och vitt med svarta shorts. Stavningen ändrades så sent som 1973 då j:et blev ett y. Klubben är en av Nederländernas vinstrikaste med 14 mästerskap, 11 cuptitlar. 2 UEFA-cuptitlar och Champions Leaguemästare 1970.

1966 en av VMs större sensationer
 

VM i England gick in i slutfasen i gruppspelet. I grupp 4 skulle Italien idag 1966 ta sig vidare in i slutspelet och kvartsfinalerna genom att enkelt vinna över fotbolls-U-landet Nordkorena. Problemet var bara att detta ville inte nordkoreanerna. De stretade emot och då slutsignalen gick hade de lyckats hålla nollan och dessutom hade Pak Doo-ik lyckats göra det som blev segermålet. Italien fick åka hem och Nordkorea fick möta en annan sensation i detta VM, Portugal. Det blev en match där Nordkoreanerna chockade och tog ledningen med 3-0 innan Eusebio och hans portugiser till sist kunde vinna med 5-3.

2009 hundrade målet av Wambach.
 

Under ledning av Pia Sundhage spelade USAs damer en träningslandskamp mot Kanada idag 2009. Efter en mållös första halvlek lyckades USA göra ett mål i andra. Målet gjordes av den speciella målskytten Abby Wambach. Det var hennes mål nummer 100 i landslaget. Hon debuterade 2001 och spelade sin sista landskamp 2015. Hon har rekordet i snabbhet att nå 100 mål, på bara nio år. Hon gjorde 255 landskamper och 184 mål. 184 mål är rekord av alla spelare i hela världen damer som herrar.

2009 Mauricio Baldivieso hoppar in i Bolivianska ligan.
 

Liga de Fútbol Profesional Boliviano som är detsamma som Bolivianska proffsligan i fotboll spelades idag 2009 en match mellan Club Aurora och La Paz som slutade 1-1. Det unika i matchen var att managern Julio César Baldivieso hade kallat sin egen son Mauricio Baldivieso till matchen och han fick hoppa in mot slutet. Mauricio skrev då Sydamerikansk historia genom att vara den yngste spelaren någonsin som spelat i någon av de sydamerikanska ligorna. Mauricio skulle fylla 13 år tre dagar efter dagens match.

FÖDDA IDAG

64 år Rene HOUSEMAN född 1953 i La Banda, Argentina
Mittfältare
55 landskamper för Argentina.

Klubbar som spelare:
1971-73 Defensores de Belgrano,
1973.80 Huracán,
1981 River Plate,
1982 Colo-Colo,
1983 Amazulu,
1984 Independiente,
1985 Excursionistas.

Världsmästare 1978

45 år Ebbe SAND född 1972 i Ålborg, Danmark
Anfallare
66 landskamper för Danmark.

Klubbar som spelare:
1977-92 Hadsund BK,
1992-99 Brøndby IF,
1999-2006 Schalke 04.
Lag som tränare:
2006-07 Silkeborg IF,
2008-14 Danmarks landslag (anfallstränare),
2015- Schalke 04 (sportdirektör)

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv