• Boris dagliga blogg

Torsdagen den 18:e november 2021

NATIONALDAGAR: Lettland och Oman
NAMNSDAGAR: Lillemor och Moa
TEMADAGAR: Adoptionernas dag,  Europeiska antibiotikadagen,  Världsfilosofidagen,  Benbuljongens dag

DAGENS RUBRIKER.

Tilltagande smärta.   Napoleonbakelser och fika.   Dueller och Anna Q.   Tyvärr Häcken.   Stockport i lyckorus.
  
FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 18/11:
1934: Efter drygt ett år koras 1933 års mästare i Uruguay.
2003: Adu, yngsta proffset i USAs ligafotboll.
2009: Svenska domarteamet fixar så Frankrike tar sig till VM.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 18/11:
Darko
KOVAČEVIĆ, Peter SCHMEICHEL.

DAGENS MATCHTRÖJA.

FAKTA OCH TANKAR FRÅN ONSDAGEN DEN 17/11 2021.

Tilltagande smärta.


Det var en ganska trött dag igår. Då tänker jag för min egen del. Revbensskadan spökade hela natten så det blev inte mycket sömn. Sedan var det en ovanligt grå dag även utomhus. Som tur är så är det inte så farligt då jag är uppe och rör på mig. Därför klarades både hundrunda och en tur till apoteket av. Då jag ändå var på apoteket så passade jag även på att titta till Ambosia som gör bakverken som säljs på ICA Maxi. I bakverkskön träffade jag Kungshögsskolans gamla idrottslärare. Hon gick faktiskt i pension ett antal år före att jag slutade, men hon så likadan ut som då jag startade på den skolan. Vissa åldras inte så att det syns.
 

Napoleonbakelser och fika.


Jag köpte mina Napoleonbakelser och upplyste expediten om att det var den bakelsens dag idag. Det hade hon ingen aning om. Några jobbare som stod i kön efter mig tyckte att jagskulle ha rabatt på bakverken då jag upplyste dem om temadagar. Det fick jag givetvis inte. Någon middag stod inte på schemat igår, men Kvällsstunden hade anländ så förutom de fyra korsorden som fanns i tidningen och som jag löste så hann jag läsa några artiklar som handlade om ordet ”Fika” och som är svenskt och även har slagit igenom utomlands. Under rubriken fanns även lite om kaffets historia.
 

Dueller och Anna Q.


Det fanns att läsa om dueller som var ett inte allt för ovanligt sätt att lösa dispyter på för några hundra år sedan. Dueller har i historien både varit förbjudna och faktiskt även påbjudna. Den siste svensk som dödades i en regelrätt duell var baronen och officeren Gustaf von Köhler. Det inträffade 1816. En av världens mest populära filmskådespelerskor i Hollywood kom från Ystad. Det var Anna Quirentia Nilsson. Hon blev känd som Anna Q. Detta var på stumfilmens tid. Då hon gjorde stunten själv i sina filmer hände det att hon ibland skadade sig. Detta hände vid ljudfilmens tillträde och efter det blev rollerna för Anna Q färre och oftast biroller. Men hon filmade fram till 1954. Då i filmen ”Sju brudar, sju bröder”. Hon hade även en liten roll i ”Sunset Boulevard” från 1950. 1960 blev hon första svensk som fick en stjärna på Hollywood walk of Fame.
 

Tyvärr Häcken.


You Tube hade än en gång direktsändning av damernas Champions League. Detta är den enda Champions League där ett svenskt lag kan göra mål och ta poäng. BK Häcken heter laget. De spelade hemma mot Benfica. Fast Häcken har bara kunnat göra mål på Benfica och båda två har varit straffar. Trots detta ligger det svenska laget sist i gruppen. Trots en hel del chanser så verkar svenska fotbollsspelare damer som herrar inte ha någon talang för att sparka eller nicka in en boll i mål under spelsekvenser. Då Benfica vann med 2-1 igår så lär Häcken bli sist i gruppen. Ingen tror eller kan kräva att de ska ta poäng mot Lyon eller Bayern München i de två kvarvarande matcherna.
 

Stockport i lyckorus.


FA-cupen brukar inte ta sig förrän i början av januari. Då gör Premier Leaguelagen entré i det som kallas tredje omgången. Dessförinnan har det spelats hundratals matcher runt om i England och Wales. Igår spelades sista matchen i första omgången. Man har kortat ner mycket i England och i Ligacupen så är det straffar direkt efter 90 minuter om det skulle vara oavgjort. FA-cupen har omspel, men bara en omspelsmatch. Förr kunde lagen mötas hur många gånger som helst tills ett av lagen äntligen vunnit. Stockport från divisionen utanför de fyra högsta mötte Bolton från tredje divisionen den 7:e november. Då slutade det 2-2. Igår var det omspel och redan i paus hade det blivit fem mål. Andra halvlek gav bara ett mål. Matchen slutade 3-3 och i omspelet var det förlängning och straffar som gällde. Men straffar slapp vi. Det lilla Stockport lyckades göra två mål i förlängningen och med 5-3 får de möta Rotherham United i omgång två.

IDAG: TORSDAGEN DEN 18/11 2021.

NATIONALDAGAR:

Lettland
 

Lettland har under mer än tusen år precis som Estland och Litauen styrts av främmande regimer. Tyskar, polacker, svenskar och slutligen ryssar har haft makten i området som först på 1800-talet började kallas Lettland. Den 18 november 1918 utropade landet sin självständighet från Ryssland. Den 17 juni 1940 införlivades landet med Sovjetunionen och den 21 augusti 1991 i samband med Sovjetunionens utropade Lettland på nytt sin självständighet. Då återinfördes den 18 november som nationaldag.

 
Oman
 

Oman, är ett sultanat beläget i det östra hörnet av den Arabiska halvön. Nationaldag firas den 18 november på grund av att det är sultanens, Qabus ibn Said, födelsedag. Han föddes 1940 och avled den 10 januari 2020. Fast sedan gammalt så har dagen även firats för att det var då 1650 som portugiserna drevs ut från Oman, och de blev självständiga.

NAMNSDAGAR:

Lillemor och Moa
 

Namnsdagar för den 18:e november i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Maximus (till minne av en biskop i Mainz på 300-talet; utgått)
1901–1985 – Magnhild
1986–1992 – Magnhild (nu 17 september) , Magna (utgått) och Magne (utgått)
1993–2000 – Percy (utgått) och Pierre (utgått)
Från 2001 – Lillemor och Moa

 
 
TEMADAGAR:

Adoptionernas dag

Adoptionernas dag är en dag då bland annat de tre adoptionsorganisationer, Adoptionscentrum, Barnen Framför Allt och Barnens Vänner vill uppmärksamma internationell adoption genom att lyfta fram olika berättelser och erfarenheter.

 
Europeiska antibiotikadagen

Europeiska antibiotikadagen är ett EU-initiativ på folkhälsoområdet som arrangeras den 18 november varje år för att öka medvetenheten om det hot antibiotikaresistens utgör för folkhälsan och om återhållsam användning av antibiotika. De senaste uppgifterna bekräftar att antalet patienter som är infekterade av resistenta bakterier ökar i hela Europeiska unionen och att antibiotikaresistens är ett allvarligt hot mot folkhälsan.

 
Världsfilosofidagen

Världsfilosofidagen infaller den tredje torsdagen i november varje år. Den instiftades 2002 av UNESCO som menar att filosofi och praktiserad filosofi (eller filosofisk praxis som det också kallas) är centrala verktyg för att förstå och utveckla oss själva och våra samhällen.

 
Benbuljongens dag

Första gången någonsin som vi firade Benbuljongens dag i Sverige var den 18:e november 2015. Det är nu ett årligt återkommande event. Dagen som går helt i hälsans tecken, för att uppmärksamma denna supermat som benbuljong verkligen är.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 18:E NOVEMBER.

1934 Nacional blir äntligen mästare.
 

Ligan i Uruguay 1933 slutade med att Nacional och Peñarol slutade på samma poäng. Det krävdes en avgörande match som skulle dröjde ända till den 27:e maj 1934. Här sköt Peñarol ett skott i 70:e minuten som missade mål, men träffade läkarteamet och studsade in på plan igen. Nacional tog hand om bollen och drev över till andra sidan och gjorde 1-0. På grund av uppståndelsen till målet tvingades matchen brytas för mörker då det återstod 20 minuter. Efter matchen protesterade Peñarol och en månad senare fick de igenom sin protest.
 

Det beslöts att de sista 20 minuterna skulle spelas inför tomma läktare. Det gjordes den 25:e augusti. Trots två förlängningar avgjordes inte matchen som förblev mållös. Nästa omspelsmatch gick av stapeln den 2:a september. Den slutade också mållös. Så idag 1934 var det dags för tredje försöket att avgöra förra säsongens ligaspel i Uruguay. Det lyckades. 3-2 slutade matchen till Nacional. Det är kanske tur att vi har straffar idag som kan avgöra matcherna trots allt.

2003 Yngsta proffset i USA.
 

Freddy Adu hette en ung talangfull fotbollsspelare som föddes i Ghana, men kom med sin familj till USA som åtta-åring. Han blev det yngsta proffset i ett Amerikanskt lag någonsin. DC United i huvudstaden Washington skrev kontrakt med Adu som idag 2003 var 14 år och 169 dagar. Många euroepiska klubbar var också intresserade, men eftersom Adu bodde i Washington ville han och familjen vara ”hemma” så att säga. Det blev 86 matcher med DC. Efter det har den unga lovande stjärnan flackat runt i femton olika klubbar, bl a i finska KuPS. Det blev aldrig någon stor succé och som 31-åring kontrakterades han av Österlen FF. Det är kanske inte riktigt den klubb man förknippar med ett 31-årigt fotbllsproffs. Dessutom fick han sparken då han inte ansågs platsa, trots att han inte spelade en enda match.

2009 Frankrike slår ut Irland
 

Till VM i Sydafrika spelades det direktkvalmatcher. En av dessa gick mellan Irland och Frankrike. Frankrike hade stor fördel då de tog emot irländarna på hemmaplan idag 2009. Fransmännen hade vunnit med 1-0 i Dublin, men Irland ville inte ge sig. De kämpade och lyckades i 32:a minuten kvittera mötena med ett mål av Robbie Keane.
 

Det blev förlängning, och i denna lyckades William Gallas trycka in målet som tog Frankrike till VM. Men det visade sig att frisparken som föregick målet egentligen skulle varit offside, och passningen som Gallas gjorde mål på stoppades först med handen av Thierry Henry innan han fick bollen till Gallas. Trots massiva protester från irländarna valde Martin Hansson och hans svenska domarkollegor att döma mål till Frankrike som gick till VM med 2-1 sammanlagt.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 18:E NOVEMBER.

Darko KOVAČEVIĆ blir 48 år.
 

Darko KOVAČEVIĆ är född 1973 i Kovin i Jugoslavien
Anfallare
59 A-landsamper för Serbien och Montenegro (1994-2004).

Klubbar som spelare:
Radnički Kovin (1985-92),
Proleter Zrenjanin (1992-94),
Röda Stjärnan (1994-96),
Sheffield Wednesday (1996),
Real Sociedad (1996-99),
Juventus (1999-2001),
Lazio (2201),
Real Sociedad (2001-07),
Olympiakos (2007-09).

MERITER:
Röda Stjärnan Belgrad
Yugoslav League: 1995
Yugoslav Cup: 1995, 1996
Juventus
UEFA Intertoto Cup: 1999
Olympiakos
Greek Super League: 2008, 2009
Greek Cup: 2008, 2009
Greek Super Cup: 2007

Peter SCHMEICHEL blir 58 år.
 

Peter Bolesław SCHMEICHEL är född 1963 i Gladsaxe i Danmark
Målvakt
129 A-landskamper för Danmark (1987-2001).

Klubbar som spelare:
Høje-Gladsaxe (1972-75),
Gladsaxe-Hero (1975-84),
Hvidovre (1984-87),
Brøndby (1987-91),
Manchester United (1991-99),
Sporting Lissabon (1999-2001),
Aston Villa (2001-02),
Manchester City (2002-03).

MERITER:
Brøndby
Danmarks Division 1: 1987, 1988, 1990
Danska Superliga: 1991
Danska Cupen: 1989
Manchester United
Premier League: 1992–93, 1993–94, 1995–96, 1996–97, 1998–99
FA Cup: 1993–94, 1995–96, 1998–99
Football League Cup : 1991–92
FA Charity Shield: 1993, 1994, 1996, 1997
UEFA Champions League: 1998–99
UEFA Super Cup: 1991
Sporting CP
Primeira Liga: 1999–2000
Supertaça Cândido de Oliveira: 2000
Aston Villa
UEFA Intertoto Cup: 2001
Denmarks landslag
UEFA European Championship: 1992

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN BRA TORSDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv