• Boris dagliga blogg

Fredagen den 7:e februari 2020

Ishockey på onsdagar i Folkets Park.
Var lär sig barnen i skolan att det måste bli bråk på fotbollsplanen?

Respect? Varför vet ingen vad det betyder inom fotboll?
Newcastle som förnamn. Lite märkligt!


IDROTTSHISTORIA:
1925: Klubbyte strax före avspark.
1970: Best gör ett dubbelt hattrick.
1982: Stenmark världsmästare.
1984: Vinter-OS nummer fjorton invigs av Jugoslaviens president Mika Spiljak.
1995: Fogdös olycka.
2014: Vinter-OS nummer tjugotvå invigs av Vladimir Putin.

FÖDDA:
Daniel, Mick.

DAGEN

DAGENS BLOGGTEXT FRÅN TORSDAGEN DEN 6/2 2020

Ishockey på onsdagar i Folkets Park.


Lite grann påhejad att skriva om fotboll så kommer det att dyka upp mer om denna märkliga sport. Men först så slår jag ytterligare ett slag för ishockeyn. Det var ett reportage som jag läste i Sydsvenskan om Evan Farbstein. Han kommer ursprungligen från USA, men finns i Malmö numera. I USA är ishockeyn mer populär än den europeiska fotbollen. Fotboll är lätt att smalas kring och spela, men ishockey är det värre med. Evan hade upptäckt isen i Folkets Park som är till för allmän åkning. Där fanns möjlighet till ishockey, men inte för så många då andra åkte. Alltså tog han kontakt med Folkets park och kommunen gick ut med information. Nu har han och hans ishockyfrälsta vänner fått isen för sig och alla som är intresserade av hockey. Varje onsdag i två timmar samlas personer från alla håll och kanter och preparerar isen en stund innan de lirar.
 

Var lär sig barnen i skolan att det måste bli bråk på fotbollsplanen?


Jag tänker på att det kan vara lättare att syssla med sporter som ishockey eller andra aktiviteter än just fotboll. Fotbollen har ju den fördel att på varje liten plätt behövs de bara några intresserade och en boll så är det bara att sätta igång att spela. Så fungerar det ju på skolorna. Nu är det över två år sedan jag slutade på skolan, men de senaste åren så var fotbollsplanen inte det glädjeämne som det borde vara. Det gick inte en enda rast utan att det bröt ut slagsmål mellan några av ”fotbollsspelarna”. Varför blev det alltid så? Varför behövdes det alltid en extra rastvakt vid fotbollsplanen? Varför kan inte fotboll bland barn spelas för att det bara är kul? Varför krävde många barn att det skulle finnas en domare på planen? Sexorna på den skolan jag jobbade på var domare enligt ett schema på rasterna.
 

Respect? Varför vet ingen vad det betyder inom fotboll?


Jag anser att alla svar på mina frågor kan hittas bland eliten som alla kollar in ser på TV. Dessa spelare som tjänar miljoner struntar fullständigt i det ordet ”Respect” som bärs på tröjorna vid UEFAs turneringar. Dessa spelare försöker i varje moment att fuska genom att räcka upp handen för att få ett inkast eller en hörna. Det gäller att kasta sig omkull för att misstänkliggöra motståndaren och få honom varnad eller utvisad. Ett stort problem med detta är att fotbollen inte har några klara regler och kan inte elitspelarna känna respekt för varandra hur i sjutton ska man då kunna kräva att skolelever ska göra det???
 

Newcastle som förnamn. Lite märkligt!


Fritz Gustaf Sundelöf var en dalslänning som skrev över 3000 vistexter. En av de mer kända har ett par textrader som lyder:

Och ner på Öckerö finns,
ju världens käckaste kvinns.
Jag har en liten vän,
som är mej trogen än,
där nere i Bohuslän.

Nu är det inte bara käcka kvinnor som finns på Öckerö. Där finns även Newcastle. Rolf Corneliusson heter mannen som fått besked från kammarrätten att han får lov att även lägga till förnamnet Newcastle. Detta för att han som sjuåring fick följa med sin far som var fiskare. De lade till i Newcastle och var och tittade på då Newcastle United spelade 2-2 mot Leeds. Sedan des var Rolf fast och har varit och sett sitt favoritlag mer än 100 gånger. Till sist fick han idén att lägga till ett Newcastle i sitt namn. Och nu har han fått ja på detta. Fast lite undrar jag varför han valt namnet på staden. Hade inte Toon eller Magpie varit ett namn som mer syftar på laget? Fast jag är nog säker på att han pratar om ”Vi” då han nämner Newcastle United FC. Detta med att kalla sitt lag för ”Vi” ska jag be att få återkomma till vad jag anser om detta en annan gång.

IDROTTSHISTORIA från den 7:e februari.

1925: Klubbyte just före avspark

Albert Pope Albert Pope

Idag 1925 skulle Orient åka från London till Manchester för att möta United. En av Orients spelare var målgöraren Albert Pape med sina 11 mål under säsongen för Orient. Strax innan truppen lämnade London hade Orients chef Peter Proudfoot fått ett telefonsamtal från Manchester Uniteds manager John Chapman. De två kom överrens om 1070 pund för Albert Pape.

Så då Orient kom fram gick de in i ena omklädningsrummet medan Pape gick in i det andra och klädde sig i Uniteds röda matchtröja. Han gick ut skulle göra mål på sitt gamla hemmalag, och det gjorde han. Han gjorde Uniteds tredje mål i 4-2 segern. Så kunde det gå till 1925. Historen förtäljer inte om han firade eller inte då han gjorde mål.

IDROTTSHISTORIA från den 7:e februari.

1970: Best gör dubbelt hat trick

Detta är bollen som George Best gjorde sina sex mål med. Detta är bollen som George Best gjorde sina sex mål med.

Idag 1970 spelades FA-cup matchen mellan Manchester United och Northampton. Då det skilde fyra divisioner mellan lagen så väntade ingen att Northampton skulle ta sig vidare. Det gjorde de inte heller. United vann med 8-2. Det var inget rekordresultat för något av lagen, men ett rekord i FA-cupen blev det. Ingen hade tidigare gjort sex mål i en FA-cup match. Idag 1970 slog Uniteds store lille man, George Best detta rekord med sina sex mål i matchen.

Han innehade detta rekord i nästan ett och ett halvt år innan Bournemouths Ted MacDougall smällde dit nio fullträffar i 11-0 segern över Margate den 20:e november 1971.

IDROTTSHISTORIA från den 7:e februari.

1982: Ingemark Stenmark världsmästare i slalom.

Guld- och bronsmedaljören i slalom vid VM 1982. Guld- och bronsmedaljören i slalom vid VM 1982.

De alpina VM gick 1982 i österrikiska Schladming. Tävlingarna gick mellan den 31:a januari till den 7:e februari. Sverige hade tagit ett silver i storslalom genom Ingemar Stenmark. Där hade han besegrats av amerikanen Phil Mahre med en halv sekund. På VMs sista dag gick Ingemars paradgren slalom. Nu var det Imgemar Stenmarks tur att vinna med nästan en halv sekund. Två blev Jugoslaviens Bojan Križaj och på tredje plats slutade Ingemars kusin Bengt Fjällberg. Sverige kunde åka hem med en medalj i varje valör.

IDROTTSHISTORIA från den 7:e februari.

1984: De fjortonde vinterolympiska spelen öppnas.

Vinter-OS nummer fjorton gick i Sarajevo. Staden tillhörde då Jugoslavien och det var den Jugoslaviske presidenten Mika Spiljak som idag 1984 invigde vinter-OS. Spelen varade mellan den 7:e till 18:e februari och 1 272 idrottare (998 män och 274 kvinnor) från 49 nationer deltog i 49 grenar i sex sporter. 

Flest guld tog Östtyskland, 9 stycken förre Sovjetunionens 6 guld. Norge som brukade var i topp blev "bara" sexa med sina tre guldmedaljer. Sverige hamnade sensationellt nog före Norge. Med fyra svenska guld hamnade Sverige på femte plats i medaljligan. Två svenskar kom hem med två guld var. Det var Thomas Wassberg på längdskidor 50 km och Gunde Svan på 15 km. Båda var också delaktiga i stafettguldet. Den fjärde guldmedaljen tog Tomas Gustafsson på 5000 meter hastighetsåkning på skridskor. 

Inte ens tio år efter vinter-OS var slut så låg det mesta av den olympiska anläggningen i ruiner. Inte för att man struntade i underhållet utan för att kriget bröt ut som skulle splittra Jugoslavien. Idag är Sarajevo huvudstad i Bosnien och Hercegovina.

IDROTTSHISTORIA från den 7:e februari.

1995: Thomas Fogdö blir förlamad.

Thomas Fogdö före och efter Thomas Fogdö före och efter

Ingemar Stenmark fick fart på intresset för alpin skidåkning. En av de bättre åkarna efter honom var Gällivare-sonen Thomas Fogdö. Han hade vunnit fem världscupsegrar i slalom och var idag 1995 och tränade i Åre. Under en genomfart till en annan backe kom han, okoncentrerad ut i lössnön, tappade balansen och landade på rygg. Just där han landade fanns en sten som gjorde att Fogdö knäckte ryggraden och blev rollstolsbunden efter detta. Karriären var över, men idag så arbetar Thomas Fogdö som föreläsare, mental rådgivare och författare.

IDROTTSHISTORIA från den 7:e februari.

2014: De tjugoandra vinterolympiska spelen öppnas.

Idag 2014 invigdes de olympiska vinterspelen i ryska Sotji. Det var de 22:a spelen under vinter-OS. Deltagarantalet var uppe i 2 873 deltagare som kom från 88 olika nationer. De tävlade om 98 medaljuppsättningar i sju olika sporeter. Tävlingarna pågick mellan den 7:e och 23:e februari. Det var Rysslands president Vladimir Putin som öppnade spelen. Det var faktiskt första gången som Ryssland anordnat ett olympiskt vinterspel.

OS visade sig bli en succé för Ryssland som vann nationsligan med elva guldmedaljer. Två var Norge som också hade tagit elva guld, men då Ryssland hade totalt 29 medaljer mot Norges 26 så komm hemmanationen i topp. Sverige slutade på 14:e plats med två guld och 15 medaljer totalt. De båda gulden kom i längdskidåkning och båda var i stafetterna, herrar och damer.

IDROTTSPROFIL som föddes den 7:e februari.

Daniel VAN BUYTEN blir 42 år

Daniel VAN BUYTEN är född 1978 i Chimay, Belgien
Försvarare
7 U- och 83 A-landskamper för Belgien.

Klubbar som spelare:
JS Froidchapelle (1986–88),
JSG Lammetal (1988–89),
JS Froidchapelle igen (1989–91),
Olympic Charleroi (1991–93),
UBS Auvelais (1993–94),
FC Somzée (1994–97),
Charleroi (1997-99),
Standard Liège (1999-2001),
Marseille (2001-04),
Manchester City (lån 2004),
Hamburger SV (2004-06),
Bayern München (2006-14).

Van Buyten debuterade i Belgiens landslag 2001 och har bland annat varit med i VM 2002samt VM 2014. van Buyten har en tysk mor och belgisk far.

IDROTTSPROFIL som föddes den 7:e februari.

Mick McCARTHY  blir 61 år

Michael "Mick" Joseph McCARTHY är född 1959 i Barnsley, England
Försvarare
1 U- och 57 A-landskamper för Irland.

Klubbar som spelare:
Barnsley (1977-83),
Manchester City (1983-87),
Celtic (1987-89),
Lyon (1989-90),
Millwall (lån 1990),
Millwall (1990-92).   

Lag som tränare:
Millwall (1992-96),
Irlands landslag (1996-2002),
Sunderland (2002-06),
Wolverhampton Wanderers (2006-12),
Ipswich Town (2012-18),
Irlands landslag (2018-).

McCarthy kunde spela för det irländska landslaget då hans far var från Irland. Hans debut i landslaget var 1984 och han spelade 54 landskamper fram till juni 1992, många av dem som kapten för laget. Han var med i Irlands sista kvalmatch till EM 1988 då Irland besegrade Bulgarien med 2-0, vilket innebar att Irland för första gången kvalade in till ett EM. Han spelade för Irland i EM 1988 och VM 1990.

DAGENS CITAT

HA DET SÅ BRA!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv