31:e augusti

NAMNSDAG

Arvid:
Arvid eller Arnvid är ett mansnamn som kommer av det fornnordiska Arnviðr, som är sammansatt av ord med betydelserna 'örn' och 'skog'

Vidar:
Mansnamnet Vidar är sammansatt av ord för träd och man och kan betyda "skogsman". 
 

Återkommande minnesdagar

Nationaldag:​
Kirgizistan: Självständigheten från Sovjetunionen deklarerades den  31 augusti 1991

Nationaldag:​
Malaysia: Blev självständigt från Storbritannien 31 augusti  1957.

Nationaldag:​
Trinidad och Tobago: Blev självständigt från Storbritannien den 31 augusti 1962.

VIP födda den 31:e augusti

Några andra som också är födda den 31:e augusti

1870 – 1952 Maria Montessori,
Italiensk pedagog. Hon startade det som kom att kallas montessoripedagogiken.

1888 – 1962 Vilhelmina av Nederländerna,
Drottning av Nederländerna 1890–1948. 

1945 – Itzhak Perlman,
Israelisk violinist. En av hans främsta meriter är samarbetet med filmmusikern John Williams i Steven Spielbergs film Schindler's List där han framförde violinsolona.  ¤ Theme From Schindler's List

1948 – Rudolf Schenker,
Tysk gitarrist och låtskrivare. Han är medlem i hårdrocksgruppen Scorpions.
¤ Love Is The Answer

1963 – Carin Hjulström,
Svensk journalist och programledare. Hennes bror är skådespelaren Niklas Hjulström.

1978 – Hannah Graaf,
Svensk fotomodell. Hon ingick med systern Magdalena i pop-duon Graaf. ¤ Naughty boy

Några kända personer som avled den 31:e augusti

1969 Rocky Marciano dog 45 år gammal i en flygolycka. Han var en amerikansk tungviktsboxare. Den ende tungviktsmästaren i historien som dragit sig tillbaka utan att ha förlorat en enda match.

1986 Urho Kekkonen dog 85 år gammal troligen i en stroke. Han var en finsk politiker som var Finlands president mellan 1956 - 1982.

1997 Diana, prinsessa av Wales dog 36 år gammal i en bilolycka. Han var en brittisk ättling till flera Engelska regenter och första hustru till Charles, prins av Wales.

2008 Jerry Reed dog 71 år gammal av lungemfysem (KOL). Han var en amerikansk countrysångare, gitarrist, låtskrivare och skådespelare. Han spelade Snowman i filmernaNu blåser vi snuten (där han även sjöng ledmotivet, som han också varit med om att skriva)  ¤ Lord Mr Ford

2017 Janne ”Loffe” Carlsson dog 80 år gammal i sviterna av levercancer. Han var en svensk skådespelare, musiker, kompositör, bildkonstnär och reklammakare. Han startade som trummis i duon Hansson och Carlsson, men blev mest känd för sina glada rollfigurer i TV och på film.

Today in history 31:e augusti

Några händelser som inträffat den 31:e augusti

1888
 

JACK THE RIPPER BEGÅR SITT FÖRSTA MORD


  Jack Uppskäraren mördar sitt första offer, Mary Nichols. Morden utfördes kallblodigt på platser där det fanns folk alldeles i närheten. Tillvägagångssättet var att skära av strupen mycket djupt och sedan skända kropparna genom att öppna buken och skära ut inre organ. Vissa delar hade bortförts från mordplatsen - i två av fallen var livmodern borttagen tillsammans med en del andra organ.

1928
 

TOLVSKILLINGSOPERAN HAR PREMIÄR


  Tolvskillingsoperan av Bertolt Brecht och Kurt Weill har urpremiär i Berlin. Den mest berömda sången i Tolvskillingsoperan är Die Moritat von Mackie Messer, ofta bearbetad och av bland andra Louis Armstrong framförd under titeln Mack the Knife. Sedan har också Sjörövar-Jennys visa (Die Seeräuber-Jenny) blivit ett mycket populärt stycke bland kabarésångerskor alltifrån Nina Simone till Judy Collins ochMarianne Faithfull. Det svenska 80-talsbandet Imperiet spelade in en rockversion av Kanonsången.

1931
 

SISTA A-FORDEN TILLVERKAS


  Den sista av 4 320 446 tillverkade A-Fordar rullar av bandet.

1939
 

SANDÖBRO-OLYCKAN INTRÄFFAR


  Sandöbrons spann rasar samman. Under byggandet av den första Sandöbron störtade gjutformen för spannet samman 31 augusti 1939 klockan 16:40, och 18 arbetare förolyckades. Olyckan fick inte så mycket uppmärksamhet då andra världskriget inleddes följande dag.

1997
 

PRINSESSAN DIANA DÖR I EN BILOLYCKA


  Prinsessan Diana omkommer efter en bilolycka i Paris. Sent på kvällen lördagen 30 augusti lämnade Diana och Fayed Hôtel Ritz vid Place Vendôme i Paris och färdades längs floden Seines norra bank. Kort efter midnatt den 31 augusti körde deras Mercedes-Benz 600 SEL in i tunneln under Place de l'Alma, samtidigt som de förföljdes av nio franska paparazzi-fotografer i olika fordon och enmotorcykelburen kurir. Vid tunnelns början slog deras bil i den högra sidan av tunneln och flög över den tvåfiliga vägen över till vänstra sidan av tunneln och frontalkrockade med den trettonde pelaren som håller uppe taket. Medan prinsessan och hennes medpassagerare låg svårt skadade i bilvraket fortsatte fotograferna att ta bilder. Dodi Fayed och chauffören Henri Paul dödförklarades båda direkt på platsen. Fayeds livvakt Trevor Rees-Jones var allvarligt skadad, men överlevde. Diana räddades, vid liv, från bilvraket och efter försök att stabilisera henne på platsen fördes hon med ambulans till Pitié-Salpêtrière Hospital, dit hon anlände strax efter klockan 02 på natten. Trots upprepade försök att rädda hennes liv, var hennes inre skador för omfattande. Två timmar senare, klockan 04 den morgonen, förklarade läkarna henne död.