Atletico Madrid - Arsenal 1-0. Speltid 59 min och 9 sek.

1949: Torinokatastrofen då hela laget försvinner.

FÖDDA IDAG:
Radja, Cesc, Fernandinho.

DAGENS TRÖJA
ATLETICO MADRIDs förstatröja 2013/14

Lagen som blev över i Europa spelar i den turnering som kallas Europa League. Atletico Madrid slog ut Arsenal och de kommer att vinna finalen över Marseille. Då blir Atlerico Madrid Europas 17:e bästa lag. Att segraren kommer till Champions League kvittar. Där är Atletico redan.

Jag trodde inte att man kunde bli för gammal för att titta på fotboll, men jag måste erkänna att det är det jag har blivit. Om jag startar med Allsvenskan, så har jag tidigare påpekat att det finne ingen ordning på omgångar och man vet inte när det spelas matcher. Igår spelade Malmö FF sin sjunde match för säsongen. De mötte Djurgården. I mit bakhuvud växte en tanke: ”Men vadfan! Mötte de inte nyligen Djurgården i Stockholm och förlorade?” Jodå, den 18:e april, för tre veckor sedan, vann Djurgården med 3-0 över MFF i den fjärde omgången, eller åtminstone i säsongens fjärde match. Igår fick de revansch och vann med 1-0. Men jag har svårt att hänga med i svängaran hur Allsvenskan lagt upp sitt spelschema.

Jag vet att de tar paus i Allsvenskan under VM. Normalt så borde detta vara normalt, men det finns ju inte en enda spelare från Allsvenskan i det svenska landslaget. Alla landslagsspelare för Sverige brukar ju sitta på avbytarbänken i något okänt ligalag i Europas mindre serier. Så det blir inte lätt för Janne att sätta ihop ett slagkraftigt landslag. Trots att de i kvalet slog ut både Nederländerna och Italien så måste vi erkänna att det är ett av de sämre landslagen som är med i VM.

Sedan var det Europa League. Den turneringen kan man kalla: ”Cupen för lagen som blev över!” eller ”Turneringen om vilket lag som ska få kalla sig nummer 17 i Europa!”. Givetvis såg jag mest på Atletico Madrid och Arsenal och det var ett evinnerligt tjat hela tiden om att Atletico inte släppt in ett enda mål på sin hemmaplan sedan januari. Det var ju inte så stor risk för att de skulle släppa in ett mål igår då Arsenal bara hade ett enda skott på mål under hela matchen. Atletico Madrid vann med 1-0 och 2-1 sammanlagt. De är i final och de kommer att vinna till ingen nytta. För segraren i Europa League har ju förmånen att gå direkt in i Champions League till hösten och dit är Atletico Madrid redan i och med sin andra plats i ligan. Intressant att se att den totala effektiva speltiden under matchen var 59 minuter och 9 sekunder. När ska fotbollen ändra till 2x30 minuter effektiv speltid? Då kan man aldrig diskutera hur domaren la till tid eller inte. Men en sak är säker. Om man spelar ungefär 30 minuters fotboll under en halvlek så är det ju urfånigt att domaren lägger till mellan en och tre minuter. Det är ju löjligt.

En annan sak som är löjlig och som gör att jag slutar där jag började. Det om att vara för gammal för fotboll. Jag tog upp häromdagen det urlöjliga att alla spelare kräver att man ska vara just och spela ut bollen om någon låtsas vara skadad och domaren inte vill blåsa av. Sedan gäller det att fuska så mycket man kan i alla andra situationer. I andra matchen mellan Salzburg och Marseille så var det Status Quo efter 90 minuter (eller 60 effektiva). Marseilles ledning me 2-0 för matchen hade Salzburg utjämnat till 2-2. Förlängning krävdes och då det var tre minuter kvar av den försökte Marseille få sitt första skott på mål. En egen spelare stod ivägen och bollen gick till inspark. Sex stycken ryska domare runt hela planen dömde hörna och Marseillespelarna var glada att de fick sin fuskhörna. Till råga på allt så fick de sitt allra första skott på mål efter hörnan och bollen gick in. Marseille hade 1-2 med bara några minuter kvar och den löjliga bortamålsregeln sa att Salzburg på dessa minuter var tvunga att göra två mål för att ta sig till final. Det var givetvis omöjligt. Marseille fuskade sig till final och för att jag ska få tillbaka tron på fotboll krävs videogranskning. För att tro att spelarna ska vara ärliga, den tiden är sedan länge förbi. Den försvann när miljonerna tog över fotbollen.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 4:e maj.

1949 Torino-kraschen.

Idag 1949 var den italienska fotbollsklubben A C Torino på väg hem från Portugal där de spelat en vänskapsmatch mot Benfica. Dåligt väder med regn och dimma gjorde att flygplanet laget åkte i kom något fel vid inflygningen till Turins flygplats. Planet kraschade mot ett berg i närheten som kallades Superga. Alla 31 ombordvarande dog. Den ende från laget som fortfarande var vid liv var Sauro Toma som på grund av skada inte var med i Portugal. Torino ledde Serie A med fyra omgångar kvar och tvingades spela de sista matcherna med ungdomslaget. Av sympati ställde även motståndarna upp med sina ungdomslag och Torino vann alla fyra matcherna och blev italienska mästare.

.

1966 Peter Shilton debuterar.

Idag 1966 fick den 16-årige Peter Shilton hoppa in i målet för Leicester istället för Gordon Banks. Det gick bra för unge Peter som höll nollan och bidrog till att Leicester vann matchen med 3-0 över Everton. Peter Shilton spelade sedan för Stoke City, Nottingham Forest, Southampton, Derby County, Plymouth Argyle, Wimbledon, Bolton, Coventry, West Ham, och Leyton Orient innan han som 47-åring drog sig tillbaka. Han hade då spelat 1005 matcher i Engelska ligan vilket fortfarande är rekord. Han gjorde dessutom ett mål under tiden han spelade i Leicester.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 4:e maj.