Onsdagen den 19:e september 2018

Alltid två tidiga matcher (åtminstone till 2020)
Lika gott åt Tottenham!

Stormatchen; Liverpool - Paris SG.
Helt rättvis seger. Fast det blir Liverpool och PSG som tar sig vidare från gruppen.
Inget överraskande i de två andra grupperna.

LIVERPOOLs förstatröja 2014/15

Det var klart sedan länge att när Champions League spelar sina första omgångar så blir det en tröja från en lämplig match. Jag kan nog påstå att den mest intressanta matchen från första omgången över huvud tager var Liverpool mot PSG. Det såg ut att bli oavgjort, men då Liverpool satte 3-2 på övertid och det var fullständigt rättvist så blir det denna tröja idag.

Då var Champions League igång igen. Från ”begynnelsen” spelades i stort sett alla matcher på onsdagar, samma tid. Då Champions League utökades till 32 lag så utökades även dagarna så att fler matcher skulle kunna sändas i TV. Tisdag och onsdag blev speldagar och ibland så bröt man loss en och annan match till att starta vid sextiden. Det var matcher med ryska eller ukrainska lag som spelade sina matcher i en annan tidszon. Alltså var klockan nio lokal tid, men sex ”normaltid”. Inför årets tävling så gör man fortfarande så, men om det inte finns tillräckligt med matcher så långt österut så har man beslutat att det både tisdag och onsdag ska ligga två matcher som startar klockan sju. På så sätt kan fler matcher ses och givetvis handlar detta till syvende och sist om att dra in så mycket pengar som möjligt. Denna nya ”två-matchers-utbrytning” kommer att gälla till säsongen 2010-21. Då planerar UEFA att det blir någon form av uppgradering av Champions League.

Klockan fem minuter i sju startade de två Champions Leaguematcherna i Grupp B. Här hade jag redan igår gett seger till Barcelona i matchen mot PSV Eindhoven. Tre mål av Messi och ett av Dembele. Då gjorde det inget att Umtiti blev utvisad i 79:e minuten. Trots en man mindre var det Barcelonas match hela vägen. Andra matchen i denna grupp var desto mer oviss. Det var givetvis den match jag kollade på då det var engelskt genom Tottenham på besök i Milano och mötet mot Inter. Om man tittar på de inhemska tabellerna så var Tottenham favorit. Inter  har inte börjat så bra och ligger på 14:e plats i Serie A. Efter ett tidigt mål i andra halvlek av Tottenham såg det ut som om de skulle kunna ta tre poäng. Då det börjar gå mot slutet av matchen coachar Pochettino sitt lag som mängder at managers gjort tidigare och trillat dit på. Han tar ut anfallare och sätter in försvarare för att värna om resultatet. I 86:e minuten kvitterar Inte och efter 92 minuter tar de ledningen och vinner med 2-1. Kanske inte helt rättvist, men lika gått åt Pochettino och hans Tottenham tycker jag.

Kvällsmatchen klockan nio var given, Liverpool mot Paris SG. Först så lade Internet av och då det var igång så hade Viaplay fått problem och detgick inte att logga in trots att jag faktiskt betalt dyra penningar för att ha just denna tjänst på min dator och TV. Lite fulstream gjorde att jag fick se överraskningen i startuppställningen daniel Sturridge nick in 1-0. Sedan lyckades jag faktiskt komma in på Viasat. Då var ställningen helt plötsligt 2-1. Tydligen fixade Sturridge en halvlek bra, men sedan skulle han varit utbytt. I andra halvlek missade han minst två uppenbara mål och till sist (efter 72 minuter) byttes han ut mot Firmino. PSG hade verkligen inte mycket i andra halvlek. Neymar var, som den diva han är, bara med så länge PSG hade ett anfall och han hade chans att göra mål. Sedan hjälpte han inte alls till i försvaret.

Fast i minut 83 kom han upp i ett anfall och på något märkligt sätt hamnade bollen hos Mbappe som gjorde 2-2. Det var ett fruktansvärt orättvist resultat mot Liverpool som hade andra halvlek fullständigt och även hade ett 3-1 mål som blev underkänt. De hade en frispark som borde fått blivit mål och ett antal klara chanser, men det ville sig inte. Då jag började undra om det skulle bli som med englands andra lag igår, med ett förlustmål på övertid så blev det tvärtom. Inhoppande Firmino lyckades efter exakt 91 minuter göra 3-2. Rättvisa hade skipats och Liverpool hade tagit tre viktiga poäng i Grupp C. Den andra matchen i gruppen slutade 0-0. Det var Crvena zvezda som mötte Napoli. Crvena zvezda kan vi i fortsättningen kalla Röda Stjärnan för det  är det svenska namnet på laget. Oavsett hur matchen slutat så ser jag inget annat än att det blir Liverpool och PSG som tar sig vidare som etta och tvåa i gruppen.

De övriga två grupperna som gjorde sina första matcher igår var Grupp A och D. I Grupp A möttes Monaco och Athletico Madrid. Den andra matchen stod mellan Club Brugge och Borussia Dortmund. Det blev bortasegrar med 1-2 respektive 0-1 och här är favoriterna givetvis de båda vinnarna igår. Grupp D är något mer oviss. Galatasaray startade med 3-0 hemma mot Lokomotiv Moskva och här tror jag att detta resultat redan har satt de två lagen på rätt platser i tabellen. Vem som kommer att följa med till slutspelet i vår är svårt att veta. Det står mellan Schalke 04 och Porto. Dessa spelade 1-1 igår och jag trot nog att Porto drar det längsta strået.

Var är VAR?

Slutligen ställer jag frågan: Var är VAR? Turkiska ligan och Bundesliga har infört videogranskning. I VM tyckte jag att vi fick klart att det var en fördel att få betyligt mer rättvisa beslut angående mål och straffsiguationer. Men UEFA envisas med att ha två åskådare som för biljett, första  parkett och dessutom betalt. Jag tänker på de suspekta femtedomarna. Detta har något ”snille” kommit på och UEFA har tagit det åt sig. Då finns det väl hopp om att göra några riktiga regeländringar också som kan föra fotbollen framåt och göra den mer rättvis. Och framförallt göra så att spelarna visar den ”respect” de skyltar med på ärmarna. Som det är nu så är det ju som om en tandlös person skulle göra reklam för tandkräm!

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 19:e september.

San Siro öppnar San Siro öppnar

San Siro är ett distrikt i Milano. 1925 kom man på iden att bygga en fotbollsarena som Milan kunde spela sina hemmamatcher på. Platsen valdes då det redan fanns en hästkapplöpningsbana i området. Då skulle San Siro bli ett sportområde med ”alla” idrotter som behövdes; hästsport och fotboll. Arenan kallades från början ”Nuovo Stadio Calcistico San Siro”, San Siros nya Fotbollsstadion. Öppningsmatchen var givetvis mellan stadens två storheter Milan och Inter. Inter vann med 6-3.

1935 såldes stadion till staden Milano. Milan spelade kvar, men Inter fick inte San Siro till sin hemmaarena förrän 1947. Fortfarande används namnet San Siro även om många ombyggnader gjorts och efter renoveringen 1980 förärade man arenan till en stjärna som spelade i båda klubbarna på 1930-talet. Giuseppe Meazza hette han och det är det nya namnet på den arena som invigdes idag 1926.

Pias sista match med USAs damlandslag. Pias sista match med USAs damlandslag.

USAs damlag vann idag 2012 en vänskapsmatch med 6-2 över Australien. Matchen var den sista som ingick i USAs tour som OS-mästare. Det speciella var att det var Pia Sundhages sista match som coach för USA:s damlandslag. Hon tillträdde som chefstränare i november 2007, då hade hennes internationella erfarenhet inskränkt sig till att ha varit hjälptränare för Kinas damer. Under sin sejour i USA blev det 91 segrar, 10 oavgjorda och bara sex förluster. Det blev två OS-guld och ett VM-silver för Pia och USA:s damlag.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 19:e september.

55 år David SEAMAN född 1963 i Rotherham, West Riding of Yorkshire, England.
Målvakt
10 U-, 6 B- och 75 A-landskamper för England.