• Boris dagliga blogg

Torsdagen den 6:e maj 2021

Dagbok
Tidningen
Fotboll

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 6/5:
1961: Tottenham blir första lag att vinna The Double i modern tid.
1970: Ove Kindvall hjälte i Champions Leaguefinalen.

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 6/5:
Dries, Anouk, Dani, Jim, Graeme.

DAGENS MATCHTRÖJA.

FAKTA OCH TANKAR FRÅN ONSDAGEN DEN 5/5 2021.

DAGBOK

I tropiskt klimat har man bara två årstider. De brukar kalla regnperiod och torrperiod. Fast det verkar som om vi hade anammat även dessa två årstider. Det var liksom igår regnperiod och om man går in och tittar på väderprognoserna så kan jag bara se moln med regn ifrån den kommande veckan. Alltså en typisk regnperiod. Fast mellan dropparna hann jag med två ärenden utomhus. Ett var givetvis hudrundan. Den gick bra. Nästa var att familjen hittade reklam om en barnbok ”Pojken, mullvaden, räven och hästen” av Charlie Mackesy. Reklamen var att man hade ett specialpris på boken om man handlade den genom stjärnklubben. Detta är den klubb som prenumeranter på Sydsvenskan kan utnyttja. Då jag är prenumeranten i familjen så ålåg det mig att beställa fyra av denna bok, som skulle vara presenter till döttrarnas alla gudbarn. Givetvis så tvingas man gå till något utlämningsställe för att hämta ut paketet.
 

Detta utlämningsställe var Direkten på Nydalatorget. Alltså tog jag en promenad fram och tillbaka på en timme. Direkten tog endast in sju personer åt gången. Jag kikade in och såg att det var åtta kunder. Alltså väntade jag vid ytterdörren. Då höll jag på att bli nersprungen av en äldre man som skulle in i butiken. Att det var kö utanför eller att det redan fanns fullt antal kunder i affären sket han fullständigt i. Jag fortsatte vänta och stoppade nu även andra kunder så att jag skulle kunna komma in och uträtta mitt ärende. Slutligen blev det sex kunder inomhus och jag kunde anträda. Framme vid kassan så lämnade jag fram det tiosiffriga nummer som jag via mail blivit anvisat av DHL. Helidiotiskt då det endast är de sista fyra siffrorna som man behöver. Fast inte ens de tio siffrorna hjälpte. Jag fick reda på att det inte fanns något paket. Då exploderade Boris Herbertsson och undrade vad fan som stod på. Man kan inte få hemleverans utan tvingas stå och trängas i en tobaksaffär och så får man besked att det inte finns något paket. Tio sekunder senare undrade en annan anställd om jag var Boris. Han hade hittat paketet. Alltså kunde jag promenera hem i uppehållsvädret med förrättat ärende.
 

Hemma var det dags att laga middag. Enligt City Gross matlista skulle det bli ”Saftiga pannbiffar med senapsfraiche”. Fast receptet hade en del att putsad på. I stället för den torftiga såsen med Crème fraiche enbart morotsstavar så gjorde jag en enkel pasta sås av krossade tomater kryddat med dip blandning Sourcreame & onion. Dessutom utökade jag salladen med lite andra grönsaker. Det finns i vanlig ordning bild på både City Gross tallrik och min. Vilket tallrik vill du ha?

Det blev en runda till ute. Kvällsrundan med hundarna. Den genomfördes i regn. Efter att ha torkat av hundarna och gett dem sin obligatoriska kvällsfika: ett rågrutsknäcke, så avslutades den gemensamma TV-kvällen med avsnitt 58 av Morden i Midsomer: ”They Seek Him Here” hette det. Magna Manor i Midsomer har valts till platsen där man gör en nyinspelning av filmen Den röda nejlikan. Giljotinen i filminspelningen blir till ett mordvapen där de två som mördas placeras. Mordvapnet är det alltså inga problem att hitta. Däremot orsaken, men det fixar Barnaby och Ben. Det är många invecklade intriger för att lura tittarna, men själva morden är en ganska enkel historia. Ett hyfsat avsnitt.

TIDNINGEN.

Igår stod det två notiser med liknande innehåll som jag funderade över. Den första handlade om dokusåpan ”Paradise Hotel”. Serien har stoppats och detta är i och för sig inget jag höjer ögonbrynen över. För dessa fördummande program borde aldrig ha börjat visas. Alltså är det hög tid att detta och liknande serier läggs ner. Fast nu handlade det om att en deltagare, manlig förstås, blivit anklaga för övergrepp av två av de kvinnliga deltagarna. Detta är inget jag heller höjer ögonbrynen för. Deltagarna i dessa program är ju fullkomliga narcissister som tror att världen kretsar kring dem. Då kan man ju inte göra fel eller begå övergrepp.
 

Detta stod i lite kontrast men ändå med samma handlande som den andra artikeln. Den var om Malmborgs och Coop i Lund. Dessa butiker hade portförbjudit två kunder att komma in i affärerna. En var en man som snattat och en var en person som utsatt kunder för sexuellt ofredande. Det unika i denna situation är att den som utsatt andra för sexuellt ofredande är en kvinna i 87-årsåldern. Det är kanske inte riktigt på detta vis man söker jämlikhet bland unga och gamla och män och kvinnor.

FOTBOLL.

Ålder eller andra symptom som påverkar mig, det vet jag inte. För det första jag såg inom sporten igår var ett svar på Facebook om bloggen. Det var från korrekturläsaren tillika YNWA Bylund från Klågerup, eller kanske från Kungshögsskolan i Oxie, men svaret på mitt inlägg att Real Madrid skulle hålla undan med sina 2-1 från första matchen var inget skrivfel. Jag trodde och var säker på att det blev 2-1 i Madrid. Men de som kollar in Facebook kunde se på svaret från korrekturläsaren att det inte alls blev 2-1 utan 1-1. Det var ju så att Chelsea tidigt tog ledningen och efter en halvtimme kvitterade Benzema. Sedan blev det endast en massa varningar och byten resten av matcher, som alldeles riktigt slutade 1-1.
 

Returen på Stamford Bridge såg jag mindre av än första matchen, men nu ska jag få slutresultatet rätt. Att det blev mindre berodde ju på det som står under dagboksdelen. Morden i Midsomer. Det blev alltså endast de sista 35 minuterna, men det passar mig ganska bra. Skulle det vara spännande så ser man upplösningen och skulle det redan vara avgjort så kan man syssla med något annat. Men igår var det inte avgjort. Visserligen hade Chelsea tagit ledningen med 1-0, men ett mål från Real Madrid skulle få allt att bli förlängning. Problemet för det spanska laget var att de inte mycket framåt. Chelsea däremot hade chans på chans och till sist kom 2-0 och det hade inte spelat någon roll om jag hade haft rätt med att det skulle blivit 2-1 i första matchen. Nu blev det sammanlagt 3-1 till Chelsea och enda problemet är att nu blir det två lag från samma land som är i final.
 

I coronatider kan man undra varför Manchester City och Chelsea ska åka till Atatürk Olympic Stadium i Istanbul för att spela finalen där den 29 maj? UEFA skulle kunnat ändrat finalarena till exempelvis Wembley. Sedan finns det två skäl till att jag inte vill se en final med två lag från samma land. För mig är det som om Englands A-lag skulle möta Englands B-lag i en final i EM. Föga spännande. Sedan så är två lag från samma land mycket mer taktiskt inlästa på varandra och det brukar tyvärr bli ganska låst och tråkig fotboll. Men om ens favoritlag i hela världen är antingen Manchester City eller Chelsea så struntar man givetvis i att motståndaren är från samma land.

IDAG: TORSDAGEN DEN 6/5 2021.

TEMADAGAR:
Inkontinensdagen
Dragspelets dag
Hembakatdagen

Den 6 maj är det inkontinensdagen. Dagen instiftades 2013 av det oberoende nätverket Kontinet, som arbetar mot inkontinens och för att höja livskvaliteten för de som är drabbade. Inkontinens är egentligen inget att fira, snarare ett problem att bekämpa, motverka och förebygga.
 

Sedan 2009 har den 6:e maj varit internationella dragspelsdagen. Det är CIA (Confédération Internationale des Accordéonistes) som instiftat dagen. Ackordeon skiljer sig lite från dragspel då endast en ton ljuder när man trycker på en knapp på basen, medan ett dragspel har ett ackord per basknapp. Ackordeon används ofta i klassisk musik medan dragspelet är dansbandsinstrument.
 

Hembakatdagen är alltid den 6 maj, ock är instiftad av Tidningen Hembakat. Det hörs ju tydligt vad tanken är att man ska göra för att fira dagen.

NAMNSDAGAR:
Marit och Rita

Namnsdagar för den 6:e maj i kronologisk ordning:
 
Före 1747 – Johannes ante portam latinam. Den betyder Johannes framför Porta Latina (Porta Latina var en av det antika Roms stadsportar) och fanns där till minne av att evangelisten Johannes ska ha släpats dit och blivit doppad i kokande olja, vilket han dock överlevde oskadd, varför han istället skickades till ön Patmos.
1747–1900 – Sigismund (ugått)
1901–1985 – Sigmund (utgått)
1986–1992 – Sigmund och Sigge (utgått)
1993–2000 – Marit och Rita
Från 2001 – Marit och Rita

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 6:E MAJ.

1961 Tottenhams Double

Idag 1961 spelades FA-cup finalen på Wembley. Tottenham mötte Leicester. Det var väldigt länge sedan ett lag vunnit både ligan och FA-cupen samma säsong. Senast det hände var 1897 då Aston Villa lyckades med den bravaden. Tottenham var redan klara ligamästare och hade chansen att ta the Double. Efter en mållös första halvlek gjorde Bobby Smith och Terry Dyson varsitt mål i andra och Tottenham vann med 2-0. Det var första gången i modern tid som ett lag vunnit the Double. Tio år senare var det Arsenal som stod för samma bedrift. Sedan har de gjort det två gånger till. Manchester United har också tre The Double och Liverpool och Chelsea har klarat av det en gång var.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 6:E MAJ.

1970 Feyenoord första nederländska mästarna.

Idag 1970 spelades Champions League-finalen, eller Mästarcupsfinalen som det hette på den tiden. På den tiden hette också arenan i Milano San Siro och här möttes skottska Celtic och nederländska Feyenoord. Celtic bestod enbart av skottar, medan Feyenoord hade ett österrikiskt och ett svenskt proffs i sin trupp. Efter 1-1 vid full tid blev det förlängning och här dök Sveriges skyttekung Ove Kindvall upp i 116:e minuten och avgjorde finalen. 2-1 till Feyenoord och det var första gången ett lag från Nederländerna var det bästa klubblaget i Europa.

FOTBOLLSPROFIL SOM FÖDDES DEN 6:E MAJ.

Dries MERTENS blir 34 år

Dries MERTENS är född 1987 i Leuven, Belgien.
Anfallarae
4 U- och 96 A-landskamper för Belgien (2004-).

Klubbar som spelare:
Stade Leuven (1996–98),
Anderlecht (1998–2003),
Gent (2003–07),
Eendracht Aalst (2005–06 lån),
AGOVV (2006–07 lån),
AGOVV (2007–09),
Utrecht (2009–11),
PSV Eindhoven (2011-13),
Napoli (2013–).

FOTBOLLSPROFIL SOM FÖDDES DEN 6:E MAJ.

Anouk HOOGENDIJK blir 36 år

Anouk Anna HOOGENDIJK är född 1985 i Woerden, Nederländerna
Försvarare, mittfältare
103 A-landskamper för Nederländerna (2004-17).

Klubbar som spelare:
Combinatie Sportclub Wilnis (junior),
SV Argon (junior),
Legmeervogels (junior),
Saestum (2004–07),
FC Utrecht (2007–11),
Bristol Academy (2011),
FC Utrecht igen (2012),
Ajax (2012–14),
Arsenal (2014),
Ajax igen (2014–17).

FOTBOLLSPROFIL SOM FÖDDES DEN 6:E MAJ.

DANI ALVES blir 38 år

DANI ALVES da Silva är född 1983 i Juazeiro, Bahia, Brasilien.
Försvarare
7 U- och 118 A-landskamper för Brasilien (2003-).

Klubbar som spelare:
Juazeiro (1996-98),
Bahia (1998-2002),
Sevilla (2002-08),
Barcelona (2008-16),
Juventus (2016-17),
Paris Saint-Germain (2017-19),
São Paulo (2019-).

FOTBOLLSPROFIL SOM FÖDDES DEN 6:E MAJ.

Jim MAGILTON blir 52 år

James "Jim" MAGILTON är född 1969 i Belfast, Nordirland.
Mittfältare
2 U- och 52 A-landskamper för Nordirland (1990-2002).

Klubbar som spelare:
Liverpool (1985-90),
Oxford United (1990-94),
Southampton (1994-97),
Sheffield Wednesday (1997-99),
Ipswich Town (1999-2007). 

Lag som tränare:
Ipswich Town (2006-09),
Queens Park Rangers (2009),
Shamrock Rovers (2011 assisterande),
Melbourne Victory (2012),
 Nordirlands U-21-landslag (2015-17),
Dundalk (2021- tränare och sportdirektör),

FOTBOLLSPROFIL SOM FÖDDES DEN 6:E MAJ.

Graeme SOUNESS blir 68 år

Graeme James SOUNESS född 1953 i Edinburgh, Skottland.
Mittfältare
54 A-landskamper för Skottland (1974-86).

Klubbar som spelare:
Tynecastle Boys Club (1965-69),
Tottenham Hotspur (1969-73),
Montreal Olympique (1972 lån),
Middlesbrough (1973-78),
West Adelaide Soccer Club (1977 lån),
Liverpool (1978-84),
Sampdoria (1984-86),
Glasgow Rangers (1986-90).   

Lag som tränare:
Glasgow Rangers (1986-91),
Liverpool (1991-94),
Galatasaray (1995-96),
Southampton (1996-97),
Torino (1997),
Benfica (1997-99),
Blackburn Rovers (2000-04),
Newcastle United (2004-06).

2008 blev Graeme Souness av tidningen The Guardian utsedd till det föga smickrande: "Storbritanniens sämsta tränare någonsin!".

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv