• Boris dagliga blogg

Tisdagen den 20:e december 2016.

Därför har jag dagens tröja på mig!
Varför går bara utvecklingen framåt i försvaret?
Ett ganska blekt Merseyside-derby, men med en rättvis vinnare.
Spanska ligan håller Jul och Nyår.


FOTBOLLSHISTORIA: 
1983: Första VM-pokalen försvinner för alltid.

FÖDDA IDAG: Ed, Geremi, Ashley.
LIVERPOOLARE: Ingen.

DAGENS TRÖJA
LIVERPOOLs förstatröja 2013/14.

Därför har jag dagens tröja på mig!


Då vi börjar närma oss Jul så är det dags för mig att leta upp mina röda tröjor. Liverpools förstatröja från 2013/14 passar därför extra bra idag. De vann ju Merseyside-derbyt över Everton med minsta möjliga mariginal. 1-0 på övertid. Men det blev tre poäng och en andra plats i tabellen, sex poäng efter Chelsea.

Varför går bara utvecklingen framåt i försvaret?


Om man vill påstå att fotboll har utvecklats och gått framåt så ska man älska et tätt och bra försvarsspel. Nu måste jag erkänna att jag skiter fullständigt i försvarsspel och vill istället se många mål. Men det är bara att titta på laguppställningar från 50-60 år tillbaka i tiden. Då hade man tre försvarare, två mittfältare och fem anfallare. Idag får man vara glad och coachen tagit ut en anfallare, men mer än två förekommer inte. Fast det är inte bara uppställningarna som gör att det blir färre mål. Det är snarare oförmågan hos en anfallare eller annan spelare att få ett skott på mål eller en passning in i straffområdet. 95 % av alla dessa försök stoppas upp av någon försvarande spelare som stoppar bollen innan den når mål.
 

Ett ganska blekt Merseyside-derby, men med en rättvis vinnare.


För att jämföra detta med den match som jag faktiskt såg detta veckoslut, så var det sorgligt att se att skotten på mål efter första halvlek var 0-0. Det var så klart Merseyside-derbyt mellan Everton och Liverpool som jag tittade på. Visst var det en intensiv match, men några målchanser fanns de knappt. 6-11 totalt och 1-4 på mål är inte godkänt. En som inte heller var godkänd var Firmino som inte spelade en enda boll rätt. Trots detta valde Klopp inte att byta in någon spelare förrän i 82:a minuten. Segermålet var en boll i stolpen av inbytte Sturridge som Mané kunde peta in i 94:e minuten. Rättvisa var skipad och Liverpool gjorde en ”Chelsea”. De vann med 1-0 och ligger med detta tvåa i tabellen över julafon.
 

Spanska ligan håller Jul och Nyår.


Spanska Ligan spelade sin sista match för året. Det var Guidettis Celta Vigo som var i Bilbao. Då den gode John blev utbytt i minut 71 ledde hans lag med 0-1. Det blev doch förlust med 2-1 och Athletic Bilbao ligger bara två poäng efter Atletico Madrid, på platsen precis utan för Europaspel.

DAGENS TRÖJAS HISTORIA

 
På Norges nationaldag den 17:e maj 2013 spelade jag golf med Micke Falk. Han hade med sig denna tröja som jag beställt. Dessutom skulle jag fotografera och lägga in tröjan på hans hemsida. Den blev min 32:e Liverpooltröja och min 531:a totalt.
 

Detta är andra tröjan det amerikanska Warrior har tillverkat åt Liverpool. Det har dykt upp lite vitt i hals och ärmar. Tyget är inte så bomullslikt längre utan svalt och lätt och ser mer ut som fotbollströjor i allmänhet. Den har ränder på bröstet med mönster av Liverbirden och Liverpool skrivet. Standard Chartered sponsrar för fjärde säsonen.
 

Efter några misslyckade säsonger med misslyckande att ta sig till Europa-spel hoppas laget på bättre resultat i nya tröjan. Den användes redan i sista hemmamatchen säsongen 12-13 och då blev det seger med 1-0 över redan nedflyttningsklara Queens Park Rangers.

För den som brukar titta in på min blogg kan jag säga att "tryckfelsnisse" varit framme. Dagens historia och födda hade felaktigt hamnat under den 16:e december, men rätt dag ska vara idag, den 20:e december.

FOTBOLLSHISTORIA december från 16:e 1983 Jules Rimet Trophy försvann

1983 VM-pokalen stals

 
Idag 1983 försvann Jules Rimet Trophy för evigt. Pokalen var den man fick om man lyckades bli världsmästare i fotboll. Redan 1966 stals pokalen då den befann sig i England som skulle arrangera detta års VM. För säkerhets skull försäkrades den för drygt 300 000 kronor även om den bara var värd drygt 30 000.
 

Den 19:e mars var den med i en utställning på Westminster Central Hall. Trots polisbevakning stals den dagen därpå. En lösensumma på halva värdet av pokalen krävdes. En vecka efter stölden var en man, David Corbett och hans hund Pickles, ute och gick då Pickles snusade fram till något som var inlindat i en tidning och låg under Corbetts häck. Det visade sig var pokalen som då kom tillrätta. 1970 blev Brasilien första land att bli världsmästare för tredje gången. Det betydde att de fick behålla Jules Rimet Trophy för alltid. Det hade den inte längre än till idag 1983.
 

Denna dag stegade bankmannen och fotbollsagenten Sérgio Peralta och två medhjälpare in på Brasilianska fotbollsförbundet och lyckades stjäla VM-pokalen och två andra pokaler. Ytterligare en person, en guldsmed var inblandad och det tros att Jules Rimet Trophy smältes ner till guldtackor och såldes. Alla inblandade greps och dömdes till fängelse. Hjärnan bakom det hela, Peralta frigavs 1998 och dog 2003 i en hjärtattack. Även de andra inblandade dog, men på lite våldsammare sätt, en i en bilolycka och en blev skjuten av andra skurkar. Så kanske vilade det en förbannelse över pokalen. Numera finns en kopia att beskåda på Brasiliens fotbollsförbund om man skulle ha vägarna förbi.

FÖDDA IDAG

50 år Ed DE GOEY född 1966 i oststaden Gouda, Nederländerna
Målvakt
21 U- och 31 A-landskamper för Nederländerna.

Klubbar som spelare:
Sparta Rotterdam (1985-90),
Feyenoord (1990-97),
Chelsea (1997-2003),
Stoke City (2003-06).

38 år GEREMI Geremi Sorele Njitap Fotso född 1978 i Bafoussam, Kamerun
Försvarare/Mittfältare
118 landskamper för Kamerun.

Klubbar som spelare:
Racing Bafoussam (1995-96),
Cerro Porteño (1996-97),
Gençlerbirliği (1997-99),
Real Madrid (1999-2003),
Middlesbrough (lån 2002-03),
Chelsea (2003-07),
Newcastle United (2007-09),
Ankaragücü (2010),
AEL (Athlitiki Enosi Larissa FC 2010-11)

36 år Ashley COLE född 1980 i Stepney, London
Försvarare
7 U- och 107 A-landskamper för England.

Klubbar som spelare:
Arsenal (1997-2006),
Crystal Palace (lån 2000),
Chelsea (2006-14),
Roma (2014-16),
LA Galaxy (2016-).

LIVERPOOLARE

Ingen

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv