4:e oktober

NAMNSDAG

Frans:
Frans eller Franz är ett mansnamn som är en tysk kortform av det latinska Franciscus eller italienska Fransesco som ursprungligen var ett tillnamn med betydelsen "den franske" eller "fransman".
 

Frank:
Frank är ett mansnamn och en kortform av det engelska namnet Francis som i sin tur kommer från det latinska namnet Franciscus. Detta var ursprungligen ett rent tillnamn med betydelsen "den franske" eller "fransman".

Återkommande minnesdagar

Nationaldag:​
Lesotho: Landet erhöll sin självständighet från Storbritannien den 4 oktober 1966.  Lesotho, tidigare den brittiska besittningen Basutoland, bildade ett kungarike omkring 1820.

VIP födda den 4:e oktober

Några andra som också är födda den 4:e oktober

1916 – 2002 George Sidney
Amerikansk filmregissör och filmproducent. Han började på MGM som springpojke.

1937 – 2015 Jackie Collins,
Brittisk författare, skådespelerska och producent. 
Hon är syster till skådespelerskan Joan Collins.

1941 – Ulf Adelsohn
Svensk politiker. Han var ledare för Moderaterna 1981-1986.

Några kända personer som avled den 4:e oktober

1970 Janis Joplin dog 27 år gammal genom en överdos av heroin. Hon var en amerikansk sångerska. Hon var en av 1960-talets största sångerskor och blev speciellt känd på grund av sin hesa och känsliga röst.

1989 Graham Chapman dog 48 år gammal av strupcancer. Han var en brittisk komiker, manusförfattare och skådespelare, medlem i Monty Python. Chapman spelade huvudrollen i två av Monty Pythons filmer, som kung Arthur i Monty Pythons galna värld och Brian i Ett herrans liv.

2002 Hans Holmér dog 71 år gammal i cancer. Han var en svensk ämbetsman inom polisväsendet och författare av flera deckare om polisen Loppan. Känd också som spaningsledare i Palme-mordet.

Today in history 4:e oktober

Några händelser som inträffat den 4:e oktober

1582
 

MÅNGA LÄNDER ÖVERGER DEN JULIANSKA KALENDERN.


  Den julianska kalendern används för sista dagen i vissa katolska länder, eftersom påven Gregorius XIII har bestämt att den gregorianska kalendern ska användas i stället. Detta leder till att man hoppar över den 5–14 oktober detta år. Det dröjer dock till början av 1900-talet, innan hela världen har övergått till den nya stilen, som den nya kalendern också kallas.

1957
 

FÖRSTA SATELLITEN SKICKAS UPP I RYMDEN.


  Sovjetunionen sänder upp Sputnik 1, den första konstgjorda satelliten runt jorden. En radiosändare där längden på signalerna visade satellitens temperatur och tryck fanns ombord. Satelliten var fylld av kvävgas under tryck. Signalerna sändes under 22 dygn innan satelliten tystnade då sändarens batterier tog slut den 26 oktober 1957.

1970
 

EN 27:a, JANIS JOPLIN HITTAS DÖD.


  Janis Joplin hittas död efter en överdos, 27 år gammal. Hon var en av 1960-talets största sångerskor och blev speciellt känd på grund av sin hesa och känsliga röst.