• Boris dagliga blogg

Måndagen den 16:e december 2019

Skitväder och veckoschema.
Peter Reinbo: "För mycket bedömningssporter i OS."
Men bollsporter är okså bedömningssporter.
Tyvärr Fredrik och Özil har väl gjort sitt i Arsenal.
Duncan Fergson erkönner "sabotagebyte".
Wolves klarade inte tionde krysset.


FOTBOLLSHISTORIA:
1899 Milan bildas
1989 väldigt snabbt rött kort.
1991 Cantona slutar. men...
2002 Baggio på 300 mål.

FÖDDA:
Lieke, Mats, Dennis, Roland.

DAGENS LUCKA

I årets julkalender har jag plockat ut bilder av en fotbollströja jag äger.
Det gäller att lista ut vilket laget är, om det är första, andra eller tredjetröja och vilken säsong tröjan användes.
I morgon får Ni svaret plus en ny tröja att fundera på.
Klicka på Lucka 16 för att öppna kalendern. Då får du även svaret på Lucka 15.

DAGENS TRÖJA

DAGENS BLOGG FRÅN SÖNDAGEN DEN 15:e DECEMBER 2019

Skitväder och veckoschema.


Två promenader med hundarna timades alldeles utmärkt så att vi lyckades komma ut bland de största skurarna. Alltså ägnades en stor del av söndagen med att torka. I övrigt ”brottades” jag med våra skrivare så att jag skulle kunna få ut ett veckoschema till vecka 2. De ska sitta på kylen s att alla har koll på veckan. Fast mest gäller schemat givetvis hustrun, jag och hundarna. Döttrarna far vidare till sina respektive arbetsplatser idag. Eller far och far. De är jag som kör det tidigt i ottan.
 

Peter Reinbo: "För mycket bedömningssporter i OS."


Sporten i Sydsvenskan hade en artikel om OS, som ska utkämpas i Tokyo i slutet av juli och början av augusti 2020. Det handlade om Peter Reinbo. Han har jobbat mycket med svensk basket i alla former och är sedan 2013 verksamhetschef och medlem i Svenska Olympiska Kommittén. Det han var skeptisk till var att Skateboard, karate och surfing ska in på det olympiska programmet. Dessa är tre ytterligare bedömningssporter. Själv håller jag fullt och fast med honom. Det är omöjligt att säga vem som är bäst i en bedömningssport. Det är lika svårt som att bedöma ett konstverk eller ett musikstycke och kora världens bästa.
 

Men bollsporter är också bedömningssporter.


Vad han däremot missade var att även lagsporter är bedömningssporter. I hans sport, basketboll eller handboll har en felbedömning inte så stor betydelse då det görs många poäng eller mål en en sådan match. Men i fotboll har det en oerhörd betydelse om en bedömning, vare sig den är med blotta ögat eller VAR blir fel. Nu då VAR har kommit så har alla vi som tittat på fotbollsett att det inte blir samma domslut får samma beteende, hands eller frispark. Dessutom så kan det vara så att en spelare är offside och gör mål. Detta VAR-granskas och målet döms bort. Skulle den offsidestående anfallaren istället orsaka en hörna och det sedan görs mål på hörnan, då kan man inte VAR-granska offsiden och det är mål, trots att det föregicks av ett regelfel. Alltså är det tveksamt hur rättvist det är inom lagsporter som definitivt är en bedömningssport.
 

Tyvärr Fredrik och Özil har väl gjort sitt i Arsenal.


Av de tre Premier Leaguematcher som spelades igår så var en match solklar och om det begick någon bedömning som inte var rätt så hade det ingen betydelse för slutresultatet. Matchen jag tänker på var Arsenal mot Manchester City. Två snabba mål och ett i slutet av halvlek ett så hade City en ointaglig ledning med 3-0. Ointaglig med tanke på att Arsenal inte hade ett enda skott på mål i andra halvlek. Fredrik Ljungberg är tyvärr inte Arsenals räddare. Det behövs en tränare som kan röja lite i laget och få bort alla som skapar oreda. Tidigare på säsongen var det Granit Xhaka som demonstrativt lunkade av planen vid ett byte och hånade hemmafansen. Igår var det Mesut Özils tur att vid underläge lunka ut som om det gällde att behålla en ledning. Trots rop från publiken att skynda av så ökade han inte stegen och väl av sparkade han iväg sina handskar. Han har väl gjort med skit för Arsenal än nytta och oavsett vem som blir ny tränare så måste Özil bort från London.
 

Duncan Fergson erkönner "sabotagebyte".


De andra två matcherna kunde en felbedömning spelat stor roll. Duncan Ferguson som tillfälligt tagit över Everton gjorde kanske den mest märkliga bedömningen i matchen. Han satte in Moise Kean i 70:e minuten och bytte ut honom i 89:e utan att han var skadad eller på annat sätt misskött sig. Förklaringen var att Duncan ville vinna lite tid åt laget och gjorde ett byte i slutet och då råkade det bara bli Keans nummer som dök upp på skylten som förkunnade vem som skulle gå ut. Personligen så har jag haft uppe detta med sena byten bara för att sabotera tiden. Nu har jag fått bevis på att det är så av en tränare i Premier League. Jag hävdar åter igen att en regeländring bör komma, att byten efter minut 80 ska förbjudas. Och då gäller det även om man skulle bli skadad, för annars är det bara någon som får reda på att han ska spela skadad i slutet av matcherna.
 

Wolves klarade inte tionde krysset.


Everton lyckades spela 1-1 på Old Trafford och detta får trots allt ses som en framgång för vikarierande Duncan Ferguson. Det helt faste managern i Tottenham, Jose Mourinho, skördade åter en triumf då de var i Wolverhampton och Wolves trodde sig kunna ro iland den tionde oavgjorda matchen. Men på en minuts övertid dök backen Jan Vertonghen upp i straffområdet och nickade in segermålet till 2-1.

FOTBOLLSHISTORIA från den 16:e december.

1899: Milan bildas av en engeslman.

Den världsberömda svenska trion GreNoLi. Den världsberömda svenska trion GreNoLi.

Milan Cricket and Football Club grundades av engelsmannen Herbert Kilpin idag 1899. Redan den första säsongen vann laget sin första titel, den så kallade Medaglia del Re i januari 1900. Året efter, 1901, vann klubben den italienska ligan för första gången. Denna vinst följdes upp några år senare med två ytterligare vinster 1906 och 1907. Engelsmannen Kilpin var för övrigt också den som bestämde färgerna på klubbens traditionella röda och svarta dräkter.

Då facisterna tog makten i Italien 1938 beslöt de att många av de fotbollsklubbar som grundats av engelsmän och som hade engelska namn skulle byta dessa till mer itanieskklingande namn. Milan Cricket and Football Club blev då Associazione Calcio Milano, som de kom att heta efter andra världskriget.

FOTBOLLSHISTORIA från den 16:e december.

1989 kanske världens snabbaste utvisning

Ian Banks då han spelade i Barnsley Ian Banks då han spelade i Barnsley

Barnsley spelade match i division två mot Bournemouth idag 1989. Det var en kamp i botten av tabellen och mycket stod på spel. Barnsleys Ian Banks skulle in och avgöra till sitt lags fördel. Under hans uppvärmning passade Bournemouth på att göra mål. Ian som var vid sidan av linjemannen blev vansinnig på honom för att han inte vinkade för offside. De ord Banks sa till linjemannen gjorde att domaren rusade till och gav Ian Banks rött kort. Detta är absolut den snabbaste utvisningen någon spelare fått. Banks hann aldrig ens in på plan. Med en man mindre förlorade Barnsley med 2-1. De klarade sig dock kvar då säsongen var över, men Bournemouth ramlade ur.

FOTBOLLSHISTORIA från den 16:e december.

1991 Eric Cantona köper ut sig själv.
 

Den kontroversielle franske fotbollsspelaren Eric Cantona hade vandrat runt i ett antal inhemska klubbar. Hans humör gjorde att han ofta var avstängd. Han tillhörde Nîmes trupp, men var så trött på all fotboll att han idag 1991 köpte ut sig själv och bröt kontraktet. Han skulle sluta med fotboll. Detta varade fram till slutet av januari 1992. Då lockades han till England av Sheffield Wednesday. Då han skulle skriva kontrakt ångrade han sig och skrev plötsligt på för Leeds United istället. Han hjälpte dem till ligaseger innan han inför nästa säsong hade blivit Unitedspelare. Under hans fem säsonger blev han en legend och Engelsk mästare ytterligare fyra gånger. Men han drabbades av avstängningar även i England som den gång han hånats av en motståndarsupporter och svarade med att kasta sig mot supportern med fötterna före.

FOTBOLLSHISTORIA från den 16:e december.

2002: 300 mål för Baggio.

Vid Brescias match idag 2002 mot Piacenza blev det hemmaseger. Ett av målen gjordes av Roberto Baggio. Det målet var Baggios 300:e i karriären. Han var den förste spelare på 50 år i Italien som kommit upp i 300 mål och endast den tredje totalt. Baggio hann under sin karriär avverka de flesta storklubbar i Italien som, Fiorentina, Juventus, Milan och Inter. Han spelade i hela sin karriär i Italien mellan 1982 och 2004.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 16:e december.

Lieke MARTENS blir 27 år

Lieke Elisabeth Petronella Martens är född 1992 i Nieuw-Bergen, Nederländerna
Mittfältare
27 U- och 108 A-landskamper för Nederländerna.

Klubbar som spelare:
Heerenveen (2009–10),
VVV-Venlo (2010–11),
Standard Liège (2011–12),
Duisburg (2012–14),
Kopparbergs/Göteborg FC (2014–15),
FC Rosengård (2016–17),
FC Barcelona (2017–).

Lieke Martens var en del av Nederländernas trupp i VM i Kanada år 2015, den första VM-turnering som landet hittills har spelat. Med sitt mål i den första gruppspelsmatchen mot Nya Zeeland blev hon historisk som landets första målskytt i ett VM. I samband med att Nederländerna vann sin första EM-titel under EM 2017 gjorde Lieke Martens tre mål och utsågs till turneringens spelare.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 16:e december.

Mats HUMMELS blir 31 år

Mats Julian Hummels är född 1988 i Bergisch Gladbach, Västtyskland
Försvarare
22 U- och 70 A-landskamper för Tyskland.

Klubbar som spelare:
Bayern München (1995–2009),
Borussia Dortmund (2008–09 lån),
Borussia Dortmund (2009–16),
Bayern München igen (2016–19),
Borussia Dortmund igen (2019–),

I U21-landslaget spelade han EM-finalen 2009 i Malmö då Tyskland vann turneringen för första gången.
Hummels var ordinarie i det tyska VM-laget i Brasilien 2014. Han gjorde mål i VM-debuten mot Portugal när han nickade in 2–0. Han nickade även in segermålet i kvartsfinalen mot Frankrike för sitt Tyskland där matchen slutade 1-0. Han blev världsmästare med Tyskland i VM 2014 i Brasilien.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 16:e december.

Dennis WISE blir 53 år

Dennis Frank Wise är född 1966 i Kensington, England
Försvarare/Mittfältare
1 U-, 3 B- och 21 A-landskamper för England.

Klubbar som spelare:
Southampton (1983–85),
Wimbledon (1985–90),
Grebbestads IF (1985 lån),
Chelsea (1990–2001),
Leicester City (2001–02),
Millwall (2002– 05),
Southampton igen (2005–06),
Coventry City (2006).

Lag som tränare:
Millwall (2003–05 spelande).
Southampton (2005 spelande).
Swindon Town (2006),
Leeds United (2006–08).

Wise började sin karriär som lärling i Southampton men lämnade då han inte kom överens med manangern Lawrie McMenemy. Han flyttade till Wimbledon 1985 där han stannade i fem år. I Wimbledon FC firade han sin första stora titel när laget, populärt kallat "Crazy Gang", överraskande besegrade favoriterna Liverpool i FA-cupfinalen 1988.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 16:e december.

Roland SANDBERG blir 73 år

Roland Sandberg är född 1946 i Jämsjö, Karlskrona, Blekinge
Anfallare
6 U- och 37 A-landskamper för Sverige.

Klubbar som spelare:
Jämjö GoIF (1956-60),
Lyckeby GoIF (1961-64),
Kalmar FF (1965–69),
Åtvidabergs FF (1970–73),
FC Kaiserslautern (1973–77),
Kalmar FF igen (1979–81),
BK Häcken (1981)

Lag som tränare:
FC Kaiserslautern (1977–78 juniorlaget)
IFK Malmö (1982–85),
Alvdal IL (1988-89). 
 
Han är förmodligen mest känd som en av spelarna som sköt Sverige till VM 1974 genom sitt 1-0-mål i den avgörande kvalmatchen mot Österrike senhösten 1973. Detta på en klassisk, snötäckt plan i Gelsenkirchen. Han var sedan en av de stora svenska profilerna i det följande lyckade VM-slutspelet, där Sverige slutade på en femteplats. Roland Sandberg och Ralf Edström bildade då ett effektivt anfallspar.

DAGENS CITAT.

HA EN BRA DAG.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv