• Boris dagliga blogg

Onsdagen den 24:e mars 2021

Zlatan oroande på fel plats. TV-spel: FIFAs största inkomst 2020. Två nya tröjor. Trädgårdsdags och mer Mord i Sandhamn!

FOTBOLLSHISTORIA:
1965: Liverpool vidare på lottning.
2007: Montenegros första landskamp.
2007: Första tävlingsmatchen på Nya Wembley
2012: Cristiano Ronaldo snabbast till 100 mål.

FÖDDA:
Benoit, Aliou.

DAGENS MATCHTRÖJA.

IDAG: ONSDAGEN DEN 24/3 2021.

TEMADAG: (EU-dag)
Europeiska dagen för hantverksmässigt tillverkad glass

Den femte juli 2012 röstade 584 EU-ledamöter för instiftandet av den europeiska dagen för hantverksmässigt tillverkad glass. Endast 26 ledamöter röstade emot, sju lade ner sina röster. Initiativtagare till förslaget om instiftandet av en dag för hantverksmässigt tillverkad glass var den italienska kristdemokraten Sergio Paolo Francesco Silvestris.
Han hoppades att införandet av en europeisk dag för hantverksmässigt producerad glass ska leda till en boost för den europeiska glassen, en produkt som tillverkas lokalt av färska råvaror, vilket är bra för miljön.

 

TEMADAG: (FN-dag)
Internationella dagen för rätt till sanning om grova kränkningar av de mänskliga rättigheterna...

2010 instiftade FN:s generalförsamling ”Internationella dagen för rätt till sanning om grova kränkningar av de mänskliga rättigheterna...” Den långa titeln på temadagen säger i stort sett vad det handlar om.
 

TEMADAG: (FN-dag)
Världstuberkulosdagen

Idag är det Världstuberkulosdagen. Tuberkulos är en av de tio främsta dödsorsakerna i världen och den ledande dödsorsaken från ett enskilt smittämne. Miljontals människor insjuknar i tuberkulos varje år.
Riksförbundet HjärtLung har en stark koppling till tbc. I dag är förbundet mest förknippat med hjärtinfarkt, hjärtsvikt och KOL. Men förbundets föregångare var ett antal föreningar som startades av tuberkulospatienter i början av 1900-talet.
Världstuberkulosdagen (World TB Day) uppmärksammar minnet av den dag då Robert Koch år 1882 offentligt beskrev tuberkelbakterien som orsak till tuberkulos.

 

NAMNSDAGAR:
Gabriel och Rafael

Gabriel fanns, som en hedersbetygelse åt ärkeängeln Gabriel, sedan gammalt på 18 mars. 1695 flyttades det till dagens datum och har funnits där sedan dess.
Rafael infördes 1986 på 26 juni, men flyttades till dagens datum 1993 och har funnits där sedan dess.
Både Gabrielle och Gunni kom in på denna dag 1986. 1983 utgick Gabrielle och 2001 försvann Gunni.

FAKTA OCH TANKAR FRÅN TISDAGEN DEN 23/3 2021.

Zlatan oroande på fel plats.


I gårdagens tidning fanns några reportage på sportsidorna som fick mig att undra lite. Landslaget ska spela VM-kval i morgon mot Georgien. Inför detta krävs det presskonferenser med förbundskaptenerna. Alltså fanns det bilder på Janne Andersson som vid sin sida har Zlatan. Detta får mig att undra varför Zlatan av alla spelarna i landslaget var de som satt på Jannes vänstra sida? Det ser precis ut som då Zlatan styrde landslaget under Hamréns tid. Alltså bådar detta inte gott. Det går sällan att få gamla hundar att sitta och ni får ursäkta mig med jag inte tror på att Zlatan är kravlös och bara vill vara med och bidra. I alla matcher innan han slutade i landslaget så fanns det inget eget spel i landslaget utan alla tittade var Zlatan fanns och så skulle de passa honom minst ett par gånger under ett anfall. Jag hoppas innerligt att jag har fel!
 

TV-spel: FIFAs största inkomst 2020.


Att FIFA förlorat en massa pengar på ett fotbollsår med en pandemi som förbjuder publik på läktarna är ju inte så konstigt. Därför är det tur att de skrivit avtal med TV-spelsbolag. Dessa licensrättigheter innebar en inkomst till FIFA på 1,4 miljarder kronor. Det var mer än vad de tjänade på fotbollen under 2020. För att även här återknyta till Zlatan så ville han stämma spelbolagen för att de använde hans namn utan att han tjänade pengar på det. Vad han inte visste var att detta att använda spelarnas namn i TV-spelen är en sak som klubbarna och FIFA har ett avtal om och att det är en del i kontrakten man skriver på då man går till en klubb.
 

Två nya tröjor.


I övrigt så lagade jag lax till middag och lite stödinköp behövde göras på ICA. Där hittade jag även björkris UTAN en massa fjädrar. Det blir alltså ett fotbollsägg-ris även i år. Sedan gjorde jag ytterligare en tur till ICA på kvällen då jag fått meddelande om att de fått paketet jag beställde för två dagar sedan hos Unisport i Danmark. Det var tröja nummer 673 och 674 i min samling: Liverpools andratröja och Manchester Citys tredjetröja.  De kommer att snarast läggas in på min hemsida. Egentligen var det meningen att tröja 673 och 674 skulle bli Wolverhamptons första- och andratröja.  Dessa beställde jag nämligen för ganska exakt en månad sedan från Wolves shop. Alltså en beställning från England. Sådana går tyvärr inte att göra längre nu då Storbritannien lämnat EU. Då fastnar paketen i tullen och tydligen anses de innehålla vapen eller knark. Någon annan orsak kan jag inte se varför det nu tar över en månad för ett paket från England att komma fram. Jag har kontaktat Wolves shop och de ber om ursäkt och jobbar med att försöka se var tröjorna stoppat upp.
 

Trädgårdsdags och mer Mord i Sandhamn!


Egentligen ska jag bara vara glad att det inte var någon fotboll på TV igår heller. Då hinner man med att kolla lite annat på TV. Ett program som hela familjen ser, jag och hustrun, är ”Trädgårdstider” på SVT. Eller som vi alltid ser på TV, på SVT Play. Ett program med en härlig sammansättning av de fyra programledarna. Ett program som fyran också har något liknande. Fast då är det Ernst Kirschsteiger som står för allt, och det blir inte riktigt lika bra. ”I stundens hetta” är femte boken av Viveca Sten som blivit TV-serie. Än en gång tre avsnitt och då hinner man få så mycket som möjligt med från boken till filmen. I fortsättningen kommer de r4sterande böckerna bli ett långfilmslångt avsnitt. Vilket blir lite kort för att bli riktigt bra. Nu ska väl sägas att ”I stundens hetta” hade ett lite väl löjligt hämndmoment i slutet som kunde tagits bort.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 24:E MARS.

1965 lottning avgör

Idag 1965 mötte Liverpool Köln i Europa Cup i Rotterdam. Anledningen till att matchen gick i Nederländerna var att både hemma- och bortamatch i denna kvartsfinal hade slutat 0-0. Dagens match var alltså ett omspel. Liverpool tog ledningen med 2-0, men innan matchen var över hade Köln kvitterat till 2-2. 1965 hade UEFA bara regeln att lottning gällde för att avgöra vilket lag som skulle gå till semin. Slantsinglingen vann Liverpool, men i semin slogs de ut av Inter med 4-3 sammanlagt.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 24:E MARS.

2007 första landskampen

Idag 2007 spelade Montenegro sin allra första landskamp. De mötte Ungern och vann med 2-1. Just nu ligger laget på 63:e plats på FIFAs världsranking.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 24:E MARS.

2007 första landskampen på Wembley

Första tävlingsmatch-målet på nya Wembley. Första tävlingsmatch-målet på nya Wembley.

Idag 2007 spelade England och Italien den första matchen på Nya  Wembley. Det var en U-21 landskamp och Giampaolo Pazzini gjorde det första målet efter bara 29 sekunder. Matchen slutade 3-3 inför 55 700 betalande åskådare trots att det var utsålt 60 000. Nu var det inte riktigt den första matchen då Multiplex och Wembley Stadium andällda hade mötts inför tomma läktare då gräset på arenan var klart. Dessutom hade det spelats en match inför betalande åskådare den 17:e mars. Det var Geoff Thomas Foundation Charity XI som mötte the Wembley Sponsors Allstars. Den matchen slutade 2-0. Men det var idag 2007 som första tävlingsmatchen spelades.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 24:E MARS.

2012 Ronaldo 100

Idag 2012 spelade Real Madrid hemma mot Real Sociedad. Det blev en ganska enkel seger med 5-1. I vanlig ordning var Cristiano Ronaldo en av Reals målskyttar och det var inte vilket mål som helst. Det var Ronaldos 100:e mål för Madridklubben. Fler har gjort 100 mål, men ingen på så få matcher som Ronaldo. Han hade varit i klubben sedan juli 2009. Det tog alltså inte ens tre säsonger.

FOTBOLLSPROFIL SOM FÖDDES DEN 24:E MARS.

Benoit ASSOU-EKOTTO blir 37 år

Benoit Pierre David ASSOU-EKOTTO är född 1984 i Arras, Frankrike
Försvarare
24 A-landskamper för Kamerun (2009-14).

Klubbar som spelare:
Lens (1994-2006),
Tottenham Hotspur (2006-2015),
Queens Park Rangers (2013-14 lån)
Saint-Étienne (2015-16),
Metz (2016-18).

I en intervju med The Guardian 1 maj 2010 berättade Assou-Ekotto att han spelar fotboll för pengarna och inte för att det är hans passion. Han sade även att han inte tror på vänskap inom fotboll.

FOTBOLLSPROFIL SOM FÖDDES DEN 24:E MARS.

Aliou CISSE blir 45 år

Aliou CISSE är född 1976 i Ziguinchor, Senegal
Försvarare/Mittfältare
35 A-landskamper för Senegal (1999-2005).

Klubbar som spelare:
Lille (1994-97),
Sedan (1997-98),
Paris SG (1998-2001),
Montpellier (2001-02),
Birmingham City (2002-04),
Portsmouth (2004-06),
Sedan igen (2006-08),
Nîmes (2008-09).  

Lag som tränare:
Senegal U23 landslag (2012-13 assisterande),
Senegal U23 landslag (2013-15),
Senegals landslag (2015-).

Alious kusin Ibrahima Cissé har skapat rubriker genom sitt företag Fair Trade Cashew Company som specialiserar sig på cashew i Senegal. Efter att hans kusin rådgivit honom om det åt Aliou enligt rapporter massvis med cashewnötter inför matcher.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv