• Boris dagliga blogg

Lördagen den 6:e februari 2021

Nationaldagar, Temadagar, Namnsdagar, Hundvakt, Tandläkare, Kaffe, Champions Leagueproblem.

FOTBOLLSHISTORIA:

1958: Flygplanskatastrofen i München.

FÖDDA:
Carlos, Billy.

DAGENS TRÖJA.

IDAG: LÖRDAGEN DEN 6/2 2021.

NATIONALDAG
Nya Zeeland

Waitangifördraget undertecknades den 6 februari 1840 mellan Storbritannien och hövdingarna för Maorifolket på Nya Zeeland och det innebar brittisk suveränitet och beskydd av Nya Zeeland. På engelska kallas denna dag även New Zealand Day ("Nya Zeeland-dagen") alternativt Waitangi Day (Waitangidagen) och firas som landets nationaldag.

NATIONALDAG
Samerna

Samernas nationaldag firas sedan 1992 den 6 februari för att högtidlighålla minnet av den första samiska kongressen som ägde rum denna dag 1917 i Trondheim. Beslutet om samernas nationaldag fattades på den 15:e samiska konferensen i Helsingfors. Samernas nationaldag firas i hela Sápmi. Den 6 februari är en flaggdag och i Sverige flaggar många kommuner i de samiska områdena med både den samiska och den svenska flaggan. I Norge utlystes dagen till allmän flaggdag inför 2004.

TEMADAG
Internationella dagen för nolltolerans mot kvinnlig könsstympning

Idag är det internationella dagen för nolltolerans mot kvinnlig könsstympning. Var 8:e sekund könsstympas en flicka någonstans i världen, ofta med en enkel kniv – utan bedövning. UNICEF arbetar hårt för att stoppa det här grova brottet mot flickors rättigheter. Detta är alltså en av FNs minnesdagar som tillkom 2015.

TEMADAG
Löpningens dag

Sedan 2009 har Löpningens dag firats. Den infaller alltid första lördagen i februari. Den hålles för att uppmärksamma den enkla träningsform som löpning är. Man firar dagen genom att jogga en runda. Initiativtagare till dagen är Ingmarie Nilsson som är en svensk före detta friidrottare. Mellan år 1993 och 2004 tog hon ett flertal SM-guld på halvmaraton, maraton och i terränglöpning.

TEMADAG
Semikolonets dag

Varje år den 6 februari högtidlighåller semikolonets förespråkare den italienske typografen Aldo Manuzio, som dog det datumet år 1515. Han anses av många vara semikolonets upphovsman.

Man kan förstås diskutera huruvida det behövs en särskild dag för ett skiljetecken. Visst kan man klara sig fint ett helt liv utan att använda semikolon en enda gång. Samtidigt är de rätt roliga att använda när man väl behärskar dem; de skapar faktiskt stilistisk variation i språket.

NAMNSDAG
Dorotea och Doris

Doris infördes på dagens datum 1986. 1993 flyttades det till 7 mars, men 2001 tillbaka till dagens datum.
Dorotea har funnits på dagens datum sedan gammalt och har inte flyttats. Alltså har vi här en kristen figur som fått ge namn åt dagen. Hon var en kristen jungfru som led martyrdöden genom halshuggning idag 305.

När man skulle avrätta Dorotea, sade den kejserlige ämbetsmannen Theophilus hånfullt till henne, att hon skulle sända honom en korg med frukter och rosor från sitt himmelska paradis hon så ofta talat om. Just som Dorotea böjde knä för att ta emot det dödande svärdshugget, uppenbarade sig enligt legenden en gosse – Jesusbarnet – i purpurfärgad mantel och med stjärnor i håret, bärande en korg med rosor och äpplen, trots att det var mitt i vintern. Dorotea bad gossen att ge korgen åt Theophilus, som då lät omvända sig till kristendomen och tog emot dopet. Kort därefter led han själv martyrdöden.

FAKTA OCH TANKAR OM FREDAGEN DEN 5/2 2021.

Egentligen skulle jag ta det lugnt på morgonen, men som det ordspråk jag hade för någon dag sedan så stämde det med: ”Det här blev inte riktigt som jag tänkt!” Hundarna hade kräkts och hustrun hade fått känning av sin migrän. Alltså hade jag hundvakten fram till kvart i elva. Då var jag tvungen att ge mig ut på cykeln för tredje dagen i rad, och ta mig in till stan och min nya tandläkare. Det visade sig bli riktigt bra då årets tandläkarbesök var klart efter gårdagen. Allt såg bra ut och endast lite tandsten plockades bort. Den var samma taxa som igår.
 

Mitt cykelstråk gick förts förbi biblioteket där jag skulle hämta hem ett boklån till hustrun. Tyvärr så fanns inte beställningen kvar, eller vad som nu hade hänt. Någon bok fick jag inte med mig hem. Då gick andra passagen bättre. Den gick genom Kahls på Triangelsn. Här hade de fler smaksatta kaffesorter än Kahls i Jönköping. Det blev ett kilo och fyra olika sorter; Smörkola, Amaretto, Apelsin och Choklad. Sedan bar det sakta hemåt. Det är trögt att cykla i kylan och med full vintermundering. Då jag kom hem var Frida hemma och jag trodde att hustrun blivit sjukare, men det visade sig att Frida slutar klockan tolv på fredagen då hon ska jobba lördag.
 

Nästa besök hemma kom strax efter klockan tre. Då dök Jönköpingsgänget upp. Egentligen var det yngsta dottern Ebba, men hon är numera förstärkt med sin belgiska vän Nico. Han lyckades ta sig till Jönköping efter mycken möda. Om han kommer hem till Belgien igen i slutet av månaden återstår att se. Det är ju stängda gränser lite överallt i Europa.
 

Detta skapar problem för UEFA. Champions League ska ju dra igång nästa vecka och då är det bland annat tänkt att Liverpool ska åka till Leipzig för match. Fast Tyskland tar ju inte emot några som kommer från Storbritannien, så då återstår frågan var den matchen ska spelas. Förra gången något sådant här var på tal var då Champions League spelades i höstas och då lyckades ju fotbollen gå före alla restriktioner för att hindra coronasmitta, så tusan vet om inte man hittar på något som gör att Liverpool kommer till Leipzig. Fast utan publik så kvittrar det ju om det är hemmamatch eller bortamatch eller om man spelar någon annanstans.

FOTBOLLSHISTORIA från den 6:e februari.

1958 Flygolyckan i München
 

Idag 1958 inträffade den hemska olyckan i München då Manchester Uniteds fotbollslag var på väg hem efter att ha varit i Belgrad och spelat en match mot Röda Stjärnan. Vid mellanlandningen i München var det tveksamt om det gick att lyfta i snöskasket, men United skulle hem till en FA-cupmatch.

Det visade sig vid utredningen att olyckan hade orsakats av uppbyggnaden av snöslask mot slutet av landningsbanan, vilket gjorde att flygplanet plötsligt tappade fart och därmed inte hann uppnå tillräcklig hastighet för att lyfta innan landningsbanan tog slut.

23 personer omkom. Av dem var åtta spelare i Manchester United. Av de nio överlevande spelarna var de flesta svårt skadade, flera spelade aldrig mer toppfotboll. Klubben skapade ett lag av reserv- och ungdomsspelare, som vann två matcher till i ligan det året. Med på flygplanet fanns den framtida storspelaren Bobby Charlton och den legendariske tränaren Matt Busby. Det finns tre minnesmärken på Old Trafford, klubbens arena. Det finns två minnesmärken i Tyskland.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 6:e februari.

Carlos SÁNCHEZ blir 35 år

Carlos Alberto SÁNCHEZ Moreno är född 1986 i Quibdó, Colombia
Mittfältare
88 A-landskamper för Colombia (2007-18).

Klubbar som spelare:
Danubio (2003–05),
River Plate Montevideo (2005–07),
Valenciennes (2007–13),
Elche (2013–14),
Aston Villa (2014–16),
Fiorentina (2016–17 lån),
Fiorentina (2017–18),
Espanyol (2018 lån),
West Ham United (2018–20).

Vid fotbolls-VM 2018 skrev han in sig i historieböckerna. Tyvärr var det för att han var den första spelaren i turneringen som blev utvisad. Det blev han efter tre minuter mot Japan efter en hands.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 6:e februari.

Billy WRIGHT blev 70 år

William Ambrose WRIGHT var född 1924 i Ironbridge, England och han dog den 3:e september 1994 i London.
Mittfältare
1 B- och 105 A-landskamper för England (1948-59).

Klubb som spelare:
Wolverhampton Wanderers (1939-59) 490 matcher. 

Lag som tränare:
Arsenal (1962-66).

Med Wolves blev han ligamästare 1954, 1958 och 1959. Trots sin defensiva position – han var från början ytterhalv, och flyttade senare ner som centerhalv – blev Wright aldrig varnad eller utvisad.
Wright blev den förste spelare att spela 100 landskamper för England. Totalt spelade han 105 landskamper och var lagkapten i 90 av dem. Wright var med i VM-turneringarna 1950, 1954 och 1958.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA ETT BRA VECKOSLUT!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv