• Boris dagliga blogg

Tisdagen den 16:e april 2019

Växjö, radiostationer och tips från coachen.
Kattrumpete och Citrondoftande färsbullar med pressgurka och potatismos
Game of Thrones
Fotbollsregler och Bibeln är båda upplagda för tolkningar.
​​​​​​​Alltid förlust för Watford mot lag som ligger högre i tabellen.

Självskador och jackass i fotboll.
Tredje omgången i Allsvenskan är klar.


FOTBOLLSHISTORIA:
1975: Målrekord av en spelare i en engelsk landskamp.
1994: Duncan Fergusson får fängelsestraff.
2001: Mike North dör.


FÖDDA:
Shinji, Andreas, Fredrik, Martin, Rafael, Pierre.

DAGENS TRÖJA

DAGENS BLOGG OM DEN 15:e APRIL 2019

Växjö, radiostationer och tips från coachen.


Stationerad i Växjö som min dotter Ebbas personliga kock så blir det givetvis åter lite om livet här uppe i Småland. Morgonproceduren är densamma varje morgon. Jag följer med till sjukhuset där hon jobbar som sjukhusfysiker. Därefter blir det en sväng om det lilla Coop som finns i närheten. Samtidigt som jag får en morgonpromenad så har jag färska frukostbullar med mig hem. Efter att ha knappat in en av alla radiokanaler som man kan hitta på: https://www.radio.se/top-stations så satte jag mig med gårdagens blogg och förbättring av hemsidan. Där fick jag en ironisk kommentar av min gamle kollega Göran Bylund om att jag hade med Amy Diamond som fyllde år, men missat Dave Edmunds. På så sätt finns alltid förbättringar att göra och nu är även Dave med på min hemsida.
 

Kattrumpete och Citrondoftande färsbullar med pressgurka och potatismos


Gerdas te- & kaffehandel fick ett besök och det blev kaffe för dyra pengar, men gott. Jag köpte även te till övriga familjen i Malmö. Förutom ett grönt Påskte kunde jag inte låta bli att även köpa Kattrumpete. Nu är det inte så märkligt te som det låter. Kattrumpan syftar på en badplats i Kalmar. Det är alltså ett ortsnamn med småländsk anknytning. Innan Ebba slutade jobbet halvfem hann jag hämta veckans matlåda på City Gross. Det blev ”Citrondoftande färsbullar med pressgurka och potatismos”.
 

Game of Thrones


Efter lite mer datorarbete för oss båda var det dags att se det efterlängtade första avstittet av den åttonde och sista säsongen av ”Game of Thrones”. Från början en serie som byggde på George R.R. Martins böcker med samma namn. Efter ett par år kom TV-serien ifatt böckerna och martin tjänade så bra på filmerna att det är tveksamt om han kommer att skriva klart sin tänkta bokserie. Manusfötfattare under martins överseende har nu skrivit klart den serie som hållit HBO Nordic flytande. Frågan är hur många som kommer att behålla den kanalen i framtiden. Första avsnittet släpptes natten till måndagen och mitt i natten bröt servern ihop och det blev som vid alla starter de senaste åren ett kaos som HBO Nordic inte hade förutsett. Är de korkade på det bolaget? Det är så varje år och ändå har de inte beredskap till detta. Det är lika dumt som att påstå att hyran är en oförutsedd utgift. Nåja, vi såg avsnittet och efteråt frågade jag: Hur ska man sammanfatta första delen av säsong åtta? Vad hände? Svaret blev som så ofata: Ingenting! Det hände egentligen inte något som förde handlingen vidare, men populärt är det ändå, och jag kommer att följa det till slut.
 

Fotbollsregler och Bibeln är båda upplagda för tolkningar.


Något annat jag följde till slut var Watford mot Arsenal. De spelade sista matchen i omgång 34 av Premier League. Efter elva minuter hade fotbollens regler saboterat matchen. Då blev kapten Deeney utvisad. Varning, Javisst, men utvisning är tveksamt. Fast som jag brukar skriva så är det ju synd att fotboll inte har några klara regler. Regelboken för fotboll är som Bibeln. Allt är fritt för tolkningar. Och ingen är överens med någon annan. En regel som fotbollen är ensam om i lagsporter är att en utvisning drabbar hela laget tills matchen är slut. I alla andra lagsporter är en utvisning tidsbegränsad och sedan får lagen spela med fulla styrkor mot varandra igen. Detta är en regeländring som skulle gynna fotbollen om man gjorde så även här.
 

Alltid förlust för Watford mot lag som ligger högre i tabellen.


I samband med utvisningen gjorde Watfords målvakt en dundertabbe som gjorde att Arsenal tog ledningen. Det var en ledning de höll matchen ut. Än en gång bevisade Watford att de vinner över sämre placerade lag i tabellen, men förlorar alltid mot de som är högre placerade. Med fullt manskap vet i sjutton om inte Watford kunnat göra mer. De förde till viss del andra halvlek trots att de var en man mindre. Fast Arsenal var inget bra.
 

Självskador och jackass i fotboll.


En annan detalj som även Ebba reagerade över var att fotbollsspelare är ”självskadebenägna”. Spelare blir trampade på tårna och då kastar de sig rakt upp i luften och landar hårt på gräsmattan. En normal människe hade försökt hålla balansen så länge som möjligt och undgå att falla omkull. Det är alltså inte så konstigt att så många spelare i olika lag är skadade. De orsakar själv sina skador genom att hänsynslöst kasta sig omkul vid varje närkampssituation. Ibland blir det mer ”Jackass” än fotboll.
 

Tredje omgången i Allsvenskan är klar.


Tredje omgången i Allsvenskan blev också färdigspelad igår. Det var med Djurgården mot IFK Göteborg som slutade 2-1. Även här var fotbollens utvisningsregler de saboterande. Efter 67 minuter var Göteborg en man mindre. Visserligen kvitterade de efter detta, men till slut fick de släppa in 2-1. Samma scenorgafi utspelade sig på Olympia i Helsningborg. Det blev i och för sig ingen utvisning, men här var det även HIF-ledning som Hammarby IF (Stockholms HIF) kvitterade. Sedan stod sig resultatet till slutet då hammarbys målvakt Gianluca Curci kastar sig ut för att ta ett inlägg som han istället själv fumlar i eget mål. 2-1 även där och efter tre omgångar leder Djurgården och Häcken på sju poäng med Sirius och Helsingborgs IF på sex poäng.

FOTBOLLSHISTORIA från den 16:e april.

1975 EM-kval England – Cypern

 

Idag 1975 spelades det en match i EM-kvalet på Wembley Stadium i London. 68 245 åskådare hade samlats för att se England ta sig an Cypern. Det kan tyckas att det skulle bli en ointressant match med en säker utgång. Det blev det också. England vann med 5-0, men de som tagit sig till Wembley fick vara med om ett rekord. Newcastles målspottare Malcolm McDonald gjorde alla fem målen för England och det var ett rekord som fortfarande gäller för ett Engelskt landslag än idag.

FOTBOLLSHISTORIA från den 16:e april.

1994 Duncan Fergusson åker i fängelse

Rangers mötte Raith Rovers på Ibrox i skotska högstaligan idag 1994. Det uppstod en duell mellan Duncan Ferguson i Rangers och Raiths Jock McStay. Då ingen ville ge sig skallade Duncan ner Jock. Domaren reagerade bara på händelsen med en frispark, men då TV-kameror följer minsta lilla detalj så polisanmäldes händelsen efter matchen. Detta resulterade i rättegång och Duncan Ferguson blev den första fotbollsspelade som dömts till fängelse för en händelse som inträffade på fotbollsplanen. Han fick tre månader på Barlinnie-fängelset. fast han såldes till Everton under denna tid och släpptes dit efter endast 44 dagar. (Att hamna i Everton ingick dock inte i fängelsestraffet.)

FOTBOLLSHISTORIA från den 16:e april.

2001 Domare kollapsar

Southend spelade idag 2001 hemmamatch på Roots Hall Ground. Det var en match i division tre och motståndare var Mansfield Town. matchen stod 0-0 då det återstod några minuter av första halvlek. Då befann sig domare Mike North i mittcirkeln. Där föll han omkull och spelet stoppades. Medicinmännen från båda lag rusade in för att se vad som hänt. Fem minuter senare kunde de konstatera att Mike North var död. Han hade drabbats av en hjärtattack under matchen, som avbröts och resultatet blev 0-0.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 16:e april.

Shinji OKAZAKI blir 33 år

Shinji OKAZAKI är född 1986 i Takarazuka, Hyōgo, Japan
Offensiv mittfältare, anfallare
14 U- och 116 A-landskamper för Japan.

Klubbar som spelare:
Takigawa Daini High School (2002–04),
Shimizu S-Pulse (2005–10),
VfB Stuttgart (2011–13),
Mainz (2013–15),
Leicester City (2015–).

Han blev engelsk mästare med Leicester City säsongen 2015/2016.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 16:e april.

Andreas GRANQVIST blir 34 år

Andreas GRANQVIST är född 1985 i Påarp utanför Helsingborg.
Försvarare
26 U- och 82 A-landskamper för Sverige.

Klubbar som spelare:
Påarps GIF (1994-99),
Helsingborgs IF (1999-2007),
Wigan Athletic (2007 lån),
Wigan Athletic (2007-08),
Helsingborgs IF (2008 lån),
Groningen (2008-11),
Genoa (2011-13),
FK Krasnodar (2013-18),
Helsingborgs IF än en gång (2018-).

Granqvist tilldelades Guldbollen år 2017. Detta satte stopp på Zlatan Ibrahimović tio vinster långa svit.
I juli 2018 blev Andreas Granqvist utnämnd till den 51:e Årets skåning.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 16:e april.

Fredrik LJUNGBERG blir 42 år

Karl Fredrik LJUNGBERG är född 1977 i Vittsjö i Skåne.
Mittfältare
24 U- och 75 A-landskamper för Sverige.

Klubbar som spelare:
Halmstads BK (1982-98),
Arsenal (1998-2007),
West Ham United (2007-08),
Seattle Sounders FC (2008-10),
Chicago Fire (2010-11),
Celtic (2011),
Shimizu S-Pulse (2011-12),
Mumbai City FC (2014).

Lag som tränare:
Arsenal U-15 (2016-17),
VfL Wolfsburg (2017 assisterande),
Arsenal U23 (2018-).

Ljungberg, som sällan talar om sitt privatliv i medierna, är gift sedan 2014 med Natalie Foster, och de har en dotter född 2013 och en son född 2015. Familjen är bosatt i London.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 16:e april.

Martin DAHLIN blir 51 år

Dan Martin Nataniel DAHLIN är född 1968 i Uddevalla, Bohuslän.
Anfallare
60 landskamper för Sverige.

Klubbar som spelare:
Lunds BK (1977-87),
Malmö FF (1987-91),
Borussia Mönchengladbach (1991-96),
Roma (1996),
Borussia Mönchengladbach (1996-97 lån),
Blackburn Rovers (1997-99),
Hamburg (1998-99 lån).

Han tog brons i VM 1994. Sedan blev han spelaragent och driver sitt eget modeföretag Dahlin shirts.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 16:e april.

Rafael BENÍTEZ blir 59 år

Rafael BENÍTEZ Maudes är född 1960 i Madrid, Spanien
Föravarare
Inga landskamper,
Spanjor.

Klubbar som spelare:
Real Madrid Castilla (1974-81),
Parla (1981-85),
Linares (1985-86).  

Lag som tränare:
Castilla Ungdom B (1986-89),
Real Madrid Ungdom B (1989-91),
Real Madrid U19 (1991-93),
Real Madrid B (1993-95),
Real Valladolid (1995-96),
Osasuna (1996-97),
Extremadura (1997-99),
Tenerife (2000-01),
Valencia (2001-04),
Liverpool (2004-10),
Inter (2010),
Chelsea FC (2012-13),
Napoli (2013-15),
Real Madrid (2015-16),
Newcastle United FC (2016-).

År 2004 ledde han Valencia till segern i Uefacupen och redan året efter ledde han Liverpool till segern i Champions League.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 16:e april.

Pierre LITTBARSKI blir 59 år

Pierre LITTBARSKI är född 1960 i Västberlin, Västtyskland.
Mittfältare/Anfallare
73 landskamper för Västtyskland.

Klubbar som spelare:
Hertha Zehlendorf (1976-78),
FC Köln (1978-86),
RC Paris (1986-87),
FC Köln igen (1987-93),
JEF United Chiba (1993-95),
Brummell Sendai (1996-97).

Lag som tränare:
Yokohama FC (1999-2000),
Bayer Leverkusen (2001 ass. tränare),
MSV Duisburg (2001-02),
Yokohama FC igen (2002-04),
Sydney FC (2005-06),
Avispa Fukuoka (2006-08),
Saipa (2008),
FC Vaduz (2008-10),
VfL Wolfsburg (2010-11 ass. tränare),
VfL Wolfsburg (2011 tillf. tränare)
VfL Wolfsburg (2011-12 ass. tränare)

Världsmästare 1990

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv