12:e april

NAMNSDAG

Liv:
Kvinnonamnet Liv är ett nordiskt (norskt) namn. Namnet härstammar från det fornnordiska ordet hlif med betydelsen värn eller skydd och som fortfarande står för detta i isländskan. Liv förknippas oftast med ordet liv vilket också är riktigt. I den nordiska mytologin var Liv kvinnan som överlevde ragnarök.

VIP födda den 12:e april

Några i musikens värld som är födda den 12:e april

1915 – 1975 Hound Dog Taylor,
 Amerikansk bluesgitarrist och sångare. Hans riktiga namn var Theodore Roosevelt Taylor.

1932 – 1996 Tiny Tim,
 Amerikansk sångare av polsk/judisk, liba-nesisk familj och ukulelespelare. Hans riktiga namn var Herbert Butros Khaury.

1933 – 2018 Montserrat Caballé,
 Spansk operasångerska (sopran). Hon framförde låten Barcelona som följdes av ett album med samma namn 1988. Låten blev hymn vid OS i Barcelona 1992.

1940 – Herbie Hancock,
 Amerikansk jazzmusiker, pianist och kompositör. Han har fått tio Grammys och en Oscar, för soundtracket till fimen Round Midnight.

1944 – John Kay,
 Tysk-kanadensisk sångare, låtskrivare och gitarrist mest känd som frontman i rockgruppen Steppenwolf.

1957 – Vince Gill,
 Amerikansk countryartist. Han startade o countryrockbandet Pure Prairie League innan han blev soloartist, med många utmärkelser. Sedan 2017 är han medlem i Eagles.

1962 – Art Alexakis,
 Amerikansk musiker som är mest känd som sångare i och låtskrivare till rockbandet Everclear.

Några kända personer som avled den 12:e april

1945 Franklin D. Roosevelt dog 63 år gammal av hudcancer följd av en stroke. Han var USA:s 32:a president (1933-1945). Han är den ende amerikanske presidenten som valts fyra gånger i rad. 

1981 Joe Louis dog 66 år gammal av en hjärtattack. Han var en amerikansk tungviktsboxare som höll VM-titeln 1937-49. Han kallades the Brown Bomber och anses vara en av de främsta tungviktsboxarna genom tiderna

2009 Marilyn Chambers dog 66 år gammal av hjärnblödning och artärbrock  orsakade av en hjärtsjukdom. Hon var en amerikansk porrskådespelerska och politiker. Hon var Personal Choice Party vicepresidentkandidat både 2004 och 2008.

Today in history 12:e april

Några händelser som inträffat den 12:e april

1861
 

AMERIKANSKA INBÖRDESKRIGET INLEDS.


  Klockan 04.30 på morgonen inleds det amerikanska inbördeskriget, genom att sydstaterna börjar bombardera Fort Sumter i South Carolina. Det har i flera månader rått spänningar mellan nord- och sydstaterna och detta blir den tändande gnistan till kriget, som kommer att vara i fyra år och bli det mest förödande i USA:s historia.

1954
 

ROCK´N´ROLL FÖDS.


  Den amerikanska rockgruppen Bill Haley & His Comets spelar in låten ”Rock Around the Clock” på Pythian Temple studios i New York. Låten har spelats in tidigare av andra artister, men detta blir den mest kända versionen och brukar anses vara musikstilen rock'n'rolls födelse.

1961
 

FÖRSTA MÄNNISKAN I RAKET RUNT JORDEN.


  Den sovjetiske kosmonauten Jurij Gagarin genomför världens första bemannade rymdfärd i rymdfarkosten Vostok 1 och blir därmed den första människan i rymden. Efter att på 108 minuter ha gått ett varv runt jorden landar farkosten, medan Gagarin några minuter tidigare har skjutit ut sig ur den och landar med fallskärm.