• Boris dagliga blogg

Fredagen den 18:e december 2020

Kan man säga att solen lyser med sin frånvaro? UEFAs märkliga beteende, kul att Lewandowski vann, vann gjorde även Manchester United.

FOTBOLLSHISTORIA:
1921: Polens landslag spelar sin första match
1961: Nordamerika får ett fotbollsförbund.

FÖDDA:
Santiago, Gianluca.

DAGENS LUCKA.

Sedan 2017 har jag haft en kalender på bloggsidan. I år är det Premier Leaguelagens 20 fotbollsarenor plus fyra andra brittiska arenor Klicka på luckan och gissa vilken arena. Scrolla sedan ner för att få svaret och lite mer fakta om stadion. Idag är det INTE en Premier Leaguestadion.

DAGENS TRÖJA.

Om Manchester United vinner premiärmatchen som var inställd så kommer de att ligga tvåa i ligan. Igår blev det seger med 3-2 borta mot ett av de andra Unitedlagen, Sheffield.

FAKTA OCH TANKAR OM TORSDAGEN DEN 17/12 2020.

Kan man säga att solen lyser med sin frånvaro? UEFAs märkliga beteende, kul att Lewandowski vann, vann gjorde även Manchester United.


Nej, jag hittade ingen sol igår heller. Visserligen är det den mörkaste tiden på året just nu, men att behöva ha ljuset på inne hela dagen känns ju som om man bodde norr om polcirkeln. Ja, det var så klart lite ljusare ute då vi tog ”stallarundan” med hundarna. Lite kul var det att frun inte hade några bra regnkläder. Jag har däremot en Liverpool managerjacka som är både varm, vindskydd och regnsäker. Faktum är att jag har två likadana sådana jackor och den ena hade frun på sig. Vi såg ut som i ”Man ska ha husvagn” fast vinterklädda.
 

Bojan Djordjic fick för någon vecka sedan ett utbrott mot UEFA och kallade de för något i stil med en pajasorganisation. I morse höll jag med.

”Coronapandemin tvingar Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) att ställa in flera ungdomsturneringar nästa år.
EM-slutspelen för flickar och pojkar 17 stryks ur kalendern. Även kvalen ställs in.
Kvalet till F19-EM skjuts upp för andra gången, men Uefa hoppas fortfarande att slutspelet i Belarus i juni ska gå att genomföra. Tidigare har kvalet till P18-EM ersatts av ett play off i maj.
Samtidigt skjuts samtliga aktiviteter för de svenska flick- och pojklandslagen under januari-mars upp.”
 

Så stod det i tidningen. Det är ju klart bevisat att unga löper mindre risk för några större besvär vid positivt besked angående Covis-19. Jag tycker givetvis att det är det enda rätta att ställa in dessa turneringar, men undrar hur i hela fridens namn man kan tillåta seniorfotbollen att fortsätta. Samtidigt läste jag att man i Japan under inga omständigheter tänker ställa in OS i sommar. Kom sen inte och klaga på ungdomar som struntar i restriktionerna vid pandemin när stora organisationer också struntat i coronaviruset. Sedan så är det ju bara idrottsorganisationer som struntar i det. Danmark stänger ner allt inför jul som butiker och andra platser där folk kan få för sig att köpa julklappar. Fast en enda sak kan inga ministrar i Danmark stoppa oavsett vilka lagar de har. Handbolls-EM för damer ska spelas klart???
 

Under gårdagens två Premier Leaguematcher råkade jag på datorn komma in på FIFAs prisutdelning för fotbollsåret 2020. Likt Sverige så är det otroligt att samma spelare är nominerade år efter år för herrar. Ronaldo och Messi så klart. Därför tycker jag att det var extra kul att det var den tredje nominerade som kammade hem priset. Robert Lewandowski. För damer blev engelskan Lucy Bronze bäst. Bästa tränare för ett kvinnligt lag blev Sarina Wiegman som leder det Nederländska damlandslaget och priset till herrlagstränare gick till Jürgen Klopp, igen.
 

Premier League inleddes igår med en 0-0 match. Det var de båda vinröda och ljusblå lagen Aston Villa och Burnley som inte lyckades överlista varandra. Det lyckades Sheffield United i match två. Redan efter drygt fyra minuter hade de gjort 1-0. Fast med tanke på  att de har en oavgjord match och elva förluster sp trodde inte ens jag på att det skulle hålla. Och det gjorde det inte heller. Det blev givetvis Manchester United seger. 3-2 stannade den på. Många har under hösten undrat när tålamodet med manager Ole Gunnar skulle ta slut och han skulle sparkas. Men det är faktiskt så att han och hans lag har en match mindre spelar. Skulle de vinna den inställda matchen borta över Burnley så ligger de på andra plats i tabellen endast två poäng bakom Liverpool. Ole Gunnar sitter ganska säkert vid rodret i Manchester United.

FOTBOLLSHISTORIA från den 18:e december.

1921 Polens första landskamp.

Det polska fotbollsförbundet hade bildats 1919, men det dröjde tills idag 1921 innan de spelade sin första landskamp. De mötte Ungern och det blev förlust med 0-1. Men fem månader senare tog de sin första landskampsseger. Den kom i Stockholm och de var Sverige som förlorade till Polen med 1-2. Polens största triumf hittills var OS-guldet 1972. I finalen fick det polska landslaget sin revansch på Ungern när de vann med 2-1. Polen har även blivit trea i VM två gånger; 1974 och 1982.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 18:e december.

1961 Nordamerika får ett fotbollsförbund.

North American Football Confederation och Football Confederation of Central America and the Caribbean var idag 1961 samlade och beslöt att bilda ett enda förbund inom FIFA. Detta förbund skulle anordna kval till VM, de startade ett eget mästerskap kallat Gold Cup och de har en Champions Leagueturnering för att kora det bästa klubblaget. Vad det gäller kval till VM så har USA och Mexiko lagt beslag på de flesta platserna i världsmästerskapen. Vilket fiffigt namn kom man på att kalla det nya förbundet? Jo, the Confederation of North, Central American and Caribbean Association Football. Och förkortningen är inte mycket bättre CONCACAF.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 18:e december.

Santiago CANIZARES blir 51 år

José Santiago CANIZARES Ruiz är född 1969 i Madrid, Spanien
Målvakt
39 U- och 46 A-landskamper för Spanien (1985-2006).

Klubbar som spelare:
Calvo Sotelo (1980-85),
Real Madrid (1985-92),
Elche (lån 1990-91),
Mérida (lån 1991-92),
Celta Vigo (1992-94),
Real Madrid igen (1994-98),
Valencia (1998-2008).

Den 16 maj 2008 valde Cañizares att avsluta sitt kontrakt med Valencia. Den 18 maj spelade han sin sista match, mot Atlético Madrid, och nästa dag avslutade han sin professionella fotbollskarriär.
Santiago Cañizares var med i det spanska fotbollslag som vann guld i de Olympiska sommarspelen 1992 i Barcelona.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 18:e december.

Gianluca PAGLIUCA blir 54 år

Gianluca PAGLIUCA är född 1966 i Bologna, Italien
Målvakt
1 U-, 3 OS- och 39 A-landskamper för Italien (1989-98).

Klubbar som spelare:
Bologna (1984-86),
Sampdoria (1987-94),
Inter (1994-99),
Bologna igen (1999-2006)
Ascoli (2006-07).

Han är den målvakt som spelat flest matcher i Serie A med 592 matcher och bara Paolo Maldini har gjort fler Serie A-matcher.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv